Oljni premazi

Dobra brada ni brezplačna dobrina. Vzdrževanje stane. Novodobni brivci, ki so uspešno zajezdili val trenda brad, s striženjem menda služijo čedne kupčke denarja. Zadnjič sem slišal da je neki brivec brado strigel, česal in mazal skoraj eno uro, kar je za moj okus občutno prevelik časovni strošek. Je pa res, da mora brivec nekako upravičiti ceno, saj ne želite plačati trideset evrov za storitev, ki je opravljena v desetih minutah, kajne? Seveda pa dolgotrajen tretma godi strankam, ki z brado niso videti nič bolj moško, ker so zaradi celostne podobe vseeno videti kot pajaci. Brade ne nosijo zato, ker se jim ne bi ljubilo ukvarjati s kocinami, ampak zato, ker se s kocinami želijo ukvarjati.

Balzami, olja in voski res niso obvezna roba, so pa koristni in pripomorejo k razbijanju še preveč razširjenih mitov o bradi kot ščetinastemu ekosistemu, v katerem uspeva raznorazna enocelična golazen. Zato zavračam vsakršno zasmehovanje moških, ki skrbijo za obrazno dlakovje, saj je ta skrb običajna prav toliko kot za obrite može nega obraza. Kar pa še ne pomeni, da se ob mazanju brade pogosto ne počutim nekoliko trapasto.

Tudi zato, ker to stane. Ogromno. Embalaže so majhne, cene pa tako visoke, da sezujejo celo kozmetičnih nategov vajene ženske. Za 30 mililitrov boste z nekaj sreče plačali samo 15 evrov, a vas pri enaki količini ne sme presenetiti cena krepko čez 30 evrov, torej več, kot stanejo parfumi. Priznati pa je treba, da so sestavine res kunštne.

V moje olje za brado so umešana olja mandlja, mareličnih koščic, jojobe, arganije in šipka. Eno ima vonj po limonah, drugo, naj se sliši še tako trapasto, pa po svežem poletnem borovem gozdu. Še več sestavin se znajde v balzamu, naj omenim samo čebelji vosek, naravni vitamin E in kokosovo olje. Ob misli na to, kaj vse apliciram na svoje telo, me ti izdelki odbijajo, zato sta seveda najbolj pomembni embalaža in dobra zgodba, ob kateri se človek ne počuti kot običajen metroseksualec, ampak vsaj kot urbani gozdar. Praviloma jim uspeva.

Zadnjič pa sem iz radovednosti kupil izdelke za nego brade slovenskega proizvajalca. Ni me toliko razočaralo premastno olje, zaradi katerega se svetim kot po obilno zabeljenem kmečkem kosilu, niti balzam, ki je vsaj polovico manj učinkovit od tistega, ki sem ga vajen. Odvrača me amaterizem. Očitno je tekst za embalažo napisal nekdo, ki se je leta in leta ukvarjal s teksti za žensko kozmetiko, tako da izdelek ne odbija samo zaradi cenene embalaže in tudi ne samo zaradi imena in logotipa blagovne znamke, ki sama po sebi namigujeta na ženski izdelek, ampak zato, ker na prav to namiguje tudi besedilo. Komu je prišlo na pamet, da si želim svilnat lesk brade? Saj ne kupujem kombineže!

Svoj denar bom raje porabil za dražje izdelke, ki so, ne samo pakirani v privlačnejših embalažah, ampak dajejo z vsako podrobnostjo vedeti, da so dali tekstopiscu in oblikovalcu na voljo dovolj časa za zabaven in inteligenten nagovor kupcev, ki so pripravljeni za 30 mililitrov olja za brado zapraviti več kot za liter ekstra deviškega oljčnega olja . Če sem za izdelek, ki ga bom uporabljal vsaj pol leta, pripravljen zapraviti 10 evrov, bom brez slabe vesti zapravil tudi 15 evrov več, ker me to na dan stane komaj kakšnih 20 centov, kar je verjetno manj, kot zapravim za straniščni papir.

Prejšnja objava Naslednja objava

11 komentarjev

 • Odgovori Matevz 7. 12. 2016 at 20:47

  Pridi k nam na dopust in dobiš domač naravni gel z aloe vero (iz domačega vrta), limonin sok, kokosovo olje.
  Aloe vera iz Kanarskih naj bi bila ena izmed boljših na svetu.
  Jaz ti naredim gel, ti das pa zvecer pa pivo.
  Lep pozdrav iz Fuerteventure

  • Odgovori lešnik 9. 12. 2016 at 10:22

   Glede naravnega gela z aloe vero me zanima, kako ga pripravite, kaj dodate rastlini?
   Jaz imam na okenski polici posajeno aloe vero, kot sobno rastlino. Lepo uspeva, se širi in jo tudi presajam. Baje je jedilna aloe vera, dobila sem jo v dar, a več kot to ne vem. Zato si je kot jedila ne upam uporabljati, drugače pa je z njenim gelom; po britju redno utrgam en list in direktno namažem kožo s tem naravnim, nepredelanim gelom. Dobro se obnese; izognem se srbenju kože. Vendar ne vem, ali je to zasluga gela, ali je naključje, ali pomaga to, da razkužim britvico, ali vse skupaj.:-)
   Ko ravno omenjaš domači gel, zato sprašujem, kako ga pripravite oz. kako gel aloe vere deluje – samostojno ali mora biti v kombinaciji še s čim …

  • Odgovori lešnik 9. 12. 2016 at 10:26

   Hm. A je formula slučajno aloe vera + limonin sok + kokosovo olje?
   Sem brala te zadeve ločeno, kot da jih vse tri ponujaš Mateju, zdaj pa študiram, da bi to lahko že vnaprej bil odgovor na moje vprašanje.:-)

  • Odgovori Matej Zalar 9. 12. 2016 at 18:00

   Ti, ampak enkrat bo res treba dol … bom javil pravočasno, da boš umešal žavbo!

 • Odgovori Sabina 7. 12. 2016 at 21:57

  To pa to. Dela kot z lasmi;)))).
  Sama rada posežem po slovenskih proizvajalcih, a če mi vonj, tekstura ne ustreza… Hm, ne razmišljam preveč ;)))
  Ampak tole povabilo zgoraj, pa le sprejmi. Pa sporoči, kako sanjsko je. Zdi se kot v pravljici.

 • Odgovori Sašo 8. 12. 2016 at 9:32

  Glede na to, da plačuješ po teh cenah, verjetno ne poznaš Mobros. Tule: http://mobrosgroomingcopr.refr.cc/2BKD7GG Odlične cene, gratis poštnina in ugodna izbira olj, balzamov… Uporabljam že več kot leto dni.
  Res da je referral, ampak z njim dobiš še dodatnih -20%, jaz pa tudi. 😉

 • Odgovori p 8. 12. 2016 at 11:22

  eh, sem mislil da bo kaj o heliosu in japoncih

 • Odgovori Kostin 8. 12. 2016 at 12:35

  Pred skoraj enim letom sem se na glas – na fb zidu – vpraševal: ‘Kake vražje pomade so si bradači vtirali v dlačevje predno je svet zajela vsesplošna hi(p)sterija, ki nam prek bradatih športnikov in starodavnih vikinških legend ponuja prav posebna olja za brado v 50ml stekleničkah s kapalko, ki so po ceni primerljiva s tri litrskim kanistrom ekstra deviškega olivnega olja iz slovenske Istre?’, na kar so mi bradati brati odgovorili, da po večini ne uporabljajo nobene zadeve, nikakor ne kake specializirane žavbe, ničesar sofisticiranega in pregrešno dragega, če pa že kaj, pa tisto najdejo na policah drogerij in je precej bolj dostopno in cenovno ugodno, kakor pa posebej za brade narejena olja.
  Občasno uporabim obnovitveno olje za lase z arganovim oljem, neke strašne razlike pa ne opazim. 100 ml embalažo imam dlje kot pol leta, ponavadi si utrem nekaj kapelj potem, ko brado operem, sicer pa jo vsak dan razčešem z lesenim glavnikom in to je to.

 • Odgovori Matej Zalar 9. 12. 2016 at 18:04

  @Sašo: Hvala, ampak kot kaže, sem za nekaj časa preskrbljen. POtem pa res poskusim.

  @P: Ej, a oni delajo tudi za brade ali kako?

  @Kostin: Nekaj časa sem imel neko navadno žavbo iz drigerije, a mi je smrdela, predvsem pa je bila preveč mastna – tako kot to, kar imam zdaj. In če mi gre kaj resno na kurac, potem je to mastnost.

  Imam pa jaz 15-ml embalažo ravno kakšne pol leta, ampak imam tudi manjšo brado.

  Lesen glavnik – vidiš, to pa meni manjka!

 • Odgovori Anja Razgorsek 10. 12. 2016 at 20:40

  Če ni skrivnost katerega uporabljaš? Dedek mraz se bliža, pa bi nekaj uporabnega za moški spol z brado. Gledala sem Morgans, nekaj sem zasledila, da ima Lush, kaj drugega pa nisem našla.

 • Odgovori Matej Zalar 10. 12. 2016 at 22:06

  Tega imam trenutno najraje, dobim ga pa izpod pulta.

 • Komentiraj