Obrazec ESTA: priročnik za vstop v deželo svobodnih za telebane

V zvezi s potovanjem v Združene države Amerike me je več ljudi spraševalo kakšni so postopki za vstop, kot da gre za pred tujci skrajno zaprto deželo. Če smo vajeni odprtih evropskih meja, to pravzaprav ni daleč od resnice. Odkar je na oblasti enfant terrible je še huje, a dobrodošlega se je človek na letališču težko počutil že v času, ko je Združenim državam predsedoval Nobelov nagrajenec za mir. Da potrebujem obrazec ESTA, sem med srebanjem jutranje kave izvedel slučajno, zato ne bo odveč, če nekaj napišem tudi o tej popotniški bizarnosti. Če vas ne zanima, preskočite naslednje tri odstavke.

Kako pridobiti obrazec ESTA?

Program Visa Waiver so si izmislili že davno pred Donaldom Trumpom. Vlogo za obrazec ESTA izpolnite tukaj. Zanj morate zaprositi 72 ur pred potovanjem, a bržkone ne bo bič narobe, če se tega duhamornega opravka polotite prej. Dobro je, da potrdilo velja dve leti.

Izpolnjevanje bo funkcionalno solidno pismenemu posamezniku vzelo kakšnih petnajst minut časa. Poleg običajnih, zahtevajo tudi podatke obeh roditeljev, o zaposlitvi in delodajalcu, kontaktne podatke v Združenih državah Amerike, najsibo nastanitve ali gostitelja, in kontaktne podatke osebe za nujne primere. Sledi vprašalnik o morebitnih kužnih boleznih in psihičnih težavah, terorističnih aktivnostih, zlorabi drog, goljufijah, preteklih zavrnitvah vstopa v ZDA ali prekoračitve dovoljenega časa bivanja v ZDA, in vprašanje o morebitnih potovanjih v Irak, Sirijo, Iran, Sudan, Libijo, Somalijo in Jemen po 1. 3. 2011. Če ste v te dežele potovali po tem obdobju, se sploh ne lotite izpolnjevanja obrazca, ampak si pridobite običajni vizum.

Potem samo še plačate 14 dolarjev in upate, da vam bodo po elektronski pošti poslali potrdilo, ki ga obvezno natisnete in kažete na letališčih … če ga nimate, vas bodo domov poslali že na Brniku. Če ga imate, pa to še ne pomeni, da vas bodo tudi v resnici spustili v državo, kar je po mojem kar simpatična mala podrobnost.

Najprej varnost, potem dostojanstvo

Do Združenih držav Amerike in še manj do Američanov nisem nikoli gojil odpora, prej simpatije a da postopek vstopa v državo res ni najbolj prijeten začetek obiska. Varnostni organi se na utrujene popotnike derejo tako, kot so verjetno pred stoletjem vpili na imigrante na Ellis Islandu. Je pa res, da ne pregledujejo lasišč. In res je tudi, da bi brez vpitja vse skupaj trajalo še dlje. Na množice ovac je pač treba vpiti. Verjetno bi šlo še hitreje, če bi nas tepli. In če bi šlo hitreje, ne bi imel nič proti.

Pred okencem sem se navsezadnje po slabi uri čakanja pojavil brez vstopnega kartončka, na katerega bi lahko že na letalu napisal prav tiste podatke, ki sem jih navedel tudi za obrazec ESTA. Ker sem celo pot prespal, kartončka nisem dobil. Nisem bil edini, a debeli črnki se je taka neresnost vseeno zdela skrajno neodgovorna. Karajoče je odmajevala in mi razložila, da bi moral prej vedeti kaj so moje dolžnosti.  Bolj ponižni in prestrašeni so informacije raje iskali pri drugih potnikih, a navsezadnje so morali po kartončke k njej. Milostno jih je delila, najmanj pripravljenim pa, zavijajoč z očmi, posojala pisala, in ob tem strogo zahtevala, da jih vrnejo. Kuli sem nekemu Švedu posodil tudi jaz. Še danes mi ga ni vrnil.

V kakšnem zaporedju potem poteka preverjanje, izpraševanje, oddajanje prstnih odtisov in fotografiranje, se ne spomnim več. Me pa niso slekli in pretipali niti niso skenirali podatkov z mojega telefona, kot pravi ljudski glas, da se rado zgodi nedolžnim popotnikom. Vem pa, da je postopek od izstopa iz letala trajal skoraj poldrugo uro.

Potem sem lahko vstopil v deželo svobodnih in pogumnih. In strašansko prijaznih in uslužnih.

Prejšnja objava Naslednja objava

21 komentarjev

 • Odgovori filmoljub 8. 1. 2018 at 18:10

  “Debeli črnki”? A se hecaš, pa to je nezaslišano, kakšna nesramnost. Ti si rasist, pa še seksist povrhu. Pfej!

  Reče se “Afro-Američanki malce močnejše postave”.

 • Odgovori Jan 8. 1. 2018 at 18:47

  Ni treba zaprositi 72 ur prej, tako samo priporočajo. V 90 % primerov je prošnja odobrena v manj kot minuti. Pa obrazec (in vsa pripadajoča navodila) so na uradni strani ESTA tudi v slovenščini (kar je pravzaprav nenavadno), tako da ti angleško v resnici ni treba znati.

  Tisti carinski kartonček je pa res neumnost, do sedaj mi ga sploh ni nihče povohal, samo metali so jih na kup.

 • Odgovori Matej Zalar 8. 1. 2018 at 19:22

  @Filmoljub: Zamurkla!

  @Jan: Jaz sem bil tisti deseti od desetih, ki je čakal na odobritev več dni. Slovenščine pa res nisem našel, ker mi niti na kraj pameti ni padlo, da bi iskal … hvala za opozorilo … Očitno je stran v vseh jezikih držav članic programa Visa Waiver.

 • Odgovori Nastja 8. 1. 2018 at 20:46

  @Matej:Čakaj, kako samo 14 dolarjev za prijavo ESTA? Jaz sem že pred devetimi leti, ko sem prvič letela v Ameriko, plačala 50 evrov, od takrat pa je šlo samo še navzgor, do 150 evrov pred skoraj dvema letoma. Celo proceduro vstopa v državo so sicer zdaj vsaj na nekaterih letališčih modernizirali, kjer vse te stvari opravi vsak potnik sam na posebnem terminalu, brez sitnih immigration officerjev. 72 ur pred poletom pa se mi zdi, da je skrajna meja za prijavo, torej najkasneje takrat.

  • Odgovori Oskar Sever 10. 1. 2018 at 11:12

   Kljub samopostrežnem terminalu, greš še vedno mimo officerja, ki ošvrkne potni list ter preveri ali se podatki ujemajo.

   • Odgovori Nastja 10. 1. 2018 at 20:13

    Terminalov je vseeno več, kot je bilo prej officerjev in to precej pohitri ves postopek.

  • Odgovori Simon2 15. 1. 2018 at 20:55

   @Nastja Jaz sem 2016 ravno tako plačal 14 dolarjev (oz. 56 za družinsko za 4).

   Drugače pa sem imel pri treh prehodih meje v zadnjih dveh leti izjemno nasprotujoče izkušnje, NY 10 minut za celo familijo, SF enkrat 20 minut z ženo, naslednjič eno uro in pol sam… Tako da to je loterija 🙂

 • Odgovori Matej Zalar 8. 1. 2018 at 21:24

  14 dolarjev.

 • Odgovori Disguy 8. 1. 2018 at 21:45

  Kaj pa če bi hotel s seboj pripeljat še npr. bicikel? Vrjetno bi se že bolj splačalo kupit/prodat ali reklamirat enega na drugi strani Atlantika.

 • Odgovori Jan 8. 1. 2018 at 23:34

  @Matej: Aha zanimivo, no tebi se pa res vedno kaj takega primeri. 🙂 Moja kolegica je za to, da potrebuje ESTO, izvedela na check-inu (zakaj se ni pozanimala, ne vem) in na hitro zaprosila kar preko telefona, pa je bilo takoj odobreno. Kar se tiče odobritve: so ti res sporočili po mailu? Kolikor vem, ti ničesar ne sporočajo, ampak je na tebi, da se prijaviš v sistem in preveriš, če so ti že odobrili. Stran je res na voljo v vseh jezikih relevantnih držav, videti je celo, da niso vrgli v Google Translate, ampak je dejansko prevedlo neko človeško bitje!

  @Nastja: Od vedno je bilo 14 dolarjev. Je pa res, da obstaja na ducate strani, ki izgledajo podobno in te zavedejo, da “urediš” ESTO preko njih. Seveda ti za to mastno zaračunajo, ampak v bistvu ne naredijo nič drugega, kot da vpišejo tvoje podatke v uradno spletno stran. Tread carefully, kot pravijo!

 • Odgovori Matej Zalar 9. 1. 2018 at 7:31

  @Disguy: Ja ta je pa res slovenska … greš v ZDA kolesarit, kupiš kolo in ga po 14-ih dneh reklamiraš? Kakorkoli, jaz bi si ga verjetno sposodil.

  @Jan: Tako je bilo: moja vloga ni bila takoj potrjena in tudi ne naslednji dan in pravzaprav res nisem ničesar dobil niti po mailu, ampak sem nekaj dni pred potovanjem panično pregledoval stanje in dejansko ugotovil, da je bilo odobreno.

  Ti pa lahko tudi povem zakaj se kolegica ni pozanimala: ker smo se v EU tako navadili na situacijo brez meja, da človeku enostavno ne pride na kraj pameti, da za ZDA veljajo nekakšna bizarna pravila, ki so v praksi za potnika enaka, kot če bi moral zaprositi za vizo – vprašalnik je celo še bolj podroben.

  @Nastja: Kot pravi @Jan – očitno te je neka agencija fino nategnila 😆 Esto se pridobiva samo na zgoraj hyperlinkanem naslovu, nikjer drugje 🙂

  • Odgovori Nastja 10. 1. 2018 at 20:05

   @Matej: uporabila sva isto spletno stran, zato me tudi bega razlika v ceni. Čez par mesecev bom morala spet zaprosit za dovoljenje in bom takrat bolj pozorna na celoten postopek.
   Ker pa ljudje kljub vsem neprijetnostim pri imigracijskim postopku še vedno rinejo v ZDA, se Američanom tako potrjuje njihovo prepričanje, da je Amerika najboljša država na svetu in da se nikjer ne živi bolje.

   • Odgovori Simon2 15. 1. 2018 at 21:00

    Iz https://www.moneysavingexpert.com/travel/esta-usa-visa

    Avoid bogus websites

    Watch out for websites demanding a fee for the ESTA. Search the internet for ‘ESTA’ and you’ll discover many that claim to submit an application on your behalf.

    Not only will you be paying money unnecessarily, you can’t be certain it’ll be a legit submission and acceptance, so you may still get turned away when you get to the US.

    The US Department for Homeland Security says it can’t stop this. But its logo is trademarked, so only if you see this will it be legit (though the scam websites do have very good imitations). The easiest thing to remember is: use the link in this guide and it’s the official route.

 • Odgovori Nastja 9. 1. 2018 at 7:56

  @Jan: misiliš tole? https://esta.cbp.dhs.gov/esta/ Mogoče je res fejk, ampak kar poznam znance, ki so že bili v Ameriki, nikomur ni uspelo priti skozi s samo 14 dolarji. Očitno smo sami naivneži 🙂 No, bom pač bolj pozorna na cene pri naslednji prijavi.

  • Odgovori Anonimno 9. 1. 2018 at 9:59

   Na tvojem linku za informacije je spodaj povezava na tole https://www.usaesta.com/sl/vwp/nova-esta-vlogo.html , kjer pa res piše, da bo cena 89 dolarjev za pregled (!) tvoje vloge, od tega 14 dolarjev za samo ESTA. In verjetno je takšnih strani še več….

 • Odgovori Anonimno 9. 1. 2018 at 10:46

  Moj komentar je bil mišljen @Mateju, ne @nastji – se opravičujem…

 • Odgovori Anonimno 9. 1. 2018 at 11:10

  V Ameriki sem redno nekajkrat na leto in za nas se ni nic spremenilo niti, odkar jim vlada Trump, z izjemo dejstva, da moras zaprositi za vizo, ce si bil v Sudanu, Iranu ipd. ESTA je straightforward postopek, ki nam omogoca, da je ob drugem vstopu postopek za nas enak kot za Americane (prakticno se sprehodis cez immigration). Cena je 14 $ in niti centa vec. Carinski listek, ki ga dobis na avionu, je pa zal klasika marsikje.

  • Odgovori Simon2 15. 1. 2018 at 20:58

   @anonimno Seveda, če ne pozabiš, da gre drugič tudi tako ekspeditvno, in greš v normalno vrsto 🙂

 • Odgovori Matej Zalar 9. 1. 2018 at 12:24

  @Anonimno: Hi, hi, lepa!

 • Odgovori NZ 24. 1. 2018 at 16:48

  Težava z ESTo se lahko pojavi, ker stran večkrat popravljajo in takrat je lahko tudi po več dni “offline”, posledično si pečen, če si je nisi uredil pravočasno. Sicer pa tako za ESTO, kot ostale vizume (vse države) velja, da omogočajo potovanje, ne garantirajo pa vstopa. Mejna policija te tehnično lahko zavrne kadarkoli, v praksi pa te jasno ne, če jim za to res nisi dal utemeljenega razloga. Imajo pa Američani zadnje čase zelo malo smisla za improvizacijo, manjkajoča črka pri imenu ali priimku, ali pa morda “obrnjena” ime in priimek ti praktično zagotavljata, da ne potuješ nikamor, če pa že potuješ pa skoraj zagotovo ne vstopiš.

 • Odgovori Matej Zalar 25. 1. 2018 at 8:12

  Ja … saj zaradi kakšne malenkosti te lahko jahajo tudi kje drugje, mene so recimo v Južni Afriki, ampak tam se lahko dogovoriš ali pač začneš vpiti in se zadeva čudežno reši.

 • Komentiraj