Opice iz džungle: vse različne, vse enakopravne

Človek kar ne more verjeti s čim vsem se ukvarjajo opice iz džungle 21. stoletja. Včasih imam občutek, da so še najbolj normalni primitivci – ne tisti zamorci na težko dostopnih otokih, ki še vedno niso izumili modrcev, in se jim lepše reče prvinski ljudje, ampak celo tisti, ki ves svoj prosti čas zabijejo v bifeju in jim je malo mar za karkoli drugega, kot za varnost pred zavojevalci iz Afrike in Bližnjega vzhoda.

Otroci so opice: eni črne, drugi bele

H&M je majico z napisom »the coolest monkey in jungle« oglaševal s simpatičnim petletnim črncem. Očitno samo njegova mama ni opazila ničesar spornega. Če bi majico z enakim napisom nosila Kitajec ali Slovan, ne bi bilo nič narobe. Ker jo je nosil temnopolti fantič, je estrada podivjala, drhal je v Južni Afriki razbijala trgovine tvrdke, ki je objavila inkriminirani oglas. V normalni družbi bi se nasmehnili, v nenormalni pa ljudje poblaznijo in nedolžno zasnovana podoba dobi bistveno več pozornosti, kot če dušebrižniki ne bi mogli v vsakem trenutku blogati, tvitati, všečkati, deliti, pridigati o poštenem svetu, kot da črnci še vedno ne smejo hoditi v šolo in kot da morajo v avtobusih še vedno sedeti zadaj.

Opice iz džungle

Zakaj bi sploh kateregakoli otroka katerekoli barve kože primerjali z opico? Ker se vedejo kot opice. Ker se kar naprej nekam obešajo. Ker plezajo na drevesa. Ker so smešni. Ne glede na barvo kože.

Mar kdo verjame, da je bil namen H&M dejansko užaliti svoje temnopolte stranke? Morda so vedeli kaj delajo, ampak črnca v to majico niso oblekli zato, da bi se posmehovali temnopoltim, ampak kvečjemu zato, ker razumejo, da je tudi slaba reklama dobra reklama.

Vsi smo mi opice iz džungle

Majhen del najbolj glasnih zahojencev, ki jih enkrat motijo črnci, drugič Mehičani, tretjič begunci, četrtič homoseksualci, najverjetneje pa vsi hkrati, se ne bodo nikoli poboljšali. Ampak zaradi njih mora danes tudi normalen človek trikrat premisliti, da ne blekne nečesa, kar bi nekdo utegnil razumeti drugače, kot je mislil. Ne samo javno, še za mizo se več ne moremo pogovarjati normalno. Židje in Cigani so bili vedno Židje in Cigani, dokler si ni nekdo spomnil, da je to slabšalno poimenovanje. Danes pri vsej svoji jezikovni spretnosti sploh ne vem ali je slabšalna tudi beseda črnec. Moram reči temnopolti? In če je Američan, je potem Afroameričan?

Pri tem me najbolj zabava, da rasizem v zadnjem času očitajo celo umetni inteligenci. Novi iPhone naj bi imel težave s prepoznavanjem črnih obrazov, Google črnce označuje kot gorile, Flickr pa kot opice. To je še dokaz več, da umetna inteligenca ni rešitev. Zakaj umetna inteligenca pri vsej svoji pameti ne bi mogla razviti svoje osebnosti? Spomnite se paranoidnega robota Marvina iz Štoparskega vodnika po galaksiji. Zakaj torej samoučeči robot ne bi mogel razviti rasističnih nagnjenj? Seveda, verjetno zato, ker ga je izdelal rasist.

Enkrat so užaljeni geji. Drugič ženske. Tretjič temnopolti. Četrtič feministke. Petič filmske igralke. Vedno pa so zraven dežurni dušebrižniki z levice, ki pametujejo kot najbolj zadrti vaški župniki, ko pride do vprašanja splava. In ko pride do vprašanja splava, seveda pametujejo tudi dežurni dušebrižniki z levice. Svet postaja opic polna džungla.

Prejšnja objava Naslednja objava

28 komentarjev

 • Odgovori Aleš 18. 1. 2018 at 18:07

  …in kakor se meni zdi (itak, da sem rasist) smo edini, ki -karkoli nam delajo- ne smemo in “nimamo pravice” biti “užaljeni”, belopolti moški.
  Belopolti moški so “fari game” za cisto vse “justice warriorje” :-/

 • Odgovori BB 18. 1. 2018 at 18:27

  Točno to sem pomislila, ko sem prvič prebrala o tej “sporni reklami “. Ne vem no, se mi zdi da v Ameriki tudi dreku ne boš več smel reči drek, ker bo kdo užaljen in prizadet. Sicer pa se mi zdi , da je v ozadju samo tistih pet minut slave in nič drugega.

 • Odgovori NatasaPr 18. 1. 2018 at 18:40

  Si mogoče videl kakšno majico so oblekli belemu dečku v tej isti kampanji? Survival expert. In mislim, da se je ta revolt pričel v Ameriki, kjer je beseda opica izjemna žaljivka za črnca. Mi smo v Evropi in se mi zdi, da vseeno drugače razmišljamo, nekako tako kot ti zdaj. Problem je vedno treba umestiti v okolje, da se lahko razume reakcije.

 • Odgovori Anonimno 18. 1. 2018 at 19:17

  NATASAPR lepo povedano,sploh zadnji stavek!

 • Odgovori Matej Zalar 18. 1. 2018 at 20:33

  @Aleš: Haha, dobra! Seveda pod predpostavko, da nismo geji.

  @BB: Amerika je praktično že tam, Evropa pa sledi.

  @Nataša: Mislim, da primerjanje črncev z opicami ni ravno ameriški unikum. Primitivci so tudi po Evropi na nogometna igrišča metali banane v posmeh črncem ali pa so imitirali opice na tribunah (kar sicer počno ves čas, ne samo v posmeh črncem, ampak pustimo to).

  Težko me boš pa prepričala, da so pri H&M rekli: “Dajmo malo zajebavati te nigerje!” Pa ravno firma s Švedske, kjer so politično korektni do fundamenta in imajo raje geta, kakor da bi priznali težave z neprilagodljivimi priseljenci.

  Seveda, nekaj neprimernega lahko uide tudi ali predvsem tako velikemu sistemu, ampak zaradi enega (enega!) flopa razbijati trgovine, odpovedovati sodelovanja in po Facebooku nadirati korporacijo, češ da je njihova oglaševalska politika rasistična, je vsaj histerično, če ne še kaj hujšega.

 • Odgovori Anonimno 18. 1. 2018 at 22:25

  Ja… Nekako se spomnim, da pred 199x ni bilo takih težav… dokler se ni bilo treba grebst za volilne glasove, so bili Cigani zadovoljni s Cigani in Židje z Židi. Pa črnci s črnci. Potem se je pa nekdo spomnil, da je tam lepa volilna baza in … “Pobje, a bi vi mene volili, če bi vam zrihtal, da ne boste več Cigani?” Mogoče se ne obregnil glih med pobce, zna bit da je bila dovolj samo najbolj prodana duša…

  • Odgovori Jebobebo 18. 1. 2018 at 22:25

   Dej, to sem bil jaz…

  • Odgovori Aleš 19. 1. 2018 at 8:04

   Čakaj malo, očitno nisem na tekočem…
   …a zdaj je že oznaka “Žid” formulirana, kot neprimerna, žaljiva…???
   WTF?
   .
   Btw. kar pa se ciganov tiče… …v Nemčiji temu ljudstvu (rasi?) politično korektno rečejo “Sinti und Roma”.
   Pri nas pa samo “Romi”, kar pa je žaljivo do, če ne drugega, recimo Ota Pesnerja, ki je pač Sint in ni noben Rom.
   Sicer pa, če ciganov ne moti, da jim rečejo “cigani”, kaj se imamo mi za zajebavati z neko prisiljeno politično korektnostjo… …sploh pa dokler cigani vse ne-cigane imenujejo “civili”, oz. “ćivili” :-).

   • Odgovori Ph 20. 1. 2018 at 20:32

    Žid je beseda z negativno konotacijo. Kako rečeš nekomu, ki je skopušen? Jud? Žid?

    • Odgovori Aleš 21. 1. 2018 at 9:22

     Aha. Po tej tvoji logiki je tudi “Goren’c” beseda z negativno konotacijo.
     Torej, kmalu, v naslednji fazi te “političnokorektne” norosti, tudi prebivalcem Kranja ne bomo več smeli reči “Goren’ci”? Mogoče že imaš v mislih kakšen “političnokorekten” izraz za prebivalce te regije?
     .
     A čokolada bo še lahko ostala “Gorenjka” enako, kot se ciganskemu golažu še uspeva obdržati na jedilnem listu gostiln?

     • Matej Zalar 21. 1. 2018 at 9:41

      Vzel si mi z jezika: “Dolenjci so ves čas pod gasom.” Pa Štajerci nikoli ne napihajo manj kot nula pet. In tako naprej. Ljubljančani so snobi. Ženske razmišljajo preveč abstraktno. Moški so prasci. In tako naprej in tako naprej.

 • Odgovori jazsembog 19. 1. 2018 at 2:08

  Delal sem tui s švedi in gre za tipičen njihov humor. Če je uradna politika dost politično korektna, švedi pokajo dost črnih vicov in pri tem sploh niso žaljivi.

  • Odgovori Ph 21. 1. 2018 at 20:56

   Seveda to ni moja logika. V primeru Judov/judov imaš na voljo dve poimenovanji, samo eno je slabšalno. V primeru Gorenjca to ne drži.

   • Odgovori Ph 21. 1. 2018 at 20:58

    Ups, zgornji odgovor se navezuje na en komentar prej.

   • Odgovori Aleš 22. 1. 2018 at 9:58

    Oprosti, ampak to je en navaden bulšit argument.
    .
    Kakšna “medresorska skupina” bo hitro našla sredstva za FDV/FSD raziskavo na temo “Politično korektno poimenovanje prebivalcev živečih na južnem pobočju Karavank”.
    .
    Karkoli si kdo misli o Trumpu, če bo naredil preboj na področju vseprisotne, idiotske “politične korektnosti” bo za ZDA in demokratične-zahodne demokracije naredil več, kot 10 prejšnjih ameriških predsednikov skupaj.

 • Odgovori kren 19. 1. 2018 at 9:34

  Levakarske domislice gredo v zadnjih letih čez vse meje zdrave pameti. Občasno si pogledam kakšen posnetek intervjujev Benom Shapirom ali Cristopherjem Tuckerjem, ki v svojih šovih v ZDA obdelujeta levico in liberalce… včasih mi je zelo težko dojeti, kako popolnoma glupe skrajnosti gre vse skupaj že tam. Kot bi bili brez možganov. In mi gremo v isti smeri.

  • Odgovori kren 19. 1. 2018 at 10:05

   Aja pardon, glede migrantov smo jih celo že prehiteli v slaboumnosti….

   • Odgovori KREN 19. 1. 2018 at 13:06

    Sori, ne Christopher Tucker ampak Tucker Carlson, sem zblojen čist 🙂

   • Odgovori Disguy 19. 1. 2018 at 15:14

    Glede migrantov: https://www.youtube.com/watch?v=zrIjci_Pscg&t=26s

    Zanimivo je, kako se je od razsvetljenstva spremenil pomen pojma liberalec. Včasih se je kot liberalno usmeritev razumelo zavzemanje za bolj svoboden trg, manjši vpliv verskih institucij na zakonodajo in državo ter enakopravnost pred zakonom. Od 2. svetovne vojne naprej pa je prerasel v zavzemanje za čimbolj pogolten državni aparat in socialno državo, pri čemer naj bo nanj priklopljenih čimveč ljudi. Mislm. da je Jordan Peterson dobro pojasnil, kako so nekako po 2. sv. vojni komunisti/socialisti”uzurpirali” liberalizem: ko so prišle na plan grozote, ki so se dogajale v SZ in ko je postalo jasno, da je življenje delavskega ljudstva v Vzhodnem bloku bistveno slabše, so spremenili pristop in ciljno publiko, drugače bi postali nepomembno gibanje. Zato so se pričeli usmerjati v državljanske pravice, probleme povezane z manjšinami in podobno, kar je v principu plemenit cilj, vendar so z zahtevami glede sprememb in ”določanjem novih norm” v vse možne ekstreme presegli vse meje razuma. Tako se sedaj pogovarjamo o absurdnih stvareh, kot npr. ali naj spremenimo osnove jezika, da ugodimo vsem 1000+ možnim spolom za katere transseksualci trdijo, da obstajajo, in da zahtevajo segregacijo ”bele večine” in etničnih manjšin v javnih ustanovah, češ da drugače prvi ogrožajo slednje.

    To, da so mnogi novodobni ”liberalci” po srcu še vedno komunisti pa kaže njihovo strinjanje s totalitarnimi metodami, ki so jih pripravljeni uuporabiti, da bi dosegli svoj cilj. Ko je v zadnjih par letih v ZDA prišel kakšen bolj desno usmerjen predavatelj predavat na katero od družboslovnih univerz, so ga nasprotniki pričakali z nasilnimi protesti, ki spominjajo na agitacijo boljševikov v SZ. Ali pa SA v 30. letih v Nemčiji, če hočete tako. Seveda ni odveč omenjati izgredov ob Trumpovi zaprisegi, poskusov omejevanje svobode govora v medijih pod pretvezo sovražnega govora (Bill C-51), šikaniranja na delovnem mestu (James Damore), malikovanja totalitarnih simbolov – za nekatere poglavitni del slovenske folklore itd.

 • Odgovori Zmdra 19. 1. 2018 at 12:50

  Tole je kr užitek pogledat, če te motijo ti, večno užaljeni:

  https://www.youtube.com/watch?v=aMcjxSThD54

 • Odgovori Matej Zalar 19. 1. 2018 at 20:08

  @Aleš: Še bolj zapleteno je kot misliš.

  Sicer pa … ja … in točno ta domnevna tolerantnost do drugačnih rojeva nove bolne ideje (in stereotipe, če hočete). Manjšin je pa tudi že toliko, da bodo kmalu v manjšini tisti, ki niso del nobene manjšine. Je LGBT res sploh še manjšina? Za te ljudi izdajajo posebne turistične vodiče, kot da so res nekaj posebnega. Kar seveda niso, če hočejo doseči, da niso nič posebnega.

 • Odgovori filmoljub 19. 1. 2018 at 21:24

  U, si me celo linkal, hvala. 😎 Ampak tole tudi meni nikakor ne da miru in me muči že leta: kako lahko manjšina diktira življenje in vsiljuje svojo voljo večini. In to velja na vseh ravneh, od politične do kulturne, celo v tako banalnih primerih kot je korporativna etika. Imaš veliko podjetje, kjer nekaj glasnih, nevrotičnih, tečnih dramskih kraljic dobi vse, kar zahtevajo — samo zato, da imajo nekateri ljudje (običajno šefi) mir pred tečnobami. En človek serje po glavi 20 ali 50 kolegom, ki se delajo, da tega ne vidijo. Pametnejši odneha, sebični idioti in pacienti brez zadržkov ter stika z realnostjo pa bodo počasi zavladali svetu.

 • Odgovori Jani 19. 1. 2018 at 22:17

  Filmoljub, katera manjšina pa diktira naše življenje in vsiljuje svojo voljo večini?

 • Odgovori jazsembog 20. 1. 2018 at 2:28

  Manjšina univerzitetnih proferjev, profesionalnih politikov in lobistov za katere narod daje slabo polovico svoje plače?
  Mar res kdo misli, da so univerze zastonj? In da so “zastonj” zaradi študentov?

 • Odgovori filmoljub 20. 1. 2018 at 7:58

  @Jani: lahko začnemo že pri politiki. Pa ne mi začet s tem, da volivci itak sami odločamo, ker se mi res ne da.

 • Odgovori Matej Zalar 20. 1. 2018 at 17:31

  Dobro, vedno ti bodo rekli, da pač odloča IZVOLJENA manjšina in tukaj prav dosti ne moremo, ker so vse alternative še slabše. Se pa lahko pogovarjamo o razlogih, da je prišlo do tega sistema enoumja, no, slaboumja, v katerem sploh ni več možnosti za normalen dialog. Ker ti bodo vedno in takoj očitali nestrpnost. Samo rekel boš: “Razmislimo ali smo res mi kot večina krivi, da se priseljenci niso integrirali v našo družbo.” In že te bodo ozmerjali, da širiš sovražni govor. Taka družba, kjer ni več možen normalen in spoštljiv dialog, pa seveda sploh ni več demokratična.

 • Odgovori filmoljub 20. 1. 2018 at 18:01

  Res je. Spet smo pri kopiranju vzorcev zahodnjaške “demokracije”, recimo kar ameriške, kjer je lahko polpismena gospodinja z IQ-jem pod lediščem mirno tožila McDonalds, ker se je njen debilni pamž opekel s krompirčkom (in nikjer nimajo izrecnena opozorila zoper to) ter seveda dobila tožbo in ustrezno odškodnino. Gre za referenčni model skrajno liberalizirane družbe, češ “če nekaj velja za nekoga, potem naj velja za vse”, ki se ga trudimo oponašati, čeprav še sami ne vemo, zakaj naj bi bilo to dobro.

 • Odgovori kv_mozart 21. 1. 2018 at 9:53

  Moj temnopolti znanec iz Amerike mi je dejal: mi je vseeno, kako mi rečejo, samo, da me dobro plačajo!

 • Komentiraj