Po Celju z Almo Karlin

Ker Ljubljana letos praznuje 2000 let Emone, je Turizem Ljubljana organiziral odlično ekskurzijo za novinarje po rimskih mestih v Sloveniji. Za Ljubljano seveda že vemo, da je najlepše mesto na svetu, tokrat pa me je presenetilo Celje, mojemu koraku verjetno najmanj poznano slovensko mesto.

Na Starem gradu sem bil že večkrat in zadnjič sva z Juretom v Pokrajinskem muzeju Celje intervjuvala direktorja Staneta Rozmana – ki, mimogrede, že več kot trideset let drži državni rekord v teku na 10.000 metrov. Takrat ni bilo časa, da bi nama o razstavi Celeia – mesto pod mestom povedal kaj več – čeprav si je zelo očitno želel –, no, sem pa ostanke v »kleti« Knežjega dvorca videl zadnjič. Impresivno, toplo priporočam! Noro je narejena tudi virtualna predstavitev razstave. Na fotografiji so ostanki Rimske ceste.

Kot berem, so javne hiše v slovenskih krajih prepovedali leta 1919, zares pa so jih zaprli šele 1934, menda ne toliko zaradi skrbi za družbeno moralo, kot zaradi spolnih bolezni. Kakorkoli, bordeli se v svojih boljših časih niso oglaševali z neonskimi napisi, rdečimi žarnicami in podobnim kičem, ampak zgolj z diskretnim okrasom, ki se je še ohranil na vratih nekdanje celjske javne hiše.

Na Trgu celjskih knezov je simpatičen kip fotografa Josipa Pelikana, na Krekovem trgu pa Alme M. Karlin. S kovčkom nekam šiba, menda se pa ne ve, ali v McDonald’s ali v Hotel Evropo. Gleda bolj proti Evropi, ki je še iz njenih časov. Bom kar po južnjaško rekel: svaka ji čast! Pri teh kipih ne gre drugače, kot da jih primeš za roko. Petra pa fotografira.

Prejšnja objava Naslednja objava

10 komentarjev

 • Odgovori Ana Kos 2. 5. 2014 at 20:43

  Takile kipi so pa res za prijet za roko 🙂 Prav pašeta skupaj z Almo! 🙂 Ampak ona spominja na Mary Poppins 😀

 • Odgovori Matej Zalar 2. 5. 2014 at 21:29

  Ja, malo pa res, ampak če prav vem, so ji šli moški kar malo na jetra.

 • Odgovori Vanja 3. 5. 2014 at 10:57

  Na prvi fotografiji lahko vidimo golobe, ki se kopajo. V nasprotju s razširjenim in napačnim prepričanjem, da so golobi umazani, gre za živali, ki se zelo rade kopajo, če le imajo možnost.

 • Odgovori Matej Zalar 3. 5. 2014 at 14:33

  Niso umazani, so pa prenašalci bolezni in veliko serjejo 🙂 Je pa res, da tudi kot prenašalci bolezni ne morejo biti bohvekako nevarni, sicer bi v mestih že vsi pomrli.

 • Odgovori Blaž 3. 5. 2014 at 18:20

  ooo tudi v Knežje mesto si nas prišel obiskat. Sem se že veselil kakšne gurmanske objave. Magari čevapov na bus štacionu 🙂 🙂 ali zrezkov v Starem piskru. V katerem imajo za moj okus najboljšo kavo na celjskem v mestu pa sploh. 🙂

 • Odgovori Matej Zalar 3. 5. 2014 at 20:12

  Jedli smo v Gotovljah, na izletniški kmetiji Pri Mlinarju. Sem pa slišal, da se je kulinarično Celje kar izboljšalo, še kakšna štiri leta nazaj nisem imel pojma kje bi tam jedel.

 • Odgovori Narda 4. 5. 2014 at 9:36

  Sem iz teh krajev, pa še nikoli nisem opazila tega kovanega obeležja za mesene zabave 😉 Bi morda lahko malo namignil nad katerimi vrati to je, prosim.

 • Odgovori Vanja 4. 5. 2014 at 12:17

  Matej, saj si razgledan človek in si pravilno ugotovil dejstvo o mestih in (ne)izumrtju ljudi. Zdaj pa še zavrzi mit o golobih kot prenašalcih bolezni.

 • Odgovori Janč 6. 5. 2014 at 0:00

  Ta pa je imela ime in pol: Alma Ida Wilibalda Maximiliana Karlin…

 • Odgovori Matej Zalar 6. 5. 2014 at 9:18

  @Narda: Joj, to sem pa pozabil in se mi še ne ljubi pretipkavat z diktafona 🙂 Saj, če ti povem, ne bo zanimivo 🙂

  @Vanja: OK, res ne vem, ali so prenašalci bolezni ali ne. Zadovoljna? 🙂

  @Janč: Vidiš, za Ido in Wilibaldo pa nisem vedel.

 • Komentiraj