Panika! Prehitevanje po desni!

Seveda mi ne diši, da bo na volitvah zmagala politična opcija, ki je cilju podredila vsa sredstva in ji je malo mar za dostojanstvo. Ne le za dostojanstvo nasprotnikov in dostojanstvo nedolžnih tarč njihove gnusne kampanje, ampak tudi za njihovo lastno dostojanstvo. Vseeno jim je, da se vsem, razen slabi petini njihovih volivcev, gnusijo v dno duše. Grims. Gorenak. Mahnič. Pojbič. Janša v tej druščini po novem izpade kot nekdo, ki ni novinark nikoli zmerjal s prostitutkami, kot nekdo, ki me ni blokiral na Twitterju zaradi nekega obskurnega komentarja, kot nekdo, ki je dejansko državotvoren.

Smrdi na levi, ne na desni

Ne bom pa v primeru njegove zmage zganjal moralne panike. Ne bom hodil na zborovanja proti sovražnemu govoru, kjer dajejo za primere sovražnega govora govore, ki sploh niso sovražni govori, ampak običajen primitivizem, kakršnega je absolutno preveč tudi na levi strani tega političnega sekreta. Mislim celo, da bo zmaga Janeza Janše pozitivno vplivala na javni diskurz, čeprav seveda ne gre pričakovati, da bo njihova politika zmerna in še manj, da se bo kakorkoli spremenila retorika Levice, denimo.

Že vnaprejšnje relativiziranje Janševe zmage z iskanjem razlogov v preslabi volilni udeležbi je samo še en dokaz, da levica ni sposobna razumeti težav običajnih ljudi, ki so pač v večini, in so prestrašeni, slabe volje, užaljeni – ne le v Sloveniji. Če je tako velikemu deležu ne-volivcev vseeno, da prevzemajo oblast stranke s totalitarnimi težnjami, je nekaj narobe z levico in njihovimi ne-volivci, ne pa z desnico in njihovimi volivci.

Pragmatizem bo odločil

Populizem se sicer splača, a navsezadnje bo zmagovalca volil izredno nizek delež vseh volivcev, ki so pač bolj lojalni od pragmatičnih ne-udeležencev volitev. Tistih, ne-volivcev, ki jim je tako malo mar, da se jim sploh ne ljubi na volišče. Vseeno jim je, če zmaga Princ teme. Vseeno jim je, če prepovejo abortus in postavijo ograje in prepovejo parado ponosa in tepejo nelegalne migrante. Saj jim vendar ne bo treba splaviti. Saj ne bodo plezal čez ograje. Saj niso geji. Potrebujejo pa poceni kredit in dostojne dohodke, ki jih v tej socialni državi za zdaj pač nimajo.

In kdo bi ne-volivcem zameril? Kdo bi jim zameril, da se kot nelojalni in pragmatični ne-volivci ne morejo identificirati s strankami, ki so jih predstavljali Golobič, Rop, Kresalova, Pahor, zdaj pa Židan, Cerar, Bratuškova, Mesec, celo Erjavec. Kako naj izobražen, sposoben in navsezadnje pragmatičen volivec te patrone in njihove prisklednike voli brez slabega občutka, da voli nesposobneže, populiste, barabe, bleferje, klovne …

Prejšnja objava Naslednja objava

32 komentarjev

 • Odgovori Aleš 1. 6. 2018 at 18:23

  Matej, oprosti, ampak prepoved abortusa, parade ponosa, ograje (saj jo že imamo?) … ..je pa povsem za lase privlečena “nevarnost” naše kao desnice.
  Z zgornjimi zadevami pa ima kar nekaj težav Putin, ki pa je veliki prijatelj naše kao levice… …je še odlikoval Jankovića in Kopač-Mrakovo.
  (Kakšen strel v koleno naše diplomacije je to bilo, sploh ni za omenjati.)
  .
  Zmeda na levici.

  • Odgovori Boki 2. 6. 2018 at 16:26

   Podpisem. Ampak vsake toliko časa mora Matej tudi malce po desnici vsekat, da bo vse v ravnotežju:)

 • Odgovori Jani 1. 6. 2018 at 18:30

  Sn srečal lani v K. G. spotoma kanadskega kolesarja, ki je prečil Slovenijo na poti od Grčije proti Franciji..učitelj smučanja v WhistlerMountain.. (nas covjek! )
  Povedal, da je impressed nad Slovenijo, ampak, da je nekje slišal ; pri vas imate bojda tudi demokracijo…??
  Sn reku: Jes, imamo.. prej smo imel socializem!
  In mi odvrne: zakaj pa imate potem na vseh bencinskih pumpah enake cene benzina??

 • Odgovori filmoljub 1. 6. 2018 at 18:32

  Pa saj vemo, da od predvolilnih obljub in traparij, izrečenih v predvolilnih soočenjih, ne bo uresničenega ABSOLUTNO NIČ; zakaj bi se potemtakem kdorkoli razburjal zaradi česarkoli, kar je kateri politik rekel ali njegova stranka napisal na obcestni plakat?

 • Odgovori filmoljub 1. 6. 2018 at 18:45

  p.s. To je seveda zgolj retorično vprašanje.

 • Odgovori Seamus 1. 6. 2018 at 19:04

  V Sloveniji je to en splošen problem – ne-odzivnost. To vidim v šoli, v društvu, v bloku. Povsod samo ne-sodelujoči. Vseeno jim je. tudi če prostovoljno plačajo članarino, jim je potem čisto vseeno. Na celi črti. Nobene pripadnosti, nobene odgovornosti. Jaz sem prepričan, da je res najbolje, da zmaga JJ. Če drugega ne, bo vsaj aktiviral ne-aktivno prebivalstvo.
  Pod črto pa se itak ve – predobro nam gre!

 • Odgovori Matej Zalar 2. 6. 2018 at 22:54

  @Aleš, @Boki: Menda ne mislita, da resno verjamem v ogroženost pravice do splava, če zmaga desnica? Kje pa!

  • Odgovori Boki 3. 6. 2018 at 11:17

   Po možnosti zgolj zaostritev pogojev, kar pa vsaj po mojem mnenju ni slabo da ljudje začnejo malce razmišljati z lastno glavo. Če … Glede prepovedi je pa jasno da bi vlada padla pod granitnimi kockami.

 • Odgovori Danijel 2. 6. 2018 at 23:35

  Prav posebej angažiranih volivcev si pa spet nihče ne želi, saj bodo taki aktivni tudi po volitvah. Stranke si želijo le zadosti glasov da razglasijo legitimen vstop v DZ, potem pa naj so ljudje 4 leta tiho. Da se ne bi slučajno kdo spomnil sredi mandata kogarkoli klicati na odgovornost.

 • Odgovori xx 3. 6. 2018 at 11:10

  Po moje se pa pozna vpliv medijev iz zda. Cee tam zadnje case nekaj objavijo, se v dnevu, dveh pojavi pri nas na pop tv in 24ur.com. In kaj usa v glavnem levo (demokratsko) usmerjeni mediji zganjajo odkar je izvoljen Trump, gre cez vse meje. In iste nebuloze se pojavljajo pri nas – zadnji primer.je ukvarjanje z Melanio,ker je ze celih 22 dni ni na spregled – menda je ni no, madona, ce je imela.operacijo. Isto sedaj nasa levica kopira amerisko – delajo na volotvah s ciljem, da desnica ne bo zmagala, ne s ciljem, da se kaj spremeni. Jankovic je to kar direktno povedal. Jaz volit ne grem.

 • Odgovori laufar 3. 6. 2018 at 21:05

  Janša gori doli, za mene smo dno dosegli s tem, da smo klovnu dodelili drugo mesto!

 • Odgovori Matej Zalar 3. 6. 2018 at 23:40

  @XX: Šov se v resnici šele začenja.

  @Laufar: Da. Možakar se lahko smeje, strici iz ozadja pa tudi.

 • Odgovori Stane Debevec 4. 6. 2018 at 7:44

  Dober dan,
  cene goriv niso povsod po Sloveniji enake. Na avtocesti so višje.
  Sicer pa, če cene goriv ne bi bile regulirane, bi bile povsod višje.
  Tudi sedaj bi posamezni ponudniki lahko imeli cenejše gorivo, če bi se odpovedali delu svojega dohodka. Pa jim to ni potrebno.
  Na tako majhnem trgu kot je Slovenija, konkurenca pri cenah gariva ne deluje. Bolj priljubljeno je dogovarjenje o cenah.
  Pozdrav,
  Stane Debevec.

  • Odgovori Anonimno 4. 6. 2018 at 9:50

   Moj povdarek je bil na demokraciji v Slo. Živimo v zakrinkanem socializmu.

 • Odgovori NZ 4. 6. 2018 at 9:24

  Z zadnjim odstavkom si me prebral v dušo in absolutno opisal mojo dilemo. Debate pa tekom celotne kampanije na straniščno nizki (ne ciljam na SD wc plakate) populistični ravni. Nisem volil, ker ni bilo niti enega programa s katerim bi se lahko poistovetil. Da bi pa šel volit “manjše zlo” se mi pa zdi nepošteno do samega sebe.

 • Odgovori Jani 4. 6. 2018 at 15:31

  https://www.dnevnik.si/1042764604
  Karkol bi napisal.. nebi bilo tako opisno..
  Toj to…

 • Odgovori Boki 4. 6. 2018 at 15:33

  @Stane Debevec: debata je zasla ampak preprosto si ne morem pomagati, da se ne bi spotaknil ob napisano. Ta razlog sem slisal ze nestetokrat. Morda imas prav in res je, nizje cene bi lahko racunali ze danes. Problem pa je, ce so trosarine tako visoke, da si bencinski servisi preprosto ne morejo privosciti nizjih cen. Sicer ne vem, ker se v to nisem poglobil, a si ne znam drugace predstavljati, zakaj je gorivo v Avstriji cenejse kot v Sloveniji, kljub visji kupni moci. Verjetno samo zaradi visine trosarin. Seveda je v Avstriji vecja konkurenca, kar morda tudi prispeva k nizjim cenam ampak vprasajmo se potemtakem, zakaj so se verige tujih supermarketov v Sloveniji lahko dodobra razpasle, tuji bencinski servisi pa v Sloveniji ne vidijo interesa. Seveda lahko spet odgovoris, da je razlog v na gor omejenih cenah derivatov ampak ce je cena v Sloveniji ze tako ali tako visja kot v Avstriji, ta razlog spet izvisi. To, da je Slovenija premajhna, tudi ni razlog. Ce sta Lidl in Aldi spoznala, da je trg verjetno dovolj velik in glede na stevilo avtomobilov ter prevozenih km na prebivalca v Sloveniji, tezko verjamem, da je trg premajhen.

  • Odgovori Uros 5. 6. 2018 at 8:53

   Najprej: ne vidim nobene povezave med stanjem demokracije in odločitvijo o regulaciji določenih cen. Država bi lahko regulirala tudi ceno kruha, in če bi ljudje tako vlado izvolili, je to še vedno demokratično.

   Trošarine s konkurenco nimajo kaj dosti povezave, razen v obmejnih krajih. Primerjava z ostalimi evropskimi državami pa pokaže, da smo v dražji polovici, vsekakor pa ne nakjdražji ali najcenejši. Kar se pa tiče cen v Avstriji imaš le delno prav. V Avstriji je precej črpalk, kjer je gorivo cenejše a tudi precej, kjer je gorivo dražje. In je tudi bistveno večja razlika med cenami kot pri nas, če primerjaš črpalke ob avtocestah in ostale. Pri nas ima recimo diskontni trgovec nekaj centov nižjo ceno na popolnoma samopostrežni črpalki brez osebja. V Avstriji pa ta razlika nekajkrat višja. Torej si upam reči, da si tudi tam vzamejo višje marže. Morda nismo zanimivi za nove trgovce, ampak je pa dejstvo, da obstoječim ne gre prav slabo. Kljub regulirani ceni. Neregulirana cena lahko prinese napredek, če imaš popolno konkurenco. Pri nas pa imamo oligopol. Morda je regulirana cena sicer vzrok za to, ampak mi nekaj poravi, da to ni vse. Kaj bolj podrobno se pa v to ne bom spuščal.

 • Odgovori Jani 4. 6. 2018 at 16:09

  Boki..
  Dokler so stvari “regulirane” po naši noti… Ni tuki demokracije. Vzamem tolk k rabim… pa reč to tvoji?

 • Odgovori Disguy 4. 6. 2018 at 20:05

  Nekaj misli:

  1. Na sreco levosredinske stranke nimajo ustavne vecine, s katero bi lahko po mili volji spreminjali ustavo. Na sreco tako morebitna leva vlada ne more uvesti verbalnega delikta, ki bi ga nedvomno opravicila s politicno korektnostjo.

  2. Ocitno je problem, da v programih dveh najvecjih desnosredinskih strank prevec prednjacijo le krscanske vrednote in teznja po ohranitvi narodne identitete, pri cemer ne slednje niti slucajno ne moti, a mnogi sredinski in svobodomiselni volilci se zaradi tega ne odlocijo za podporo teh dveh strank. Slovenija zato RESNO potrebuje desnosredinsko stranko, ki bi imela med najpomembnejsimi tockami v programu privatizacijo, liberalizacijo in reformo trga ter reformo solskega sistema, prav tako pa se zavzemala za svobodno debato v druzbi, torej nasprotovanje teznjam po omejevanju svobode govora.

  3. Kdor si je pogledal zemljevid izidov po volilnih okrajih, mu je jasno, da Levica niti slucajno ni stranka, ki bi uzivala podporo med “ogrozenimi” in “zatiranimi”. Glede na to, da so zmagali le v urbanih srediscih Ljubljane in Kopra, lahko recemo, da tako stranko volijo samo urbani salonski levicarji, ki socializma na lastni kozi niso nikoli izkusili, in koristni idioti, ki so odvisni od zagotovljene drzavne mezde.

  • Odgovori Boki 5. 6. 2018 at 7:23

   Mislim da v programih ne, v glavah ljudi pa.

 • Odgovori Boki 6. 6. 2018 at 10:58

  @Uros: zanimivo je samo to, da pravis, da trosarine s konkurenco nimajo prav veliko veze. Seveda jo imajo. Ce davek nabijes tako visoko, da se trgovcu zaradi nizke marze sploh ne splaca vstopiti na trg, ker ve, da cenovno ne bo mogel konkurirat, prodajati pa mora sestavinsko in kvalitetno gledano regulirano produkt, kateri bo tudi na konkurencni pumpi isti, potem po mojem to vsekakor ima vpliv. In na koncu si prav ugotovil, v Sloveniji je oligopol. Pomoje prav zaradi visine trosarin. Ceprav dobrine, prodajane v supermarketih niso (toliko) cenovno rigidne kot naftni derivati, je bil prehod iz nekoc cistega oligopola na ravni supermarketov do precej v redu konkurence dandanes nekako dokaj gladek. No, je pa res da so to samo moje misli, v visine trosarin od drzave do drzave se nisem spuscal, tako da imam mogoce tudi povsem napacen pogled.

  • Odgovori Boki 6. 6. 2018 at 11:08

   Seveda to direktne povezave z demokracijo nima. Na koncu zgodbe volimo drzavljani in lahko volimo tudi pretezno glede tega, kako se bo uredil trg naftnih derivatov. Je pa to odlicen primer, kako Slovenija funkcionira. Formalno prosti trg, v praksi pa nek neokomunizem ali kakorkoli ga ze hoces oznacit. Nabijejo trosarine, ceno omejijo navzgor, potem se pa hvalijo, ces, saj nobenemu ne preprecujemo, da vstopi na trg in s prstom kazejo na potencialno konkurenco. Seveda nobenemu ne preprecujejo, ampak jaz na tak trg verjetno tudi ne bi vstopil.

  • Odgovori Uroš 6. 6. 2018 at 11:36

   Trgovci imajo pri reguliranih cenah fiksno določeno maržo. Če se torej trošarina poveča, se poveča tudi cena goriva in obratno. Zato pravim, da trošarina s konkurenco nima veze. Trgovci imajo maržo določeno in za dva trgovca je to dovolj, za ostale pa ne. Je pa seveda res, da je vstop na trg dražji kot ohranjanje pozicije, ko že imaš infrastrukturo postavljeno.

  • Odgovori Boki 6. 6. 2018 at 16:19

   Se enkrat. V kolikor je ta fiksno dolocena marza nizka, oziroma nizja od tiste, katero bi lahko doseglji na prostem trgu ter z nizjimi trosarinami, potem pac to seveda vpliva na potencialno konkurenco.

   • Odgovori Uroš 6. 6. 2018 at 18:05

    1. Trošarina je za vse enaka, torej ne vpliva na konkurenco. Višina trošarine je neodvisna od višine marže
    2. Če nizko postavljena marža omogoča podjetju da dobro posluje, ne vem zakaj bi bila višja. Ja, višja marža bi privabila druge trgovce. In kaj bi potrošniki imeli od tega? Več črpalk z enako ponudbo in enako ceno. Tu res ne vidim koristi. Konkurenca seveda potem lahko niža cene. In če bi se marža znižala na raven sedanje, bi pač eden od trgovcev (verjetno najmanjši) spokal, ker ga trg ne bi zanimal in si na istem.
    Sedaj pa o gorivu res ne bom več, ker je to pri vseh problemih res minorna tema.

 • Odgovori Matej Zalar 6. 6. 2018 at 12:56

  Že pred desetimi leti sem slišal, da bojda z gorivom ni mogoče zaslužiti praktično nič in ko sem nazadnje gledal kaj sestavlja ceno goriva, me je skoraj kap. Žal tega kolača ne bom našel, ampak dejstvo je, da trgovec zasluži tako malo, da je dejansko odvisen od prodaje raznega sranja. Morda ni naključje, da so slovenske bencinske črpalke verjetno med najbolje založenimi z raznorazno robo, prodaja se vse, od 10-kilogramskih vreč pralnega praška pa do sadja vabljivih barv in oblik.

  @Uroš: “Trgovci imajo maržo določeno in za dva trgovca je to dovolj, za ostale pa ne.” –> kaj je to drugega kot de facto omejevanje konkurence? Še enkrat: država najprej omeji ceno goriva, potem pa nabije razne trošarine do te mere, da dejansko cena ne more bi ti nižja od maksimalne, ki je določena s to omejitvijo.

  Kot da bi prodajal jabolka. Dobavitelj ti zaračuna 1, država omeji ceno na 2 evra, ampak potem, ko si plačal dobavitelju pa trošarino pa neki drugi in tretji in četrti davek in nazadnje še DDV, si zaslužil okrogle 3 cente. Saj nisem nor, da bi ti šel jaz konkurirat s svojimi jabolki, ki jih kupujem na istem – reguliranem (OPEC) – tržišču kot ti, torej jih ceneje ne morem dobiti, rezerve za nižjo ceno pa tudi nimam.

  V takih razmerah sprostitev cen verjetno res ni pametna zamisel, seveda pa se moramo vprašati tudi o državi, ki dejansko omejujejo pravico do zaslužka. Verjetno so prisotni trgovci tiho samo zato, ker ta sistem omejujejo konkurenco. Pač poleg goriva prodajajo še živež po nekih brutalnih cenah, da sploh preživijo. Mimogrede, za Petrol je gorivo le del biznisa.

  • Odgovori Aleš 6. 6. 2018 at 14:25

   Poleg vsega povedanega je, konkretno Petrol, vsa leta nabijal – ob vsakih “pogajanjih” z vlado za dvig marž(??kakšna so sploh to pogajanja z lastnikom družbe??), da se jim gorivo splača prodajati samo na AC, kjer je dovolj prometa.
   Večina manjših, “vaških” črpalk naj bi kao delala izgubo. (To bo ja.)
   .
   A ni zanimivo, da je v AT ravno na teh manjših, “vaških” črpalkah gorivo najcenejše. Poleg tega nimajo dodatne ponudbe, kot Petrol, pa se jim še vedno izplača prodajati gorivo.
   .
   Socializem stane!

  • Odgovori Uroš 6. 6. 2018 at 14:36

   @Matej, ne to ni omejevanje konkurence. To je situacija, ki se sicer zgodi v vsaki zreli panogi, ko je marža dovolj nizka, da posel ni več zanimiv za nove igralce, ki morajo v posel vložiti. To se seveda lahko zgodi zaradi državnega omejevanja marž, ali pa zaradi dejanske zrelosti panoge. V času večjih zaslužkov je dejavnost bila zanimiva za vstop novih igralcev, potem pa pač ne več. Trgovina z gorivi pač ni nekaj novega, čemur bi rekli BLUE OCEAN. todi v maloprodaji, bi Carefour lahko prišel, ampak je trg že zasičen, pa ni državnega omejevanja. Tudi Petrolu in OMV so bila včasih goriva dovolj, sedaj pa brez dodatnih dejavnosti ne morejo več rasti. In Petrolova rast se ne skriva v trgovinah ampak dejansko v paketni energetski ponudbi. Celo pri daljinskem ogrevanju se širijo na jug (so udeleženi pri renovaciji mrež v Bosni in Srbiji). Svoje storitve prodajajo celo Wien Energie (Vir: Delo, se ne spomnim datuma). Naftni trgovci se mi ne smilijo, dajem pa priznanje Petrolu, ki je našel svojo pot tudi v teh pogojih. Naloga države je le, da omogoči zadostno ponudbo goriva na trgu, ne pa da skrbi, da naftni trgovci dobro živijo. Za to morajo poskrbeti sami.
   Se mi pa zdi predvsem žalostno, da smo tule zapeli za to regulacijo, kot da je gorivo tisto, kar nas v tej državi najbolj boli.
   Ja, trošarine in davki so visoki. Ja, rad bi imel nižje. Ampak še raje bi pa za te iste trošarine in davke dobil dobro storitev. Res je, da je Slovenija ena od držav z najvišjo obdavčitvijo. Vendar ni najvišja. Celo na lestvici ekonomske svobode smo nizko (113, pravijo, da zaradi visokih davkov), pa vendar je pred nami kakšna država z višjimi davki (recimo Danska na 22. mestu). Razlika je predvsem v tem, da Danci za svoje visoke davke tudi nekaj dobijo. Da imajo spodoben javni servis in da so dobrodelne organizacije skoraj brez dela. Torej niso davki cokla ekonomske svobode, ampak je cokla neučinkovit javni servis, o čemer si pa že velikokrat pisal. Mislim, da moramood vlade zahtevati da predvsem popravi svoje storitve, ne pa da požremo vsako sranje, če nam le davke znižajo, ali pa še bolje, dovolj je, da nam znižajo trošarino na goriva 🙂

 • Odgovori Boki 6. 6. 2018 at 13:15

  Me veseli, da smo prisli prakticno do tistega zakljucka, kar sem jaz ze od zacetka govoril. Samo malce dlje je trajalo 🙂

 • Odgovori Boki 6. 6. 2018 at 16:17

  @Uros: in pa pozabl si napisati, da je Danska prvo nekaj ustvarila, potem pa nabila davke. Slovenija pa bi na vrat na nos najprej visoke davke, da bodo vsi dobro ziveli, potem pa mogoce kaj ustvariti. Seveda smo spet pri tem ali denar raste na drevesih ali ne.

  • Odgovori Uros 6. 6. 2018 at 18:00

   No, predvsem hočem povedati, da se po moje že z obstoječimi davki da marsikaj narediti in izboljšati če se jih smotrno porabi. Torej ni res, da vsako izboljšanje zahteva višje davke.

  Komentiraj