Passo di Nace

Potem, ko me je v torek s kombijem zbil ata starejšega letnika, ki je v litru izdihanega zraka napihal dovolj alkohola za 900 evrov kazni in 16 kazenskih točk, bi si bilo v sredo najlažje doma lizati rane na riti, komolcu in dlaneh ter objokovati usodo odrgnjenega sedeža, leve ročke in uničenih šprinteric. To bi pomenilo predajo, kar ni v mojem slogu, poleg tega smo se pred dnevi dogovorili za turo v znani družbi z neznanim ciljem. Na rit sem prilepil obliž za celjenje rane v mokrem okolju in se, pražnje oblečen, s trdimi nogami in razbolelim hrbtom odpeljal na pre-ride coffe s tem gentlemanom.

01_IMG_20160629_173004

Že celo leto si želim k Nacetu, kamor s kolesi rine cela Gorenjska, jaz pa tam sploh še nisem bil, razen konec prejšnjega ali v začetku tega tisočletja, ko sem kot nadobudni gimnazijec na šolskem prvenstvu s ciljem nekje nad gostilno zmagal med nekategoriziranimi kolesarji.1

Rekreativni tempo smo, kot se za rekreativce spodobi, navili že na prvem klancu, tako da je čez Passo di Gameljne že letelo v svetlo oranžnem polju, po ravnini do Medvod je nasprotni veter z 80-milimetrskimi feltnami in kot nož nabrušenim okvirjem rezal najbolj aerodinamični člen ekipe in še do Škofje Loke je šlo v zglednem tempu, tako da nas je pred klancem že skrbelo, da bi lahko nemara kdo mislil, da dejansko treniramo.

Klanec je lep, poln kolesarjev, a trpel sem kot sto hudičev, neudoben mi je bil že pogovorni tempo, obenem pa se pri teh blagih nakloninah vedno grizem, ker nisem dovolj dober, da bi peljal na veliki šajbi. Pojma nisem imel, koliko je klanec dolg, a izkazal se je za daljšega, kot sem predvideval. K sreči so se mi noge sredi poti zavrtele, tako da sem navsezadnje gor prišel v kar lepem slogu. Mid-ride coke pri Nacetu:

Parkplac:

Menda je za ciljno črto še kakšnih petsto metrov asfalta, razgled z vrha pa da je krasan, ampak šli smo k Nacetu, ne po razglede. Peno za tubular, ki Jaki štrli iz žepa, smo kakšnih dvesto metrov naprej pobirali s tal.

Domov smo šli z vetrom po najkrajši poti. Squadra Rose:

Po gorskem cilju sem s precejšnjo prednostjo dobil tudi zaključni šprint, za kar se moram zahvaliti požrtvovalnemu delu cele ekipe. Spodobi se in pravično je plačati post-ride beer.

Passo_di_Nace

Trasa: Ljubljana–Črnuče–Gameljne–Tacen–Medvode–Goričane–Škofja Loka–Podpulfrca–Nace–Podpulfrca–Škofja Loka–Goričane–Medno–Ljubljana

 1. Naslednje in morda še leto kasneje pa na nekem drugem klancu v absolutni konkurenci. []
Prejšnja objava Naslednja objava

17 komentarjev

 • Odgovori Gregor 30. 6. 2016 at 18:46

  Še dobro si jo odnesel. Poleg omenjene kazni bi jaz take, ki napihajo (pa če povzročijo nesrečo ali ne) poslal še na nekaj tednov družbeno koristnega dela, npr. v Sočo, kjer bi se lahko zamislil nad svojim dejanji.

 • Odgovori Ata Štrumf 1. 7. 2016 at 9:27

  no mene pa je včeraj za pol metra zgrešil cestni objestni motorist (voznik visoko kubičnega motorja o.p.). Pač želel je še svoj nasprotni ovinek položit….

 • Odgovori Paternina 1. 7. 2016 at 9:48

  A nesreča ima še kakšen drug epilog poleg odrinjene riti in zakrcenih mišic?
  Drugače pa…a to je komplet belo črnih sprintaric ali moraš imet dva para in jih potem poljubno kombiniras? 🙂

 • Odgovori Matej Zalar 1. 7. 2016 at 11:55

  @Gregor: Danes sem izvedel, da so pijani povzročitelji nesreč, ki povzročijo poškodbe, četudi lažje, kazensko ovadeni po uradni dolžnosti. In strinjam se, da je Soča za take bebce kar primeren kraj.

  @Ata Štrumf: Seveda, kolesa na svoji strani špure,, glava pa nekje na sredini pasu.

  @Paternina: Epiloga še ni, verjetno bo trajal še nekaj tednov.

 • Odgovori Ph 1. 7. 2016 at 12:21

  Debilno vprašanje… a uničeno opremo ti časti zavarovanje povzročitelja nesreče?

  • Odgovori Boki 1. 7. 2016 at 16:38

   Definitivno ne njegovo zavarovanje, saj ni nobena zavarovalnica tako neumna, da bi krila povzroceno skodo v primeru voznje pod vplivom alkohola. Seveda jo mora pa kriti povzrocitelj.

 • Odgovori Matej Zalar 1. 7. 2016 at 12:50

  Vprašanje seveda ni debilno in bega tudi mene. Odgovor na to bo epilog, ki še sledi. Ne vem kaj rečejo, ko zaradi odrgnjene ročice in sedeža ter uničenih čevljev prijaviš škodo, kaj vem, 800 evrov (ne da bi nabijal). Verjetno ne prav dosti, ker jo itak zaračunajo pijanemu povzročitelju.

  • Odgovori Ata Štrumf 1. 7. 2016 at 13:15

   ne ti pač moreš za to škodo dati zahtevek na zavarovlanico (sj številko police itak imaš oz. bi morala bit razvidna iz zapisnika PP)

 • Odgovori Boki 1. 7. 2016 at 16:36

  Imas mogoce namen tistega ki te je zbil tozit?

 • Odgovori Matej Zalar 1. 7. 2016 at 17:55

  Čedalje bolj me mika, da bi ga res. Iz principa.

 • Odgovori darja 1. 7. 2016 at 22:20

  Kaj nisi nič zavarovan?

 • Odgovori Krof 2. 7. 2016 at 0:01

  V Gas-u ste bli pa na kofet!

 • Odgovori Matej Zalar 2. 7. 2016 at 18:56

  @Darja: S čelado, z rokavicami ne :mrgreen:

  @Krof: Genauso.

 • Odgovori Rado 3. 7. 2016 at 9:27

  V interesu povzročitelja nesreče je, da se takoj pogodi s tabo o višini odškodnine.
  Na ta način ima boljše možnosti za nižjo kazen v kazenskem postopku, ki bo sledil.
  Predlagam Matej, da svoj “princip” preliješ v odškodnino ustrezne velikosti.
  Predvsem pa favoriziraj pogovor, dogovor, . . . , pred vsemi oblikami tožb.

  Predlani mi je nasproti vozečega tipa na rolerjih, na zelo široki kolesarski stezi (2,5m), najbrž zaradi peska med kolesi, nenadoma zaneslo ostro na mojo stran. Čeprav sem se uspel zadnji hip umakniti na bankino, na travo je tip padel na hrbet direktno pod mojo specialko. Nabašem ga in poletim v zrak ter pristanem nekaj metrov naprej, hvala bogu v travi. Z orokavičenimi dlanmi sem uspešno amortiziral večji del sunka. Le ključnica, ki je bila tik pred tem da poči, me je mesec dni zelo bolela. Kolo je bilo uničeno. No s tipom se malo prerekava o višini odškodnine, nakar on izjavi: “Ma ko te jebe” in odrola.

  Policijski zapisnik in moje pogajalske sposobnosti mi v tem primeru niso koristile. Moral bi se iti še detektiva.

 • Odgovori Matej Zalar 4. 7. 2016 at 10:19

  @Rado: Hvcala za nasvet. Imam vse podatke, je pa vprašanje, koliko lahko od tega reveža sploh izterjam po normalni poti, ker ga bo pribila že globa. Po pravici povedano se pa s tem psihopatom niti ne želim pogovarjati, ker se bojim, da bi znorel (jaz).

 • Odgovori V 4. 7. 2016 at 12:38

  Povzročiteljeva zavarovalnica ti bo pokrila vso škodo. Tudi za telesne poškodbe, potem pa bo ta znesek terjala od njega, ker je povzročil nezgodo pod vplivom alkohola. Temu se reče regresni zahtevek. Če je ne bo poravnal, bo zoper njega vložila izvršbo.

 • Odgovori Bojan 8. 7. 2016 at 16:20

  Kot je že V zgoraj napisal, v takem primeru zavarovalnica “rada” krije vse “stroške”, ker jih potem dobi nazaj.

 • Komentiraj