Odgovornost za Rog

Po ne vedno pojasnjenem spletu okoliščin sem nekajkrat pristal tudi v prostorih tovarne Rog, kjer sem se vedno počutil nekoliko ogroženega. Mislim, da nikoli nisem ostal niti toliko časa, da bi lahko do konca izpraznil pločevinko neverjetno poceni piva. Ne zato, ker bi se bal, da se mi bo na glavo podrla streha. Od kulturnega udejstvovanja me je odvračala klientela. Priznam, načelno me jezi, da pisatelj z odlično knjigo zasluži prav toliko kot performer, ki ob predstavitvi neke nerazumljive instalacije naklada o avtonomni, neprofitni, alternativni, protikapitalistični kulturi za vse in vsakogar – torej nič. To je osnovni razlog za averzijo do Rogovcev, ki bi me zaradi tega stališča nemudoma napizdili, da sem snob in elitist, čeprav skušam biti samo odgovoren in do določene mere konformen pripadnik družbe, ki lahko deluje samo, če sledimo nekim osnovnim normam, na primer da je treba tujo lastnino pustiti pri miru.

Da ne bo pomote: prazne objekte, ki ne služijo ničemur, je bolje odstopiti skvoterjem ali skupinam, ki so sposobne celo plačevati stroške, a očitno ljudje po nekaj letih postanejo čisto navadni paraziti, ki mislijo, da jim nek prostor kar pripada za večno – transparent »tu smo odrasli, tu se bomo postarali« – samo zato, ker v teh prostorih organizirajo neprofitne koncerte. Še več, ob tem se celo razburjajo, ker občina v vseh teh letih ni obnovila objekta tako, da bi bil varen. Ko se oblast tega končno loti, pa zalega podivja, pri čemer se kulturno izrazijo s tem, da pobarvajo bager nekega podjetja, ki naj bi samo izvedlo kar je bilo naročeno. Navsezadnje tega mediji ne smatrajo za vandalizem, ampak, kaj vem, kot upor proti kapitalizmu, ki ruši vse pred seboj.

Osnovna težava teh alternativcev je enaka osnovni težavi naše države. To je nerazumevanje odgovornosti. Začasni uporabniki in uporabnice prostorov tovarne Rog, kot se imenujejo, želijo prostore uporabljati ne da bi sprejeli kakršnokoli odgovornost. Začasno (!)so se naselili v prostor, ki ni njihov, ob tem pa ne samo, da nočejo spoštovati pravil, ampak se ne držijo niti dogovora, ki so ga z občino sklenili oni sami: da bodo prostore uporabljali začasno.

Čeprav niti malo ne zaupam niti mestni oblasti, lahko si pogledate, kaj se dogaja z območjem nekdanje Tobačne, do takih cepcev ne morem gojiti prav nobene simpatije. Ne zato, ker bi bili narkomani ali brezdelneži, kot lahko beremo v komentarjih novičarskih portalov, ampak zato, ker so popolnoma neprilagojeni in ne razumejo, da imajo ob pravicah tudi dolžnosti. Razumljivo je, da v skladu s sloganom »ne jebem žive sile« funkcionirajo pubertetniki, ne morejo se pa tako vesti odrasli ljudje, ki upravljajo z neko lastnino in organizirajo dogodke, za vsako neprijetnost pa krivijo oblast.

Ta pojav neodgovornosti me po drugi strani ne čudi. Bojim se, da bodo nove generacije čedalje bolj neodgovorne, saj nimajo priložnosti, da bi odrasli. Rojeni zmagovalci, ki jih starši do konca osnovne šole vozijo v šolo, seveda ne morejo razviti odgovornosti, ampak bodo do konca življenja vsak svoj najmanjši uspeh kovali v zvezde, ob vsakem neuspehu pa krivdo valili na druge in citirali pravice do vsega mogočega.

Mimogrede: na območju tovarne Rog si predtavljam nekaj podobnega, kot so v Leipzigu uredili v nekdanji predilnici bombaža. Kar je bilo tam doslej, je bila čisto navadna ciganarija, nevredna najlepšega mesta na svetu.

Prejšnja objava Naslednja objava

39 komentarjev

 • Odgovori Anonimno 8. 6. 2016 at 20:51

  Bravo, se 100% strinjam z napisanim. Lastnina je danes svetinja, kot se temu lepo po slovensko reče. In če si se nekam začasno z dovoljenjem lastnika vselil, se boš moral tudi izseliti, ko te bo imel lastnik poln kurac iz bilo katerega vzroka!
  O teh “kulturnikih¨pa raje ne bom ničesar napisal, ker sem toliko kulturen in bi moral o njihovem delu uporabiti zelo nekulturne besede.

 • Odgovori laufar 8. 6. 2016 at 20:59

  Histerična ženska se je pred policijo zaščitila z majhno deklico, predvidevam da s svojo hčerko. Upam, da bodo socialne službe ukrepale…..

 • Odgovori Rado 8. 6. 2016 at 21:12

  Kakorkoli že Matej,
  znašel si se na isti strani kot župan Janković.
  Ordnung und Disziplin!

  No, jaz bolj delim stališča Žerdina in Markeša iz današnje: “Od srede do srede”.

 • Odgovori katarina 8. 6. 2016 at 22:18

  točno tako!

 • Odgovori Matej Zalar 8. 6. 2016 at 23:21

  @Laufar: Pošastno.

  @Rado: Nisem kot slovenska desnica ali levica, ki sta proti vsemu, kar naredijo eni ali drugi. Prav je, da je Janković naredil red z vrtičkarji in škoda je, da ga ni naredil bolj temeljito tudi na drugih lokacijah. In ne vem, če ljudtvo terja red in disciplino od oblasti (in pri tem nam ne gre najbolje), potem naj se pravil drži tudi raja, pa magar če so kulturniki.

 • Odgovori Vinc 8. 6. 2016 at 23:27

  privatna lastnina je vir večine sporov in problemov tako imenovanih odgovornih in odraslih oseb. Generacije naših staršev so dobile šenkana stanovanja, z osamosvojitvijo so si nekateri prisvojili prej družbeno lastnino in zdaj celo “državno” oz. občinsko lastnino nekateri smatrajo za svojo- župani, birokrati na občinah, raznih skladih itd.. Prav je, da se omogoči alternativcem, mladim, umetnikom in vsem ustalim, ki ne spadajo v kalup potrošniške kulture take place kot sta Rog in Metelkova.
  Na obali smo žal zgubili MKC, na isti način kot zdaj mislijo “prestrukturirati” Rog, ampak na srečo se je našel nov prostor za skvotanje in razvijanje alternativnih kultur.

 • Odgovori filmoljub 9. 6. 2016 at 6:06

  Županković si po stari balkanski poslovni navadi seveda obeta naphano kuverto, ki bi jo dobil z gradnjo na območju Roga — in to je vsa poanta. Gre za interese kapitala nasproti ohranjanju neregulirane avtonomije subkulture. Sklicevanje na lastnino in zakonske uredbe (takrat, ko ti to ustreza) je navadno usrano sprenevedanje. Nič ne rečem: dogovor je pač dogovor in treba ga je spoštovati, četudi si skvoter ali cigan — ampak v “najlepšem in najbolj odprtem mestu na svetu” bi se oblasti prišle najprej pogovarjat, ne pa rušit zidov v spremstvu nasilnih varnostnikov. To je primitivno balkansko načelo: češ, glejte, saj mi smo vendar že “vzpostavili gradbišče”, kaj neki se zdaj ti klošarji usajajo?

 • Odgovori Bk 9. 6. 2016 at 6:38

  Cakaj cakaj… kolikor vem sta se obe strani kar nekaj casa pogovarjali na sestankih. Pa ni bilo posluha, tako da ne zdaj kar takole na pamet.

  Bila je ponujena tudi kar konkretna resitev, ampak seveda se vse zavrne.. ‘ti ti zoki ane’

 • Odgovori Matej Zalar 9. 6. 2016 at 7:07

  @Vinc: Tako, prav je. Potem lahko počakamo še deset let, da se jim strop podre na glavo in navsezadnje se bo odgovornost za to prevalilo na lastnika – občino. Alternativci, mladi, umetniki in vsi ustali, ki ne spadajo v kalup potrošniške kulture – ne morem ti povedat kako zelo na kurec mi grejo take besedne zveze – morajo pač sprejeti minimalno odgovornost in točno o tem sem pisal.

  @FIlmoljub: Kot je že napisal @BK: Pogovori glede vsebin so potekali. Če bi se v mojo hišo naselil nekdo, ki ne bi hotel ven kljub dogovoru, bi tja tudi jaz prišel z varnostniki in če bi mi neki kreteni prebarvali bager, bi vložil prijavo (in verjetno dosegel ničesar). Če se to dela neki “oblasti”, je pa kar vse v redu, ker v Sloveniji pač ne razumemo, da smo oblast navsezadnje mi. Zato tudi vsakič znova na volitvah izberemo napačne kretene in apatično gledamo kaj nam delajo.

  Janković je marsikaj, ni pa neumen in če kdo, ima volivce med alternativci in luzerji prav on, zato se tudi poslužuje te debiloidne zlagane protikapitalistične retorike. Deset let je imel posluh za tovarno Rog, ampak očitno je tokrat naletel na zalego, ki noče razumeti niti osnov in sam točno vem, da s takimi ni mogoče komunicirati, ker mislijo, da jih ogrožamo popolnoma vsi, od sistema do desnice pa do vsakega, ki na nekem forumu napiše, da je njihova kultura vredna en kurac.Obenem večina teh kulturnikov verjetno ni prestopila praga opere niti, če je bilo brezplačno. Toliko o njihovi odprtosti.

 • Odgovori Anonimno 9. 6. 2016 at 8:48

  Mogoče samo kot opomba k predzadnjemu odstavku, namreč, mogoče se kdaj sprehodi okoli kake gimnazije. Ne le v OŠ, tudi v srednje šole se danes vozi gospôdo. In ne le v šolo, kot so nas, ko so nas v primeru izrednih razmer kdaj pa kdaj pripeljali, da pač ne bi pol ure hodil po snegu, ampak pred vrata. Čeprav je avtobusna postaja 50m naprej, je seveda treba malemu princu v “rush-hour” prometu ustaviti na sredi tržaške (primer, ki ga dnevno videvam pri gimnaziji vič), buh-ne-daj, da bi moralo njegovo visočanstvo malo peš. Nič čudnega, da se po tem taki najdejo na kupu in “protestirajo proti kapitalu”…

 • Odgovori Sašec 9. 6. 2016 at 8:52

  Dober zapis. Se tudi popolnoma strinjam s tvojim zadnjim odgovorom @filmoljubu, ker je odlično poantiran.

 • Odgovori kren 9. 6. 2016 at 8:55

  @vinc – ta zalega tam notri je toliko kulturnika kot je Nergač zgodovinski roman. Alternativci pa so samo in izključno v delu, kjer ne plačujejo nič. Seveda v kontra smeri – pri prejemanju državne pomoči – pa ni potrebe biti alternativc. Res načelno.
  Drugače pa je včeraj ena umetnica lepo povedala – naj nam ti ljudje ne delajo sramote, pravi umetnik se je sposoben z umetnostjo preživljat, plačuje davke, stanovanje itd. Tole tam notri so zastonkarji, propadli osebki, ki za izgovor uporabljajo alternativo.

 • Odgovori Rado 9. 6. 2016 at 9:12

  Sledenje Jankoviću v zadevi Rog,
  je spoštovanje RACIA, kot edinega in splošnoveljavnega načela. A življenja – razvoja in napredka – ne determinira le RACIO. Je racionalno, da Chef toliko časa preživi na kolesu?
  Seveda ni. Za zdravje – bi bilo dovolj 4 x tedensko po eno uro.
  Ampak vseeno nekaj ga žene in on se prepušča temu svojemu, že kar ekstremnemu notranjemu porivu. In nihče se ne norčuje iz tega. Ljudje torej vemo in čutimo, da je neracionalnost komplementaren del nas.
  Njegovo neracionalnost vsi mirno in razumevajoče sprejemamo.

  • Odgovori KREN 9. 6. 2016 at 9:32

   AMPAK – on svojo neracionalnost fura na svoje stroške. ROGovci pač ne….

 • Odgovori Trilc Vanilc 9. 6. 2016 at 9:32

  @rado: ja, res je. Racionalnost ni vedno edino in pravo vodilo. Ja, ljudje že v osnovi nismo racionalni, sploh z vidika soljudi. A vendar je velika razlika v posledicah za (so)ljudi. Matejevo (ne)racionalno kolesarjenje ima neposredne posledice kvečemu za njegove najbližje. Recimo psico, dekle in … Kaj pa vem, prijatelje? Skratka zakaj bi širšo javnost motilo to njegovo (ne)racionalno kolesarjenje? Popolnoma off topic.
  Po drugi strani, situacija v Rog-u sega preko ljudi, ki neposredno koristijo objekt.

 • Odgovori Matej Zalar 9. 6. 2016 at 9:51

  Zelo očitno gre v tem primeru še za nekaj drugega, na kar sem pozabil opozoriti: na zgrešeno pojmovanje lastnine, razumevanje tega koncepta smo očitno izgubili v desetletjih, ko je bilo vse naše (in hkrati nič). Zato bi radi ti norci zdaj živeli v nekem objektu, ki je last vseh, in to kar brez konsenza. V redu, če sklenemo konsenz, da se tam dogaja neka vrsta kulture in da se prodaja pir iz piksne za evro, potem zaradi mene lahko občina tudi prepiše ta objekt na neko društvo, ki pa naj potem prevzame odgovornost za to, če komu pade opeka na glavo.

  @Anonimno: Verjamem.

  @Kren: Točno tako. Ob teh luzerjih ljudje takoj dobijo občutek, da so takšni pač umetniki. Razumem, da pač ti ljudje furajo neko svojo raven kulture in verjetno bi kakšno zanimivo vsebino tam našel zase tudi jaz. Razumljivo je, da imajo svoj prostor, zaradi mene tudi s simbolično najemnino 1 evro na mesec. A kaj, ko začnejo potem izigravati sistem in kot berem, se bodo zdaj za svoje pravice do prisvajanje tuje lastnine celo borili s pravnimi sredstvi.

  @Rado: O, moj bog! Menda ne misliš, da bom s teboj polemiziral na ravni osnovnošolskih debatnih krožkov kdo bo koga?

 • Odgovori Vinc 9. 6. 2016 at 11:29

  če bi Jankovič mislis ROG obnovit in vrnit nazaj trenutnim uporabnikom pol verjetno do tega revolta ne bi prišlo. Če pa misli stvar skomercializirat (pozidat, prodat, tržit najemnino itd.) je upor opravičen. Ti trenutni uporabniki verjetno nimajo drugega placa za opravljat svoje aktivnosti zastonj.. Kot je nekdo omenil merilo “to niso umetniki, ampak propalice, ker si ne morejo s s svojim delom služit kruha” pol smo spet na začetku debate.. Vse te dejavnosti, ki jih trenutno izvajajo so same po sebi v nasprotju s tržnimi dejavnostmi..

  • Odgovori KREN 9. 6. 2016 at 11:50

   Itak da niso tržno usmerjeni. Nekateri po prepričanju, mnogi zaradi nesposobnosti. Ker, roko na srce, to kar se v Rogu dogaja je v 90% daleč od umetnosti, pa lahko tumbamo cel dan sem in tja.
   Nikakor pa ne eni ne drugi ne morejo zahtevat, da bodo živel na moj račun oz. račun mojih davkov.

  • Odgovori Superfly 9. 6. 2016 at 12:34

   In zakaj bi morali uporabljati Rog zastonj!? Tudi družina na socialni pomoči mora plačevat najemnino v občinskem stanovanju. To, da pa mora sedanje squotanje pomeniti večno brezplačno najemnino je pa primerljivo s Kozmusovo rento.

   Naj se stvar obnovi, naredi razpise, del da v brezplačen najem in kdor si z vsebino zasluži brezplačne prostore naj jih na osnovi vsebine tudi dobi, ne pa na osnovi tega, da se je v nekem trenutku nasilno vselil.

 • Odgovori Matej Zalar 9. 6. 2016 at 13:10

  Točno tako kot pravi @SuperFly. Kliknite no na link o Baumwollspinnerei. Tosta fabrika je še zdaj videti kot da se bo vsak čas podrla, kulturne vsebine so praktično zastonj ali poceni, glavna razlika v primerjavi z Rogom pa je v tem, da se tam ve, kdo pije in kdo plača.

  Morda je težko razumeti, da nisem a priori za to, da se te ljudi pomeče na cesto. Treba je pa narediti red, ker potem bom morda tja kdaj z veseljem prišel tudi jaz in, kaj vem, mogoče celo moj foter.

  Seveda sem pa močno proti brezplačnemu oddajanju prostorov iz zelo preprostega razloga: ker ljudje tega potem ne cenijo. Zakaj pa ne bi še meni, ki nimam denarja za pisarno in delam doma, oddali brezplačne pisalne mize z brezplačnim internetom?

  Tisto, kar je za nekoga brezplačno, namrče v resnici ni brezplačno. To je isto kot pozivi za brezplačni vrtec pa brezplačno šolstvo ipd. Tega ni. Vse to plačujemo. Res pa je, da tega ne plačujejo Rogovcim, kjer sem še pijačo kupoval po nekih prijateljskih cenah na črno.

 • Odgovori filmoljub 9. 6. 2016 at 13:11

  Tole je res vrtenje v (k)rogu. Podobno kot pri problematiki Romov, ki jih je večina pripravljena tolerirati, če se le integrirajo v družbo ter enakovredno upoštevajo njena pravila in plačujejo davke — po lastnem prepričanju pa je vsa poanta romskega življenja prav to, da tega ne storijo.

 • Odgovori Matej Zalar 9. 6. 2016 at 13:29

  Osebno sem pristaš enakopravnosti in če plačuješ davke ti, potem to pričakujem tudi od Romov in od priseljencev in od 35-letnih artistov, ki besedo “neprofiten” izgovorijo večkrat kot Janković “nje”. Sicer lahko ogovrimo, ne o dveh, ampak o treh pravnih državah. Ena je od bankirjev, ki lahko počnejo kar hočejo, druga je naša, tretja pa tistih, ki ne jebejo sistema.

  Kdo je v taki državi jebena stranka, je jasno.

 • Odgovori Spam 9. 6. 2016 at 14:29

  Zanimivo je tudi to, da uprabljajo bodečo žico, ki so jo nakradli na meji. Ne dolgo nazaj so te lopovi glasno protestirali proti uporabi žice za varovanje.

 • Odgovori Rado 9. 6. 2016 at 14:32

  “Kdo bo koga”?
  To ni bila moja ambicija. Hotel sem opozoriti le, da nas je nekaj, ki mislimo drugače, kot široke mase (80% proti klošarjim – skvotarjim).

 • Odgovori Matej Zalar 9. 6. 2016 at 16:03

  @Spam: Hoho, a res? Ta je pa dobra!

 • Odgovori Sašec 9. 6. 2016 at 18:40

  @filmoljub
  To, da je poanta romskega življenja ta, da se jim ni potrebno integrirati v slovensko družbo, je pa popolnoma mimo! Raje se pozanimaj, kaj si o tvojem stavku mislijo štirinjastletne Rominje, ki jih starši prodajo kot neveste v tujino, pa jih potem nevladniki skupaj s policijo rešujejo iz zagat.
  Torej, Romi so Romi zato, ker živijo na vozovih z vprego?

  Nergačevo videnje primera Rog razumem predvsem v luči družbenega vrednostnega sistema, ki si ga vsak interpetira po svoje, ko ima pet minut časa, ali še celo več : patologija gre tako daleč, da je vredno zajebavati “sistem” tudi iz čistega samoljubja, kar se ponavadi očita drugi strani, oz. kapitalu. In tu ima popolnoma prav.

 • Odgovori filmoljub 9. 6. 2016 at 20:48

  @Sašec: Jao, res se mi ne da učiti ljudi pismenosti in branja. (To sem nekoč že zaman poskušal z Gartnerjem.) Še enkrat preberi, kaj sem napisal, in kaj si napisal ti. Jaz govorim o jabolkih, ti odgovarjaš o hruškah. Dajem samo primer dveh različnih pogledov: prvi razume stvari znotraj nekega sistema ali igre, drugi pa se te igre sploh ne gre. Torej dve neprimerljivi stvari znotraj istega vrednostnega sistema. Kot če bi imel nekje obvezno na voljo samo odgovora DA ali NE, ti pa bi se odločil za to, da sploh ne odgovarjaš.

 • Odgovori bi al' ne bi 10. 6. 2016 at 3:47

  Mene pa zanima, od koga je kupil MOL (baje že v času Vike) ROG? Od koga? In kje je denar! ?
  Ker tako se je ‘kupovalo’ vse! In izginilo vse.
  Vprašajjte starše, kaj vse so imeli! Pa vzdrževali, dajali en dan zaslužka pa 1% regresa, akcije/na leto
  …….. zdaj pa kar ni!

  Jaz spoštujem te ROGovce! To je mladina …brez prihodnosti…. so pa uporniki! Ker tudi TI in JAZ vemo za večino pisdarij.
  In samo gledmo zvečer po TV, kako jokajo delavci pred rampo! Tam v eni levi firmi.

  Ko bi se VSI TAKO UPRLI, ko je padla prva tovarna (ala Šešok in podobna golazen), ko bi VSI tako ZNORELI (ne pa talali nageljne policajem, politiki so pa itak stisnili prpo) …… bi bilo verjetno danes drugače.
  Vi ponižujete te ljudi, ki so se uprli. Jaz pa v njih vidim upanje. UPANJE ja! 🙂 Od nas tako nič ni!

  • Odgovori kren 10. 6. 2016 at 7:54

   Ah daj no… kje pa vidiš rogovce ob dnevnih nategih ki se dogajajo? Ko selektivno rušijo črne gradnje? Ko ljudem ukradejo vplačila za penzijo? Zacvili so samo v svojo korist, ker bodo drugače na cesti. Kakšni uporniki neki…

 • Odgovori Sašec 10. 6. 2016 at 7:47

  @filmoljub
  Lahko bi se malo bolj potrudil kot samo zavijal z očmi in me primerjal z nepismenim Gartnerjem. Ne, ne govorimo o jabolkah in hruškah. Tudi o ananasu ali kiviju ne. Govorimo o tem, da živimo v istem svetu in da je popolnoma jasno, da se tega marsikdo premalo zaveda. Razlika med nama je ta, da jaz to problematiziram, ti pa to razumeš kot samoumevno lepoto pisanosti življenja, ki jo je zelo lahko porivati v cono sivine, ker se pač v sivini zelo rado meša meglo namesto argumentira.
  Torej, vprašanje ni tutti frutti, ampak : kje v tem našem skupnem svetu je meja? Lahko mi verjameš, da jo zagotovo napačno razumeš pri romski problematiki. Njihov pogled ni tak kot bi si ga ti romantično želel.

 • Odgovori Matej Zalar 10. 6. 2016 at 9:22

  Sam bi predlagal preprost eksperiment, a je težava verjetno v tem, da je absolutno predrag, ker bi šlo po hitrem postopku vse v kurec in Roga ne bi imeli niti Janković s pribočniki niti občani.

  Fabrko se prepusti tem upornikom, ki želijo delovati izven okvirov sistema, a zanjo naj potem neprofitno kakor vejo in znajo skrbijo oni sami, brez vsakršne udeležbe države ali občine, torej brez stika s tistim sistemom, ki – ne nujno oziroma skoraj gotovo ne ustrezno – vzdržuje praktično vse kulturne ustanove (kar je tudi prav).

  Isti ljudje naj tudi izstopijo iz sistema socialne države – kakršnokoli že imamo, ni dobra, je pa naša -, kajti njihov boj proti sistemu naj bo res temeljit.

  Potem bomo videli koliko časa bodo vzdržali.

  Dokler citirajo samo svoje pravice v okviru obstoječega – res je, slabega – sistema, hkrati pa nočejo izpolnjevati obveznosti v okviru istega sistema, se pa lahko zaradi mene kratko in malo jebejo.

  Pri tem še enkrat opozarjam na primer Spinnerei, kjer prav tako funkcionirajo alternativci, vendar verjetno spoštujejo neke osnovne norme in pravila. In seveda se ne slepim, da bo Janković iz tovarne Rog naredil nekaj podobnega kot župan v Leipzigu, ker ta balkanski pizdun je baraba nad barabami, s kakršno ne bi mogel obedovati v istem prostoru, ker mi gre ob njem na kozlanje. Čakati na drug skrajni dogodek, da se nekomu podre streha na glavo, je pa seveda prav tako trapasto.

 • Odgovori filmoljub 10. 6. 2016 at 9:57

  Še enkrat: samo primer sem dal, popolnoma na pamet — kot načelo oz. nek splošen pogled na stvari. Gre za to, da skušamo čisto vse in vsakogar ukrojiti po lastnih načelih in pogledu na življenje ter ne sprejemamo drugačnosti, ki izhaja iz povsem drugih (bolj anarhičnih) načel. Pogovori med občino in Rogovci so menda bili, a v resnici je šlo bolj za diktiranje pravil MOLa, izjajajočih iz mestnega reda in lastninske pravice, kar je podobno sprenevedanje kot sklicevanje na varnost. (Če je Janković že tako zaskrblljen zaradi varnosti razpadajočih stavb, pa naj jih popravi, ne pa zruši.) Takole se lahko potem vrtimo v krogu v nedogled. Kje je meja? Recimo tam, ko ne delaš škode skupnosti in svojim sosedom, če že za nobeno korist nisi. (Česar ne trdim za Rogovce, ki vendarle imajo alternativno kulturo in izvajajo določene dejavnosti, četudi je to večini videti krneki in brezveze.)

 • Odgovori Matej Zalar 10. 6. 2016 at 10:13

  Čeprav v Rogu ne najdem vsebin zase, nikakor ne trdim, da so njihove dejavnosti brezveze, še eveč, mislim, da jih družba potrebuje. Je pa res, da je bila fabrika vedno, kadar sem prišel tja, nič drugega kot prizorišče nekakšne, za moj okus precej bizarne zabave, ki sicer ni bila nekulturna, a s kulturo ni imela nobene zveze. Ne želim posploševati, ker sem bil tam samo nekajkrat, ampak to govoričenje o kulturi kot osnovnem poslanstvu, ki naj bi upravičevalo tolerirano skvotanje, me spominja na govoričenje o tem, da mladina potrebuje skejt park, ker se bodo sicer drogirali in zapijali – potem jim postaviš skejt park in tam res skejtajo, medtem pa kadijo hašiš in ceneno vino 🙂

  In bom tudi jaz napisal samo še enkrat: prav nič me ne moti na Rogu in vem, da bo Zoran naredil pšizdarijo. Opozarjam samo na dvojna merila teh jakih alternativcev, ki so alternativci večinoma samo zato, ker se ne znajdejo v sistemu: zavedanje svojih pravic in pozabljanje na svoje dolžnosti.

  Malo so pa tudi smešni, ko posedajo po strehah in visijo s tistih ograj, to že moraš priznati 🙂

 • Odgovori filmoljub 10. 6. 2016 at 10:21

  Nič hudega, če se ne strinjamo čisto o vsem. Jaz sem po srcu anarhist in nikoli ne bom pritegnil oblasti. 😎 Ne trdim, da imam prav.

 • Odgovori Anonimno 10. 6. 2016 at 11:38

  @filmoljub
  No, saj…hočem povedati, da me moti ravno to posploševanje, ki se pri takih debatah, ki so v resnici zelo pomembne, ker na trenutke razpirajo širša družbena vprašanja, zgodijo. Morda tudi zato, ker dokaj redno berem tvoj blog in se tam pač bolj potrudiš, jebiga. 😉
  Nisem zagovornik sveta, kjer je potrebno vsakega ukrojiti po lastni meri. Nek konsenz kako bivamo skupaj pa pač vseeno obstaja. In obstaja z namenom. Seveda bom od vsakega pričakoval, da se ga vsaj približno drži.
  Tudi se mi zdi prav, da se končno pogovarjamo o dodani vrednosti česarkoli na tem svetu, v tem primeru Roga: saj novi kulturni center tudi ne bi delal škode skupnosti in sosedom. Torej ostaja vprašanje : kakšna je dodana vrednost Roga in aktivnosti v njem, da bi moral ostati v takšni obliki kot je sedaj? Pripomba o skejtarjih je v resnici duhovita. Morda tudi zato, ker drži.

  • Odgovori Anonimno 10. 6. 2016 at 11:38

   Sašec sem.

 • Odgovori filmoljub 10. 6. 2016 at 12:05

  Mimogrede: nisem te primerjal z Gartnerjem, samo cinična pripomba je bila. Hvala, ker me bereš. 😉

 • Odgovori Simon 10. 6. 2016 at 17:25

  Se strinjam z napisanim in stališčem avtorja do teh t.i. ‘alternativcev’. Zanimivo mi pa je da Janković ni potegnil z njimi. S tem se je pa res izneveril samemu sebi. 😉

  Po moje tudi ne zaradi poslovnega interesa. Tudi za vrtičkarje so ga obtoževali, da bi rad gradil na mestih kjer jih je odgnal pa kolikor vem nič od tega. Celo zelo lep park je uredil za pumpo na Šmartinski. Da ima poslovne namene so ga obtoževali tudi pri zapori stare Ljubljane pa tudi nič.

  Da se razumemo, tudi jaz ne maram Jankovića ampak tu pa tam ma pa tudi kaj prav. 😉

 • Odgovori Peter 11. 6. 2016 at 19:05

  Mene pa najbolj moti neprofesionalen odnos mestne politike. Namesto da bi z dialogom prišli do neke skupne rešitve, se izvaja mobing in nasilje. Pismu, vsi sodelujoči pravijo da bi radi tam izvajali kulturo, namesto tega je pa celo sranje: http://www.rtvslo.si/crna-kronika/uporabniki-roga-za-napad-posredno-krivijo-mol-jankovic-nasilje-obsoja/395424

  A je res težko nekoga drugačnega poslušat? Zakaj o kulturi odloča Jankovič, toliko imamo raznih kulturnih ustanov, od neodvisnih do državnih in celo mavrico vmes, se res ne da pogovorit na miren način?

  Al je takšno stanje nekomu v interesu?

 • Komentiraj