Pohod po Bruslju

Novembra lani smo se ga v Bruslju tako pošastno nacedili, da sem cel naslednji dan vegetiral. Tokrat sem svoje dostojanstvo ohranil, čeprav je to skoraj nemogoče, saj Duvel – v središču mesta! – stane pičla dva evra. Big Game je res leglo turističnega razvrata, a ga vseeno priporočam vsaj za gradnjo temeljev pred nadaljevanjem turneje. Kje drugje še vidite smrtno pijanega človeka brez roke plesat s štirimi ženskami naenkrat? Kakorkoli, tokrat sem šel spat v precej bolj krščanskih urah ni s seboj mi je uspelo prinesti tudi jakno in denarnico. Spal sem v precej bolj konvencionalnem hotelu kot zadnjič, pa tudi na boljši lokaciji. Za ovinkom je že Borza in za drugim ovinkom – glej ga zlomka, The Big Game.

Ker sem naslednji dan hodil na obiske, mi je navsezadnje zmanjkalo časa, tako da spet nisem šel v Atomium, ki sem ga doslej videl samo od daleč – sicer pa je, kot so mi povedali, precej dolgočasen. Matjaž mi je predlagal naj raje pridem na kofe v Evropsko četrt, od koder je do muzeja avtomobilov Autoworld in Kraljevega muzeja oboroženih sil in vojaške zgodovine le nekaj minut hoda po Parku petdesete obletnice. Obletnice česa? 50-letnice belgijske samostojnosti. Za praznovanja z brezplačnim golažem je župan najlepšega mesta na svetu obnovil Trg revolucije, kralj Belgijcev Leopold II. pa je postavil 30 hektarov velik park in ogromen kompleks s slavolokom.

01_Bruselj_DSC_6420

Na drugi strani slavoloka je na desni Autoworld.

02_Bruselj_DSC_6417

Vajen sem atraktivnih avtomobilskih muzejev. Denimo Porschejevega v Zuffenhausnu, Mercedesovega v Stuttgartu, BMW-jevega v Münchnu in Volskwagnovega v Wolfsburgu. AutoWorld je simpatičen muzej, v katerega so pač nametali kar se da veliko avtomobilov, od najstarejših, še s konca 19. stoletja pa do mlajših iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja.

03_Bruselj_DSC_6407

Med njimi je tudi Ford T in še en Ford T v rekonstruirani delavnici.

04_Bruselj_DSC_6366

Ne toliko zaradi skopuštva, ampak bolj zato, ker se mi zdijo avdio vodniki huronsko ponižujoči, se za to možnost nisem odločil, kar je bila napaka, saj mi potem ni preostalo drugega kot da sem postopal med staro šaro ne da bi vedel kaj sploh gledam.

05_Bruselj_DSC_6391

Med vsem tem se najde tudi kakšen zelo zanimiv voz – pa ne mislim samo kočij, ki so razstavljene v posebni hali –, na primer ta amfibijska grdoba.

06_Bruselj_DSC_6410

Ali Chevrolet Bel Air Hearse, letnik 1975, s katerim so Belgijci še pred štirimi leti prevažali pokojnike.

07_Bruselj_DSC_6400

Nasproti, torej na levi strani slavoloka pa je vojaški muzej in ker je vstopnina brezplačna, sem z veseljem vstopil. Tam so v različne hale natlačili še več krame kot v avtomobilski muzej. Rekel, bi da je razstavljenih vsaj milijon eksponatov – od krogel za muškete, mečev, slik vojskovodij, oklepov in vojaških uniform vseh mogočih vojska iz vseh mogočih obdobij pa do helikopterjev Sikorsky, ki so res hudimano ogromne beštije, F16 in Junkersa Ju 52 …

08_IMG_20150428_165402

Muzeja sta me izžela, a v center sem se mimo sedeža Evropske komisije vseeno vrnil peš.

09_Bruselj_DSC_6449

Gradbene jame imajo tudi v ne najlepšem mestu na svetu, vendar tam tudi gradijo.

10_Bruselj_DSC_6454

Katedrala je pač katedrala, od drugih pa se loči po paru sokolov selcev, ki že leta in leta gnezdita v enem od zvonikov, ornitologi iz Kraljevega belgijskega inštituta naravnih znanosti pa so nad tem tako navdušeni, da so namestili kamero, s katero lahko 24 ur dnevno opazujete in poslušate kako ptiča ne počneta praktično ničesar. In ne samo to! Ogledate si ju lahko tudi v živo!

11_Bruselj_DSC_6459

Mimogrede sem šel še pogledat, če je Manneken Pis slučajno oblečen. Ni bil.

12_IMG_20150427_163326

Zato pa je oblečen Manneken Peace, ki se na te turistične fore poščije za vogalom.

13_IMG_20150427_192240

Prejšnja objava Naslednja objava

3 komentarji

  • Odgovori katarina 15. 5. 2015 at 19:05

    praktično si mi balkon poslikal 🙂

  • Odgovori Matej Zalar 16. 5. 2015 at 20:55

    Hehe, a živiš s sokoloma 😉

  • Odgovori katarina 16. 5. 2015 at 23:10

    ne 😉 mam pa dober razgled na gradbišče 🙂

  • Komentiraj