Opozorila, eeee, globe namesto parkirišč

Jankovićevi policaji bodo ta teden poostrili prometni nadzor v okolici vrtcev in šol. Pravijo, da s pisanjem položnic želijo “opozoriti kršitelje, da s takšnim ravnanjem ogrožajo najmlajše in najbolj ogrožene udeležence v prometu.” Res se lepo sliši in strinjam se, da moramo biti vozniki še posebej previdni v okolici šol in vrtcev. Zato bodo šerifi pred vrtci in šolami preverjali hitrost in samo upam lahko, da pri tem opravilu vozil z radarji ne bodo parkirali kar na pločnik ali na kolesarsko stezo, kar je prometni prekršek, ki si ga privoščijo tako rekoč vedno in povsod. No, saj so šerifi.

Poleg tega bodo opozarjali voznike, ki parkirajo na območja kratkotrajnega parkiranja, namenjena staršem, ki v vrtec ali šolo pripeljejo otroke. Vse lepo in prav.

Opozarjali bodo tudi voznike, ki v bližini šol in vrtcev parkirajo na pločnike in s tem ogrožajo otroke na poti v šoli.

Moram povedat, da gre pojav parkiranja na pločnikih pošteno na živce tudi meni, in to iz principa. Na pločnikih se ne parkira. Zanimivo pa je, da se to dogaja predvsem v bližini šol in vrtcev, drugod manj. Zakaj? Ker tako parkirajo starši, ki v šolo ali vrtec pripeljejo svoje otroke! Tam je namreč premalo parkirišč, zato starši seveda nimajo bistveno boljše alternative, mestni redarji pa bodo jebali prav njih, češ da ogrožajo otroke. Svoje lastne.

Tipično. Ne da bi uredili več parkirišč, ampak se bodo spravili na tiste, ki nimajo druge možnosti.

Je pa res, da drugačna možnost pravilnega ustavljanja in parkiranja včasih obstaja, žal večinoma pri vrtcih, kjer zjutraj vlada neverjetna zmeda, ponavadi ne.

Res je  parkiranje in ustavljanje na pločnikih prepovedano. Zato pa je dovoljeno vozilo v naseljih pustiti ob robu ceste povsod, kjer je ta širša od treh metrov, ima pasova ločena s prekinjeno črto in je vozilo ustavljeno najmanj pet metrov od prehoda za pešce ali križišča – in če seveda ni prometnega znaka, ki bi prepovedoval ustavljanje ali parkiranje. Tako je, vozilo lahko stoji na cesti, a tega ne ve skoraj nihče. Še več! Družbeno sprejemljivo je parkiranje na pločnikih, najbolje tako, da zasede cel pločnik in ga na cesto štrli manj kot pol metra, če stoji na cesti, pa bi to povzročilo vsaj zastoj s trobljenjem, če ne vandalizma ali kakšnih prijav. Najverjetneje pa tudi obvestilo mestnega redarstva, ker ti bedaki tega predpisa ne poznajo.

Prejšnja objava Naslednja objava

19 komentarjev

 • Odgovori blitz 9. 4. 2012 at 19:57

  Jaz sem se šele v kasnih tridesetih naučil, da se parkira na cesti in ne na pločniku. V Nemčiji, kakopak. Najprej sem seveda ta nemogoč predpis na vso moč klel, čez čas pa sem pomislil na uboge pešce, ki jim to dejansko omogoči varno potovalno okolje.

  Zdaj seveda tudi pri nas striktno tako parkiram, ampak neredko sem edini v ulici, ki ne zasedem pločnika – šokantno pa je, da pogosto požanjem celo neprijazne poglede pešcev, ki se morajo zaradi mojega avta s ceste umakniti na pločnik. Mnogi mislijo, da sem jaz tisti, ki ne zna parkirat.

  Mislim, da bi glede parkiranja ob robu ceste morali izvesti široko izobraževalno akcijo, da bi se ljudje sploh zavedeli, kako se pravilno parkira.

  Kar pa se parkiranja pred šolami in vrtci tiče, sem pa že sam o tem pisal. Vzrok za kaos ni nujno pomanjkanje parkirnih prostorov. V našem primeru je teh dovolj, a so za mnoge preveč oddaljeni – od 5 do 100 metrov. 👿

 • Odgovori darja 9. 4. 2012 at 20:09

  AKCIJE! Akcije v prometu so zelo učinkovite.
  Veste kako potekajo? V času akcij so vse razpoložljive sile na terenu. Ne sme se na PP pisat (bolj nujnih) KO, poročil na ODT iz preteklih dni. Ni opozarjanja! Opozorilo je to obvestilo. Vsi na teren in kasirat! Piši – ker gre za statistiko!
  Ta najnovejša je spet višek zajebavanja delovnega, hitečega ljudstva.

  Veste kdo bo nasrkal?? Mamice, ki za slabih 5 minut parkirajo pred vrtcem, da se ‘znebijo’ mulčka. Ker levo in desno na dolžini 500 m ni placa!! NI PARKINGA!! Ker samo na brzino peš pospremijo svojega nadebužneža do obešalnika, kjer sleče jopico in obuje copatke. Ker tega še ne zna sam, ker je premajhen!
  In te mamice (tudi očkoti) bodo prihiteli nazaj in za brisalcem dobili darilo ‘države’. Da bodo delali 14 dni za ‘cigane vseh sort’!!

 • Odgovori magrateja 9. 4. 2012 at 20:10

  Dva popravka, če smem: 3 metre mora ostati prostora med parkiranim avtom in nasprotnim robom vozišča ali neprekinjeno črto (ali kakšno drugo oviro), pri križiščih pa je prepovedana razdalja 15 metrov.

  Si me navdahnil, da sem si narisala skico za spravit v avto 😀 Pa sprintan 65. člen ZPrCP verjetno tudi ne bi škodil…

 • Odgovori darja 9. 4. 2012 at 20:17

  @ chef S temi metri pred zebro, pa na pločniku, pa za ovinkom – tok si zoprn!!!

  Bi bil rad sam na svetu? Ziher bi vsak drugač se nekam ‘ušunjal’, če bi bil plac!
  Matr je težko se malo znajt.

  Res smo čudni – vsi nekaj težimo – ko policija začne kasirat se posmehujemo, zgražamo…….nobene tolarance, NOBENE.

 • Odgovori darja 9. 4. 2012 at 20:41

  Pa še en nasvet ta teden!

  Naj bo en od vzgojteljev, staršev….že na pločniku pred vrtcem, šolo…

  Tako, da se samo ustavite ….. mulček je že pod nadzorom, vi pa hitro naprej!

  Naj nikar ne pade VAŠ zaslužen tolar v to pogoltno žrelo ‘države’!

 • Odgovori seamus 9. 4. 2012 at 21:20

  @magrateja – Chef je že pravilno zapisal. Z novim zakonom je pač tako, stari pa je zapovedoval, kot si napisala. Kaj je razlog za to spremembo pa ne vem. Vsekakor je posledica še bolj strogo parkiranje na pločniku, ker na cesto tudi ne smeš več – veliko lokalnih cest po LJ je brez sredinske črte in z zadosti širine za srečanje avtomobilov.

  Glede vrtcev bi morali striktno urediti parkiranje na cesti do 10minut, pa bi bil problem rešen. Pri našem vrtcu je nakaj parkirnih mest, samo par minut pred osmo je tam 10X več avtomobilov. Par minut čez osmo pa skoraj nikogar.

 • Odgovori Gost 9. 4. 2012 at 21:46

  Ko jaz peljem svojega mladega moža v vrtec, je kot po navadi zasedeno, zasedejo ga okoliški frajerji… Čeprav je tabla, čemu sta dva park-placa namenjena. Večkrat pogleam v te aute/terence in nimajo otroških sedežev, v slačilnici/garderobi pa itak ni nobenega…
  Torej naj plača ne????

 • Odgovori magrateja 10. 4. 2012 at 9:18

  @seamus: novi zakon sem gledala, ko sem pisala 😉

 • Odgovori magrateja 10. 4. 2012 at 9:19

  @seamus: glavna sprememba je v tem, da ne smeš parkirati na dvosmerni cesti brez ločilne črte, tega pa nisem omenjala.

 • Odgovori Chiara 10. 4. 2012 at 10:27

  To parkiranje okrog vrtcev je res sr****! Na srečo pri nas še nekako gre. Upam tudi, da bomo kmalu hodili kar peš. Če bi zaradi tega, ker ni urejenega parkiranja (pa ne gremo par minut pred osmo, ko je največja gužva), dobila kazen, bi pa znorela! Ajde, naj naredijo kompromis… +/- 500m okrog vrtca ali šole ne kaznujejo avtomobilov, ki imajo notri otroški sedež. Večjih otrok itak ni treba pospremiti do učilnice.

 • Odgovori Jure 10. 4. 2012 at 10:43

  O joj… na žalost je veliko več ljudi kot si misliš v zadnjem letu, dveh spoznalo kako se pravilno parkira na cesti. Vprašaj stanovalce in tiste, ki parkirajo na Mencingerjevi in okolici.

  Prav tako so redarj več ali manj uspešno uveljavili tudi točko, da lahko parkiraš le, če obstaja sredinska črta. Tako so namreč sčistili Postojnsko ulico (mimo ZD Vič), ki pa je sedaj že preurejena v enosmerno s parkirišči ob strani.

 • Odgovori saras 10. 4. 2012 at 12:05

  Glede 65. člena ZPrCP bi dodala samo tole – pred leti sem parkirala ob pločniku tako kot ta člen (v stari obliki) zahteva, in dobila kazen za parkiranje. Policistu, ki mi je kazen napisal sem se na mestu prekrška sklicevala na zakon, pa me je odpravil češ ”a potem je pa po vašem tud na obvoznici dovoljeno parkirati 15 cm od roba ceste?” Po pritožbi, ki sem ji priložila fotografijo parkiranega avtomobila ter signiran člen ZPrCP, so mojo pritožbo zavrnili kot neutemeljeno, z razlago, da je (približno citiram) policist uradna oseba, ki ji je treba verjeti. Potem sem odnehala, ker se mi s takimi idioti ni dalo več ukvarjat.

 • Odgovori seamus 10. 4. 2012 at 12:15

  @saras – A lahko podaš lokacijo prekrška? (Firbec …)
  Namreč tudi sam sem se že pregovarjal s policajem glede parkiranja, pa je na koncu povlekel svojo knjigo zakonov vn iz žepa in sva šla skozi točke in na koncu je priznal, da imam prav in da lahko parkiram avto na dotočnem mestu in na način, kot je avto parkiran.

  Sem pa že slišal, da ljudje parkirajo avto načeloma pravilno, samo v nasprotni smeri vožnje. In potem se kregajo, da je vse po pravilih.

 • Odgovori magrateja 10. 4. 2012 at 12:25

  ”a potem je pa po vašem tud na obvoznici dovoljeno parkirati 15 cm od roba ceste?” – ne, ker obvoznica ni enopasovna cesta v naselju. evo, zaradi takih idiotov je treba imeti sprintan zakon pri sebi.

 • Odgovori magrateja 10. 4. 2012 at 12:27

  tistega, ki je pritožbo zavrnil, bi pa tudi bilo treba kam poslat. za začetek na izobraževanje 😀

 • Odgovori saras 10. 4. 2012 at 12:46

  @seamus – v Zeleni jami, Perčeva. Pa parkirala sem V smeri vožnje… je pa lokacija prikladno blizu policijske postaje 😉

 • Odgovori saras 10. 4. 2012 at 12:54

  pa vrtca in šole tud!

 • Odgovori MiniKoza 12. 4. 2012 at 17:06

  V ZDA imajo to dobro urejeno – robnike imajo pobarvano rdeče oz. belo in točno veš, kje ob robu ceste lahko parkiraš in kje ne (parking for dummies :). Pač Amerika, kjer je avto glavni.. in ogromen. V Evropi se pa hodi peš po mestu in kolesari ;> (Če sem lahko malo cinična; pa da ne bo pomote, sem in mestna kolesarka in peška in voznica avtomobila ter poznam probleme vseh v naši dragi Sloveniji, da me ne bi kdo prehitro napadal.)

 • Odgovori Nergač » Povej, kako parkiraš … 13. 4. 2012 at 18:01

  […] prometne kazni. Skrivnost je preprosta. Parkiram samo tam, kjer je dovoljeno in vedno plačam.1 Zadnjič se je na blogu razvila debata kje smemo parkirati. Pravzaprav je jasno. Pod določenimi pogoji je dovoljeno parkirati na cesti, […]

 • Komentiraj