Pasje lumparije

Pippa je v službi zelo pridna, tako rekoč nevidna, no, zavohaš jo hitro, ker obupno prdi. Zadnjič ji je dal sodelavec napihljivo žogo. Čez sekundo ali dve ni bila več napihljiva.

Pozneje sem izvedel, da je nekaj podobnega ušpičila pred dnevi, ko sem bil službeno odsoten, in je bila na počitnicah pri prijateljici. Takrat sva bila prvič ločena več dni. Meni je bilo dolgčas za znoret, njej pa ne, ker je imela pasjo družbo. Po drugem dnevu je imela obe starejši psici menda že pod komando. Tipično: najprej si je pridobila prijateljstvo (zaveznike!) in se od njih naučila nekaj neumnosti, potem jih je začela pa komandirat.

Smešno se mi zdi, ko naključneži ob pogledu na luštno malo psičko – resnici na ljubo so mladi bokserji bolj luštni od večina drugih psov – vzdihujejo: “Takoj bi ga imela!” Večinoma so to mlajše punce, ki jim ne bi dal za čuvat niti hendikepirane ovce, kaj šele kužka, ki je sicer lušten, ampak … OK, primer: pravkar sem moral prekinit pisanje, ker je nekam izginila. Izkazalo se je, da se je ulegla v (mokro) kad. Da ji ne bi bilo dolgčas, je grizljala brisačo.

V normalnih okoliščinah bi popenil, psu se pa lahko samo režim. Jasno, da je šla v kad, če ji je pa vroče.

Prejšnja objava Naslednja objava

17 komentarjev

 • Odgovori M. 27. 8. 2011 at 18:41

  Vetrovi so navadno posledica težje prebavljive hrane, zlasti take z veliko vsebnostjo koruze idr. žitaric. Ni samo neprijetno za okolico, na to se v končni fazi človek navadi, zna biti znak, da psu hrana ne odgovarja (je ne presnavlja, ne izkorišča v redu ipd.). Če smem vprašati – s čim jo pa hraniš?

 • Odgovori Helena 27. 8. 2011 at 19:24

  Odvisno od tega, kako vetrovi smrdijo, lahko sklepamo, kaj je vzrok:

  • po kislem smrdijo vetrovi zatadi napačne prebave ogljikovih hidratov;

  • po gnilem pa zaradi beljakovin.

  LP
  H.

 • Odgovori blup 27. 8. 2011 at 20:32

  hm, ocitno nasemu ne odgovarja nobena hrana, ker prdi ne glede na to, kaj je 🙂 enkrat bolj, drugic manj

 • Odgovori chef 27. 8. 2011 at 23:12

  Hranim jo z Belcandom, ampak to ne more biti problem. Prdi zaradi dodatkov, ki pa so klasika: razni mlečni izdelki, ribe iz konzerve, zelenjava, riž ipd.

  Sicer ne bi rekel, da je prdenje iz vidika zdravja posebej problematično in iz tega nikakor ne mislim delat velike zgodbe. Tudi jaz prdim, je pa res, da sem človek in pazim, da tega ne počnem v javnosti.

 • Odgovori M. 28. 8. 2011 at 8:06

  Na netu je dovolj informacij o različnih pasjih hranah; in raziskav o njih, zato o tem, katera hrana je ok, seveda ne bom pametovala. Pa pasji organizmi so različni. Osnovne smernice, da znamo brati deklaracije na hranah, pa tudi niso neka znanost ;-).

  Bom pa povedala svojo izkušnjo o ‘nedolžnosti’ prdenja. Pri enem mojih psov je bil to znak napačne prebave beljakovin. Ostanki take prebave so se kopičili v jetrih, zaradi česar je imela psica stalno povišane jetrne encime. Pa tega sploh ne bi vedeli, če ne bi imela vsake toliko napadov, podobnih tistim pri zastrupitvi (ko je količina neželenih presnovkov presegla kritično mejo, je vse skupaj vplivalo na nevrološki sistem). To se sploh ni zgodilo pogosto in prvič (ter drugič) je bila zdravljena za zastrupitev, ker zunaj pač poje marsikaj od jagod do borovnic, hrušk in tudi kake mrhovine ali odpadkov, ki jih puščamo ljudje. Povišani jetrni encimi pa so povzročili še okvaro jeter, zato je bila psica ves čas na zdravilih; no, vsega skupaj nekaj mesecev, dokler nismo odkrili vzroka za vse skupaj. Hrane.

  Veterinar, ki pasje organizme gleda celostno in ne zdravi le parcialnih simptomov (v tem primeru povišanih jetrnih encimov), je sklepal na napačno presnovo beljakvin. Ko sem povedala, da psica tudi precej prdi (čemur sama do takrat nisem posvečala neke pozornosti, ker me niti ni motilo, včasih se mi je zdelo še špasno). Predlagal je zamenjavo hrane. In ko sem našla pravo (tako, ki jo psica ok prebavlja), je izginilo ne samo prdenje, ampak sem lahko ukinila dnevno dozo zdravi, jetrni encimi so se vrnili v normalne, zdrave meje in jetra so se nekako ‘pocajtala’.

  Ampak to je samo moja izkušnja, daleč od tega, da bi bila panik; želela sem samo povedati, da včasih nedolžne stvari a la prdenje na koncu ne izpadejo tako nedolžno ;-).

 • Odgovori donnika 28. 8. 2011 at 9:43

  Probaj ji dat napihljiv balon napolnjen z vodo :))..mi smo imeli včeri komedije na terasi. In malo je odskočila, vsakič ko je počil, potem se je povaljala v vodi in že veselo gledala kje je še nov balon :). Dve uri se je igrala, kar je veeliiikkk dosežek pri njej, ker ji vse dop** takoj 😛

 • Odgovori ščuka 28. 8. 2011 at 11:02

  “resnici na ljubo so mladi bokserji bolj luštni od večina drugih psov” …totalno subjektivna izjava lastnika bokserja. Kot da bi jaz kot (kao) lastnik fiat multiple trdil, da je to najlepši avto.

 • Odgovori chef 28. 8. 2011 at 11:11

  Menda ne misliš, da se bom s teboj prerekal o tako banalni zadevi. Na svojem blogu sem pač lahko tudi subjektiven. Seveda pa to, v kar si se vtaknila, ni zrastlo na mojem zeljniku. Sploh zato, ker psa nimam zato, ker je lušten.

  @donnika: Bomo počakali na naslednje poletje, hehe.

  @M: Mislim, da so briketi kar ustrezni. Ampak če ji čez vržem jajce, se pač prdenju ne moremo čuditi, hehe.

 • Odgovori D.P. 28. 8. 2011 at 16:37

  Ej,Chef, a še kakšnega mačka zraven psa si ne bi omislil? 🙂

 • Odgovori suum 28. 8. 2011 at 20:04

  Glej, glej, kakšen je ta slovenski nepotizem – če ima pravega gospodarja, še pes dobi službo.

  Te bomo kar na protikorupcijsko komisijo prijavili, saj jih potem ne boš tožil, ali pač? 😉

 • Odgovori chef 29. 8. 2011 at 10:59

  In ne samo to! Zaposlujemo družinskega člana, ki je še otrok, plačamo mu pa samo malico, potne stroške in zdravstveno varstvo.

 • Odgovori Simona Rebolj 29. 8. 2011 at 17:20

  “Zadnjič pa ji je sodelavec dal napihljivo žogo. Čez sekundo ali dve ni bila več napihljiva.”

  Hmmm … prav brihtne sorte pa ni tale tvoj sodelavec ali pa si domišlja, da je duhovit (nekoč sem naletela na kretenoida, ki se mu je zdelo zabavno, če psu vrže balon in potem psa skoraj fršlok, ko poči).

 • Odgovori chef 29. 8. 2011 at 21:53

  Res ni najbolj brihtne sorte, ampak s tako žogo ni panike, ker ne poči, ampak samo spusti.

 • Odgovori larchy 29. 8. 2011 at 22:14

  No, no ni res da vse mlajše punce nimajo nobenega znanja o psih. Mogoče samo tiste, ki jih ti srečaš 🙂

  Sama sem pri 15-ih imela naštudiane vse pasje knjige in revije, prehrano, vzgojo, psihologijo… Pa skrbela za svoja dva psa in zagotovo bi zmogla tudi prebrisano bokserko;) Call me avša, ma ne pretiravam 😉

 • Odgovori chef 29. 8. 2011 at 22:21

  Nisem uporabil besede “vse”.

 • Odgovori Met(k)a 30. 8. 2011 at 14:33

  plehko dodajam,da so mali boxerji res za popizdit luškani. takoj za beagli 🙂
  Tale Pippa mi je totalno kul. Pa res je Pippi M. podobna. Neki je na tem 🙂

 • Odgovori Tjaša 2. 9. 2011 at 14:26

  prdenje je res včasih simpatično, ampak JE povezano s prehrano.
  Preverjeno že dvakrat, na boxerju in na labradorcu.
  Priporočam tole stran: http://www.dogfoodanalysis.com/

  mali boxerji so itak najbolj za požret!

 • Komentiraj