Pippa na vlaku

V zvezi z izletom na Kum so me spraševali, če Pippa sme na vlak. Seveda sme.

O prevozu hišnih živali s Slovenskimi železnicami je vse opisano tukaj. Majhne pse, ki se radi valjajo v naročju ali so zaprti v minikletko, na Slovenskih železnicah tretirajo kot prtljago, zato je prevoz brezplačen, medtem ko Pippa velja za večjega psa in je treba plačati polovično karto, obvezen pa je tudi nagobčnik. Mimogrede: ker MOL ni predvidela pasjih Urban, je vožnja z mestnim avtobusom brezplačna tudi za velike pse, razen v času konic, ko zaradi gneče psi sploh ne smejo gor. Brez trapastih predpisov seveda ne gre: s seboj naj bi nosil potrdilo, da je cepljena proti steklini, torej naj bi imel s seboj potni list in pričakoval, da voznik ve kam in kaj mora pogledati. Seveda morajo tudi na avtobusih nositi nagobčnik, zato svojega psa kar navadite na to zadevo. Pippa prvega nagobčnika iz blaga, ki ni bil videti tako strašno, ni marala, in ga je znala sneti v dveh potezah. Tega je dobila v dar in funkcionira.

Moti me samo, da z njim izpade kot nevaren pes, jaz pa bodisi kot kreten, ki je vzgojil popadljivega psa, bodisi kot mučitelj živali. Pa še kot kup nesreče se drži.

Prejšnja objava Naslednja objava

27 komentarjev

 • Odgovori Eva88 19. 1. 2013 at 18:36

  Bogica, ta nagobčnik res zgleda grozljivo, njen pogled pa je srce trgajoč 🙂

 • Odgovori beach_boy 19. 1. 2013 at 19:12

  Zgleda kot Dr. Hannibal Lecter iz filma Ko jagenjcki obmolknejo.

 • Odgovori chef 19. 1. 2013 at 19:32

  @Eva88: Nagobčnik je zanjo ponižanje.

  @beach_boy: To je bila moja prva misel.

 • Odgovori ani 19. 1. 2013 at 19:56

  Pozdravljen Chefe, cisto off topic (ker mislim, da na to temo se nisi pisal) me zanima kaj mislis o nevzgojenih lastnikih psov v strnjenih naseljih? Pri nas recimo opravljajo potrebo (malo in veliko) okoli vhodov, atrijev, avtomobilov, iztrebkov mesece nobeden ne pocisti (otroci!), predprazniki v vhodih neprijetno disijo po psih, itd itd. Kaksno je tvoje mnenje, oziroma dobro bi bilo, ce bi na to temo spisal kak blog, da bi ga lahko objavila na oglasnih deskah v nasem naselju. LP Ani

 • Odgovori darja 19. 1. 2013 at 21:48

  Kako nesrečne, začudene, v srce trgajoče učke Pippe..kup/ček nesreče.
  Jaz sem spustila solzico, mater – pa sem čist orenk utrjen človek!

  @ ani Saj veš, da nihče nima dobrega mnenja o takih lastnikih.
  Razumem, da se pes polula takoj, ko zaštarta od vhodnih vrat. Jao no, pa če pošprica eno feltno? Čeprav vzgojen pes tega ne dela. Da predpražniki smrdijo po psih?
  Kaj bi rada živela v pravljici? Kjer ptice, miške, muce….nikoli ne kakajo? So samo ena zabava? Bi rada živela v betonu, čistem kot operacijska dvorana? Brez dreves? Kaj ti še nikoli nisi nič umazala? Si pospravila za seboj?

 • Odgovori Olna 20. 1. 2013 at 11:21

  Pa res izgleda hot Hanninal Lecter. Moralo bi obstajati nekaj z malo prijaznejšim dizajnom. Ali vsaj v kakšni prijetnejši barvi, recimo v barvi jeansa. Bi bilo še frajersko zraven.

 • Odgovori seamus 20. 1. 2013 at 11:44

  Sam res. Zgleda k kup nesreče.

 • Odgovori hoops 20. 1. 2013 at 13:30

  @ ani: Ampak enostavno moram nekaj napisati na zgornji komentar. Odkar imam psa, sem ugotovila kako nestrpni in grozni so ljudje. Pred mojimi vhodnimi vrati sem že našla nekakšne brikete (zlobni ljudje). Nekajkrat sem že slišala, da naj pes ne lula tukaj, ker smrdi. Lepo vas prosim. V bloku smrdi po kuhanju, smrdi po čebuli, smrdi, ker ljudje ne odpirajo oken. Nikakor pa ne smrdi pes. In nikakor ne smrdi, če moj pes lula po travi. Vsekakor pa ne smrdijo predpražniki. In najverjetneje je moj pes bolj pameten in bolj izobražen, pa tudi bolj čist kot ti.
  Sicer pobiram kakce v naseljih (nikakor ne v gozdu), je pa zanimivo kako marsikoga moti rumen sneg in pasji kakec (okej, tudi jaz jih ne maram. še posebej ne na snegu ali, kar je še huje, na mojem čevlju), obenem pa se njihovi otroci igrajo med razbitimi steklenicami. To pa ne vidijo.
  Veš kaj lahko objaviš na oglasni deski v svojem nasellju? Prosi vse zoprne sosede, naj ne luftajo svojih stnaovanj na hodnik, naj odpirajo okna med kuhanjem, in naj se ne pogovarjajo s prijateljem iz desetega nadstropja, ki stoji na balkonu. In naj vzgojijo svoje otroke. In naj majhna ščeneta spravijo na povodec. Ti so še najbolj zoprni.
  Tako. Vsem ostalim pa želim lep dan.

 • Odgovori chef 20. 1. 2013 at 15:26

  @ani: Mislim, da je tvoj komentar podobno pretiravanje kot pisma podpornikov SDS evropskim institucijam. Če se pes poserje zraven avta, ni to seveda noben problem, če avto ni parkiran točno na otroškem igrišču ali na stopnišču pred blokom. Da iztrebki ostanejo nekje več mesecev, je seveda obupno pretiravanje, ker praviloma razpadejo že ob prvem dežju. Kar se otrok tiče, pa jaz svojim ne bi pustil šariti po tleh niti, če v soseski ne bi bilo nobenega psa.

  Res pa je, da so določeni lastniki nebodijihtreba in seveda grejo na živce tudi meni, ker mečejo slabo luč na vse.

 • Odgovori Seby 20. 1. 2013 at 18:28

  Stara zgodba psičarjev. Moj pes ne grize in je oh in sploh, itak. Ko se pa kaj zgodi, je pa 100 in 100 izgovorov, zakaj je ščene nekomu pomeril hlače. Na svetu je na tisoče preventivnih varnostnih sistemov, ki se nikoli ne aktivirajo. Zato je prav, da psi nosijo nagobčnike.
  Sploh na vlaku ali avtobusu, ko je za psa novo okolje in nimaš pojma kako bo v danem trenutku reagiral.
  Tudi med vožnjo v avtu. Zakaj? Ker v primeru nesreče, pes ne dovoli dostopa reševalcem do ponesrečenca. Toliko o vaših veleumih, da Vaš pes pa tega pač ne potrebuje.
  To da pa pes smrdi, sploh kakšen od 30 kil naprej, je pa obče znano. Zato je njihov vonj primerjati z vonjem hrane budalaština.
  Pa brez zamere.

 • Odgovori chef 20. 1. 2013 at 18:42

  @Seby: A če je psica v avtu – v primeru nesreče – zaprta v varnostni kletki, mora tudi imeti nagobčnik?

 • Odgovori Seby 20. 1. 2013 at 19:34

  V tem primeru pač ne. Provokativna replika, ni kaj. In neumno vprašanje, s katerim ste hoteli mene narediti neumnega 🙂

 • Odgovori Maj 21. 1. 2013 at 13:20

  Tole je res mučenje živali, v bistvu joka skoraj tako kot janševci, ki jim razpada vlada.

  A avta pa nimate pri hiši, da bi se na izlet peljali z njim???

 • Odgovori chef 21. 1. 2013 at 13:34

  @Maj: Čestitam, šele ponedeljek je, pa ti verjetno že lahko podarim nagrado za najbolj neumen komentar tedna!

  Ne, avta nimamo pri hiši. Televizorja tudi ne. Kaj pa zdaj?

 • Odgovori Maj 21. 1. 2013 at 13:58

  Jaz povem kar mislim in mi dol visi, če se komu to zdi pametno ali neumno.

  Vsekakor se mi zdi cijazenje živali po avtobusih, vlakih ali celo avionih mučenje živali, ki bi jih dovolil samo v nujnih primerih.

  Še dobro, da nimaš otrok, ker bi jih verjetno že iz porodnišnice domov vlačil po busih in vlakih, avto pa imel raje v garaži, da ga slučajno ne bi dobila sol.

  P.S.:
  Televizorja pa tudi jaz nimam več.

 • Odgovori chef 21. 1. 2013 at 14:06

  Z avtom sem šel v Trbovlje. Potem sva šla s psico na peturni izlet čez Kum. Vračala sva se v Zidani Most. Nazaj se mi ni ljubilo peš, zato sva šla z vlakom, ki je vozil, mislim, da dobrih deset minut. V Trbovljah sem se spet usedel v avto in se po cesti odpeljal domov.

  Če bom šel še kdaj, bom na vlak skočil že v Ljubljani. S psico vred.

  Kaj si o tebi mislim, bom pa raje obdržal zase.

 • Odgovori tanja 22. 1. 2013 at 13:07

  V kolikor je pes socializiran (kar dotična psica je :)) ga z veseljem gledam na vlaku,pa čeprav je pot večurna. Marsikateri pes se lepše obnaša kot posamezni pripadniki človeške rase.

 • Odgovori chef 25. 1. 2013 at 22:23

  Meni se zdi bizarno, da pes kogar koli moti – če se seveda normalno obnaša. Ampak dobro, pri nas mariskoga motijo že ljudje z brki 🙂

 • Odgovori seamus 26. 1. 2013 at 11:27

  @chef – marsikoga moti pes zaradi preteklih slabih izkušenj. Nekoga, ki ga je napadel ali celo ogrizel pes bo imel nezaupanje za vedno. Sploh ob pogledu na Pippo in stanje v Sloveniji, ko je večina psov totalno nevzgojena. Tako, da to ni tako bizarno, kot se zdi na prvi pogled.

 • Odgovori chef 27. 1. 2013 at 22:09

  Nekatere pes moti kar tako.

 • Odgovori g-force 27. 1. 2013 at 22:29

  Malo offtoppic…
  Danes sem šla na sprehod po pst-ju(vem moja napaka-nedelja, lepo vreme=veliko ljudi, nisem prej razmišljala) in sem imela spuščeni 2 psici(6 in 9 mesecev) in sta se pač malo podili in igrali-ampak ljudi sta se izogibali in jih ignorirale! Nakar se najde kreten in začne eno od psic na polno brcat, ker se mu je kao preveč približala in njegova žena(ki je bila vsaj 50 m naprej) se psov boji. Pa fa* kaj ne moreš rečt in bom psa privezala? Ali pa človek laufa mimo in se začne pizd**, psa pa v tistem trenutku sploh na potki nista bila. Tako, da ja nekatere pes moti kar tako in se sploh ne čudim več komentarjem, ki se pojavljajo zgoraj. Pa v prihodnje se pst-ja izogibam, razen čez teden dopoldan. Pa preden se najde kdo…Vem, da bi morali bit psi privezani, ampak dokler je pes normalno socializiran itd…se mi ne zdi to nič spornega.
  🙂
  lp

 • Odgovori chef 28. 1. 2013 at 0:05

  Jasno, da je bila ženska 50 metrov naprej, če se boji psov 🙂 Kakor koli, ker mora biti pes po zakonu privezan, si bila v vsakem primeru v prekršku in normalna socializiranost načeloma ni noben izgovor.

  Moja je tudi normalno socializirana, ampak imam ta problem, da ji grejo na živce stare babe, pijanci in nekateri mulci. Seveda jo imam pogosto spuščeno, ampak moram biti prekleto pozoren, da jo odpokličem vsakič, ko vidim kaj sumljivega. Kaj bo naredil pes, seveda lahko predvidiš, če ga poznaš, ne moreš pa predvideti, kaj bo naredil človek.

  Primer: danes sem v oštariji bral cajteng, nakar vidim, da psica renči. Pogledam kaj je, seveda, stara baba je štartala točno proti njej. Pa ne da bi Pippa kazala zobe, samo godrnja in se umika nazaj. Ženska pa točno proti njej in, seveda, potem se je še sklonila nadnjo – in mi obenem razlagala, da ima tudi ona psa. Aha. Imaš psa, ne veš pa, da se nad neznanega psa nikoli ne smeš sklanjat.

  Na PST-ju v okolici Viča in Rožne doline so ljudje sicer neverjetno strpni in doslej sem imel samo en konflikt, pa še to po neumnem. En tak pacient, kot si ga ti srečala, ki išče sranje. Moja se je preganjala z nekim hrtom po travniku ob poti – v krogih. In po tem travniku priteče par, točno proti psoma. Lahko bi šla dvajset metrov naokoli, ampak ne, točno proti njima. In seveda se je ta vipet, trapast kot vipet lahko je, zaletel točno v punco in je bil cel halo. Ja jebenti, a bi tekel tudi proti avtomobilu? Ampak ja, pes mora biti privezan z isto dolžnostjo, kot imajo ljudje pravico biti neumni in zateženi.

  PST je ob nedeljah po kosilu, sploh, če je bilo prej slabo vreme, tako rekoč neprebavljiv. Isto velja za Rožnik. Preveč je Ljubljančanov brez idej, ki v primeru lepega vremena poznajo samo tri lokacije (če že nimajo časa za na morje ali na Bled): Rožnik, Šmarna gora in PST.

 • Odgovori g-force 28. 1. 2013 at 1:19

  🙂 hehe… saj vem moja napaka…ampak res ni bilo potrebe, da je šel brcat psico, ki je šla samo mimo njega(niti ni njega gledala ali karkoli, ampak je gledala drugo psico s katero sta se igrali)…no ni važno
  sicer pa ob dopoldnevih do zdaj nisem imela težav na pst-ju…
  odkar imam psa komaj vidim kake paciente vse srečaš 🙂
  Ali se psa bojijo ali pa kot ženska, ki jo opisuješ rinejo v njega.

  me pa zanima glede na to, da imaš precej aktivno pasmo kako jo uspeš zlaufat? Jaz, če bi imela mojo ves čas na povodcu lahko 10ur skupaj hodim okrog.

  Pa, če mi lahko zaupaš kam se še, da it v Ljubljani razen Šmarna, rožnik in Pst? (drugače nisem iz Lj in ne poznam stvari)

  Hvala 🙂

 • Odgovori Maj 28. 1. 2013 at 14:27

  Ampak eni pa ste glupi.

  Jaz imam sicer živali rad in se prav razveselim, če me pride kak kuža povohat, če je pri volji ga potem še malo počoham in očitno živali to čutijo in še nisem imel slabe izkušnje z njimi.

  Srečal sem se že tudi z velikim potepuškim psom sredi gozda pa mi tudi ni hotel nič ampak je samo malo zarenčal in potem pobegnil stran.

  Nekateri se pa psov na smrt bojijo-ne vem zakaj ampak tako pač je in zato je pač treba imeti pse na vrvici pa če je še tako prijazen-sploh pa na tako obljudenih poteh kot je PST, Rožnik, Šmarna gora….

  Itak bi pa jaz prepovedal imeti pse tistim, ki jih imajo v majhnih stanovanjih saj gre po mojem v večini primerov za mučenje-še posebej pri psih recimo hrtih, ki rabijo po šest ur hoje na dan.

  Če želite imeti psa si nabavite hišo s parcelo in jo ogradite, da se pes lahko zleta že sam, ne pa, da cel dan zaprt trpi v kakšni koči ali pa sobici.

 • Odgovori Maj 28. 1. 2013 at 15:50

  Odličen prostor za dolgo sprehajanje psov je v Črnučah tam, kjer se zbirajo zaljubljenci pri teniških igriščih in potem po travnikih ali pa po kolovoznih poteh ob Savi vse do Šentvida in Broda.

 • Odgovori Blazz 31. 1. 2013 at 23:05

  Maj, men je pa mučenje brat tvoje butaste komentarje.
  Sam povem kar si mislim pač. 😛

 • Komentiraj