Plitviška jezera

Če ste praktični in vas kdaj zagrabi, da bi v Terme Čatež potovali ob Savi, nikar! Sicer pa je pot kar lepa. Jaz si življenje seveda rad zakompliciram. Ker je cesta od Hrastnika naprej po levem bregu s 3,1 metra visokim vozilom nemogoča, sem izbral drugo najmanj ugodno možnost. Po desnem bregu:

Spala sva v manjšem družinskem Kampu Slapić pri Dugi Resi, malo naprej od Karlovca. Toplo priporočam umirjenim parom ali družinam. Reka Mrežnica je bila tistega dne še hladna, a ne dovolj, da se ne bi oba namočila. Sva pa, ko sva se v kamp pripeljala, ob pogledu na urejeno zelenico in prijetno, z okusom zgrajeno pomožno infrastrukturo, oba zazijala od navdušenja.

Kamp je bilo kar težko najti. Najdaljši hrvaški leseni most ni več varen za vožnjo …

… zato je treba naokoli po precej dolgem pontonskem mostu:

Naslednje jutro sva v Karlovcu skoraj zgrešila muzejsko zbirko naoružanja domovinskog rata. Pravzaprav sva ga našla po naključju. Menda stoji že kar nekaj časa, a ostaja ves čas enako bedno. Morda ima tudi tako svoj čar. Eksponati, vključno s porušenima stavbama, dajo misliti:

Svoj čas so me zapisali tankistom, a sem se temu sranju k sreči izognil. Si me predstavljate v vojski, kjer se ne bi smel niti razburjat?

Upam, da je od pilota ostalo kaj več kot od Miga 21…

Na parkirišču pri Plitviških jezerih me je najprej me je presenetilo , da so postali turisti tudi Ukrajinci. Iz avtobusa se je usula cela horda fletnih punc, ki so si s svojim videzom prav trudile utrditi stereotip o Ukrajinkah. Rdeče mini mini mini kikle in srebrne natikače-štiklce nosijo v takšnih krajih kvečjemu porno zvezdnice, ki se seveda ukvarjajo s povsem drugačnimi aktivnostmi. No, pa če bi bili samo Ukrajinci … gneča je nepopisna. K sreči je jezer šestnajst, zato izlet do zgornjega Prošćanskega traja tako rekoč cel dan. Ker so avtobusni turisti leni, to v praksi pomeni, da se po zgornjem delu potikajo le še tipi s 600-milimetrskimi teleobjektivi. Ob vstopu v park zagledaš tole:

Ker sem zaradi gneče in brezobzirnih bukseljnov, ki skočijo pred fotoaparat točno v trunutku, ko pritisneš na sprožilec, počasi postajal nevarno siten, sva jo ubrala v klanec in se v miru sprehodila nad jezeri:

Največje jezero, mislim da mu je ime Kozjak, sva preplula z barko. Korejcev na ladji Plitvice niso niti najmanj zanimale. Raje so se fotografirali v najrazličnejših kombinacijah in variacijah.

Na drugi strani je bilo seveda prelepo:

Poglejte tole ksenofobno račko. Po mojem ji gredo ribe grozno na živce.

Na proti proti najvišjemu jezeru …

Splačalo se je hoditi daleč!

Dokaz, da sem bil tam – ovešen kot božično drevesce.

Res je kar pravijo… na Plitviška jezera greš samo enkrat, toda obisk je obvezen! Ampak še preden si nakopljete otroke. Marsikdo je bil tam z naraščajem in mislim, da so bili vsi slabe volje. Res je kar veliko za hodit, označb pa tako rekoč ni. Kdor je pameten, sledi na vstopnici odtisnjenem zemljevidu, kdor je nesposoben, se pa pač razburja ker park ni nasvinjan s kažipoti.

Prejšnja objava Naslednja objava

Brez komentarjev

 • Odgovori Anonimno 1. 7. 2008 at 8:02

  Hvala CHEF z lepe slike

 • Odgovori pero 1. 7. 2008 at 8:10

  To je najslabši del sveta.

 • Odgovori tomaž 1. 7. 2008 at 8:16

  Lepo, lepo- samo škoda da je hrvaška še tako srednjeveška v razmišljanju.

 • Odgovori roberto 1. 7. 2008 at 8:24

  Plitvička jezera , lepota od lepote , narava mislim…

 • Odgovori tomo 1. 7. 2008 at 8:28

  Lepe fotke si naredil, slap lepo zamazan, ostalo pa ostro. Kolikor vidim je bilo lepše, kot lani avgusta, ko sva bila z mojo tam – več vode.

  Ukrajincev je pa precej na Hrvaškem, celo z avtom tja hodijo. V Rusiji je dopust v “Horvatiji” celo nekaj s čimer se na veliko hvalijo, stvar prestiža. “Tanje in Nataše” iz obeh držav pa se morajo kar fajn namatrat, da enga za silo tipa dobijo, tako da morda zaradi tega kurbirski gvant (poleg pomanjkanja okusa).

 • Odgovori Maja 1. 7. 2008 at 8:33

  super super…glede Hrastnika pa levga pa desnga brega pa…po desnem bregu je pred leti avtobus vozu 🙂 levi je pa ožji k desni…sej čez par let bo lepa cesta, pa nauš mu komplikacij 🙂 LP

 • Odgovori chef 1. 7. 2008 at 8:33

  @tomaž: Po mojem niso dosti slabši od nas 😉

  @tomo: Hvala.

  Včasih smo se bali masovnega turizma Nemcev, zdaj očitno grozijo Rusi 🙂 Ampak pazi, gant je bil rdeč, čez prsni del je imel pa narisano hrvaško šahovnico 😆

 • Odgovori kandela 1. 7. 2008 at 8:48

  Mater, kako je lepo … Po diplomi si moram pa res temeljito ogledat domovino mojega otroštva, ker o njej nimam pojma 🙄 Ampak ni ga čez naše Bohinjsko jezero. Upam, da se jutri začutiva 😀

  Drugače si si pa fajn fotoaparat kupil 😉

 • Odgovori UrosG 1. 7. 2008 at 8:57

  Uuuu, tole je pa že minil nekaj let od kar sem bil tam. Je pa škoda, da je to v njihovi lasti, čeprav mislim, da tudi mi ne bi znali nič pametnega iz tega naredit. Vsaj glede na določene znamenitosti, ki bodo z leti najverjetneje pozabljene.

 • Odgovori karolina 1. 7. 2008 at 9:43

  pih – trasa Hrastnik-Zidani Most je super. 😆
  Vsekakor najlepši del Slovenije. :approve:

  (sočustvujem s tabo, hehe)

 • Odgovori homerun 1. 7. 2008 at 9:47

  Nore fotke. Moram si iti v živo pogledati!

 • Odgovori IQ 1. 7. 2008 at 10:40

  Lepo!Samo škoda da ne znajo cenit to kaj majo(ampak rovajo tam kjer ne bi trebalo).Slike so svetovne,čestitam!

 • Odgovori yayo 1. 7. 2008 at 11:06

  Ostaci dijelova borbenog aviona, dopremljeni su sa vojnog poligona pokraj Slunja uz pomoć pripadnika 14. dp. Slunj.

  Ovaj borbeni avion je iz sastava 117. zrakoplovnog puka RV PVO bivše vojske, poletio sa aerodroma “Željava” pokraj Bihaća, sa zadaćom raketiranja i bombardiranja sela Saborsko, 6. listopada 1991. godine. No, zadatak nije izvršio jer je uletio u zaprečnu protuavionsku vatru, koju su otvorili branitelji Saborskog iz protuavionskih strojnica 12,7 mm, (pripadnici ZNG i MUP-a). Pogođeni avion je pao na vojni poligon kod Slunja, a pilot se katapultirao i pronalaze ga pripadnici vojske JNA iz Ličke Jesenice te ga vraćaju na aerodrom. Pilot je i danas živ i živi u Srbiji.

  Dijelove aviona izvukli su pripadnici 14. dp. Slunj a na prostor Muzejske zbirke postavili su ga djelatnici 33. inž.br. i HEP-a, Pogon Karlovac. Postolje za avion izradio je g. Nikola Juran iz D. Rese a materijal za rampu donirala je tvrtka “Alstom” iz Karlovca

 • Odgovori seamus 1. 7. 2008 at 11:07

  Una raca je res grozna, bi mogu slikat brez pl filtra.

  @UrosG – verjetno bi blo isto tudi pri nas 🙁

 • Odgovori Anonimno 1. 7. 2008 at 11:38

  v zadnjem odstavku je tipkarska napaka dor = Kdor

 • Odgovori chef 1. 7. 2008 at 12:52

  @kandela: Hvala!

  @Uroš: Kaj naj bi pa naredili? Ker meni se zdi kar fajn urejeno, očitno je še preveč, glede na število turistov. Je pa res, da se tisti vlakec obupno gunca, vsaj v zadnjem vagonu, haha.

  @karolina: Saj je lepo. Pa tudi zabavno vozit, dokler ne srečaš koga na najbolj ozkem delu ceste z najbolj blatnim izogibališčem, hehe.

  @IQ: Hvala.

  @yayo: Lepo, jaz tega očitno nisem našel oziroma nisem dovolj dobro iskal.

  @seamus: Zakaj brez? Potem bi se od vode svetloba odbijala.

  @Anonimnež: Uh, si pikolovec 🙂 Pa vseeno hvala, bom popravil.

 • Odgovori MoDeR 1. 7. 2008 at 12:53

  Jebeš race… Kje so slikane Ukrajinke? 😉

 • Odgovori Rok-11 1. 7. 2008 at 18:43

  @Racabrezpoli_filtra

  Ja, sej… pa rib se ne bi videlo in raca bi imela bolj mirne živce

 • Odgovori todi 1. 7. 2008 at 20:01

  Ta stran Save proti Radečam, kjer si šel, je moja najljubša kolesarska pot. Vmes se še ustaviš in se z ročno žičnico (oziroma majhno hiško na kablu) pelješ na drugo stran Save in nazaj.

  Je pa res zelo ozko, zato ti drugič priporočam, da greš skozi Hrastnik in tam zaviješ za Celje. Potem greš čez en hrib in prideš ven v Rimskih tiplicah, tam pa v križišču samo desno proti Krškemu. Cesta je široka in ni nikjer panike (razen most čez Savo proti Radečam je bolj ozek in se dva avta ne moreta srečati).

  Drugače pa super slike ! ! !

  Ah, plitvička… smo se trije modeli vračali iz morja in valjda gremo še plitvička pogledat…. v največjem nalivu v zgodovini smo se prebili do vhoda, tam pa ugotovili, da nimamo dovolj keša za vstopnino…. celi premočeni smo se nasmejali, slikali pred vhodom in si za ostanek keša privoščili ene napol surove hamburgerje 🙂

  Ti privoščim, da imaš šanso takole s kamperji se preganjat okoli – ker sem pa Slovenc, sem ti pa tut čist mal fouš, yeah !!!

 • Odgovori pijanec 2. 7. 2008 at 0:13

  No, do sedaj pa bi že lahko vedeli, da je Chef izredno konzervativne oz. ameriške sorte in da vedno pretirava pri oblačilih. Saj ni nihče nor, da se bo v vročini oblačil kot v Teheranu.

  Ko gledam po našem kraju in okolici, je polno punc v kopalkah okoli hiše, kosijo travo v kopalkah, videl sem jih celo na biciklu v gornjem delu kopalk, mini hlačke pa so letos itako “a must have”. Mislim, da bi Chef doživel kakšen srčni infarkt zaradi zgražanja. 🙂

 • Odgovori Dajana 2. 7. 2008 at 0:21

  aaaaaaaaaaa Samo enkrat se gre? Jaz sem že bila, pa sem pozabila, kako lepo je bilo. Pa smo se že takrat izgubljali…

 • Odgovori pijanec 2. 7. 2008 at 0:34

  @tomo: sklepanje na podlagi oblačil, kakšen človek nekdo je, je skregano z vsakim zdravim razumom. To je isto neumno, kot da bi rekel, da je vsak, ki nosi kolesarske hlače, homoseksualec. Če se pač drzno oblači, ne pomeni, da je kurba ali podobne srednjeveške finte.

 • Odgovori chef 2. 7. 2008 at 7:46

  @todi: S tisto gajbo se lahko pelješ?!?
  Saj za cesto prek Rimskih Toplic vem… konec koncev bi se jaz najraje peljal kar po AC, ampak sem moral spisat en izlet 😉 Sem se pa skušal ves čas držat Save.
  Glede na to da noče več z menoj, pa mogoče kdaj tebe povabim na izlet, haha.

  @pijanec: No, no, ne preobračaj besed. Meni se zdijo take punce prav fejst, pravzaprav podpiram kratke kikle in štikle. Sem pa tudi praktičen in mi je kristalno jasno, da se v štiklih po Plitvicah pač ne hodi, razen če v glavi nekaj manjka.
  Tomo pa tudi ni nikjer napisal da je punca kurba, ampak samo da ima kurbirski gvant, kar je pa seveda res.

  @Dajana: Saj dopuščam, da se gre dol na stara leta 🙂 Ampak ti imaš še kar nekaj časa do takrat!

 • Odgovori todi 2. 7. 2008 at 10:37

  Ja, greva na en gay holiday, a ne ? 🙂 🙂 🙂

 • Odgovori tomo 2. 7. 2008 at 13:15

  @pijanec: v mislih sem imel kurbirski slog oblačenja (!) in nič drugega. Res je, da v Ukrajini še nisem bil, sem pa študentsko prakso opravljal v Rusiji, tako da si upam trditi, da nekaj malega praktičnih izkušenj z njimi imam (ogromno Rusov živi tudi v Ukrajini). Moj pogled na Rusinje pa si lahko prebereš v blogu Zadnji dnevi AIESEC prakse v Rusiji.

 • Odgovori vranika 2. 7. 2008 at 13:20

  Ja, tukaj so pa mene spočeli, lepo ja :).

 • Odgovori Petr@ 15. 11. 2008 at 22:54

  Zakaj pa misliš da je Hrvaška srednjeveška v razmišljanju? Saj Hrvaška ni izgubila še tisto kar je izgubila Slovenija ko je prišla v EU. Izostavimo ta del z sedanašnjo vlado na Hrvaškem. Komaj smo dobili svojo lastno državo, z vso muko in naj bi jo zdaj šli prodajat? Nobeno državo ne more rešit ni tehnologija ni nikakršna unija, ampak samo človek. Toda vsi mi smo kot “ovce koje vode na klanje”. Upam da bo Hrvaška imela državo kašno si je zaslužila in me veseli to da še nismo sprejeti v Evropsko unijo, saj nam še ostaja čas za premislek in razmišljanje. Smisel življenja ni vse kar je trendy,niti ‘pljuvanje’ vsega kar ni tvoje. Mislim da je pomembnejše delat kar je ispravno in razmišljat zavestno.

  Lp

 • Odgovori chef 16. 11. 2008 at 12:34

  Kaj pa ti nakladaš?

 • Odgovori Đuro Đokić 16. 11. 2008 at 17:10

  Đe si legendo nakladaču Chef busanac jebo te ja. Kako si zgodan na fotografiji sa tenkom kao iz onog vica: Stoje tenk i žaba na livadi, i kaže tenk žabi: – Joj žabo kako si ružna u pičku materinu jesi ljigava. I tako dalje.

 • Odgovori Nergač » Poštopati traktor 24. 9. 2010 at 18:02

  […] Na tej cesti sem enkrat v eni sami noči povozil dve lisici, enkrat drugič pa na poti iz Plitviških jezer nekaj sto žab. Tokrat jo je favna dobro odnesla … Srečal sem sicer dve srni – ali […]

 • Odgovori macho 12. 8. 2012 at 17:47

  bohinj plitvicami nit do kolena ni

 • Odgovori Anonimno 5. 6. 2013 at 20:48

  uau…torej z dveletnim otrokom izlet ni izvedljiv?

 • Komentiraj