Novi obrazi

Tokrat ne bi o sumljivih poslih, izogibanju plačevanja davkov in pajdašenju z mafijci, niti o zgrešenem občutku za primerno opravo. Retro Adidasova bunda s sto let starim logotipom Slovenije z rožicami je za kravato na srajci s kratkimi rokavi, šele drugi najhujši meni znan Jankovićev modni flop, ob katerem se mi, čeprav mi je za oblačenje vseeno, skoraj kolca po Pahorju. Nisem modni strokovnjak, obvladam pa osnove oblačilne kulture. Seveda tega od osebe, ki tripa na Danijelo, na Metelkovo in v Kino Šiška pa hodi zato, da – očitno uspešno –  nabira volivce, ne morem pričakovati. Mogoče se vam zdi, da z Jankovićem pretiravam, ampak dogajanje v Butalah se mi zdi iz dneva v dan bolj gnilo.

Na volitvah smo menda volili nove obraze.

foto Ana Kovač

Dobili pa smo človeka, ki je ne samo star obraz, saj je v politiki prisoten že od leta 2006, ko smo ga izvolili za župana, ampak je vsakemu bebcu kristalno jasno, da gre za pajdaša tistih, ki vodijo Slovenijo že od leta 1991 oziroma še od prej. Nočem debatirati o NOB, ker me to zanima še manj kot druga slovenska nogometna liga (pa me ne zanima niti Liga prvakov), pravim samo, da Janković ni nov obraz. Povsem enako bi razmišljal, če bi na kakšni drugi proslavi takole pod roko nekega drugega Stanovnika podpiral Janez Janša – ki seveda tudi ni nov obraz.

Stvari me resno skrbijo, ker stari upokojenci ne obetajo nič dobrega. Ljudje grejo v pokoj ponavadi tudi zato, ker niso več sposobni opravljati svoje delovne funkcije. Toliko bolj to velja za bivše predsednike. Ne rečem, da ne smejo hoditi na proslave in da ne smejo izražati svojih mnenj. Ampak tole je že groteskno, Janković Stanovnika podpira pod roko kot da bi bil njegov lastni oče, čeprav verjetno Stanovnik lahko hodi brez pomoči.

Resno se sprašujem, ali ne bi bilo morda bolje izvoliti Orbanove kopije in upati, da mu ne bo uspelo podržaviti vsega, kot marioneto sumljivega slovesa v rokah ljudi sumljivega slovesa. Če je bila levica na Madžarskem podobna kot pri nas, se ne čudim, da je zmagal Orban, kot se tudi ne čudim, da sta Orban in Janša paranoika s totalitarističnimi težnjami. Totalitarizmi vzniknejo v kriznih razmerah in včasih nekaj časa dajejo ljudstvu celo vtis, da bo bolje. Seveda ni. Ampak še manj verjamem v izboljšave, če bodo to državo še naprej vodili isti ljudje. Ki so se povrhu vsega še postarali.

Opomba: To sem napisal še preden sem slišal za novico o Stanovnikovem govorniškem flopu, ki je še eden v vrsti dokazov, da je čas za dokončni penzion. Pod roko ga pa šlepa potencialni mandatar, ki se bo naslednjih nekaj let srečeval z državniki z vsega sveta. Ne, ZDA nam ne morejo vsiljevat vlade, ampak nepremišljeno stegnjen jezik ameriškega veleposlanika v neki zakotni evropski državi, je vse kaj drugega kot vsiljevanje. Vsiljiv je kvečjemu Stanovnik.

Prejšnja objava Naslednja objava

17 komentarjev

 • Odgovori nadinka 9. 1. 2012 at 18:20

  Torej po domače rečeno “isto sranje, samo drugo pakovanje”…

 • Odgovori seamus 9. 1. 2012 at 19:18

  Ta bunda je pa res polom. In Stanovnik je v domu za ostarele, niti ne več v lastni bajti, torej res potrebuje pomoč pri hoji.

  In zaenkrat izgleda, da ne boš gledal Jankovića v družbi največjih politikov Evrope (meni je to čisto nepredstavljivo).

 • Odgovori filmoljub 9. 1. 2012 at 19:46

  Bi bilo fajn brat kakšen mazzinijevski prispevek na generacijsko temo. Konkretno, o tem, da to butasto državo še vedno iz ozadja manipulirajo zafrustrirane, na pol senilne, zlobne upokojenske mehke cure (ko si v penziji, ti je pač dolgčas, pa se lahko državi in vsemu svetu lepo oddolžiš za 80 let sranja po glavi) — medtem ko na drugi strani v upravnih odborih največjih slovenskih firm in direktorskih foteljih najodgovornejših položajev sedijo mozoljasti 30-in-nekaj-letniki, ki seveda nimajo pojma o ničemer, saj so se še včeraj usranih gat oklepali mamine zize. Ne moreš verjet. Narobe svet!

 • Odgovori chef 9. 1. 2012 at 20:05

  @seamus: Stanovnik bi potreboval pomoč tudi pri sestavljanju govorov.

  @filmoljub: Ja, saj to je res smešno. O novodobnih menedžerjih bi lahko marsikaj povedali, ampak tisti, ki so stari 40 let, niso nič drugačni idioti. Ko zaserje v parih firmah, si kupi svojo, ko naredi kredite tudi tam, pa odproda kar je sploh kaj vredno in firmo čudežno zapre. Takih, ki bi dejansko delali za podjetje, je danes smešno malo.

 • Odgovori Mirč 9. 1. 2012 at 20:13

  Chef, ti je že prišlo ob novici, da bo šel Virant k Janši in da bo veliki orožar znova postal premier?

  Čestitam, res si verjetno ponosen, da bo slovensko vlado vodil nekdo, proti kateremu tečejo predkazenski postopki celo v Avstriji in na Finskem.

 • Odgovori chef 9. 1. 2012 at 20:28

  @Mirč, še enkrat bi te opomnil na zadnji odstavek (pred opombo), ki ga morda res nisi prebral, ali pa si preprosto zabit. Namreč, ta stavek razloži marsikaj, predvsem pa mojo averzijo do Janše, ki ni dosti manjša od averzije do Jankovića.

 • Odgovori Olna 9. 1. 2012 at 21:26

  Besed skoraj 100 let starega prvoborca ne gre polagati na zlato tehtnico. To vedo tudi v ZDA, zato je čisto odveč bluzenje o tem, kako bodo Stanovnikove besede “poslabšale odnose z ZDA” in “še znižale boniteto Sloveniji” (citat Janša).

 • Odgovori chef 9. 1. 2012 at 21:35

  Jasno, tale o nižanju bonitetnih ocen je bila naravnost smešna. Ampak to je pač Janša – njegovi verniki mu seveda navdušeno ploskajo.

  Kaj naklada stoletnik, je seveda popolnoma vseeno. Ni pa ameriška administracija tako neumna, da ne bi razumela, kaj pomeni, da ga Janković podpira kot svojega fotra. Ne bi se čudil, če bodo nekoč razkrili neke depeše, v katerih bo – po ameriškem vzorcu posploševanja in popreproščevanja – pisalo, da je “Zoran Janković naslednik stare komunistične nomenklature”.

 • Odgovori tecnoba 10. 1. 2012 at 9:53

  največja tragedija ni tole čudo borčevske uniforme, ne posinovljenje zokija in ne stanovnikova mastrubacija… Največja tragedija je pravzaprav ta, da je tistih 10k! ki so bili na tej manifestaciji, z ganjenostjo v srcih in solzami na licih poslušalo, požiralo in prikimavalo temu epohalnemu govoru…

 • Odgovori Whiskey 10. 1. 2012 at 11:46

  Bil bi faca, če bi prišel v trenikri 😉

  Ameriški diplomat tistih stavkov ni izrekel tja v tri dni. Za razliko Stanovnika, kateri je na glas povedal tisto kar si Kučan misli.

  @Chef: Počas mi gre na k… nenehno nabijanje o Janševem totalirizmu. Paranoičen totalirizem? Zgleda bolj na besedno zloženko rdečih pisunov. Malo si poglej kako je vladal Drnovšek. Potegni paralele in boš videl, da ni bistvenih razlik. In če samo na hitro primerjaš Pahorjev tovariški odnos, ti bo vse jasno.

 • Odgovori internazionale 10. 1. 2012 at 12:33

  naj nam končno že enkrat nekdo vlada. Ta demokracija nas ubija.

 • Odgovori suum 10. 1. 2012 at 15:28

  Ja, kolobocija je popolna. Ampak, dajmo malo zavrteti čas enih 15 let nazaj. Po volitvah 1996 ni bila le pat pozicija in zatem Pucko, ampak je bil do, do ustavnih sprememb leta 2000, takrat tudi čas težkih “prepucavanj” (res ne najdem primernejšega izraza) okoli volilnega sistema.

  Pred tem je na referendumu, med tremi, zmagala varianta, po kateri bi morali dobiti večinski volilni sistem. Težava je nastala, ko je bilo to potrebno udejaniti z zakonom, ki se mu je levica, kljub odločbi Ustavnega sodišča, da ga je treba sprejeti, krčevito upirala (Anderlič, tedaj: “je ni sile na tem svetu, ki bi mene, kot poslanca prisilila, kako naj glasujem”-mar res, Tone?). Desnica je tak zakon močno forsirala (spodbujena z rezultati volitev 1996), vendar za njegovo sprejetje v parlamentu ni imela zadosti glasov. Polemike okoli spoštovanja odločb US je nazadnje leta 2000 prekinil ustavni zakon, ki je rahlo, le glede spodnje meje za vstop v parlament, spremenil volilni sistem. Z njim so edino lahko popolnoma legalno obšli odločbo US.

  In kaj je morala te zgodbe? Čez sedem let (no, v tem primeru dejansko čez 15) se vse obrne, kot v pravljicah (čeprav se bojim, da konec ne bo ravnmo pravljičen). Ravno tisti, oz. njihovi nasledniki in simpatizerji, ki so svojčas torpedirali večinski sistem (poglejte si, kako ta deluje na Hrvaškem), sedaj vpijejo o Virantovi izdaji in volji ljudstva, saj je zmagovalec vendarle ZJ.

  Ja, pikoti, je zmagovalec, a relativni in ker imamo čisti proporcionalni sistem, sestava vlade ni odvisna le od njega. Pa samo ja bi nekoč dahnili in bi bil on že kakšen mesec prvi minister, brez Desusov (če omenim le najhujše škodljivce) in druge navlake. Upam, da bo kdo osvojil kakšne zgodovinske lekcije, čeprav dvomim.

 • Odgovori laufar 10. 1. 2012 at 19:06

  Meni se tudi že kolca po Pahorju, pa ne samo zaradi oblačenja…….

 • Odgovori Daly 11. 1. 2012 at 20:49

  “Hlapci, za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni”:
  A se vam kolca po novem gospodarju, Slovenceljni?
  Nič novega, nastavite svoj grdi hrbet.
  Vam je že prišlo?
  Bravo,Janez.

 • Odgovori chef 12. 1. 2012 at 7:16

  @Daly: Zaradi bebcev, kakršen si ti, se spračujem o smiselnosti, da sploh volim. Z buteljni se borit je neumnost, ker vedno izgubim.

 • Odgovori Cesta v prazgodovino je zaprta 26. 3. 2013 at 20:55

  […] blog Matej Zalar (foto Ana Kovač) Natisni Značke: Janez Janša volitve 2011 volitve mandatarja Zoran […]

 • Komentiraj