Parkirišča v prvi republiki

Predstavljajte si, da kupite poslovni lokal z dvema parkirnima prostoroma, ki skupaj merita 40 kvadratnih metrov. Parkirna prostora prodajalec Stavbenik označi kot parkirni mesti za invalide, čeprav kupec ni niti invalid, kaj šele da bi bil kot lastnik mini poslovnega prostora dolžan zagotoviti parkirno mesto za (dva!) invalida. Ker je parkirnih mest premalo tudi za stanovalce (ogromno je študentov ali najemnikov, ki ne najamejo tudi parkirnega prostora) in obiskovalce lokalov – k sreči je večina še praznih – vsi parkirajo na teh parkirnih mestih, ki sta 1) namenjena invalidom in 2) zasebna last. Pritoževanje Stavbeniku seveda ne obrodi sadov, ker to je še hujša golazen od našega upravnika, tako da preostane samo eno: barvanje kupljenih parkirnih mest na lastne stroške, tako da ne bi cela Ljubljana mislila, kako njegove stranke parkirajo na invalidskih parkiriščih. Lastnik lahko s svojim parkiriščem počne kar hoče in če želi rumene črte prebarvati z belimi ali črnimi, mora umakniti parkirane avtomobile in kolega prositi, da parkira čez dve invalidski mesti.

S parkirišči, ki jih je prodajalo priznano primorsko gradbeno podjetje Stavbenik so tudi sicer sami križi in težave. Našemu vila bloku pripada nekaj parkirnih mest za vrati na dvorišče. Med njimi je tudi eno za invalide. Štiri dodatna parkirišča za goste so še v nišah pod blokom in še tri pred dvoriščem.

Pozneje se je izkazalo, da so parkirišča na našem dvorišču sicer res naša, a so tudi od nekega drugega lastnika, ki je sicer bolj znan kot birt bližnje, že zaprte beznice. Domnevam, da so bila ta parkirišča kompenzacija, da je Stavbenik lahko zidal zraven njegove krčme, ki jo bo kmalu nadomestila novogradnja, ki  naj bi bila po prvotnih načrtih bistveno nižja od novih – zaradi česar investitor pobira nekakšna soglasja, a jih ne dobi, čeprav se od časa do časa na vhodnih vratih pojavljajo sluzavci, ki jih preženem šele z grožnjami, da bom uporabil fizično silo.

Čez noč so se na teh parkiriščih pojavili stebriči, tako da zdaj ljudje ne morejo več parkirati, ampak puščajo avtomobile na pločnikih, pred kontejnerji, pred drugimi avtomobili ali sredi ceste. Tega jim niti ne gre zameriti. Druga možnost je parkiranje pred stebriči, torej vzdolž zarisanih parkirnih mest, kar se tudi dogaja, ko pridejo kaki obrtniki. Namreč, edina stvar, ki na teh parkirnih mestih stoji, so stebriči – parkirna mesta se sicer oddaja, a nihče ni tako nor, da bi plačal 50 evrov mesečno za parkirišče, ki je tako ali tako njegovo. Mika me, da bi vse stebriče čez noč populil s skoraj podobno pravico, kot jih je naš prijatelj namestil.

Za parkirni mesti v dveh nišah ne vem, če je lastnik, pravzaprav solastnik, isti … Dejstvo pa je, da je ta parkirna mesta nekdo čez noč zavaroval z verigo – potem, ko je nekaj noči pisal sporočila, naj jih spraznimo zaradi gradbenih del. To pomeni, da so obiskovalci stanovalcev bloka, ki ima, kaj vem, petdeset ali šestdeset stanovanj, obsojeni na tri parkirna mesta, kamor pa parkirajo vsi drugi, česar jim seveda ne moremo zameriti. Sicer pa lahko samo čakamo, da se bodo stebriči pojavili tudi tam, ampak takrat, mislim, da se bo nekomu odfukalo.

Kar se tiče štirih, z verigo zamejenih parkirišč … po začetnem obotavljanju smo začeli parkirati tako, da avtomobilov ne zarinemo v niše, ampak jih pustimo tik pred verigo, kjer, resnici na ljubo, ne motijo nikogar. Seveda nas to v kombinaciji z zanemarjeno okolico, ščavjem, vrtički na drugi strani železniške proge, in čedalje večjim številom kant za smeti, za katere arhitekt ni predvidel dovolj prostora, umešča na jugozahodni Balkan, kamor dejansko tudi spadamo. Točno tja seveda spadata ljubljanski župan in najvišji predstavnik Republike Slovenije, ki nas skuša prepričati, da živimo v pravni državi. Pravna država je torej tista, kjer lahko prodajalec isto stvar proda dvema subjektoma, ki pa sta zaradi stanja v državi tako obupana, da se jima v tožbo sploh ne ljubi vlagati sredstev, ker bi verjetno zaslužili samo odvetniki.

Živimo v kurniku in že komaj čakam, da to propade, in nam bodo reforme napisali pametni ljudje – za tiste, ki delamo, verjetno ne bo dosti slabše, nasankali bodo žal upokojenci, šolarji in reveži, pozitivno pa je, da se bomo najverjetneje znebili golazni. Potem bomo mogoče lahko začeli ustvarjati drugo republiko, seveda brez Janše, kajti prva republika se je izkazala za polom.

Prejšnja objava Naslednja objava

12 komentarjev

 • Odgovori mare 5. 9. 2012 at 20:09

  This thread is useless without pics…

 • Odgovori Spam 6. 9. 2012 at 9:20

  Na vašem koncu je vsako parkirišče samostojna parcela, ki ima lastnika.

  Torej, če si lastnik na svojem parkirnem prostoru postavi količek, da si drugi ne prisvajajo njegovega parkirnega mesta kje je problem?

  Oz. od kje je teorija pravice ta, da bi ti na privatnih parcelah metal ven količke?

 • Odgovori chef 6. 9. 2012 at 12:04

  Osnovni problem je, da ti očitno ne znaš brat. Žal pa znaš pisat, zato pišeš neumnosti, ki sem jih itak zapisal tudi jaz. Še enkrat!

  Vsaka od teh parkirnih parcel ima dva lastnika – prvi lastnik so stanovalci, ki morajo imeti določeno število parkirišč za svoje goste (in so jih tudi dobili), drugi lastnik pa je nekdo, ki je taista parkirišča pridobil, najverjetneje s kompenzacijo, ker je dovolil gradnjo objekta na ali v bližini njegove parcele.

  Zdaj … jaz ne vem, kako naj ti še bolj natančno objasnim, da smo bili tukaj okradeni, seveda ne samo stanovalci, ampak tudi drugi lastnik, ki je postavil količke – seveda z vso pravico, čeprav ne čisto legitimno, saj točno ve, da zadeva še ni urejena in je to, kar je naredil, vsaj nesramno, če ne še kaj drugega.

  Zadeva s količki je tudi sicer naravnost bizarna, ker zdaj imamo pred blokom popoln kaos, moj avto je recimo parkiran čez dve invalidski mesti, ki to sploh nista, saj sta zasebni parkirišči mojega prijatelja, na našem dvorišču pa so parkirišča popolnoma prazna, razen seveda jebenih stebričov. To je nekaj podobnega kot v avtobusu v Ko to tamo peva, ko so se vsi gnetli na eni strani busa, na drugi je bilo pa vse prazno.

  Če torej nekdo nekaj postavi na parkirišče, ki je tudi moje, ne da bi me vprašal – za to je seveda v končni fazi kriva nepravna država -, pa lahko upravičeno popenim, ker je to navadno zajebavanje. Napisal sem tudi “s skoraj podobno pravico” – “skoraj” zato, ker na parkirišču, ki je seveda tudi moje, ni lepo poškodovat lastninek, ki pa ni moja.

 • Odgovori Spam 6. 9. 2012 at 13:40

  Ne razumem dela, kjer praviš, da sta lastnika nekaterih parkirnih mest dva.

  Kot drugo ne razumem slicevanja na parkirna mesta za obiskovalce. Ta namreč niso potrebna. Je pa vsak ob nakupu stanovanja moral kupiti vsaj eno parkirno mesto (lahko tudi več – odvisno od velikosti in predpisov, ki so takrat veljali).

  Parkirna mesta za “obiskovalce” pridejo šele z poslovnimi prostori, kjer pač rabiš xy parkirnih mest za xy dejavnost.

  Kar se tiče parkirnih mest za invalide. Tukaj se stvar zakomplicira, ker so parkirna mesta privatna in ne javna. Predvidevam, da je stavba potrebovala xy parkirnih mest za invalide – vendar v smislu tega, da lahko invalid kupi takšno parkirno mesto. Ker očitno niso bila prodana ja lastnik prodal parkirna mesta tvojemu prijatelju, ki jih bo očitno prebarval, da si drugi ne bodo kaj čudnega mislili o njemu.

  Kar se smetnjakov tiče pa bo počasi povsod problem, ker kmalu pridejo po celi ljubljani še dodatni in samo redke zgradbe so imele mesta za smetnjake tako predimenzionirana. EU direktiv in posledično MOL-a na tej točki ne razumem dobro. Njihova logika: manj odvozov in več kant = manj odpadkov.

 • Odgovori chef 6. 9. 2012 at 14:04

  Saj jaz te stvari tudi težko razumem, ti jih pa očitno sploh nočeš, tako da s teboj res nimam kaj debatirat, ker mi kar naprej utrujaš z dejstvi, ki so mi itak jasna.

 • Odgovori David 6. 9. 2012 at 14:23

  Potem bomo mogoče lahko začeli ustvarjati drugo republiko – seveda brez Janše -, kajti prva republika se je izkazala za popoln polom.

  Aja? Brez Janše? Kaj pa brez celotne garniture sedanjih in bivših SDjevcev, Zresovcev, Desusovcev, pa SNSovcev, itd od skrajne leve proti desni? Mislim seveda med drugim tudi Tuerke, Golobiče, Pahorje, Kresale, pa potem vso falango odvetniških družb in podjetnikov, ki so na stalnem stiku s politiki in bankami, itd, da ne bi našteval, ker bo seznam dolg in bo bolj podoben listi zapornikov, ki bi se morala “zgoditi” že pred leti 🙁

 • Odgovori Spam 6. 9. 2012 at 15:30

  No saj potem je pa vse ok in ni razloga, da se razburjaš :).

 • Odgovori chef 6. 9. 2012 at 15:50

  @David: Seveda ne bomo ustvarjali druge republike z golaznijo, ki je ustvarila prvo – in jo tudi uspešno zafurala. Računam, da bo ta golazen med krizo pocrkala, ni pa nujno.

 • Odgovori seamus 6. 9. 2012 at 17:52

  A v zamljiški knjigi je dejansko dvojen vpis ali je še vedno originalen lastnik – Stavbenik??? Daj številko dela stavbe.

 • Odgovori tecnoba 7. 9. 2012 at 14:32

  golazen nikoli ne pocrka…

 • Odgovori Dajana 8. 9. 2012 at 18:47

  eeeeeeeeeee… če lahko moja malenkost tukaj komentira nekaj izven konteksta 🙄
  1. kakšno zvezo ima pravna država s tem, kar si napisal?
  2. kakšno rešitev predlagaš… samo kritziranje in jamranje… nobene rešitve na vidiku. 😥
  3. kaj, če si bi se Ljubljančani začeli vozit s kolesi? Jaz nikoli nimam problema s parkiranjem, imam pa problem z vožnjo po Ljubljani, ker ponekod kolesarska steza kar izgine… aja, saj ti si kolesar :)))), ampak samo ljubiteljsko, drugače pa se voziš po Ljubljani z avtom… 🙄 Zame so tisti, ki se vozijo po Ljubljani z avtom čudni. Res!
  4. V Ljubljani je nujno treba zgraditi učinkovit javni promet – potem bodo ljudje avte pustili doma ali pa jih sploh ne bodo imeli.
  5. Drugače sem pa jaz za garažne hiše pred bloki, podzemne, nadzemne. 🙂

 • Odgovori chef 8. 9. 2012 at 20:27

  Spet tabletke popuščajo? Zdravniki šparajo?

 • Komentiraj