Parkiranje: statusni simbol

Ne glede na moje mnenje o podmuklih uničevalcih avtomobilov, me ob cepcih, kakršen je voznik tega BMW-ja, vsakič znova prime, da bi jim polomil brisalce.

Jasno mi je, da so standardi mer parkirnih prostorov sto let za časom. Res je tudi, da ima človek velik avto in po možnosti še večji vamp, tako da se težko zbaše iz avtomobila. Ampak tudi jaz imam velik avto, pa lahko vedno parkiram normalno (in, neverjetno, sem celo pripravljen plačat parkirnino!). Seveda moram včasih zapeljat vzvratno, kar je za polovico cepcev, ki si kupijo glede na vozniške sposobnosti prevelik avto, očitno prevelik zalogaj. Seveda, saj ne znajo parkirat niti bočno, zato jim prekleti avtomobili štrlijo pol metra globoko na cesto. Najhujši mentalni bolniki pa parkirajo kar naravnost, tako da s sprednjim delom ovirajo pešce, z zadnjim pa avtomobile.

In takrat jih očitno ni nič strah za avto, tako kot fanta iz okolice, ki je zbral za Mercedesa E AMG. On je ves posran, da bo dobil kakšno prasko od buteljnov, ki ne znajo odpirat vrat, zato parkira postrani na pločnik, da je konstalacija videti kot na kakšnem avtomobilskem salonu.

Tipično za mlade države, kjer najbolj prosperirajo kreteni. Tisti, ki so sposobni, lahko kupijo BMW 5, problem pa je v tem, da ostanejo kreteni.

Je pa res, da tisti, ki se vozijo z jajci, često niso nič boljši. Tudi tale z golfom je parkiral tako, da avto štrli vsaj meter predaleč ven.

Včasih smo se delali norca iz žensk. Parkiranje postrani je bila sramota. Zdaj je postalo statusni simbol. Primitivci kmetavzarski!

In vedno več jih je.

Prejšnja objava Naslednja objava

50 komentarjev

 • Odgovori jesis 23. 11. 2010 at 18:45

  Razumeti moraš BMW populacijo. Že v osnovi je bedarija kupiti avto z zadnjim pogonom, saj jih poznamo vse preveč, ki potem ob prvem centimetru snega puste tak avto v garaži in se odpeljejo na delo z ženino Toyoto. Torej BMW ni avto za uporabo ampak za razkazovanje.
  To je potem v množici razkazovalcev težko udejaniti razen, če se lastnik neuporabnega precenjenega prevoznega sredstva ne izpostavlja na 100 neprimernih načinov, ki pa so velikokrat bolj nevarni od kazanja spolovila v Tivoliju – kar v podzavesti ti ljudje pravzaprav edino želijo.

 • Odgovori ales 23. 11. 2010 at 19:06

  razumem te, strinjam se

 • Odgovori seamus 23. 11. 2010 at 19:51

  Včeraj sem skoraj polomil brisalec eni Toyoti Yaris. In to z Zojo v naročju!

  Bedak (m/ž ??) je parkiral na sredini parkirišča (levo desno so parkirna mesta, na sredini pa plac za dovoz) in boli ga k… za vse ostale. Kako naj jest v dveh metrih prostora do Yarisa spravim vn iz parkirnega mesta skoraj 5m kravo???

 • Odgovori chef 23. 11. 2010 at 23:16

  V Kamniku je takih primitivcev še posebej veliko.

 • Odgovori Slončica 23. 11. 2010 at 23:27

  A smem pripomnit tole tole?

 • Odgovori Primož 24. 11. 2010 at 2:29

  jesis bedarija je kupiti RWD avto, če ga nisi sposoben voziti. Z nekaj malega sposobnosti tudi z BMWjem lahko brez najmanjšega problema voziš mimo ostalih ljudi z FWD avti.

 • Odgovori zabatrma 24. 11. 2010 at 8:20

  Če hočeš kdaj doživeti pridih mirujočega prometa v Djalalabadu, se kdaj za foro zapelji po Kotnikovi v Ljubljani.Še zdaleč ni edina taka ulica v Lj., je pa definitivno pravi biser v konkurenci.

 • Odgovori Feydi 24. 11. 2010 at 8:35

  @jesis: predpostavljam, da že celo življenje voziš avto z zadnjim pogonom in veš da so to jajca…. (Pozor ironija!!)

  Iz lastnih izkušenj pretekle zime ti povem, da niti en dan nisem ostal na cesti za voljo zadnjega pogona, pa je bilo precej vozil “pošrek” in pod cesto. In tudi nezvoženega snega in poledenelga cestišča se ne ustrašim. Pač investiram v kvalitetne avto plašče in pamet v glavo in desno nogo, pa gre brez problemov.

  Povprečen voznik, pa tako in tako pri današnji tehniki ne bo opazil ali je avto gnan zadaj, spredaj in celo štirikolesno, saj je tehnologija vgrajena v današnja vozila izjemna in mora voznik res pretiravat v svojih neumnosti (dopuščam tudi nesposobnost) da ima težave zaradi vrste pogona.

  @chef: Jaz se ne bi drznil posploševat na voznike BMW-jev, Mercedesev in drugih luksuznih vozil, da se nujno razkazujejo in parkirajo kot id**ti. Nekateri pač dejansko tud rabijo tak avto (kontra argument bo verjetno da se tudi v Škodi lahko pelješ udobno…. ni čist tko…)

  Meni osebno je šlo na k** tud če mi je mojega 10 let starega clia z vrati butnil! (je bil pač dobro očuvan op.p.)

  Strinjam pa se glede parkirnih mest. Mislim da so še vedno narisana po jusu izpred 30 in več let. Meni (tebi in še marsikomu) pa vseeno nekako uspe parkirat med črte in pa na takšno mesto kjer, načeloma ne oviramo nikogar….

  Pa lep pozdrav!

  Uros

 • Odgovori siemens 24. 11. 2010 at 8:50

  a hočeš rečt, da če bi imel volvota al pa lado ne bi tako parkiral? kaj ima to z BMW-jem?

 • Odgovori buba švabe 24. 11. 2010 at 9:28

  Heh, pred našim blokom je včasih tudi zabavno. Imamo namreč mini parkirišče takoj pri vhodu (večje je zadaj za blokom), ki je dimenzionirano točno za šest fičekov, dovoz (ki gre potem še dalje za blok) je pa širok točno za eno stoenko. Danes tam stoji kvečjemu pet sodobnih malih avtov (ali pogojno šest, če je kateri res majhen in se vsi malo stisnejo), od časa do časa se pa zgodi, da kak kreten, ki se mu ne da hodit tistih 40 ali 50 metrov od parkirišča za blokom do vhoda, tja rine svoj petmetrski nadomestek, da vsaj meter štrli še čez na dovoz, da potem skoraj nihče ne more več mimo.

 • Odgovori Zok 24. 11. 2010 at 10:29
  1. 90 % idiotov kupi nemški avto. Zato je možnost , da vidiš tako parkiran Volvo ali Lado neznatna. BMW je častni član svete trojice – VW-AUDI-BMW.
 • Odgovori Curtiss Wright 24. 11. 2010 at 11:36

  Jaz imam celo zbirko podobnih fotografij absurdnih parkiranj. Enkrat jo moram objaviti na primernem mestu.

 • Odgovori jokeman 24. 11. 2010 at 12:34

  @jesis: Vidim, da si nazadnje avto z zadnjim pogonom videl (mogoče celo peljal?)kakih 10-15 let nazaj. Elektronika dela čudeže, njen izklop pa pri RWD povzroča neizmerne užitke 🙂 Nikoli več ne grem na FWD, če bodo le življenjske razmere to dopuščale. Prednost RWD čutiš predvsem pri močnejših avtih, ker ti pri pospeševanju ne trga volana iz rok.

  Majstri pri parkiranju pa niso omejeni zgolj na znamke, ki povzročajo največ zavisti. Tudi katre in kangooje velikokrat vidim parkirane počez.

 • Odgovori siggi 24. 11. 2010 at 12:51

  http://www.shrani.si/f/31/4b/3ieM2FFU/parking.jpg

  Mislim da je to blo slikano na Litijski, na parkirišču kjer je že tako ali tako stiska ker je pred poslovno stavbo premalo prostora, vsem pa se ne da it na parkirišče zadaj 🙂

 • Odgovori tecnoba 24. 11. 2010 at 13:04

  @siggi. in teb je to smešno?

 • Odgovori siggi 24. 11. 2010 at 13:46

  Sicer ne v tako grobi obliki (zadnji del bi lahko rezali ven), a bolje tako sporočilo kot pa zlomljeni brisalci al pa kaj hujšega. Mislim da se človek počuti večji idiot, ker je tako pustil avto… Zaradi brisalcev bi kvečjemu bil besen

 • Odgovori buba švabe 24. 11. 2010 at 13:53

  @tecnoba: Meni je to smešno. 😆 Je pa res, da se nimam za posebej sofisticiranega človeka in mi je smešno tudi še marsikaj drugega, kar komu drugemu recimo ni… 😛

 • Odgovori Jernej 24. 11. 2010 at 14:32

  Skozi branje Chefovih prispevkov ugotavljam, da imava zelo podobno razmišljanje o prometu v državi. Če se nas bo še več našlo, lahko spišemo kak nov predlog ZVCP 😀

  @buba švabe in tecnoba
  Napis na listu je smešen, če te zabava črni humor. Še posebej del z rdečim besedilom je krut :D.
  Sam sem imel obdobje, ko sem v predalu na vratih vedno imel pripravljenih nekaj kopij iz učbenika za CPP. Tisto stran, kjer so narisani narobe in pravilno parkirani avtomobili.

  @Primož
  Tudi Zastava 750 je bil RWD 😉 Drugače pa danes ASR, TCS, VSC, ESP in ostale tričrkovne kratice različnih proizvajalcev skrbijo za stabilnost pri vožnji. Lokacija pogonskega para koles je skorajda zanemarljiva. Bi si drznil trdit, da nekateri lastniki vozil sploh ne vedo, na kateri osi je pogon, ampak samo, da plačujejo 600€ lizinga na mesec 😛

 • Odgovori jesis 24. 11. 2010 at 14:34

  Pojasnilo BMW-fan-om:

  BMW bi morali na splošno prepovedati ker:

  • delajo avte z zastarelim zadnjim pogonom

  • popolnoma neuporabna terenska vozila (vir Top Gear)

  • definitivno najgrše motorje na svetu – v tej kategoriji so absolutno brez konkurence, saj nihče ni sposoben izdelati gršega motorja, pa če se še tako zavestno in nezavestno trudi

  :o)
  :o)
  :o)

 • Odgovori Safet Ali-beg 24. 11. 2010 at 14:57

  Mogoče pa je v osnovi najbolj kriv ta z Golfom, ki se je postavil tako idiotsko. Pač, iz položaja na sliki sklepam, da se je tja postavil prej.
  Res pa, da tega z BMW-jem to ne opravičuje.
  Ko preberem, kaj vse si ljudje mislijo o voznikih BMW-jev, tudi sam imam nekaj svojih, za njih ne najbolj veselih teorij, sem srečen, da vozim Škodo. Pravzaprav je ne zamenjam za nobenega BMW-ja ali Audija.
  Me pa bolj kot mirujoči ob živce spravljajo idioti na cestah.

 • Odgovori kinkitone 24. 11. 2010 at 16:14

  Sam’ na guob’c!

 • Odgovori Jean Tonic 24. 11. 2010 at 20:29

  jesis, naj uganem, nekdo z BMWjem ti je speljal dekle… (in ne, jaz ne vozim BMWja)

  namreč trditi, da so to zastareli avtomobili, ko na samem top gearu, ki ga uporabljaš kot referenco, jemljejo tako serijo 3 kot serijo 5 za najbolj vodljiva avtomobila v svojem razredu, ki sta tako rekoč pojem tega, kako naj bi se avto peljal in odzival, BMW pogonski agregati pa so trenutno (in že nekaj časa) zagotovo sama špica ponudbe, je malo smešno.

 • Odgovori siemens 24. 11. 2010 at 21:57

  bmw slab? hehe… Imam BMW in sem zadovoljen(tudi pozimi). Nisem vedel, da grem ljudem na živce že zaradi avta, fuck kje smo pristali!

 • Odgovori grewsometwosome 24. 11. 2010 at 23:42

  BMW-AUDI-VW vozniki so žal vozniki, ki nimajo konkurence. Idioti, ki ti na avtocesti lezejo v rit, žmigajo (tudi če po prehitevalnem pasu voziš 130) in prehitevajo na najbolj nemogočih odsekih, so skoraj brez izjeme vozniki omenjene trojice.

  • Odgovori Anonimno 2. 2. 2020 at 14:43

   Vseeno se postavi desno pri 130 na avtocesti. Reče se mu prehitevalni pas.

 • Odgovori i no speaky english 24. 11. 2010 at 23:49

  @GT2 wau napačen blog, chef fura nemce in ne prenaša ljudi ki drkajo 130 (ali manj) po prehitevalnem pasu.

 • Odgovori i no speaky english 24. 11. 2010 at 23:50

  Dejmo jih bando!

 • Odgovori chef 25. 11. 2010 at 0:49

  Spet se je našla kopica debilov, ki se vam ljubi prerekat, ali je boljši BMW ali audi ali neka tretja jajca? Močno dvomim, da z novim BMW s pogonom na zadnji par obtičiš ob prvem snegu.

  @siemens: Nehaj pizdakat in si še enkrat preberi tretji stavek oduzadi. Dejstvo pa je, da so pezdeti, ki vozijo velike avte čeprav ne znajo vozit, bolj problematični – če ne drugega zato, ker imajo velike avtomobile. Jaz sem z volvom parkiral popolnoma enako kot parkiram zdaj.

  @Safet: Tudi jaz sem si mislil marsikaj o marsikom, potem sem pa dobil avto, v katerem sem videti kot jebeni diler srednjega ranga. S to razliko, da parkiram naravnost.

  @grewsometosome: Imam občutek, da ne veš, da je vožnja po prehitevalnem pasu dovoljena le v primeru prehitevanja? Pa lahko začnemo spet na novo.

 • Odgovori Park 25. 11. 2010 at 0:55

  Čisto tako pa bi pripomnil – ogromnokrat se vsaj meni zgodi, da moram parkirati čez 2, zato, ker je ravno tam edini prostor. Ko pa pridem iz trgovine, torej čez 2-3 ure, pa sem jaz grdavš, ki parkira na drugem boksu.

 • Odgovori chef 25. 11. 2010 at 0:58

  Jaz v tem primeru tam sploh ne parkiram oziroma avto, če je le mogoče, parkiram centimeter stran – da sem le jaz znotraj črt. Sem dovolj hudoben, da je verjetno moral enkrat nekdo lezti v avto skozi prtljažnik, hehe.

  Problem je, da en sistem zajebe, drugi mu sledijo in potem je kaos totalen. Marsikje bi bilo bolje, če sploh ne bi risali črt.

 • Odgovori Aljaz 25. 11. 2010 at 8:20

  Eno foto vprašanje: Si imel na flešu rumen filter, ali zakaj so tablice na fotkah rumene?

 • Odgovori grewsometwosome 25. 11. 2010 at 9:31

  @i no speaky english: ne ga srat, kaj tudi to obstaja – napačen in, kaj, nenapačen blog za komentarje? Ga pa pihneš.
  @chef: skrajni levi pas je namenjen prehitevanju (sva trdila drugače?), 130km/h pa je omejitev na obeh pasovih. In “blendat” nekomu, ki prehiteva počasnejšega voznika in se pri tem drži omejitev, je pač neokusno in neumestno.

 • Odgovori buba švabe 25. 11. 2010 at 9:57

  @gresometwosome: No ja, ni se treba s takimi ven izmotavat. Na avtocesti ob normalnih pogojih in ne preveliki gužvi pač nihče ne prehiteva s 130km/h, razen kadar hoče namenoma zajebavat tistega, ki prihaja od zadaj z večjo hitrostjo…

 • Odgovori grewsometwosome 25. 11. 2010 at 10:36

  @buba švabe: komentarja očitno nisi dobro razumel. Preberi ga znova. Zaradi naju lahko po avtocesti voziš tudi 200km/h, ampak čemu nestrpnost do tistih, ki se držijo omejitev? Če te nervirajo ljudje, ki po prehitevalnem peljejo 130, potem mora biti s tabo pač nekaj narobe. In če si nagnjen k temu, da si med vožnjo živčen, potem raje ne sedi v avto, ker to škoduje tebi in tvoji vožnji.

 • Odgovori buba švabe 25. 11. 2010 at 11:21

  Bi bilo dobro, da bi tudi ti še enkrat prebral moj komentar. Nikjer nisem napisal, da sem nestrpen do kogarkoli, niti da sem živčen, niti da vozim 200 na uro. Samo izpostavil sem enostavno dejstvo, da nihče ne gre prehitevat s hitrostjo 130km/h ali manj, če ni za to objektivnih razlogov. To počnejo samo tisti, bi radi izzivali. Verjetno zaradi občutka manjvrednosti ali kaj jaz vem…

 • Odgovori grewsometwosome 25. 11. 2010 at 12:13

  Nama izzivanje na cesti pač ni blizu, zato tudi ne razmišljava enako kot ti. Če smatraš, da hoče nekdo s tem, ko gre prehitevat s hitrostjo 130km/h, izzivati, potem se že moraš počututi izzvanega. In to ni luštno. Pametnejši odneha, in ker se strinjava, da si to ti, ti to vlogo z veseljem prepuščava, edino kar moraš storiti je, da nama ne komentiraš nazaj.

 • Odgovori buba švabe 25. 11. 2010 at 13:43

  Ampak jaz seveda nisem pametnejši, niti se nimam za pametnejšega. Za razliko od nekaterih…

 • Odgovori i no speaky english 25. 11. 2010 at 14:28

  In zato imam rad chefov blog.

 • Odgovori chef 26. 11. 2010 at 1:32

  @Aljaž: Fotografiral sem z jebeno Nokio E72. Kaj je počela, nimam pojma 🙂

  @grewsometwosome: No, takim pa res nikoli ne blendam. Je pa res, da jaz v primeru, da tako mečkam na levi špuri, vedno raje zavijem na desno in spustim hitrejše naprej. Ali pa pospešim še jaz.

  Je pa cel kup idiotov na cesti, kot je napisal tudi @bubašvabe, ki se nalašč cijazijo po levi špuri, ker je to kao dovoljeno.

 • Odgovori Rok-1 26. 11. 2010 at 11:31

  Ehhh… špure gor ali dol… imam le idejo za zoprno parkirane;
  Čedalje bolj verjamem, da pomaga le par zadev:

  Prva je – da greš študirat zen in ga potem vsakodnevno prakticiraš.

  Druga – da se voziš s starim – res starim – razsutim jeepom s tračnicami kot odbijači in jih hladnokrvno odrineš. Seveda sledi “Uuuppssss! Tega pa res nisem videl…”

  In tretja – da jih fotografiraš. Vendar tako, da se vidi registracija in voznik – in to tudi objaviš!
  Mogoče bi morali odpreti kakšno stran – bazirano npr. kje v Mjanmaru (zaradi pravnih zapletov) in tam redno – in z veliko medijskega pompa – objavljati te fotke.

  SIcer pa Chef… ti si iz foha. A bi šlo?

 • Odgovori Safet Ali-beg 26. 11. 2010 at 13:02

  Moj nedvomno najljubši na avtocesti: po desnem pasu peljem 140 (čeprav priznam, da se moja potovalna hitrost smuka tam okoli 160), za mano vozeči ima potrebo prehiteti me, čeprav njegov avto ima 150-160 končne hitrosti. Zakaj? V konkretnem primeru pa je imel še to smolo, da ga je pri tem opravilu, seveda mu pustim veselje, pričakal višnjegorski klanec, kjer sem jaz nadaljeval s svojo hitrostjo, on pa je začel zaostajati. Kakšen debil moraš biti, da za tako neracionalno početje preganjaš avto na mejo zmogljivosti.

 • Odgovori Safet Ali-beg 26. 11. 2010 at 13:10

  @chef: vidiš, vidiš, kako lahko izgledamo bistveno drugače. Ti kot srednjerazredni diler, pri meni pa večina stopi s pedala za plin, ker, kot je avto komentiral prijatelj z enega izmed “južnjaških” veleposlaništev, “izgleda kao policijski presretač”. Sem premišljeval, da bi policiji izstavil račun za umirjanje prometa :-), ker za varnost naredim, nehote, več kot vsi njihovi skriti radarji, ki imajo za cilj samo pošiljanje položnic.

 • Odgovori buba švabe 26. 11. 2010 at 13:53

  Haha, ta je pa dobra! Safet ima Škodo, zato se ga vsi na avtocesti bojijo! 😆 😆 in še enkrat 😆

 • Odgovori minicat-a mighty mouse 26. 11. 2010 at 14:44

  “Haha, ta je pa dobra! Safet ima Škodo, zato se ga vsi na avtocesti bojijo! 😆 😆 in še enkrat 😆 “

  You sir are hilarious, +2 internets for you!
  😆

  ahahahahahahaha
  Respect mah Škoda!

 • Odgovori buba švabe 26. 11. 2010 at 15:23

  Če pa res! Slovenija – edina država na svetu, kjer se te na avtocesti bojijo, če voziš dovolj hudo Škodo. 😆

  @Safet: Za ekstra točke, si kdaj pomislil, da bi si zadaj montiral še tisti LED prikazovalnik, na katerem napišejo “vozite za mano”? :mrgreen:

 • Odgovori chef 26. 11. 2010 at 21:08

  Saj Škoda ni slab avto – oziroma, kot pravi Fotr, je s Škodo podobno kot s kuplerajem – ko si notri, je vse čisto v redu, samo ko ven prideš, ti je malo nerodno.

  @Rok-1: Verjemi, da ne bi nič dosegel, ker tele ignorante boli kurec kaj si o njih misli svet. Dejansko bi mogoče kaj rečil samo z lomljenjem brisalcev – ampak to je proti principom kultiviranega obnašanja. Smo pač družba, kjer je najbolj cenjen primitivizem. Ne vem če je še dosti družb, kjer se delajo iz tebe norca, če se pri 25 letih lepo oblečeš.

 • Odgovori Rok-1 27. 11. 2010 at 9:25

  Imaš point.
  Vendar pa… letos je cca 40% tistih, ki sem jih opazno fotografiral zaradi parkiranja na invalidskih parkingih takoj umaknilo avte…
  Dva celo priletela do mene s pojasnili… in da bodo takoj umaknili. Tako da… mogoče bo pa vseeno kdaj bolje.

 • Odgovori Klino 28. 11. 2010 at 17:42

  Mah, tele vozniki BMWjev so čist neka čudna sorta… že zaradi tega ne bi vozil takega sicer verjamem, da super avtomobila.

  Je pa smešna ta s parkiranjem, sem se enkrat sam znašel v situaciji, ko so verjetno vsi preklinjali mene kot “prokletega Ljubljančana”. Na Bledu, pod Stražo sem parkiral tako kot vsi ostali, vzvratno in pod kotom. Ko sem čez nekaj ur prišel nazaj pa so bili vsi okoli mene parkirani vzvratno naravnost tako, da se je zdelo kot, da sem kreten, ki je zasedel 2 parkirni mesti 🙂

 • Odgovori Lan Didovič 1. 2. 2020 at 23:56

  Pa kaj mate tolko za povedat o bmwjih in o snegu. Bmw je super za sneg samo pravi šofer more bit za volanom pa gre, zakopal se bos tako kot z audijem tako kot z bmwjem ni vazno kakšna znamka je važno je kakšen je voznik in mislim da ta ko je napisal ta članek ima velike probleme z merjenjem saj bmw na 2. Sliki štrli iz parkinga samo 20cm ne pa kot se je tale izrazil “1 meter” dejte mau resnosti tudi ce ste bolj za kakšno drugo znamko avtomobila zadržite to za sebe in ne govorite potem drugim da je kupil takšna in takšna jajca od avta… Hvala za razumevanje

 • Komentiraj