Pohrustali vas bodo begunci, migranti in … turisti

Pred selitvijo z vasi na zahodni strani Ljubljane v območje, ki gravitira proti središču Ljubljane, se počasi privajava na mestno življenje, ko bova lahko na tržnico pešačila s tistim nakupovalnim vozičkom za upokojence. Na življenje, ko ne bo treba čakati šestke tako dolgo, da bi hitreje prišli peš. In bi tudi šli peš, če ne bi deževalo.

Situacijo sva nazadnje preverila v turistom nenaklonjenih okoliščinah, na deževno sobotno dopoldne drugega septembrskega dne, a vseeno sem pričakoval vsaj del strahot prebivalcev ožjega mestnega središča, ki poročajo o invaziji neotesanih turistov. Množice ovac iz oddaljenih krajev tega sveta menda onemogočajo normalno gibanje po ozkih mestnih ulicah, zaradi turistov stanovalci Gornjega trga ne morejo več sušiti perila kar na trgu, cene piva in najemnin so šinile v nebo, v priljubljenih lokalih pa kljub temu ni mogoče dobiti mize. Pričakoval sem nekaj podobnega, kot prišlek v podobnih vremenskih in časovnih okoliščinah izkusi na primer v Bruslju, Münchnu, Düsseldorfu, Berlinu ali Amsterdamu, mestih, kjer ima človek včasih zaradi množice tujcev včasih občutek, da je v zabavišču.

Zajtrkovala sva nad Trgom Ajdovščina v kavarni, slaščičarni in restavraciji, ki sem jo na internetu prvič izvohal neposredno pred odpravo. Spodaj je bilo prostih kar nekaj miz, a sva se vseeno zasidrala v zgornje nadstropje, kjer sva bila … sama.

Potem sva se napotila še po Jankovićevi promenadi. Turistični vrvež kakršnega ne pomnim!

Fotografija še najbolj spominja na posnetke ljubljanskih ulic med preletom jugoslovanske vojaške aviacije leta 1991. Seveda dopuščam možnost, da na Petkovškovem in Cankarjevem nabrežju ni bilo prostega niti enega stola, ampak saj je mesto relativno veliko in vsak gre lahko v sosednjo ulico – je pa res, da za Plato večina Ljubljančanov verjetno ne ve – in tudi jaz nisem. Osebno imam občutek, da v Ljubljani še največjo gnečo delajo … Ljubljančani in drugi slovensko govoreči prišleki iz bližnje okolice, ki se ne potrudijo niti toliko, da bi šli kam drugam kot tja, kjer je najlažje nategniti turiste.

Bežigrad je medtem spalna četrt, na to preveč pogosto spominja tudi Vič, podobno je verjetno tudi v ostalih mestnih četrtih, razen morda v Javnih skladiščih, ki smo jih imeli včasih za rablja dogajanja v mestnem središču, zdaj pa so morda postala odrešitev …

Po poročanju udeleženk neke dekliščine v soboto ni bilo dosti bolje niti pozno zvečer, kar je še eden v vrsti dokazov, da je Ljubljana dolgočasno in zaspano mesto, kjer se kaj dogaja samo zato, ker si odgovorni na vse kriplje prizadevajo  organizirati različne kulinarične, glasbene, športne, dijaške in zabaviščne – se spomnite tistega debilnega tobogana na Kongresnem trgu lani? – masovke, ki so po mojem prej moteče kakor koristne, ker zamegljujejo realno sliko. Spontana zabava v Ljubljani skoraj ne obstaja oziroma je omejena na par lokacij, kjer dobi človek občutek pretirane ruralno-urbane domačnosti, kot da gre za cehovska srečanja, na katerih so se že vsi zonegavili z vsemi.

Ampak to niti ni nenavadno. Domačnost je imperativ slovenske družbe. Manj prosvetljeni odrekajo dobrodošlico beguncem in ekonomskim migrantom z juga, ne dosti bolj prosvetljeni pa jo odrekajo turistom. Tako bi imeli na Bledu raje begunce, v Šenčurju pa bi imeli raje turiste. To argumentirajo z identičnimi apokaliptičnimi razlogi: tujci nas bodo pohrustali.

Prejšnja objava Naslednja objava

4 komentarji

 • Odgovori kr en 6. 9. 2017 at 12:43

  SPloh ne vem kaj si želel povedati. A te mir moti?
  Ker ljubljane kot si jo ti opisal jaz ne poznam.
  In ni mi jasno kdaj si to spliko uspel narediti. Ko bi vsaj bilo tako kot opisuješ.

 • Odgovori Matic 6. 9. 2017 at 15:38

  Je bila razlika ze med 31.8. in 1.9. Kot da bi vse turiste nekam zapakirali…

 • Odgovori Trilc Vanilc 6. 9. 2017 at 16:21

  Aha pa se le približujeta bolj aktivnemu iskanju stanovanja. V centru “najlepšega mesta” predvidevam. Komaj čakam zapise na to temo. Mi, raznospolna družina z dvema punčkama, iščemo nekaj za bivat že … kaj pa vem 2 leti na “izi” in 8 mesecev aktivno. Še en oglas z “izbrano opremo, višjega standarda in enkratne razporeditve in sonca ki vas bo razvajalo cel dan”, pa se mi bo odpeljalo. Bom imela bivanje v Polju gratis.

 • Odgovori Matej Zalar 7. 9. 2017 at 9:29

  @Kr en: Če ne veš, pa še enkrat preberi. Vse piše.

  @Matic: No vidiš, potem le ni tako hudo … dva meseca je gneča pa še za prvi maj in okoli novega leta.

  @Trilc Vanilc: Če bi bila istospolna družina, bi se lahko vsaj pritoževali zaradi diskriminacije … No, midva imava točno nekaj takega kot opisuješ, samo še oprema ni izbrana – pa v bistvu je v tej fazi standard stanovanja čedalje slabši in oktobra praktično v njem sploh ne bo mogoče bivati 🙂 Se mi zdi pa normalno, da stanovanje, v katerem nameravaš živeti naslednjih 15 ali več let, iščeš malo dlje kot nove čevlje. Jaz recimo kakšnih osem mesecev pasivno kupujem novo srajco … preden bi se lotil aktivnega iskanja pa vedno obolim.

 • Komentiraj