Pasja menstruacija

Pred časom smo se na Twitterju z ženskami prepirali o primernosti debat o mesntruaciji. Jaz se, jasno, strinjam, da je menstruacija nekaj zelo naravnega, kot je naravno tudi izločanje blata. Ali se nekomu zdi kakanje ogabno ali ne, je seveda stvar posameznika in enako velja za menstruacijo. To pa še ne pomeni, da bo uglajena dama v družbi glasno razpravljala o svoji boleči menstruaciji, češ, to je naraven proces in če se komu gabi, je to njegov problem. Z istim razlogom pravi gospod v ženski družbi ne razlaga o poprdevanju. So stvari, o katerih se javno pač ne razglablja, kar pa še ne pomeni, da so tabu.

Vseeno tokrat pišem o menstruaciji. Pasji.

Na menstruacijo vaše psice vas nihče ne bo zares pripravil, čeprav je to nekaj najhujšega, kar se vam lahko zgodi. V življenju. Na svetu.

Menstruacija se mi nikoli ni gabila. Do trenutka, ko jo je dobila Pippa.

Preden kdo začne pametovat o nujnosti sterilizacij … Psice pač nisem dal sterilizirat in tudi nimam tega namena. OK? Ali imam pravico za to? Ja. Ali imam dobre razloge? Prav tako. O tem ne mislim razglabljat. Moja psica ima rodila, kar je moj in njen problem. Raziskave sicer pravijo marsikaj strašnega in seveda veterinarjem tudi zelo prav pridejo. Rutinski postopek sterilizacije je pač lahek zaslužek, seveda pa večina lastnikov psice sterilizira zato, da se odkrižajo težav. Od človeka, ki kupi majhnega, čeprav tečnega cucka zato, da ga bo obvladoval in z njim ne bo imel veliko dela1, pač ne moreš pričakovat, da se bo ukvarjal še s krvjo, kaj šele, da bi se občasno moral z robcem dotaknit spolovila. Ja, tudi to je treba počet.

Pravzaprav sem v zadnjih tednih izvedel, da marsikdo sploh ne ve, da imajo menstruacijo tudi živali. To se mi zdi nevejetno in me nekoliko spominja na vice o Američanih, ki ne vedo, da pride mleko iz krave. Psice imajo s človeškimi ženskami precej skupnega, osnovna podobnost med njimi pa je, da sodijo v skupino sesalcev. Zato je normalno, da imajo psice menstruacijo. Imajo jo približno dvakrat letno, o trajanju in količini krvi pa sem slišal najrazličnejše urbane legende, od katerih so bile nekatere pomirjujoče, druge pa naravnost strašljive. Načeloma traja tri tedne. Točno 20 dni je trajala tudi Pippina.

Strašljiva je bila tudi moja izkušnja. Ne toliko zato, ker bi kri špricala daleč naokoli, čeprav se je tudi to dogajalo, ampak zato, ker na kaj takega nisem bil pripravljen. Ker sem moški, je bilo še toliko huje.

Za Pippo sem okoli sedmega meseca posumil, da jo je dobila in morda jo celo je, vendar je bila blaga, kot je to za prvo pasjo menstruacijo včasih v navadi. Zato ne vem, ali se ji je pri točno enajstih mesecih pojavila šele prva ali že druga. Slišal sem namreč, da je lahko prva zelo blaga, skoraj neopazna, zato pa druga nastopi le nekaj mesecev kasneje. Enako se je dogajalo tudi sosedovi, sicer dva meseca mlajši bokserki, ki jo je, zanimivo, dobila v istem času kot moja. Menda se psicam, če so v kontaktu, menstruacija pogliha.2

Prvi dan se se je začelo z le nekaj kapljicami krvi. Drugi dan … Blod  all over the place. Po hodniku sem hodil za njo s papirnato brisačo in sproti brisal. Kjer leži, se naredi zavidljiva lužica. In kar je najhuje … ko se otrese … kri dobesedno šprica naokoli. Po mizi, stenah, beli preprogi3

Zelo hitro ugotoviš, da bo treba kupit gate. Nekateri problem rešujejo z navadnimi gatami, v katere izrežejo luknje za rep, kar naj bi bila celo najboljša rešitev. Meni se zdi to preveč cigansko, zato sem kupil tako imenovane hlačke za psice. Seveda tudi to ni vse. Kupiti je treba še vložke. V trgovinah za male živali so na voljo tako imenovani pasji vložki, ki so popolnoma neuporabni. Jaz sem jih dobil zraven gat, a je bilo takoj jasno, da so nameščeni na mesto, ki sploh ni v stiku z vagino, sploh če nabrekne tako odvratno, kot je nabreknila moji – že samo zaradi te perverzije pridejo gate prav. Zato je treba v trgovini kupit ženske vložke. Nazadnje, ko sem gledal reklame, so prodajali nekakšne vložke s krilci, zavihki, kaj vem. Ampak obstajajo tudi lepljivi, tako da jih enostavno nalimaš na gate.

Z gatami na riti se je Pippa sami sebi blazno smilila. Kregala sva se. Ona jih je trmasto grizla in si jih skušala sleči, jaz sem vpil. Sčasoma se je navadila. Ampak čim je koga srečala, je začela trapasto hodit in spet žalostno gledat v svet, češ, poglej, kaj mi dela Matej. Ampak zadeva je super in stanovanje je bilo spet snažno, samo, da je smrdelo. Vonj je namreč naslednje presenečenje. Če rečem, da me je vrglo na rit, ne bom pretiraval. Niti v sanjah si nisem mislil, da nekaj ur stara menstruacija na vložku zasmrdi kot redko kaj na tem planetu. Dovolim si razkriti skrivnost, ki sem jo izvedel od ženske: pasja menstruacija ni edina, ki smrdi.

Šok meseca je bil, ko sem nekega dne vrnil domov in ugotovil, da sem ji očitno pozabil snet gate. Jaz si to lahko privoščim, ker jo imam v odsotnosti v kletki – ne vem, kaj bi storil, če tega ne bi bila vajena. Namreč, gate si je slekla, seveda tako, da jih je uničila in mi povzročila slabih deset evrov stroškov. Bolj me je presenetilo, da nikjer ni bilo najti vložka. Mogoča je bila samo ena razlaga. Najogabnejša. Veterinarka je mojo hipotezo o filigranski odstranitvi in temeljiti predelavi potrdila. Menda je to precej stalna praksa. Kdaj je vse to posrala, nimam pojma, čeprav sem z njenimi izločki kot vesten občan redno v stiku.

Kar se tiče vedenja, iz njene strani nisem opazil bistvenih sprememb. Obnašala se je enako trapasto, kot ponavadi, ostala je živahna. Morda je malo bolj iskala pozornost, ampak crkljiva je itak vedno. Sicer pa je bila manj zajedljiva od večine žensk. Morda je tudi zaradi PMS-ja shujšala, tako da sem jo štirinajst dni umetno redil z rižem, polento in makaroni in je zdaj spet idealnih mer.

Zato pa so se močno spremenile reakcije okolice. Psov.

Več o teh komedijah prihodnjič!

 1. Kar je oslarija. []
 2. Kar naj bi veljalo tudi za ženske – in tukaj pade moja teorija o smiselnosti mnogoženstva, ki je torej samo strošek. []
 3. Ki, odkar imam psa, tako ali tako nikoli več ni bela. []
Prejšnja objava Naslednja objava

46 komentarjev

 • Odgovori Nastja 11. 4. 2012 at 19:07

  hahaha crkovala sem od smeha polek! :)))))

  Mogoče razmisli o uporabi menstrualne skodelice hahahaha

 • Odgovori seamus 11. 4. 2012 at 19:46

  @chef – super napisano. Glede ženske menstruacije si pa na srečo le nekaj napisal, ker drugače bi te začel čudno gledati (frizerji in podobno 😉 ).

  @Nastja – Bwahahahahahah 😆 In pol jo Chef daje vn in not 😆

 • Odgovori bubašvabe 11. 4. 2012 at 20:13

  In kako si naj jaz zdaj vse te podobe spravim ven iz glave? 😮 Jaoooooo…. 😮

 • Odgovori g-force 11. 4. 2012 at 20:26

  Ha ha ha xD…
  epic…
  tudi načrtujem nakup psičke tako da me vse to še čaka :)…samo verjamem da vse ostalo, kar ti pes prinese “odtehta” to… 🙂

 • Odgovori željko 11. 4. 2012 at 20:36

  Ravno zato imamo pri nas raje Bernskega planšarja, psa da ne bo pomote.

 • Odgovori NatasaP 11. 4. 2012 at 21:04

  Loool, ob tem tekstu mi je šlo pa hudo na smeh, čeprav verjamem, da tebi ni bilo smešno.
  Kar se tiče vonja pa ne vem kako je pri pasji menstruaciji, ampak če primerjaš z žensko, potem sem jaz vonjala že precej hujših stvari od tega 🙂

 • Odgovori marija 11. 4. 2012 at 21:21

  “Nazadnje, ko sem gledal reklame, so prodajali nekakšne vložke s krilci, zavihki, kaj vem. Ampak obstajajo tudi lepljivi, tako da jih enostavno nalimaš na gate.”

  sej to so eni in isti. oz. tudi vložki s krilci imajo lepilo spodaj. vsi vložki, pravzaprav, imajo spodaj za zalepit. 🙂

 • Odgovori Maja 11. 4. 2012 at 21:42

  Komaj čakam nadaljevanje!

  Pri nas je bilo do nedavnega v 4 sosednih bajtah 5 nesteriliziranih psic. Ciklus se jim ni poglihal ampak so ga imele ena za drugo. Mlad labradorec jim je slabe tri mesece pel serenade pod balkonom. Ko so dame oddelale svoje je izginil ter čez pol leta ponovil vajo. Kasneje smo izvedeli, da je vsak dan naredil cca. 8 km v eno smer, da je prišel do frajl.

  Moja višavka je 1x z njim pobegnila za cel dan (prvič in zadnjič) ter bila potem čist blesava sam da ga je zagledala. Hkrati se ji je lomilo srce (cviljenje ipd.) ko je opazovala njegovo šarmiranje sosedove psičke. Zdaj je sterilizirana (urgentno zaradi gnojnega vnetja) ampak Jebača še vedno milo in ljubeče gleda, ko cel dan leži pri sosedi na vrtu.

  🙂

 • Odgovori Maja 11. 4. 2012 at 21:46

  p.s. obstaja ena tekočina (v flaški na pumpico, cca. 10 eur) za “razdišavljenje” vagine. Pri nas je bila v uporabi pred sprehodi, da ni cel trop za nami letal 🙂

 • Odgovori Chemfusion 11. 4. 2012 at 22:48

  Nikar odlašat z nadaljevanjem. Tisto bo gotovo še bolj zabavno (za nas) za brat kot tole. 😀

  Bokser ki so ga imeli moji tastari tam okoli mojega rojstva (uni ki je vrata razbil :lol:) je bil nekastriran. Vsake toliko časa, kadar so bili na vikendu in je imel možnost je izgnil za nekaj dni. Se je šel jebado po sosednjih selih.

 • Odgovori Ka 11. 4. 2012 at 23:44

  hahahahhahaha!

  Ampak zdaj šele vidim, kak smo dame diskretne, ko si razkril, kak malo v resnici moški veste o menstruaciji v praksi 😀

 • Odgovori bubašvabe 12. 4. 2012 at 8:10

  Aja, tisto glede vonja, če res na polno smrdi, gre menda za glivično okužbo. Velja za psice, ženske, ni važno…

 • Odgovori chef 12. 4. 2012 at 8:27

  @Nastja: Če bi jo naučil, da jo vstavi sama, bi verjetno šlo. No, še prekuhavat jo moram naučit.

  @g-force: Preberi si tudi, kako sem enkrat v stanovanju pobral kilo in pol dreka.

  @NatasaP: Saj, če je izloček tvoj, ne smrdi, ima samo vonj.

  @marija: Spet sem se nekaj naučil.

  @Maja: Neverjetno je, da imajo nekatere samce dejansko rade, drugih pa ne obrajtajo.

  Super, zdaj naj jo še škropim po spolovilu, haha.

  @Chemfusion: Na kmetih mora biti raj za pse. Mestne mrcine imam pa občutek, da sploh ne znajo naskočit.

  @Ka: Saj nam ni treba vede.

  @bubašvabe: Saj ne smrdi takoj, zasmrdi čez nekaj časa, ampak tega seveda nobena dama ne bo priznala.

 • Odgovori Zmago1 12. 4. 2012 at 8:39

  haha ti pa imaš probleme,..če jih ni si jih pa narediš 🙂

  lp, Z

 • Odgovori Manca 12. 4. 2012 at 8:53

  Seveda začne smrdet, če vložkov ne menjaš redno na par ur – zaradi bakterij, razkrajanja and stuff. Vložki so itak leglo svinjarije. Je pa res, da z uporabo menstrualne skodelice ni teh težav.
  There, I said it. 😉
  Drugače pa res super zapis. Nagravžno ali ne, dogaja se, jebiga. 🙂

 • Odgovori manja_m 12. 4. 2012 at 8:59

  Slike!!!

 • Odgovori Maja 12. 4. 2012 at 10:54

  Še en razlog več, zakaj pes ni za v stanovanje!

  Si se pa vsaj nekaj novega naučil o menstruaciji 🙂

 • Odgovori Gost 12. 4. 2012 at 11:08

  Sej se dobijo tudi taki vložki s posebnimi zrnci, ki prerečujejo neprijeten vonj.

 • Odgovori NatasaP 12. 4. 2012 at 12:42

  Potem se pa takoj najde nekdo, ki tovrsten zapis spet uporabi za svoje prepričanje kje je mesto za pse.
  In tako kot so punce že rekle – menstrualna skodelica, pa ni neprijetnega vonja, oziroma redna menjava ostalih pripomočkov in vonj po menstruaciji ni nekaj najhujšega kar je na tem planetu 😉 Ker če bi bilo res tako hudo, potem bi se mestne ulice dušile v smradu 🙂

 • Odgovori Daša 12. 4. 2012 at 12:53

  Moja labradorka se ravno sedaj goni. Sodi med tiste, ki izdatno krvavijo.
  Na sprehode se v tem času najraje peljeva z avtom, tako da se sploh ne polula v bližini bloka. Posledično ni tudi nobenega psa nikjer, kar me zelo zelo veseli.
  Baje psiče manj dišijo, če uživajo alge oziroma pripravke iz alg.

 • Odgovori U. 12. 4. 2012 at 13:09

  Carsku.

  http://1606987.blogspot.com/

 • Odgovori Foter 12. 4. 2012 at 14:06

  Res si car. Ni kej 😀

 • Odgovori Simona Rebolj 12. 4. 2012 at 14:38

  Haha … Tale z vložki, ki imajo krilca in celo tista, ki se zalepijo za hlačke, je svetovna. Dokaz, da si “pravi” moški, ki, kot se spodobi, pojma o pojmu nimaš vložkih … haha …

  Še bolj so me pa nazabavali komentarji, ki propagirajo skodelico v bitki z menstruacijo. Živo sem si predstavljala chefa, kako poriva skodelico (ki jo je težje vstavit od tampona seveda) Pipi v svet izjemnih mikroorganizmov in temu primernih vonjav. Društvo proti mučenju živali bi se že lahko oglasilo … hahaha …

  Sicer pa … sočustvujem. Sobivala sem s psico, potem s psom. Ko sem dobila psa, sem bila prepričana, da mi je usoda milejša, ker je s psičko pač več dela, tudi zaradi menstruacije. Ampak toliko opravka, kot imajo psi s tiči in jajci … mislim … je bila menstrucija dvakrat na leto pravi balzam za psiho. Res. Menstruacija je dvakrat na leto nekaj tednov jebe, prigode z lulekom pa skoraj vsak dan. Kožica se zatakne gor dol, naskakovanje vsega, kar je možno, dan na dan. Divjanje za psičkami (in psi v sili razmer), rinjenje v njihove riti, teženje … kar naprej … ne samo v času gonjenja. In tudi žalosten konec (sicer starostno) je bil spet povezan tudi z abnormalnim večanjem jajc, tako da sem se že ustrašila, da bodo postala večja od njega. Kar se tega tiče, obup. In verjamem, da tudi v tem ni dosti razlik s človeškim samcem.

  Je pa požrešna, da je pojedla lastni vložek. To je počela oziroma piskušala tudi naša psička, ni pa lastno vsem. Naša je bila izredno požrešna, zato je napadala tudi vsak drek na sprehodu (takrat jih je bilo še veliko naokrog, ker se sploh ni pobiralo pasjih iztrebkov po Tivoliju) in vsako svinjarijo. Tudi svoje bruhanje je hotela pojest nazaj. Kar naprej si moral pazit, da se ne zastrupi. A niso vsi psi in psice taki. Že po naravi ne. Moj pes, ki je imel veliko opravka s tičem, ni bil požrešen. Včasih je celo na redno hrano kar pozabil in pojedel malo kasneje, ker ga je bolj zanimalo kaj drugega v zvezi s tičem in konstantno fehtanje, da gremo ven (beri: preganjat in naskakovat).

 • Odgovori blabla 12. 4. 2012 at 16:06

  lol. menstruacija drugače ne smrdi, smrdijo pa vložki, sploh recimo poleti ko še malo zašvicaš in ravno zaradi tega je menstrualna skodelica zakon. sicer pa še v življenju nisem kupila vložkov, ki se ne bi zalepili na hlačke, možno da so neplepljivi tisti ogromni tosamini vložki, ki so skoraj že plenice.

 • Odgovori Manca 12. 4. 2012 at 17:03

  No, seveda ni bilo mišljeno, da bi skodelico uporabljale psice – to se je nanašalo zgolj na debato o vonju.
  (Glede primerjave s tamponom pa naj povem, da jo je dejansko veliko lažje vstaviti.)

 • Odgovori NatasaP 12. 4. 2012 at 21:29

  @Simona Rebolj – Jaz imam psa pa “zaenkrat” nimam takih problemov. Naskakovat je poskušal na začetku, ker je to znak, da te poskuša podredit, ampak smo s trdim delom dosegli, da je dojel, da on ni capo di banda in posledično tudi naskakovanja ni. Upam, da bo ostalo tako kot je, saj smo doma včasih imeli vedno pse pa ni bilo nikoli takih težav z nagonom kot jih opisuješ.

 • Odgovori Simona Rebolj 13. 4. 2012 at 1:36

  @Manca:

  Ti si prva oseba, ki trdi, da je skodelico lažje vstavit kot tampon. Do zdaj sem o tem poklepetala s tremi. Osebno prav tako takih izkušenj pač nimam in tudi po logiki stvari ni tako. Seveda se tudi tega navadiš in gre potem hitro, ampak da bi na splošno trdila, da je lažje vstavit skodelico kot tampon, pa ni logike.

  @Nataša:

  O tem ne dvomim, da so tudi med psi razlike in da se lahko oglasi kdo, ki zatrjuje, da je bil njegov praktično aseksualen, po možnosti še impotenten. Tudi prav. Zavedam se, da je bil moj mogoče nadpovprečno živahen, ker sem ga že dobila starejšega iz razloga,d a je bil preposesiven do sestric (ker so ga hoteli sicer obdržat – paritveni biznisi).

  Nasveti o vzgoji so odveč, ker je bil pač sicer zelo prijazen kuža. Tudi ni naskakoval ljudi, nog na primer, ampak pač svojo odejico in psičke ter pse. Če mu nisi dovolil, pač ni. Res pa je, da osebno nisem furala na tem področju blazne represije, da bi se bal trznit v to smer. Saj je vendar pes, še človeški moški bi nekateri naskakovali vse, kar jim pride pod roko, pa jih tretiramo, kot da so normalni, samo bojda se ne znajo brzdat, eh, pa kaj potem.

  Skratka, hotela sem poudarit, da so psi na tem področju naporni, definitivno. Tudi vedenjsko so precej bolj nervozni konstantno, ne le v času parjenja. Tudi dejstvo je, da so pač psi tisti, ki kar pobegnejo, ko zasledujejo psičke. Psičke tega pač ponavadi ne počnejo, da bi se pofukale. In ja, tudi moj je v tem smislu nekoč rov skopal pod ograjo, da bi prišel na drugo stran ulice, kjer je bil pač vir kosmatega poželenja. Itd.

  To v bistvu niso težave z nagonom, ampak nekaj normalnega za žival, s tem, da ga imajo nekateri več, drugi manj. Za težave to oklicujemo mestni snobi, ki hočemo met pse, kot da so roboti. Zato romajo tudi na sterilizacijo in podobno. Ampak to ni normalno, ker bi imeli pse težave, ampak imamo težave mi, ker hočemo pač iz živali naredit hišne ljubljenčke. Tako to je. In neka srednja pot je najbolj prava.

 • Odgovori strojnik 13. 4. 2012 at 10:07

  Majhno stanovanje in pes v njemu je nedvomno zmagovita kombinacija…

 • Odgovori chef 13. 4. 2012 at 10:27

  Na koncu potem vedno debatiramo o jebenih skodelicah. In seveda o debilnem vprašanju o primernosti psa v stanovanju.

 • Odgovori Lisica 13. 4. 2012 at 17:10

  Pa ona zamori sceno vsakič, ko se vključi v debato.

 • Odgovori mojcej 13. 4. 2012 at 18:45

  Hahaha, super stavke spesniš, res:
  “Kdaj je vse to posrala, nimam pojma, čeprav sem z njenimi izločki kot vesten občan redno v stiku.”

  Pa lahko bi kar lepo en tak humorno -resen priročnik za skrbnike psov napisal. (samo z več foto gradiva 🙂

 • Odgovori Manca 13. 4. 2012 at 19:05

  Ampak tale priročnik sploh ni slaba ideja 🙂 Pa v eni določeni založbi bi ga gotovo izdali 😀

 • Odgovori Olna 13. 4. 2012 at 21:01

  Chef, se že veselimo prispevka z naslovom: Pippa izgubila nedolžnost!

 • Odgovori darja 13. 4. 2012 at 21:32

  @ olna jaaaa, pa čez ……nimam pojma, koliko mesecev, ene 5, 6, 9 mladičkov.

  Joj, kako bomo cvilile od navdušenja!
  To bo še veselo!

 • Odgovori Simona Rebolj 13. 4. 2012 at 23:45

  @Lisica:

  Kdo Ona?!!! … neka ona je začela debato o skodelicah, drugi so replicirali, nek on je dal pripombo o velikih psih v majhnem stanovanju, repliciral mu je samo chef. Neka Lisica je pa tako psevdonimu primerno očitno ljubosumna in obsedena z neko Ono, da je prišla sem prodajat svojo zamorjenost. Ni bolj morečega od izbruhov lisic in lisjakov v človeški podobi. Sama negativa za prazen drek.

 • Odgovori Sonja 14. 4. 2012 at 7:25

  Zabiti Američani = zabiti Slovenci.

 • Odgovori chef 14. 4. 2012 at 15:00

  @Simona, ne se kregat z mojo punco!

 • Odgovori Simona Rebolj 14. 4. 2012 at 17:22

  @chef:

  Kva?!! Haha … fak … zabavno … Pojma nisem imela, da je to tvoja punca. No, zdaj razumem bolj razsvetljeno.

  Že bežim.

 • Odgovori chef 15. 4. 2012 at 8:47

  Še bolj zabavno je, da vsakič, ko jo pokličem, skoraj kliknem tebe … skupaj sta v imeniku. Ne vem, a naj tebe vnesem kot vodovodarja ali njo kot Lisico.

 • Odgovori Simona Rebolj 15. 4. 2012 at 19:59

  Očitno je res še bolj zabavno. Kar njo vnesi pod lisico. … Mene pa pod zajčico … hahaha …

 • Odgovori chef 18. 4. 2012 at 19:33

  Zajčico? Si lahko še kaj misli, haha.

 • Odgovori Lisica 18. 4. 2012 at 20:02

  Ma neee, saj vem, da nje nikoli ne bi. 🙂

 • Odgovori Maja 29. 4. 2012 at 13:39

  hehe, pri nas isto, snela si hlače in pojedla vložek.

 • Odgovori Nergač » Skoraj mamica 9. 6. 2012 at 18:01

  […] da ni bila že menstruacija dovolj hud šok, je zdaj fasala še namišljeno brejost. To pomeni, da psici po menstruaciji […]

 • Odgovori bejb 22. 10. 2013 at 18:43

  hhahhah, zelo dobro napisano :)) no, ker imamo doma 2 otročka v pleničkah, imamo v času njenega ( psičkinega) menzisa kar vse 3 v plenicah- preverjeno najbolj zanesljiva metoda za čistočo….

 • Odgovori Robert Waltl 19. 7. 2017 at 8:48

  Hvala za tale zaps- pomaga 🙂

 • Komentiraj