Pleskarji proti grafitarjem

Z ograjami je hudič. Ob Kolpi je ne bi imeli, okoli zasebne imovine pa je obvezna in si ljudje brez tega sploh ne znajo predstavljati življenja. Kjer sem stanoval prej, smo bili tako ograjeni, da sem se doma počutil kot v koncentracijskem taborišču. Še železnica je bila zraven.

Ograje mi gredo res na živce. Še najmanj tista na meji, če povem po pravici, čeprav bi raje videl, da za takšno ograjo ne bi obstajala niti teoretična potreba. Se mi zdi pa zanimivo, da nas po drugi strani navdušujejo prastare ograje kot je na primer Kitajski zid. Ali Hadrijanov zid. Res pa je, da so se za te objekte precej bolj potrudili. Tudi za Rimski zid v Ljubljani.

Krasen je. Ampak zdaj malo manj. Najprej so razkopali trato na levi.

RImski zid

Potem so na tej površini uredili parkirišče.

In potem so postavili še gradbeno ograjo. Kamorkoli pridem, naslednjih nekaj let živim ob gradbiščih. Kar je bil nekoč lep park, je zdaj koridor. Verjetno bo še naslednjih pet let.

Ograja

Ograja na začetku ni bila modra, ampak raznih barv in mestoma je rjavela. Potem so jo pobarvali. Ob tem me je najbolj presenečalo kako zelo počasi se je to odvijalo. Sto metrov te ograje, skupaj morda 200 kvadratnih metrov površine, so barvali več kot teden dni, tudi v soboto in morda celo v nedeljo.

Takoj, ko so končali, je nekdo že narisal grafit.

Ograja, grafit

V eni sami noči.

Prejšnja objava Naslednja objava

6 komentarjev

 • Odgovori Anonimno 29. 9. 2018 at 22:55

  Verjetno so ga naredili pleskarji, da bodo. Imeli delo 😉

 • Odgovori Danijel 30. 9. 2018 at 21:15

  Pred leti so na nekem merkatorju v NG na frišno prebelili velik, na cesto obrnjen pografitan zid. Že naslednji dan je na njem na veliko pisalo:”Je**š čist zid”. Meni se je zdelo precej smešno.

 • Odgovori Matej Zalar 1. 10. 2018 at 9:05

  To je seveda smešno. Ampak ne za lastnika fasade 🙂

 • Odgovori Stane Debevec 2. 10. 2018 at 7:10

  Dobro jutro,
  ne ni smešno. Je umazano in neugledno, kaže, kakšni smo do javne (ali zasebne) lastnine.
  Žal mi je za grafitarje, da jim starši v mladosti niso pustili čečkati po zidu.
  Škoda da nimamo zakona, da mora imeti vsak grafitar najprej počečkano svojo fasado ali stanovanje, preden maže drugod.
  Kdor ima željo po slikanju se vpiše na umetnostno akademijo. Ali pa je vsaj naivec……
  pozdrav Stane.

 • Odgovori Matej Zalar 2. 10. 2018 at 12:26

  No ja … so grafitarji in so vandali. Tole na modri ograji po mojem niti ni tako slabo. Oziroma: kakršenkoli grafit na tej ograji bi kvečjemu dvignil vrednost ograje same, ki je grda že sama po sebi.

  • Odgovori phoenix-slo 2. 10. 2018 at 15:28

   Se ne strinjam. V kolikor so sprejane brezvezne politične parole ali podpisi / tagi z imeni (kot na zgornji ograji) gre za navaden vandalizem. Se v Ljubljani najde kar nekaj bolj umetniških grafitov, kateri dodajo neko vrednost ograji / fasadi / zidu.

  Komentiraj