Ogabna kava in Antenin zajtrk za slabo jutro

Kot da zjutraj ne bi bilo dovolj mučno že vnovično spoznanje, da spet ne bom zaslužil prvega milijona in da bom imel spet opravka s celo vrsto neotesanih, neumnih in nesposobnih sozemljanov, me za skorajšnji vrhunec jutra v najbližjem bifeju pričaka še svinjsko ogabna kava, ob kateri vsakič znova pomislim, da bi namesto dobrega starega moškega jutranjega espressa naročil kavo z mlekom mleko s kavo in da bi to mešanco celo sladkal s prvimi desetimi grami sladkorja tistega dne. Morda bi jo moral popraviti s čim močnejšim – ampak je škoda žganja.

Okus po kovini in detergentu

Česa vsega človek ne doživi! Kjerkoli vzhodno od nekdanje rapalske meje je dobra kava približno tako redka dobrina kot na primer v Starbucksu. Vsega mogočega govna vajeno ljudstvo je vajeno marsičesa. Pivci kapučina, bele, kave z mlekom ali celo kave s smetano se seveda težko pritožujejo, ker voda, beljakovine in maščoba zamaskirajo vso svinjarijo iz slabo vzdrževanega avtomata, neznanje in ceneno kavno zrnje nasploh.

Najprej sem nehal piti kapučino in kavo z mlekom. Potem sem nehal sladkati macchiato. Odkar sem odrasel moški, pa večinoma pijem samo še espresso ali turško ali filter kavo brez vsega. Ampak če v Italiji postrežejo dobro kavo v še tako zakotni beznici, je naročanje espressa v Ljubljani podobno tvegano kot vožnja po avtocesti v nasprotno smer. Skoraj gotovo se ne konča dobro. Navsezadnje tam, daleč od središča mesta, za prežgano brozgo z okusom po kovini in detergentu zaračunajo 1,30 evra. In to je, pozor, jutranja akcijska cena!

Ogabna kava, a to še ni vse!

V bife se že nekaj časa prebijamo s slalomom med oglasnimi panoji za najrazličnejše akcije. Ugodno se da spiti tudi laško pšenično pivo, nora cena tega zvarka pa je zapisana kar na promocijski tabli za Malastrano. Akcija bolj ali manj pomeni samo, da cena ni višja kot povsod drugod v okolici. Enkrat mi je pretirano navdušena in pretirano zgonjena mamica, ki bi jo kak obupanec v kakšnih bolj obupanih časih, prodajala Amwayevo – ali nekaj podobnega – energijsko pijačo! Da bo prišlo do tega, je sicer že nekaj dni prej opozarjal oglasni pingvin. Kot da bi bral z oglasi najbolj oskrunjene spletne strani brez adblockerja.

Ampak to človek še nekako prebavi kot dober štos in ker je kava včasih povsem korektna, gre v bistvu za neke vrste rusko ruleto – s štirimi naboji v bobniču. Čisto zares pa me je danes raztogotila zvokovna podlaga. Že navsezgodaj zjutraj me posilijo z morda najhujšim debilizmom letošnjega leta.1

Kakšna je to civilizacija, če se znatnemu delu ljudstva zdi to zabavno? In zakaj me, če mi že hočejo pokvariti dan, raje ne jebejo v usta? Pa je bil včasih čisto soliden bife. Najprej so odšli pijanci, ker je postalo predrago. In vsak čas bo odšla še Pippa.

 1. Poslušanje na lastno odgovornost. []
Prejšnja objava Naslednja objava

19 komentarjev

 • Odgovori Roman 6. 12. 2017 at 7:16

  Zvočno posilstvo.
  Čudež je, če dandanes še uspeš poiskat radijsko postajo, ki ne povzroča prebavnih motenj.

  • Odgovori Roman 6. 12. 2017 at 7:20

   Že dlje časa opažam trend, da se “komiki” (na radiu, tv, razni kao stand up-i) poskušajo približati Zrnecu. Recimo.
   Eno je biti (se obnašati kot) debil, drugo je pa izdelan in premišljen lik.

 • Odgovori kekec 6. 12. 2017 at 7:39

  Nekaj si pozabil. Ob kavi si nažgi čik. Potem je vsaka dobra, samo da je (vsaj približno) rjave barve. Težje je v ita najti slabo kavo kot v slo povprečno. Samo da je tam 85 centov, pri nas 1.80. Z mlekom, rogljičkom, smetano, cukrom,…skratka vse je zraven samo tisto kar je naj bi bila kava je bolj en za qratz.

 • Odgovori Matej Zalar 6. 12. 2017 at 8:17

  @Roman: Recimo, da se znam tudi jaz vesti kot popoln debil … ampak stopnje kot v videu vseeno ne dosežem, tako da je tudi to svojevrstna umetnost. Ampak saj vidiš, da zadeva pali. Navsezadnje pa že nekaj časa opažam, da lahko tudi jaz kdaj zapišem popolne nebuloze, pa tega bralci ne bodo opazili.

  @Kekec: Haha, točno … vse te akcije. Kava plus rogljič, kava plus toast, kava plus deci pomarančnega soka … enkrat sem celo naročil kavo plus pol litra vode v plastenki. Ampak najhuje je, da se recimo pritožiš okrog enajstih dopoldne, ko se skuha že, kaj vem, 50 ali 100 kav, a se pritožiš prvi in ničesar ne opazi niti natakarica, ki se ji zdi čisto v redu, zato ne izpadeš kot pozitivno kritičen gost, ampak kot težak. Je pa res, da se pri večini ne poklopijo tri spremenljivke, kot pri meni: 1) nisem kadilec, 2) pijem espresso in 3) nisem zadovoljen z vsakim šitom.

 • Odgovori Ata Štrumf 6. 12. 2017 at 9:30

  ker voda, beljakovine in maščoba zamaskirajo vso svinjarijo iz slabo vzdrževanega avtomata, neznanje in ceneno kavno zrnje nasploh. ….

  se popolnoma strinjam…maš tudi primer, ko še mlek oz. smetana ne more izničiti ogabne kave…bruh….

  zame najboljša kava je….”Bife” Moby Dick nasproti kolesarnice ZDL Ljubljana center – Metelkova…tam pa možakar naredi tak espresso…da mi vedno polepša popoldanski prihod iz službe…lišnikasto rjave barve in kreme je ravno toliko in ravno pravšnja, da zdrži celo vrečko sladkorja na površju (za sekundo ali dve) predenj le-ta potone…perfektno…ok…sam sicer si je ne sladkam, je pa prej navedeno pomemben indikator kako je kava pripravljena…kako zmleta…kaka je mašina…kako je vse skup vzdrževano…

 • Odgovori Blaž Pristovnik 6. 12. 2017 at 15:18

  oprostite naslednji besedi. “Žabarji”, uporabite javno prevozno sredstvo, kolo, avto ali “peš hondo” in se odpravite do Caffe Čokl, Cafetino ali kaj je že v starem delu mesta? Potem imate neko Galerijo. Pa verjamem, da marsikje pri vas “točijo” illy-a in ga tudi dokaj primerno naredijo. Hočete poskusiti disaster od kave? pridite na Štajersko, v kakšno primestno oštarijo/bar, kjer vam bodo postregli bar2000, pripravljen na njihov način, kar je vse prej druga kot kava.

 • Odgovori Matej Zalar 6. 12. 2017 at 15:47

  @Blaž: Ja, res vrhunska rešitev: vsako jutro naj se s psom napotim na drugi konec Ljubljane?

  • Odgovori Blaž Pristovnik 6. 12. 2017 at 16:00

   med daljšim sprehodom boš imel čas razmišljat o novem blogu in prihranjena ti bo glasbena uspešnica o joškah. Želel sem povedati, da imate več izbire in večjo možnost, da naletite na soliden espresso. Ampak me res firbec, če v IT dobiš, v vsaki zakotni vasici, tako dober espresso kot ga npr. pri Čoklu. MOČNO dvomim. Predvidevam, da gre za placebo efekt.

 • Odgovori Boki 6. 12. 2017 at 16:13

  Hahaha, kje si najdu Savića!:D Legendarno 😀

  • Odgovori Boki 6. 12. 2017 at 16:19

   No, zdej sem pa še od Antene video pogledal in me je dobesedno pobral…prou predstavljam si kako si nergal že navsezgodaj :D:D

 • Odgovori EMA 6. 12. 2017 at 18:38

  Matej, ti ki kolesaris po tistih dolenjskih koncih, na moje veliko presenečenje sem dobro kavo pila na vrhu Turjaka, v tistem pajzlu zraven trgovine, poleti je s terase lep razgled. Na skodelicah piše Segafredo, nisem vprašala, če je to ta kava, ker v naših koncih te ne dobiš.

 • Odgovori Kekec 6. 12. 2017 at 18:55

  Kaj bo priteklo ven ni toliko odvisno od zrnja kot od avtomata. Torej nastavitev in stanja avtomata. Ko se odpre nov kafič se nekaj časa še jebejo z nastavitvami, potem ugotovijo da je itak vseeno in se jim ne da več in strežejo samo še kislco. V ita to ne gre ker bi jih ze prvi gost poslal v pm.
  @chef: jasno, kavo lahko oceniš samo kot nekadilec in da je brez dodatkov, torej espreso brez sladkorja. Vse ostalo so župe.

 • Odgovori Seamus 6. 12. 2017 at 21:44

  Na, razlaga zakaj debilizem v tvojem videu:
  https://www.youtube.com/watch?v=-S8a70KXZlI

 • Odgovori Tana 7. 12. 2017 at 14:33

  Jaz pijem izključno espresso. Najrajši jo pijem v službi; imamo zelo dober aparat in kavo Illy. Če pa moram kam po opravkih in kavo pijem zunaj, imam običajno pokvarjen dan. 🙂 Zelo redko se zgodi, da je kava dobra, sem pa naletela na nekaj lokalov, ko je bila kava vrhunska. Štos je pa v tem, da npr. v istem lokalu je enkrat kava kot voda, drugič pa prfektna. Tako da je veliko odvisno tudi od zaposlenih, če vedo kaj delajo in če se jim da potrudit. Običajno se jim nič ne da, ker “kao” imajo slabe plače. 🙂

  Sem pa najboljšo kavo pila enkrat v Kranju. 🙂

 • Odgovori filmoljub 7. 12. 2017 at 16:40

  Itak, da pri zahodnih sosedih spiješ boljšo kavo dobesedno v vsaki beznici, tam je namreč čisto drugačna percepcija dostojnosti in primernosti, da o smislu za turizem in gostinstvo ne govorimo. V Butalah, kjer je edino merilo čim nižja cena (storitve ali izdelka) in gre storilnost po liniji najmanjšega odpora, pa so stvari take, kakršne pač so.

 • Odgovori Matej Zalar 7. 12. 2017 at 19:08

  @Boki: Težava je v tem, da sme isto sranje slišal že večkrta in tudi zelo jasno povedal osebju, da me radio moti. Moti me predvsem zato, ker vem, da imajo – ali pa so ga morda vmes ukinili – sistem, ki omogoča poslušanje glasbe brez debilnih komentarjev, oglasov in skečev. Ampak ne, še enkrat več, kot da bi se delali norca.

  @Ema: Misliš Roziko? Tam še nisem pil kave … je pa res, da včasih v kakšni vukojebini totalno presenetijo z dobrim zvarkom, sredi Ljubljane lahko pa za 1vro in pol dobiš popolno svinjarijo.

  @Kekec: Dokončno je šlo vse v franže, ko so dobili nov avtomat. To je zdaj izgovor: “Odkar je nov avtomat, je slabša kava.” Pa nobenega načrta kako bi to rešili. Saj tudi ni treba. Ljudje vseeno hodijo. Je pa res, da če naš stammtisch uvede sankcije in se odloči za bojkot, najemnik slejkoprej propade. Se je že zgodilo.

  @Tana: Seveda je odvisno od zaposlenih. V tistem pajzlu v Rablju, kjer morda na dan prodajo dvajset kav in sploh ne vem kako preživijo, se nam je natakarica opravičila, da kava ni taka kot bi morala biti, ker se je spremenil zračni pritisk. Pa sploh ni bila slaba kava, seveda ne.

 • Odgovori EMA 7. 12. 2017 at 19:52

  Sem mal precekirala, res je Rozika.

 • Odgovori Donko 8. 12. 2017 at 0:33

  Tudi sredi Kopra sem že pil polivko. Primorska tudi še ni Italija.

 • Odgovori Matej Zalar 8. 12. 2017 at 7:07

  No, možnosti, da dobiš slabo kavo so na Primorskem pač bistveno manjše kot v Ljubljani ali vzhodneje ali pa recimo v Nemčiji.

 • Komentiraj