Odklop

Ne strinjam se povsem z razširjeno gostilniško tezo, da so ljudje danes bistveno bolj neumni kot so bili nekoč, je pa res, da je neumnost mnogo bolj opazna, ker ima vsak ne samo pravico, ampak tudi možnost, da izrazi svoje mnenje s preprostim deljenjem povezave ali virtualnim dvigovanjem palca, pri čemer miške ali prsta ni sposoben pridržati na simbolu Like tako, da bi lahko izbral med šestimi bolj ali manj posrečenimi možnostmi, ki poleg všečkanja po novem izražajo še ljubezen, smeh, začudenje, žalost in jezo. Povezava na novico o smrti ali veliki kraji tako še vedno prinaša daleč največ všečkov.

Pred časom me je šokiral članek o izsledkih rezultatov raziskave, da ogromen delež ljudi do spleta dostopa praktično izključno preko socialnih omrežij in navsezadnje tudi moji podatki kažejo na to, da je Nergačeva Facebook stran postala eden glavnih virov za obisk bloga, četudi si upam trditi, da je populacija mojih bralcev zahtevnejša od povprečja.

Ker ne želim postati eden tistih, ki bi internet prebiral po priporočilih fičfiričev, ki se znajdejo med mojimi prijatelji s Facebooka, se v zadnjih tednih občasno lotim odsledovanja tistih, ki prijatelje preveč redno in premalo selektivno posiljujejo s povezavami na članke medijskih hiš kot so Mladina, Reporter, Nova24TV in podobne. Odpadli so tudi verniki ali nasprotniki politikov različnih barv in političnih prepričanj ali spolnih usmeritev ter pristaši teorij zarot in fundamentalisti, ki skoraj brez izjeme objavljajo samo povezave na članke o različnih mejnih prehranskih ali telovadbenih praksah. Znebil sem se tudi tistih znancev, za katere menim, da so neumni. Ne zato, ker so neumni, ampak zato, ker mi je prav malo mar, kako razmišljajo.

Časovnica je postala povsem prebavljiva.

Potem sem nekega poznega večera ugotovil, da mi gre med peščico tistih, ki jim sledim na Twitterju, večina blazno na živce zaradi nečesa, kar imenujem socialno-omrežni aktivizem, to je kolektivno divjanje tviteraške množice zaradi različnih bolj ali manj nepomembnih fenomenov, kot so na primer Janševi nesramni tviti. Ali moram res brati vsak dan enako razburjanje v maksimalno 160 znakih? Seveda ne! Impulzivno sem odsledil čisto vse, tudi tiste, ki so mi bili čisto simpatični.

Časovnica je postala povsem prebavljiva.

Screenshot_2016-04-13-16-46-57

Je pa res, da so na njej samo še moji izlivi, plačani oglasi za proizvode in storitve, ki me ne zanimajo, in predlogi za sledenje osebam, med katerimi se najde največ takšnih, ki mi gredo izrazito na živce.

To morda res pove več o meni kakor o tistih, katerih mnenj nočem ne slišati in ne videti. Ampak, vraga, saj nikoli nisem bral njihovih mnenj, temveč – tako kot na Facebooku – večinoma klikal na povezave do člankov in mnenj, ki niso zrasla na njihovih zelnikih ali prebiral ponavljanje drugega za drugim, na primer da je Janez Janša fašist, da RKC krade in da bo konec sveta, če na volitvah zmaga Donald Trump.

Odklop prija. Ker zaradi do bralcev žaljive prenove Siolovega novičarskega portala – ne ločim več med pomembno novico, tračem, oglasnim sporočilom in oglasom – manj redno sledim aktualnim novicam, se počutim kar nekako meditativno, pomirjeno. Samo vprašanje časa je, koliko časa bom vzdržal.

Prejšnja objava Naslednja objava

11 komentarjev

 • Odgovori filmoljub 13. 4. 2016 at 20:53

  Ljudje v povprečju verjetno res niso bolj neumni, so pa menda bolj pasivni, apatični in nepripravljeni početi karkoli, kar ni konkretno merljivo z denarjem.

 • Odgovori Zmrda 13. 4. 2016 at 21:14

  @filmoljub, po čem to sklepaš?

  Drugače pa ena caka tehnološkega napredka in profiliranja na internetu je, da vsak vidi povsod stvari, ki jih rad vidi. Personaliziran search ipd… Če si sveto prepričan, da je npr cepljenje zarota boš večinoma zasipan s članki ki to pritrjujejo. Tko se bebci se utrjujejo v svoji bedastoči 😀

 • Odgovori Matej Zalar 13. 4. 2016 at 23:15

  @Zmrda: Seveda. Tako imam jaz zaradi tega občutek, da so vsi ljudje obsedeni s športom 🙂

  @Filmoljub: Kako da so ljudje pasivni? Seveda so aktivni! Na Facebooku.

 • Odgovori filmoljub 14. 4. 2016 at 6:34

  Torej nas je le še nekaj pasivnežev, ki vztrajamo pri blogih, vsi drugi so strašno aktivni na Knjigi obrazov.

 • Odgovori Izabela 14. 4. 2016 at 8:07

  No, sploh nisem vedela, da si na Facebooku. Pomeni, da nisem ena tistih, ki prihaja na tvoj blog posredno. Vedno neposredno, kadar me naslov pritegne. To je pa v 90%.
  Tvoj izraz brutalnost me malo intrigira, ker se hočeš delat grobega, pa mislim, da si čisto fejst fant, še najbolj kadar kaj dobrega skuhaš. To že dolgo nisi.

 • Odgovori katarina 14. 4. 2016 at 8:29

  poleg vseh teh točk sem jaz blokirala še vse tiste, ki objavljajo 20 postov na dan o tem, kako je otrok kihnih/smrka/driska in podobno…oh ja in poste o vozičkanju (samo da grem bruhnit nad grozo te besede)…all gone! muke 30+ generacije

 • Odgovori zabartma 14. 4. 2016 at 8:42

  @Izabela: Kuha verjetno že, samo ne objavlja “fotohrane” na instagramu 😉

 • Odgovori Matej Zalar 14. 4. 2016 at 9:16

  @Filmoljub: Seveda! Bloger mora imeti znanje, domišljijo, integriteto … za FB ni potrebno nič od tega. Sam sicer mislim, da je FB naredil bloganju več dobrega kot slabega – tisti blogerji, ki niso imeli česa povedati, so se enostavno preselili na FB. Ti bi tam pač objavljal povezave na trailerje … ali na Fartnerjev blog, haha.

  @Izabela: Hvala. Sicer pa … naj te modri očki ne zavedejo 🙂 Danes bodo telečja jetrca. Ne moreš verjet: včeraj zvečer je bila trgovina, kjer večinoma vlada vojno stanje, praktično prazna, domnevam da zato, ker smo dva dni pred plačo in ljudje nimajo več denarja. Da sem malo pred osmo zvečer dobil telečja jetrca, je pa sploh čudež, ponavadi jih zmanjka že dopoldne in ostane samo še guma ostarele govedi.

  @Katarina: Tovrstnih pacientov, kot kaže, sploh ne poznam, če bi jih, pa seveda odpadejo po hitrem postopku.

 • Odgovori Roman Černigoj 14. 4. 2016 at 10:03

  Nekaj podobnega sem naredil leto nazaj: zaprl FB profil.
  Čez par mesecev sem odprl novega, potrdil sem samo tista prijateljstva, ki obstajajo tudi v resničnem življenju in se v 99% držim načela, da ne delim vsebin drugih. Nobenih povezav do blogov kot je ta, nobenih povezav do novic in “novic”. Kdor je pismen, bo že sam našel kar ga zanima ali se ga tiče.
  Še največ aktivnosti na FB-ju imam(o) v zaprti skupini s prijatelji z otroki, s katerimi dokaj redno hodimo v hribe. Pa mogoče še članstvo v kaki javni skupini ali dveh. In je mir.

 • Odgovori Matej Zalar 14. 4. 2016 at 11:39

  No, vsaj moj blog bi lahko delil 😀

 • Odgovori filmoljub 14. 4. 2016 at 13:10

  Jaz ga ne morem deliti, ker nimam profila na Knjigi obrazov. Ga pa berem, če ti to kaj pomeni. 😎

 • Komentiraj