Pajaci 21. stoletja

Ob opazovanju moškega dela populacije dobim občutek, da se nesorazmerno veliko gospodov, starih od 30 do 50 let preživlja bodisi s tem, da na brazilskih, avstralskih in južnoafriških plažah snemajo reklamne spote za surfersko opremo, ali pa so zvezdniki s televizije, ki je bila nekoč glasbena, danes pa je zbir tako debilnih resničnostnih šovov, da si takšnih ne morejo izmisliti niti producenti na tužni strani Alp.

Povedati hočem, da so danes tridesetletniki, štiridesetletniki in petdesetletniki videti kot adolescentni izrodki z več denarja kot libida. Subkulturo ostarelih jezdecev valov ali učiteljev smučanja še nekako razumem, jasno mi je tudi, da si v Sloveniji nesorazmerno velik delež ljudi kruh služi z osebnim trenerstvom , zaradi česar večidel dneva preživijo v trenirkah … ali pa skušajo s trenirkami pri petdesetih letih samo dajati vtis aktivnih moških, ki jim libido še ni upadel.

Nikakor pa ne morem razumeti infantilnega sloga oblačenja moških v drugem desetletju 21. stoletja.

Mlada tričlanska družina. Predebela mama nosi sivo trenirko z vijoličnimi napisi in bleščicami. Paglavec je napravljen kot da ga fotografirajo za katalog. Petintridesetletni oče pa se od njega praktično ne razlikuje, razen tega, da so mu vsi kosi oblačil pretesni. Prekratke, na stegnih strgane in pokrpane kavbojke razkrivajo prekratke nogavice v za odrasle moške nesprejemljivi barvi in dva centimetra v solariju prežgane kože s feminilno tetovažo na gležnju, obut je v odvezane srebrne superge, na v ramenih preozki oranžni majici z ogromnim izrezom, ki je deloma zatlačena za hlače, deloma pa ne, tako da se vidi ogromno sponko pasu, je izpisana vijolična številka 69, na nosu ima sončna očala s kričeče zelenim okvirjem, na glavi pa kapo s tistim ogromnim šildom, ki je v nebo usmerjen pod najbolj nenavadnim možnim kotom.

Pajac.

Takšnih bebcev, ki še najbolj spominjajo na udeležence parad ponosa, danes človek ne vidi niti v Italiji, kjer vsaj gojijo slog tradicionalnega moškega in tiste pisane cunje nase navlečejo z nekim občutkom. Pri nas pa je oblačilna kultura na ravni kulture barvanja fasad. V želji, da bi bili nekaj posebnega, si postanejo ti pajaci brez smisla za estetiko podobni kot levo in desno obrito jajce, razlikujejo se samo po barvi sončnih očal.

Če že mora hoditi v službo, odplačevati kredit in voziti otroka v šolo, bo ohranil vsaj pubertetniški stil oblačenja, tako da ga pod kapo in sončnimi očali ne bomo ločili od petnajstletnika.

Infantilna družba.

Prejšnja objava Naslednja objava

13 komentarjev

 • Odgovori filmoljub 21. 4. 2016 at 20:14

  Smisel za estetiko verjetno določajo tradicija, družbene norme, modne smernice in trendi, slednje pa pogojujejo kultura, vizualne komunikacije ter industrija osebnega imidža. Kako je s temi rečmi na debilni strani Alp, je verjetno jasno. Smešno je, da smo (tudi pri tem) nazadovali.

  • Odgovori Cammie 29. 4. 2016 at 10:17

   jajaj dios!, la anciedad qe te da esperar estos capitulos, ni con lost se compara (igual ami no me gusta lost pero tengo amigos frikis q se mueren x cada temporada ). me encanta el programa y estos videos se pasan, tendrian qe hacer mas y ponele por semana la mejor historia de los hollentes en videos, seria feandeoal.snlumo chicos ariel

 • Odgovori Matej Zalar 21. 4. 2016 at 20:36

  Ne bom trdil, da je drugod bistveno bolje, dejstvo pa je, da imajo ljudje nek čut za estetiko in različni kosi cunj, če so še tako trapasti, vsaj pašejo skupaj.

 • Odgovori filmoljub 21. 4. 2016 at 20:46

  Verjetno pa dejansko drži, kar praviš, da se namreč drugod — ali pa vsaj ne v tolikšni meri — 40-letniki povečini ne oblačijo v slogu debilnih najstnikov. Še ameriški rdečevratniki z bundesliga pričeskami imajo nekakšen enoten kmetavzarski slog.

 • Odgovori Borut 21. 4. 2016 at 20:51

  Sam od vsega še najmanj razumem superge. Seveda tudi sam posedujem več parov (tudi kričečih barv – jebiga, akcija), vendar je namen njihove nošnje jasen. Ko pa vidim v nulo zrihtano bejbo, ki cuza svoj koktejlček v ASu in podobnih lokalih za izbrance, obute ima pa superge iz Hervisa…brez besed.

 • Odgovori Igor 21. 4. 2016 at 22:58

  Mislim, da bo evolucija kaj kmalu poskrbela, da bodo moškim pričele vagine rasti. 🙂

 • Odgovori brezimenko 22. 4. 2016 at 9:03

  Najbolj smešno pa je, da te ti pajaci gledajo, kot da si ti padel z lune, če se slučajno znajdeš na mestu, kjer se taki pajaci zbirajo =)

 • Odgovori Anonimno 22. 4. 2016 at 9:39

  Joj, ravno včeraj sem videla moškega, ki je imel oblečene jeans pajkice in belo tuniko ter obute fuksija semiš balerinke… Vstopal je v nekega Audija, kamor se je prej usedel njegov kolega, ki je bil oblečen identično, razen tega, da je imel vse kose v črni barvi. In še to. Audi je bil parkiran pred Playo v BTC tako, da je vsaj 20 min oviral promet.

  Groza.

 • Odgovori RTM 22. 4. 2016 at 10:16

  Pred tednom sem “občudoval” eno 25-letnico z ritjo velikosti 200 literskega soda, oblečeno v svetle pajkice in črne tangice, ki je zahajala bicikel s sedežem, kot ga uporablja Nergač na svoji specialki!

  Pogled je bil carski, njeni užitki ob drgnjenu riti in češplje pa verjetno enkratki!

 • Odgovori Sara 22. 4. 2016 at 10:26

  Jaz si ob italijanskem stilu raje predstavljam kaj takega in obstoj pajacov potisnem v podzavest: http://images.thesartorialist.com/thumbnails/2015/08/62015milan0454.jpg

 • Odgovori Matej Zalar 22. 4. 2016 at 12:08

  @Filmoljub: Z vso resnostjo zagotavljam, da so mi rednecki ljubši od ljubljanskih afen. Inteligenčni nivo je namreč identičen, samo da bi z redneckom lahko dejansko počel kaj zabavnega, lahko bi šel recimo streljat jelene ali se vozit s pick upom V8 letnika 1974 … Ti pajaci so pa grozljivo dolgočasni idioti.

  @Borut: OK, superge so iz Hervisa, ampak a misliš, da so ostale cunje iz Milana ali kaj? Kupila jih je na tržnici v Tuzli, razen, če ima sponzorja … kar seveda še ni zagotovilo, da ima okus (ona ali sponzor). Kvečjemu obratno.

  @Igor: Glede na kroj hlač … drugače sploh ne bo šlo.

  @Brezimenko: Je pa tudi res, da vanje buljiš kot v prometno nesrečo.

  @Anonimno: Zdaj niti gejev več ne ločiš od pajacev.

  @RTM: Zic je bil verjetno ob tej riti videti kot manjši analni insert.

  @Sara: No, saj to je stil. Kaj mislijo tisti 55-letni strici, ki oblečejo srebrno puhovko, okoli vratu zavežejo ogromno ruto z resicami in obujejo superge v 7 barvah, mi pa ni jasno. En res dober primerek sem zadnjič videl v Čedadu, ampak sem ga pozabil fotografirat.

 • Odgovori Seamus 23. 4. 2016 at 9:55

  Saj ne more biti drugače, če so študentske žurke danes takšne:
  http://www.rtvslo.si/zabava/druzabna-kronika/casi-se-spreminjajo-na-majskih-igrah-okrogli-muzikanti-na-skisovi-cuki/391365

 • Odgovori Anonimno 25. 4. 2016 at 14:48

  Kakšne bi pa bile?
  Včasih so tako starim bendom kot je BFM in Zaklonišče prepeva mladinci rekli “muska za fotre” (ali od fotrov, saj grejo člani skupin že proti petdesetim in bi njihovi potomci lahko bili na faksu, če že niso), da o fosilskem Parnem Valjku, Šank rockih in podobnih ne govorimo. – Potem pa starši vsi veseli: “naši mulc je tolk fajn ker ne posluša te kmečke glasbe.. Modrijanov, Gadov in kdo ve kakšnih muzikantov ampak poje prave komade, iste kot sva jih z njegovo mami poslušala na Majskih igrah pred 20 leti, Frido, Bolje biti pijan in Đurđev dan zna boljše od mene, sva s punco kar mam ponosna na najinega”.

 • Komentiraj