O japankah

Kupiti kakovostne japanke, ki ne razpadejo takoj, je približno enako zahtevno kot kupit idealen fotografski nahrbtnik, ki bo hkrati sprejel nekaj kosov fotografske opreme, stojalo, nujne potrebščine za nekajurni izlet v hribe in ki bo hkrati udoben. Če nahrbtnika še nisem uspel dobiti, pa lahko trdim, da kakovostne japanke obstajajo in da so povrhu vsega še poceni. In še dobro so videti. Je pa neverjetno, kako so zanič.

Ker so me, razen omenjenih, vse japanke divje razočarale, bi se že zdavnaj vrnil k dobrim starim šlapam. Pri trakcu med nožnima palcem in kazalcem – kolega japanke zaradi trakca primerja s tangicami, ki jih pravi moški seveda ne nosi – vztrajam zato, ker so taki natikači stabilnejši na nogi, malo pa tudi zato, ker ne morem verjet, da bi bile edine kakovostne japanke, ki me hkrati še nikoli niso žulile, iz tvrdke De Fonseca. Prve sem kupil pred mnogimi leti v Centromerkurju za male pare. Kaki dve leti za tem, še preden sem utegnil prve uničit, sem kupil identične, zelene, z zelenima trakovoma, okrašenima z rožicami. Še sreča, da sem kupil rezervo, kajti prve so skrivnostno izginile.

To je bila vrhunska roba!

Potem se je začelo. Izgubil sem namreč tudi druge, Centromerkur je propadel, v drugih veleblagovnicah pa nisem našel dobre zamenjave. Zmotno sem mislil, da višja cena upraviči kakovost in ker sem se medtem izvil iz primeža študentske revščine, me je popadlo, da bi novemu družbenemu statusu prilagodil tudi poletno obutev. Nekega vročega dne sem prekršil principe in japanke kupil v Hervisu, ker je bil pač najbliže. Olupili so me za 49,99 EUR (12.000 SIT). Ampak videti so bile kul.

Čez pet (5!!!) dni so razpadle in da sem nekako iztožil denar, sem moral ponoret.

Nekaj dni kasneje sem se odločil za Quicksilver, a so tudi razpadle v nekaj dneh, a fotke žal nimam.

Problem je v tem, da so proizvajalci očitno popolnoma nesposobni in gumijastega podplata japank ne znajo dobro prilepit na usnjen, platnen, whatever zgornji del. Vedno isti šit, preklemanska guma se spredaj odlepi in lahko greš nazaj v trgovino po nove. Namreč, do naslednjega poletja (2009) sem v Srbiji na isti način zjebal tudi leder japanke proizvajalca Billabong, ki jih pa občasno še vedno nosim, čeprav so pošvedrane.

Kar v Podgorici sem takrat kupil Adidasove japanke (originalne!), ki so se lahko pohvalile z odličnim oblazinjenim podplatom in udobjem kot ga je lahko dotlej ponujala samo De Fonseca, sicer izdelana iz navadne trde gume. Žal sem jih letos uničil že prvi dan dopusta, še preden sem uspel postaviti šotorsko prikolico. Samo da tokrat ni bil problem v podplatu, ampak je odtrgalo sredinski trakec!

Naslednji dan mi je Biba za naravnost smešno ceno kupila prve plastik fantastik japanke, ki so mi prišle pod roke. Neverjetno, v Levantu na Ligurski obali, kjer smo šotorili nekaj dni, sem lahko kupil vse, kar sem pozabil doma, razen všečnih japank. Skrbel me je samo podplat, če je torej izdelan iz enega kosa.

Po volarni strani narta so me ožulili že prvi dan, drugi dan je postalo med izletom v Cinque Terre nevzdržno in sem se v kamp vrnil bosonog. Nove sem kupil šele v Antibesu, kjer je bila ponudba izjemno pestra. Potem ko sem skoraj zapel Crocsove, so me premamile cenejše za 15 evrov. Izkazale so se kot izjemno udobne, a tudi popolnoma nezanesljive. Prej kot v enem mesecu je začel razpadat podplat, čeprav je bilo videti, da je sestavljen iz enega kosa.

Ko sem se že odločil, da se tega ne grem več, sem doma izpod omare slučajno privlekel … dobre stare De Fonseca, nošene dve sezoni, z mojemu stopalu prilagojenim podplatom …

Pred leti sem jih kupil za 1800 SIT.

7,50 EUR.

Še vedno špilajo, glej, spodnje fotke!

Prejšnja objava Naslednja objava

51 komentarjev

 • Odgovori akvarijska 7. 8. 2010 at 18:28

  ma, čaki, to si že enkrat objavil. Lani?

 • Odgovori pajzbar 7. 8. 2010 at 18:49

  @akvarijska: lani je bil razočaran, letos pa je že jezen. 😀

 • Odgovori Nataša 7. 8. 2010 at 19:40

  Jst se tud spomnim lanskega piz.enja 🙂
  Jst pa od De Fonsece copate nosim – ta najboljši so.

 • Odgovori Andro 7. 8. 2010 at 19:56

  Sorry, ampak, glede na sliko nog ni čudno da pošvedraš vsake opanke. Ti priporočam, da kupiš “šlape” z zaprtim sprednjim delom. Boš ubil dve muhi na en mah, namreč bodo bolj trpežne, pa še krivih prstov ne boš kazal. LP

 • Odgovori Jerry 7. 8. 2010 at 20:08

  Očitno ima fetiš na japanke, še niste ugotovili 😉

 • Odgovori Tomaž 7. 8. 2010 at 20:13

  uh, ti pa maš probleme. jaz vsake 3 leta kupim en par v Mass-u in so super. imam jih skoz na nogah, če le ni dežja in da je vsaj toliko toplo, da ne rabim nogavic (tudi na kavbojke jih nosim). res, da so malo dražje, se pa na koncu izplača.

 • Odgovori chef 7. 8. 2010 at 20:13

  Lani sem bil razočaran, letos pa kar ne morem verjet, da je izdelava šlap, ki bi dosegale vsaj minimum kakovosti, tako zahtevna naloga. Pristali so na luni, zaletavajo se z elektroni, izdelali so pravo pravcato ovco, ni pa mogoče dobit normalnih šlap.

  @Nataša: Njihovi copati so že posebej udobni, imam ene doma tudi jaz.

  @Andro: Ne moreš si mislit, kako sem se zasekiral!

  @Tomaž: Zaupaj, kaj za ene so to. No, jaz od De Fonsece zdaj ne bom več odstopal.

 • Odgovori seamus 7. 8. 2010 at 20:26

  Jest mam neki podobnega – http://www.drmartens.com/ProductDetail.asp?PID=13578220

  Pa mal druge barve. Drži mi že tretjo sezono brez problemov. Zadeva je stabilna in ker je platnena tud z vodo ni problema.

 • Odgovori seamus 7. 8. 2010 at 20:26

  Jest mam neki podobnega temu – http://www.drmartens.com/ProductDetail.asp?PID=13578220

  Pa mal druge barve. Drži mi že tretjo sezono brez problemov. Zadeva je stabilna in ker je platnena tud z vodo ni problema.

 • Odgovori smoger 7. 8. 2010 at 20:35

  Imam le dva para t.i. zračne obutve:
  1. Neke Grunland sandale…zelo udobne…vendar pri višjih T začnejo konkretno vpijat pot.
  2. Nike japonke…take črne…sama guma…. za bazen…nek squeeze patent…kupil letos za 20 evrov…zelo lahke in trpežne malo me zeza guma med prsti…sam se mora koža navadit. Na kratko super.
  Obutev je pr meni zelo pomebna stvar.

 • Odgovori Teja 7. 8. 2010 at 20:36

  Kupi Crocs japanke in ne boš imel nobenih problemov več! Njihov material je res trpežen.

 • Odgovori akvarijska 7. 8. 2010 at 21:00

  no, jaz pa imam une ud Gisele Bundchen (Ipanema) že drugo leto in so super… ne vem pa, če delajo tudi moške…

 • Odgovori Maja 7. 8. 2010 at 21:10

  Reef so res kakovostne – ne kupujem nobenih drugih kot samo Reef!

 • Odgovori mumbly 7. 8. 2010 at 21:25

  Dokler boš hodil v japankah, boš nesrečen. Probaj natakniti vsaj enkrat japonke. Japonska – japonke. Japan – japanke. Nippon – nipponke :))))
  PS. da ti ne bo spet žlica iz rok padla pazi.

 • Odgovori buba švabe 7. 8. 2010 at 21:37

  Pa ti si pravi ekspert za japanke ratal! 😮

 • Odgovori Roko 7. 8. 2010 at 21:59

  Jst mam McKinley japanke kupil sem jih pred 3mi leti za 30 € pa še zmeraj držijo 🙂 lahko pa probaš tudi s slovenske firmo Kopitarna.

 • Odgovori Tomaž 7. 8. 2010 at 22:11

  @Roko
  če zdržijo 10% tega kot so meni pred leti njihove cokle so vredne vsakega evra 😀

  @ Chef
  za znamko mojih pa ne vem, ker nič ne piše, je pa zgornji del prišit na gumijast podplat, že to kaže na neko bolj resno izdelavo. sprehodi se v BTC in poglej, če imajo še kaj.

 • Odgovori cmrljica 7. 8. 2010 at 22:25

  jst hodm v the north face al pa reef

 • Odgovori Anonimno 7. 8. 2010 at 23:27

  tewa.

 • Odgovori Primož 8. 8. 2010 at 2:34

  Ma ti pa maš enih problemov…

  Neke 4 leta nazaj sem po prepričevanju okolice kupil (kupoval) japanke. Pregledal sem večino okoliških štacun, v Thomas Sportu na Bledu našel neke všečne usnjene, a samo v preveliki številki (blizu 50) in nato iz obupa zavil še v Board*el v Kranju (penastih nisem hotel niti če mi plačajo).

  Tam sem za nekih 25 € vzel DC-jeve (podobne tem: http://www.tillys.com/tillys/images/catalog/medium/145757100.jpg , mislim da eno leto starejši model), držijo še zdaj. Podplat je gumijast iz enega kosa, pašček je iz blaga, med prsti je trakec, žulijo ne, podplat je skejterski torej ni problema pri šravfanju bicikla (flat pedala), itd. itd. 😀

  Eden boljših nakupov obutve.

 • Odgovori nevenka 8. 8. 2010 at 6:57

  Sama že kar nekaj časa uspešno drajsam japanke narejene za italjanski trg, made in Albanija. Usnjene, zlate.
  Super so. Ne rabim jih za večno.

 • Odgovori nevenka 8. 8. 2010 at 6:59

  Aja, 7 EUR so stale in v njih hodim kot po oblakih, tako so mehke in udobne. In imeli so številko 35 🙂

 • Odgovori andrej 8. 8. 2010 at 7:50

  chef, halo ??? A nisi ti nek kolesar? Kdo bo pa bril noge,hehe.
  In hvalabogu da se še nekdo ukvarja s trivialnimi temami na blogu.Poletje ni za resne teme. O.K zapis.

 • Odgovori butec 8. 8. 2010 at 8:53

  Jaz sem svoje,pred tremi leti,kupil pri Kitajcih na tržnici,za 3 EUR,pa še nič ne kažejo,da bi jim potekel rok trajanja !

 • Odgovori rrrrr 8. 8. 2010 at 10:30

  Maš pa neizmerno srečo, da naletiš na škrš robo, al pa ne znaš hodit in sploh niso krive japonke 🙂

 • Odgovori Expat 8. 8. 2010 at 12:42

  blazno motece tole ponavljanje “japanke”, sorry, ampak res, skoraj se ne da brati zaradi tega..

  Sicer “zanimiva” tema, ampak jaz kupujem samo se na Internetu, imam par preverjenih trgovin in se NIKOLI bil razocaran. Sicer nisem kaksna zrtev mode, ceprav me le-ta zanima. DOkaj ugodno, samo res ugledne znamke (pa ne zgoraj omenjene…npr A.McQueen, Bruno Bordese, Diesel, ta rang).
  V Sloveniji je zal ponudba omejena, predraga in stara. Zal.

  Komentar o nogah je pa zaljiv. Grem stavit, da tista grda bradavica ali ostuden mozolj od omenjene gospodicne ni za kazat… 🙂

 • Odgovori kala 8. 8. 2010 at 14:19

  Kako je prav japanke ali japonke??

 • Odgovori Iza 8. 8. 2010 at 14:33

  SSKJ pravi “japOnka”
  (obuvalo z dvema jermenoma, ki se združena
  namestita med prvi in drugi prst;
  natakniti japonke; japonke iz gumija, iz
  plastične mase)

 • Odgovori chef 8. 8. 2010 at 14:49

  @Teja: Firmo Crocs skušam bojkotirat, pa saj pravim, da sem jih skoraj kupil. Menda se slabo obnesejo v vodi.

  @andrej: Ne moreš brit debelih nog!

  @rrrr: Jaz dejansko ne znam hodit. ampak to po mojem vseeno ni srž problema, ker drugi čevlji zdržijo.

  @Expat: Nalašč sem ves čas pisal japanke, zato, da te zjezim.

  @kala: Seveda je prav japonka ali pa opanka, ampak nalašč sem pisal japanka, da sem zjezil Expata. To je čar bloga, ni se mi treba, tako kot v službi, bat lektorice.

 • Odgovori Polona 8. 8. 2010 at 14:52

  Po moje je del problem tudi v tem kako ti nosiš oz. kje uporabljaš japanke.

 • Odgovori Nick 8. 8. 2010 at 15:26

  se boš tudi nalašč zaletu z avtom? običajno te rad berem, nalaščnih napak pa ne prebavljam

 • Odgovori Nick 8. 8. 2010 at 15:28

  in seveda japonka ni isto kot opanka

 • Odgovori dahvor 8. 8. 2010 at 16:06

  hehehe…vse k’si tle sliku so hudo zanic in skodljive-vse res zul nardijo…sem ene take, hudo fensi, po mnenju proizvajalca in oblikovalca, kupu, en teden nosu in jih v kot postavu, da gledam, kaj kupiti vec ne smem…res ozulijo…no, sem opazu, da so jim hitro taprvo ceno znizali, pol pa iz prodaje umaknili-v elitni trgovini…meli so stojalo sz celo paleto-zbirko…tako so se vedno edine se taprave in uporabne chapal-ke, tatezke-eno leto garancija-u Gorah en mesec-poletn…cena 1$…so ble in so tudi se, ce ves kje…dan za dnevom se dan prblizuje, ko se bom novih veselu in Gore se umaknu … sem tudi vceraj uzival v Tvoji turi…samo sem bil preslab-da bi to javol-vceraj.
  …sem pa tudi opazil, da ni dobro malo v cevljih in nogavicah in malo v japonkah okrog skakat…noga v cevljih in nogavicah se znoji in postaja nezna … u bistvu jaz za bit normalen…ne smem bit ne pokrit ne obut in brez rokavic…pri uporabi kape-dobim obcutek da mi se bodo mozgani skuhali, cevljev, nogavice, rokavice pa da mam ogenj v okoncninah…rokavic delovnih specialno, ne morem uporabljat dlje kot 5 minut…tako me telo sili, da mozgani normalno delajo, da si iscem kraje, za dlje bivat, kjer sem lahko skozi bos…brez kape in rokavic.
  …cista zguba za moderno oprenljevalno sportno industrijo.
  Se mi pa dopade, da ste Mladi danes dobro, zelo dobro opremljeni, ko greste v Hribe…mene so v-o Naravi, cisto druge nevarnosti ucili…najvecja nevarnost, da sem v Naravi jaz, ne Narava meni…so zaceli.

 • Odgovori dahvor 8. 8. 2010 at 16:10

  Spostovani Chef…zakaj se mi pojavlja sporocilo ???, da zgleda, da je bil komentar podvojen…, ce samo enkrat oddaj prtisnem…to niso cuda Narave, to napake cloveske so.

 • Odgovori Žogca 8. 8. 2010 at 19:31

  Podpišem Tejo. Jaz sem tudi kupila Crocs japanke in sem ekstra zadovoljna. Pa še tako zelo cortig so.

 • Odgovori Izi-dora 8. 8. 2010 at 19:44

  stinky post!

  volarno na nartu? kje bi naj to bilo? ha ha.

 • Odgovori mitja 8. 8. 2010 at 21:17

  chef – jest ti predlagam CAT-ove (Caterpillar).
  so sicer malo drazje, ampak meni jih kar ne uspe uniciti (pa sem jih prej ze kar nekaj uspel).

  zdaj sicer ne vem, kje jih prodajajo, ker je model star ze nekaj let… morda v trgovini transport v cityparku.

  lp, M.

 • Odgovori Janez 9. 8. 2010 at 7:16

  Al pa Vibram fivefingers, grejo fajn h kosmatim nogam 😉

 • Odgovori Rado 9. 8. 2010 at 7:45

  “Japanke”?

  Na Štajerskem jim rečemo “japonke”.

 • Odgovori pikica 9. 8. 2010 at 12:23

  jz se ne ločim več od Kopitarne

 • Odgovori chef 9. 8. 2010 at 23:36

  Ne vem zakaj mi predlagate milijon enih priljubljenih tvrdk, če sem pa povsem zadovoljen z De Fonseco. Jutri bom oblekel še srajco v istih bravi in vzorcu in bom ziher glavni.

 • Odgovori katja 10. 8. 2010 at 17:24

  De Fonseca je najboljsa – podplat natikačev je najdlje trajajoča igračka našega bokserja. drži že poldrugo leto, ostale igračke je uničil v roku par minut do par mescev. in verjemi, če tej podplati preživijo bokserja, bojo tudi tvoje noge. pa sej si lahko predstavljaš…

 • Odgovori chef 10. 8. 2010 at 17:55

  Hehe, v petek jo dobim, bokserko, pa bomo videli 🙂

 • Odgovori nevenka 10. 8. 2010 at 19:46

  Ja, kje je pa sedaj?

 • Odgovori SiR 12. 8. 2010 at 9:23

  Morda bi pa lahko ministri, ki zdaj delijo neke razvojne denarje, dali denar za razvoj hiper-kul-japank 🙂

 • Odgovori buba švabe 21. 8. 2010 at 18:07

  He, zanimivo, pravkar sem imel na morju ene japanke, ki jih imam pač za ta namen v omari, in to so… De Fonseca! Sploh nisem vedel. V glavnem, zdaj imajo že dve leti in še ne kažejo hujših znakov popuščanja. Je pa res, da so morale zdržati samo parkrat po deset dni čofotanja po skalah, drugače jih pa sploh ne nosim. Pa ne spomnim se, kje sem jih kupil…

 • Odgovori chef 22. 8. 2010 at 1:14

  Matr, če bi le šlo, bi jih danes jaz še na padalo vzel s seboj!

 • Odgovori Nergač » Cinque Terre – domov z raznašalcem pic 30. 8. 2010 at 18:01

  […] naj omenim, da so me tiste hudičeve cenene šlape iz Levanta tako prekleto ožulile po nartu, da sem jih sezul in po ulični svinjariji hodil […]

 • Odgovori Nergač » Postal sem eden tistih, ki nosijo trenirko 26. 7. 2011 at 18:01

  […] s kratkimi rokavi in kravata pač ne pašeta skupaj. Drugič, nikoli ne bom nosil Crocsov. Morda japanke ali kako drugo reč tega proizvajalca, nikakor pa ne tistih gumijastih cokel. Morda so res udobne, […]

 • Odgovori Kuki 11. 1. 2012 at 13:01

  Zadnji čas, da se naučiš hodit in noge privzdigovat, drugač se zna nardit, da bankrotiraš zarad navadnih flip-flopk. To bi bil verjetno prvi tak primer. Men so ble sicer vedno najbolj pri srcu one stare široke japanke, k so ble pred nekaj leti popularne. Dandanes pa se jih težko dobi. Imajo tako predimenzioniran podplat, da enostavno morš nogo dvignit če nočeš padit. Sicer mam še ene skor nove doma firme Josh, kupljene nekje pod Emporiumom pred tremi leti se mi zdi.

 • Odgovori Nick 11. 1. 2012 at 14:26

  @kuki
  a ti to nalaščno pišeš PADIT?

 • Komentiraj