Pasja varnostna služba

Pippina edina težava je v tem, da je skozi leta počasi prevzela moje karakterne lastnosti, ki so za vzgojo psa kar ustrezne, razen tega, da sem precej koleričnega temperamenta. Razlika med nama je v tem, da se jaz večinoma zadržujem, ona pač ne, prvič zato, ker je pač umsko precej bolj omejena, drugič pa zato, ker se dobro zaveda svoje korpulentne postave.

Pippa_DSC_7849

Svoje mnenje o psih ali ljudeh izrazi precej bolj jasno kot jaz, najsibo s poskusi podrejanja šibkejših, na primer otrok ali odraslih slabičev (ne pa tudi, zanimivo, psov), popolno ignoranco nepomembnežev, izrazitim veseljem, ko sreča prijatelje, in povsem odkritim sovraštvom do psihopatov, narkomanov, pijancev, nasilnežev in organov pregona, ki kukajo v njen prtljažnik.

Teorija, da pes začuti reakcije svojega lastnika, je verjetno pravilna, vendar pa zelo predvidljivo odreagira tudi v primerih, ko motečega faktorja ne opazim. Pri tem je najbolj zanimivo, da se ne zmoti, razen enkrat, ko je nalajala nek nenavaden otroški voziček, v katerem je slučajno ležalo nemočno in nič krivo dete, zaradi česar ji je bilo navsezadnje še bolj nerodno kot meni.

Že lep čas me je zanimalo, kako se vede v moji odsotnosti, ko na primer čaka pred trgovino. Zadnjič se mi je priložnost za opazovanje ponudila pred ljubljanskim kolodvorom. Ker je bil zraven tudi Bine, sem jo v izogib poskusu spopada oziroma vdora v njegovo kletko, kar bi povzročilo preveč kolateralne škode na opremi gostinskega lokala, pripel kakšnih dvajset metrov stran. To jo je sicer blazno motilo, a se je dobro zaposlila s palico. Železniške postaje so povsod po svetu leglo najrazličnejše človeške golazni, a v slabi uri je večino ignorirala, pri nekaterih od navdušenja celo divje opletala z repom, razkačila pa sta jo samo dva. Prvi se je od strahu skoraj podelal, potem pa, sovražno nastrojen, poizvedoval po lastniku in navsezadnje zahteval, naj se psa znebim. Psihopat. Drugi je bil zadet kot avion in je psico namenoma dražil tako dolgo, da sem že skoraj posredoval, ker se mi je uboga žival zasmilila.

V nevtralnem okolju je sicer kolikor toliko tolerantna tudi do psihopatov, če se seveda vanjo ne vtikajo preveč očitno, kar pa počno z blaznim veseljem in bolj ko je besna, bolj se – kljub prošnjam in opozorilom – na varni razdalji pačijo ali krilijo z rokami, tako da me pogosto zelo resno prime, da bi jo kar odpel. Vsakršen poskus komunikacije s temi kreteni, ki se nad – privezanega – psa ponavadi spravljajo zato, ker bi ga radi nadvladali, se ponavadi izrodi v prepir in ljudje navsezadnje celo mislijo, da je kriv pes. Ki pa se skoraj nikoli ne zmoti.

Precej bolj problematična je v domačem okolju, kjer si v zadnjem letu povsem neupravičeno domišlja, da je ona tista, ki podeljuje dovoljenja za vstop v bife. Če bi njo vprašali, bi jo dobili le redki. So pa že padale dobre ideje, da bi jo uniformirali, dovolj bi bil že brezrokavnik, in jo zaposlili kot varnostnico. Mislim, da ima z opravljeno malo šolo povsem zadovoljive kvalifikacije, poleg tega obvlada tudi lajajoči jezik slovenskih varnostnikov, ob katerih se osebno vedno počutim nekoliko ogroženega – medtem ko jih drugod, zanimivo, večinoma sploh ne opazim, če že, pa delujejo zelo pomirljivo.

Pippa_DSC_7782

Prejšnja objava Naslednja objava

6 komentarjev

 • Odgovori filmoljub 11. 5. 2016 at 20:00

  Intuicija in občutek za hierarhijo sta pri psih verjetno najpomembnejša dejavnika. Slednji ne bi škodil tudi ljudem — zlasti v deželici na debilni strani Alp, kjer si vsakdo domišlja, da je nekdo, in kjer je mogoče čisto vse.

 • Odgovori Seamus 11. 5. 2016 at 21:12

  Hahaha, odlično napisano. Pomoje nisi pozabil nikogar, ki ti gre nekam.

 • Odgovori Matej Zalar 11. 5. 2016 at 21:40

  @Filmoljub: “Kjer si vsakdo domišlja, da je nekdo” –> odlično. Domišlja si tudi, da lahko izjavi karkoli in kjerkoli in kadarkoli, čeprav je popolnoma zabit, nekredibilen in ni sposoben artikulirane komunikacije.

  @Seamus: A veš na kaj sem se pa zdaj spomnil? Na otvoritev tistega kletnega pajzla s striptizeto. Kakšne opice so se tam nabrale, takrat sem se res bal, da ne bova odnesla cele kože 😆

 • Odgovori Seamus 12. 5. 2016 at 12:47

  hja, reciva, da sva rahlo izstopala. Kar vsaj na začetku ni bilo slabo, ker je to ugotovila tudi Pia 😉 .

 • Odgovori Janja 12. 5. 2016 at 15:57

  Z Binetom se nista prijatelja?
  Lepa, oba.

 • Odgovori Matej Zalar 16. 5. 2016 at 9:51

  @Janja: Z Binetom sta kot psica in maček. Tudi Bine bi njo ubil, če bi upal in mogel. Ne vem kako bomo to rešili.

 • Komentiraj