Po meso v pekarno

Pred časom smo v gimnaziji pri angleščini prišli do nenavadne angleške besede. Kebab. Kaj bi to lahko bilo, je vedelo nekaj svetovljanov pa tudi jaz nisem bil čisto ziher. Še sam ne vem, kdaj in kako so se od nekod vzeli mojstri kebaba, ki so takoj postali dostojna konkurenca buregdžinicam. Kebab je postal tako popularen, da so ga začeli peči tudi šiptarji, Nobel burek na Miklošičevi je na račun roštilja za kebab celo ukinil sladoled. Zdaj, manj kot deset let po gimnazijski blamaži, smrdi po čebuli in počasi cmarjenem mesu od železniške postaje in po celi Miklošičevi ter Čopovi do Slovenske ceste. Danes je videti, da slovenska narodna jed ni samo picaburek, ampak tudi kebab. Hrana za revne in bogate. Kebab v vsako slovensko vas! Če je bila nekoč znamenje napredka picerija, je to danes kebab. Has, ki ima svoj obrat pod našim uredništvom, prodaja najdražjega v Sloveniji, čeprav je daleč najpočasnejši.

Vedno več je tudi pekarn. Na Viču jih je v radiju dobrih petsto metrov okoli stanovanja vsaj pet, če ne štejem najbližjega Mercatorja. Kdo vse to pokupi, ne vem, imajo pa očitne težave z obstankom, šesta izmed meni bližnjih pekarn v Rožni dolini je pred kratkim propadla. Zato je vedno več kvazi inovativnih pristopov v smislu veselih pekov – Happypek se sliši, kot bi šlo za multinacionalno tvrdko iz Kanade, a je pravzaprav blagovna znamka Pekarne Blatnik iz Dobrepolja.

Tudi v Viški pekarni 2 na Cesti na Brdo so se lotili nečesa novega.

Junija, ko je udaril prvi vročinski val, sem po slabe pol ure končno prikolesaril iz službe in mimogrede skočil še po kruh. V Viški pekarni 2 pa ne dobrih 30, ampak vsaj 50 stopinj! Prodajalka je na škrge dihala v sami spodnji majici, moker madež na mojem hrbtu se je v trenutku razširil še za nekaj centimetrov in ven sem prišel zabuhel kot tisti penzionisti, ki pretiravajo v savni. Da ne govorim o smradu!

Prideš po žemljico in krof, ven pa prideš prešvican in smrdljiv od čebule in počasi cmarjenega mesa.

Prejšnja objava Naslednja objava

26 komentarjev

  • Odgovori Mašon 25. 7. 2011 at 18:46

    Kebab se je razširil še korak dlje – v (socialistične) menze velikih podjetij. Vsaj enkrat na mesec ga imamo na jedilniku…
    Drugač nisem ljubiteljica, zakon je Kamniški, sicer je pa moj junk food of choice še vedno sirov burek (po noči žuranja) al pa dobri stari Horse (namesto kosila).

  • Odgovori magrateja 25. 7. 2011 at 19:34

    Obstaja tudi HappyPek sendvič s kebab mesom 😀

  • Odgovori enodvec 25. 7. 2011 at 20:38

    Ni ga čez kebab na bon za 0.90€! To je luksuz! 😀

  • Odgovori chef 25. 7. 2011 at 20:42

    Vsi trije komentarji so me po svoje presenetili, po svoje pa tudi ne.

    Kebab v menzi – kebab sendvič – za študentski bon, ki naj bi veljal za zdravo prehrano, dobiš tudi kebab.

    Skratka, kebab na sto načinov – to znamo samo Slovenci, ki smo izumili tudi picaburek, jedilnik pic pa je tudi v najbolj zakotnih picerijah bolj obsežen kot kjer koli v Italiji.

  • Odgovori smoger 25. 7. 2011 at 22:32

    Fastfoodov se izogibam med 1.majem in 1.septembrom. Higiena pa te fore….

    Če si opazil, vse te ‘mesne pekarne’ imajo, ponujajo iste pekovske izdelke. Isti okus, ista oblika, … Kot da gre za istega lastnika z isto opremo in recepti.

    Happy pek je za moj okus predrag.

    Najbolj me fascinira, ko tujci, sredi poletja (z golobi), v vrsti, na Čopovi, čakajo na svoj kebab.

  • Odgovori mgerencer 25. 7. 2011 at 22:46

    Tudi jaz imam na sumu, da je (so) pri teh pekarnah isti zadaj . Izda jih prefinjen in estetski napis v rdeče-rumeni, hehe.

    Sicer pa sem v zakotnem mestu na Švedskem jedel kebab pizzo, ja, kebab pizzo. Testo od pizze in gor pač tisto, kar ponavadi dobiš v kruhu, torej meso, solata in prelivi. In sploh ni bilo tako slabo! Ko grem mimo kakšnega kioska, vedno špegam ,če je čudo že prišlo k nam.

  • Odgovori seamus 25. 7. 2011 at 23:24

    @Mašon – kateri Kamniški????

  • Odgovori chef 25. 7. 2011 at 23:31

    Lastnik Viške pekarne je Meti-Pek pekarstvo in slaščičarstvo d.o.o., menda tudi iz Kamnika. Čisti prihodki od prodaje menda 2 milijona evrov 🙂

    @seamus: Zadnjič je bil kebab pri Jurčku izvrsten, mesa dovolj, čeprav nisem naročil dvojno 😀

  • Odgovori Primož 26. 7. 2011 at 0:52

    mgerencer kebab pice obstajajo tudi pri nas, sicer nekoliko drugačne. Gre če se ne motim za margerito s kebab mesom in prelivom na vrhu. Dobiš v Radovljici v Matičku, pa tudi kje drugje, ampak ne vem v kakšni obliki

  • Odgovori Mašon 26. 7. 2011 at 6:01

    @Mgerencer – za tako pico ne rabiš na Švedsko, sem jo ravno prejšni teden srečala v Emi v Srednji vasi; čeprov kot je že primož napisu gre za prov pico z dodatkom mesa, preliva in dodatkov (zelenjave).
    @seamus – ta ob kamniški obvoznici… sej menda si samo ta zasluži naziv ‘kamniški’ 🙂
    @smoger – to sem tut jest opazila, da so vsi izdelki enako brez okusa in enako puhasto prazni. da ne omenjam da je next to impossible dobit karkoli kar ni iz najbolj poceni bele moke.

  • Odgovori chef 26. 7. 2011 at 8:33

    Vsak čas boš dobil kebab tudi v tekoči obliki.

  • Odgovori Mirko 26. 7. 2011 at 10:40

    Kamniški kebab je tako 2003 da je joj… po tem ko so iz lepinj prešli na “žemljice” in namesto kebab preliva ponujajo majonezo to ni več to.

  • Odgovori mojca 26. 7. 2011 at 13:34

    sladoled z okusom kebaba, ali pa kebab v kornetu!!! 🙂

  • Odgovori chef 26. 7. 2011 at 14:02

    Meni so smešni vsi, ki delajo znanost iz kebaba. To je pač junk food. V avtohtonem okolju ga delajo itak čisto drugače.

  • Odgovori David 26. 7. 2011 at 19:05

    Res je. Sem ga imel priliko jesti v Turčiji in čeprav je ulična hrana, je doživetje povsem drugačno, kot pri nas. Da o okusu fino zapečenega ovčjega mesa niti ne govorimo…

  • Odgovori smoger 26. 7. 2011 at 19:36

    Prina bolj ali manj se je/reže odmrznjena mesna bala (zame osebno sumljive sestave)iz Nemčije.

  • Odgovori smoger 26. 7. 2011 at 19:38

    popravek: Prina=Pri nas

  • Odgovori Bonno72 26. 7. 2011 at 22:59

    Danes sem, mislim da na Vrhniki, videl ta velik plakat, ki oglašuje novost Pekarne Pečjak: žepek kebab. Res ne manjka več veliko, da bodo še v Kliničnem pričeli deliti kebab infuzijo. 🙂

  • Odgovori smoger 28. 7. 2011 at 13:45

    Čakam dan, ko bo v lekarnah moč kupiti Kebab pills.

  • Odgovori ana 28. 7. 2011 at 18:16

    Kebab pico pečejo tudi v Ljubljani, npr. v Piramidi pa verjetno še kje.

    Sicer pa v Turčiji in na Bližnjem Vzhodu kot kebab označuje veliko vrst mesa, od ražničev (šiš kebab) do mesnih kroglic. Kebab kot ga poznamo pri nas je döner kebab.

  • Odgovori Spela 1. 8. 2011 at 11:42

    haha, moj bivši šef, po rodu Turek, je tudi prodajal takšnega tradicionalnega-po vseh regelcih pripravljenega in namaziljenega-..v Ljubljani…pa je šel biznis- v maloro
    drugače pa döner po turško pomeni vrteči se;-)

  • Odgovori chef 1. 8. 2011 at 15:02

    Ja, to je ta slovenska posebnost – če ni narejeno na način vineršnicla, je zanič.

    Že nekajkrat sem slišal, da so italijanske pice zanič, ker v Sloveniji delamo najboljše. Noro.

  • Odgovori magrateja 1. 8. 2011 at 19:21

    uh, za pico sem od parih slišala, da je “v italiji zanič” – a če enkrat ali dvakrat zaviješ v prvo luknjo, ki jo srečaš, mora pica biti nujno super, samo zato, ker je v italiji? potem pa po možnosti pri nas pohvali tisti obložen debel kruh, ki mu nekateri pravijo pica 🙄

  • Odgovori chef 1. 8. 2011 at 21:18

    Ja, kar ni domače, je zanič.

  • Odgovori Nergač » Sestavi si svojo pico 13. 8. 2011 at 18:01

    […] in količini pelatov, ampak to so malenkosti, zaradi katerih lahko pizdijo le tisti, ki jim pica, kebab in dunajski zrezek iz friteze predstavljajo vrhunec kulinarike, zato so o tem junk foodu sposobni […]

  • Odgovori Nergač » Kiosk 16. 3. 2013 at 18:01

    […] letih je postal kebab najbolj priljubljena poulična specialiteta in danes jih pripravljajo tudi šiptarji v pekarnah. Kebab in pica kosi so po priljubljenosti očitno izpodrinili celo burek – in če ga že kdo […]

  • Komentiraj