Pokvarjeno meso. Mesarje pred medijsko inkvizicijo!

Ob hišnih opravilih rad spremljam Eriko Žnidaršič, ki v Tarči gnjavi goste s populističnimi vprašanji, na katera lahko pozoren gledalec odgovore predvidi skoraj do potankosti. Razkrivanje nečednosti gor ali dol, ampak jaz teh histeričnih oddaj ne morem več jemati resno, sploh če nam raziskovalni novinarji po dvajsetih letih tovrstnih praks, ki so bile javna tajna, predstavljajo šokantne ugotovitve, da politične stranke perejo denar prek aboniranih PR-agencij. Ali da prodajalci kebaba prodajajo pokvarjeno meso.

Psom gre bolje kot otrokom

Nek večer so na križ nabijali mesarje, ki za smešno majhen denar prodajajo ceneno meso. Kot da je glavna težava v mesarjih, ki se le prilagajajo tržišču, ne pa v siromašni družbi, ki tripa na minimalne plače, in v debiliziranih potrošnikih, ki bi jedli tudi govno, da je le poceni, potem bi se pa še hvalili, češ, kako smo zviti, ker drek kupujemo pri najcenejšem ponudniku.

Vrhunec v tej oddaji pa naj bi bila ugotovitev, da je pasja hrana dražja od mesa, ki ga strežejo v šolah. Voditeljica je potem predelovalce, ki prodajajo ostanke cenenega mesa z vseh koncev sveta, gnjavila z vprašanjem, kako je mogoče, da je pasja konzerva dražja od hrenovk.

Veste zakaj je pasja hrana dražja? Ker je lahko! Ker smo lastniki psov prifuknjeni. Ker se je sposobna neka mati razburjati zaradi drage šolske malice, maltežanu pa kupuje drage konzerve in dodaja še karoten v prahu pa glukozamin, da bo imel revček svetlečo dlako in bo ostal zdrav. Tisti z minimalnim dohodkom teh pasjih konzerv seveda ne kupujejo, tako kot tudi v šolah ne kupujejo vrhunskega mesa, ker verjetno za to niti nimajo denarja ali pa zato, ker organizatorke prehrane nimajo pojma o svojem delu.

Če je beda, naj bo za vse

Strinjam se, da je nezaslišano, ker otroci, naše največje bogastvo, v šolah dobivajo gnusno hrano, ki je mnogi verjetno nikoli ne bi kupili za domačo kuho … tisti z minimalno plačo pač, ker si ne morejo privoščiti Židanove izbrane kakovosti1, pa tudi ne 20 centov dražjega šolskega kosila. In zakaj bi bili otroci premožnejših staršev na boljšem kot otroci tistih, ki si ne morejo privoščiti ekološke govedine s pohorskih pobočij? Če je beda, naj bo za vse. Če se borimo za družbo podpovprečja, kjer večina ne dosega povprečne plače, je normalno, da bodo otroci jedli podpovprečno meso.

Ta butasti, narcisoidni privid, da smo kot družba tako zelo uspešni, da živimo v tako zelo varni državi, da nam z vsega sveta zavidajo, ker pridemo v dveh urah spod Alp na morje in ker v gostilnah strežejo vrhunsko kulinariko za samo 50 evrov na osebo … v resnici se pa pogovarjamo o tem, kakšna rakava obolenja bodo imeli naši otroci ker v tej varni in socialni deželi jedo meso, s katerim dejansko ne bi hranil niti psice. To je realnost, ne pa preveliki avtomobili v prepolnih nakupovalnih središčih.

Ne le pokvarjeno meso, vsaka malenkost je dobra za medijsko paniko

Vsak tak pripetljajček, od pobega iz zapora in makete do pokvarjenega kebaba, uspe nacionalna televizija spremeniti v ceneni teater. Med brezplodnimi debatami potem z vprašanji, kakršnih se ne bi sramovali inkvizitorji, gnjavijo na kup nametane goste, ki se jim sploh ljubi sodelovati v tem cirkusu, za boljšo mero senzacionalizma pa prispevke podložijo z dramatično glasbo, kot da je vse skupaj še huje od krute realnosti same. Kako mora biti šele poljskim otrokom! Ali tistim iz Afrike, ki živijo slabše kot povprečen ljubljanski pes.

 1. Tudi za to akcijo so dobro plačali neki PR-agenciji. []
Prejšnja objava Naslednja objava

23 komentarjev

 • Odgovori FoX 6. 3. 2019 at 6:59

  Hehe odlično – to bi morali objaviti na teh oddajah 🙂

  Meni pa je pri teh krizah” ki izbruhnjeo zaradi takšnih ali drugačnih razlogov – še nejavečkrat, ker se je nekdo spozabil in na dan privre večletna svinjarija za katero se do tedaj ni nobeden sekiral – zanimivo nekaj drugega.

  Ne morem se spomniti, da bi en sam takšen primer imel resnično nek epilog. Dva tedna se zadeva vlači po medijih, sprašujemo se kako je to možno, mogoče kdo odstopi, zaprejo kakšno podjetje ampak čez pol leta več nihče ne ve, kaj je bilo in kaj je dejansko drugače.
  Smo naredili analizo, sprjeli kakšne ukrepe, izboljšali sistem? Nič … po vsej paniki ni v resnici nič drugače … in tako do naslednjič ko je spet potrebnen “javni diskurz” z vseznalci z ulice.

 • Odgovori kekec 6. 3. 2019 at 8:03

  O kvaliteti šolske prehrane ne veš nič in si pač pobral tisto kar si slišal v histerizirani oddaji, ki jo tako kritiziraš. Si pa zadel v točki, da je kvaliteta šolske prehrane dejansko najbolj odvisna od organizatorja prehrane (in s tem od ravnatelja). Ne, hrana v številnih šolah sploh ni slaba. S tem ne mislim na hoferjeve jogurte in pudinge, ampak na kosila, ki jih sami pripravljajo. Enake so bile tudi ugotovitve nutricionistov, volčiča in verjetno še koga. Ampak to se ne prodaja, lažje je poiskati največji shit (ki ga kljub vsemu ni težko najti) in mahati z njim po šokantnih naslovnicah.

 • Odgovori Matej Zalar 6. 3. 2019 at 8:56

  Da, seveda. O šolskih malicah sicer vem toliko, da so v ceno pogosto vključeni dragi in sladki in nezdravi sokovi v najmanjših mogočih embalažah , verjetno na račun kakovosti ostalih sestavin ali pa na račun naših tošlov, glede na to, da prehrano šolskim otrokom plačujem tudi jaz – in prav je tako. Ko sem nazadnje jedel šolsko kosilo, sem bil star kakšnih trideset let in res ni bilo zanič.
  Zoprno pa je, da človek vpiše otroka v neko šolo in lahko samo upa, da mu bo hrano načrtoval organizator prehrane, ne pa neki birokrat. Ob takih novicah sploh ni nenavadno, da se skrbnim staršem odpelje in začnejo po svetih staršev težiti zaradi vsake malenkosti. Mene, na primer, totalno raztogoti, da mularija dobiva za malico presladek sok. Po drugi strani sem pa slišal za vrtec, kjer so otrokom za rojstne dneve stregli papirnate torte – ne zajebavam, res so bile papirnate, potem so jim pa dali nek beden nadomestek -, da ne bi revčki pojedli preveč cukra.

  @FoX: Epilog? Haha! Če bi polovica teh afer dobila epilog, bi verjetno že živeli v drugi Švici.

 • Odgovori Boki 6. 3. 2019 at 11:43

  Se strinjam, da se vse zacne pri potrosniku. Brez potrosnikov tudi ne bi bilo dobaviteljev. Ce so mesarji dejansko prodajali pokvarjeno meso, za to ni opravicila, prvic ker je to prepovedano drugic pa zato, ker pokvarjenega mesa verjetno tudi se tako vohrn potrosnik ne bi kupil. Glede prodaje neoporecnega, ampak cenenega mesa pa mislim, da bi morala odgovornost prevzeti celotna veriga, ne samo en del. Od klavnic, ki gledajo, v kaksnih pogojih se vzrejajo zivali, pa ceprav v skladu z zakonskimi standardi, preko mesarjev, ki potem to prodajajo in do potrosnika, ki to zauziva. Kdorkoli bi prekinil to vez, bi bila zadeva resena. Ampak seveda, do tega ne bo nikoli prislo, saj je vedno lahko najti izgovor in kazati s prstom drug na drugega…potrosnik na zakonodajo, ces zakaj pa to dovoljujejo, dobavitelji pa na zakonodajo in potrosnike, ces saj si kupci cenenega mesa zelijo.

 • Odgovori Matej Zalar 6. 3. 2019 at 12:37

  Stavim, da se take pizdarije v Italiji ne dogajajo, čeprav so Italijani z vsemi žavbami namazani. Zakaj? Ker so glede hrane občutljivi in se ne zgodi, da boš prišel na piknik, gostitelj se bo pa hvalil, da je dobil meso blazno poceni. “Aha, hvala za vabilo. Danes mi meso ne paše, imaš kaj bučk?”
  Ljudje, ki so dalj časa živeli v tujini, so mi razložili, da lahko v trgovini kupiš precej poceni meso, lahko pa tudi zelo dragega in kakovosntega. Pri nas te izbire praviloma ni, v vitrini se valjajo na kupu svinjski vrat, stegno, pleče in ribica, etikete so razmetane, tako da ne veš katera kam sodi, če mesarja kaj vprašaš, te bo pa že postrani gledal, češ, kaj pa težiš? Skratka, zasleduje se neko enakost, ki je tudi sicer bistvena komponenta življenja v Sloveniji: če eni nimajo za kakovostno meso, bomo pač vsi jedli slabo robo. Poudarjam, ne pokvarjeno, ampak slabo. Po predpisih.

  Bistveni problem je pa v tem, da smo sistem zapletli do te mere, da ga sploh nihče več ne more razumeti, če ni strokovnjak za prehrano, najbolje je, da obvlada kar vse, od biologije in veterine pa do ekonomije in predvsem birokracije.

  Na primer pri šolski prehrani lahko sicer ugotovimo, da otrok ne futrajo ravno s pokvarjeno hrano, ker da ustreza vsem standardom. Ja kakšni pa so ti standardi? Če nek predelovalec mesa ni sposoben normalno razložiti kako je mogoče, da dobi svinjino za ceno riža, bom jaz privzdignil obrvi, ker to enostavno ni logično.

  Res je pa tudi, da jaz hrenovke nisem v trgovini kupil še nikoli v življenju, še manj bi jo kupil svojemu otroku, ko bi ga vpisal v šolo, bi pa jedel prav to sranje.

 • Odgovori kekec 6. 3. 2019 at 12:52

  Malo pretiravaš s tem otrokom (mu boš pred odhodom v šolo zamašil ušesa da se nebo naučil kletvic). Saj narediš kot lahko, mu doma kuhaš normalno, v šoli bo pač jedel tisto kar mu je servirano. Če bo doma premalo cukra, bo hvatal krivine drugje in nadoknadil. Sicer pa se je zadeva s čokoladnimi mlekci in pudingi v najmanjših možnih (malodane 10 ml) pakungah v vrtcih in šolah precej izboljšala, v primerjavi z recimo stanjem izpred 5 let. Zdaj te svinjarije nosijo domov 5x letno, prej so jih vsak dan.

 • Odgovori Somersault 6. 3. 2019 at 12:56

  Kot mati dveh otrok bi bila presrečna, če bi tovrstni prispevki uspeli spremeniti kaj v šolski prehrani. Prehrana v vrtcu je bila z zdajšnjo v šoli vrhunska, organizatorica prehrane pa je z budgetom delala čudeže. Res so imeli za rojstne dneve kartonasto torto, da so pihnili svečke, namesto cukra pa so starši rojstnodnevnika prinesli moko, kvas in sadje, da so si otroci sami zamesili in spekli kruh ter stisnili sok. Niso se pritoževali ne otroci ne starši.
  V šoli, ki drugače slovi kot najuspešnejša osnovna šola, pa je zgodba povsem drugačna. Otrok večino obrokov sploh ne poje, tako da vsak dan nosi s sabo še doma pripravljeno malico. Pa se zavedam, da se vse vrti okoli denarja, se pa strinjam s tabo, da organizator prehrane, ki v svoje delo vloži vsaj malo truda, lahko preskrbi kolikor toliko kakovostne obroke.

 • Odgovori NIHČE 6. 3. 2019 at 13:13

  V Sloveniji se histerizira za vsak k***. Teden dni nazaj sem bil na Dunaju, prodajalnice kebabov so bile kar polne, ni bilo videti, da so ljudje zaskrbljeni. Seveda ne podpiram, da se prodaja zanič meso, vendar tako grozno stanje, kot se včasih prikazuje pa tudi ni. Se kar strinjam s Kekcem, da prehrana v šolah ni slaba, ne smemo pa pozabiti, da so javni zavodi vezani na javna naročila, kjer je izbira dobavitelja vezana na najnižjo ceno (sem član sveta zavoda ene izmed gimnazij v Lj. in zadeve kar poznam). Seveda lahko z kriteriji postaviš merila, vendar zadeva ni tako enostavna, saj ti s strani nadzornih služb hitro sprožijo postopek kršitve določil zakona. Marsikateri junak v gospodarstvu si niti ne predstavlja, kako nori so postopki v javni upravi in kako težko je stvari uslužbencem reševati v tem močvirju predpisov, ki se jih morajo uradniki držati. In vsaka sprememba gre samo še v sprejemanje novih predpisov, Slovenija je resnično prenormirana!

 • Odgovori Matej Zalar 6. 3. 2019 at 13:34

  @Kekec: Pretiravam nalašč. Saj ne bi šel kuharici težit, ampak treba jih pa gnjaviti, sicer se res ne spremeni nič. Misliš, da bi otroke nehali s sokovi pojiti, če ljudje ne bi identificirali tega problema? Mogoče lahko minimalne zasluge pripišeš tudi temu blogu.

  @Nihče: Mene predvsem preseneča ta šok, češ, joj, Šiptarji nam prodajajo kebab s cenenim mesom! Ja kaj so pa ljudje mislili, a so res tako prizadeti? Seveda je to najslabše možno meso in seveda nikogar ne bo ugonobilo, če bo to jedel enkrat letno. Jaz sem sicer zaključil s kebabi po tistem, ko so me klicali na letalo po imenu, meni je pa na sekretu medtem teklo iz riti.
  Kar se tiče slovenskih javnih služb, se pa seveda vse konča – ali začne – pri birokraciji. Zato, da ne bi ena organizatorka prehrane zrihtala posla svojemu stricu, so zapletli sistem do te mere, da nihče več ne more delati normalno. Poleg tega je pa še rezultat slabši, ker vedno zmaga tisti, ki hvata krivine in je sposoben zadostiti ravno minimalnim standardom kakovosti. Erika Žnidaršič jih lahko potem še tako neusmiljeno drka z bizarnimi prijavami, ampak oni so kriti, ker meso v resnici sploh ni zanič, čeprav je v eni hrenovki recimo – karikiram – 20 različnih prašičev iz treh različnih klavnic. Dejansko to sploh ni problem, ker otroci radi jedo tisti ragu … mpak radi jedo tudi v McDonaldsu, kjer je meso tudi čisto kakovostno, vsekakor pa dovolj, da ga lahko strežejo. In vsekakor je tudi bolj kakovostno kot döner pri tvojem najljubšem ponudniku 🙂

  @Somersault: Organizator prehrane pa uči še gospodinjstvo in se ukvarja z birokracijo, tako da mu na koncu zmanjka časa.

 • Odgovori Nihče 6. 3. 2019 at 13:56

  Matej, točno to: ” Zato, da ne bi ena organizatorka prehrane zrihtala posla svojemu stricu, so zapletli sistem do te mere, da nihče več ne more delati normalno.” 🙂

  • Odgovori Jazsembog 8. 3. 2019 at 18:05

   In ka zdaj. Če ne na njo, bi na katero drugo drkali

   • Odgovori RTV kurbenhaus 8. 3. 2019 at 22:41

    2 stvari:
    1. Ti nisi bog
    2. Z svojim RTV prispevkom nočem plačevati storitev kurb, še posebej ne za to, da bodo ob 10:30 zjutraj otrokom normalizirale pornografijo v kateri jo skupinsko fuka 6 črncev, da ostalih perverzij ne omenjam

    • Odgovori Jazsembog 9. 3. 2019 at 23:25

     Kdo ti je kriv, da ti otrok ob 10.30 gleda televizor…

 • Odgovori RTV javna hiša 7. 3. 2019 at 9:21

  Živjo, mi prosim objaviš komentar, ki je v čakalnici?

 • Odgovori David 7. 3. 2019 at 10:37

  Me pa čudi ena stvar: kako to, da ni še nihče odprl kebabdžinice z res kvalitetnim mesom. Ker ideja te jedi je vrhunska. Kot je bil pred par leti boom s hamburgerji in kvalitetnim mesom (ob zadnjem obisku hood Burgerja sem sicer dobil občutek, da so se lastniki vendarle malo ‘prilagodili’ – na slabše). Ali pa morda niti ne smeš v tak biznis, ker boš dobil obisk kake šiptarske mafije?

 • Odgovori Matej Zalar 7. 3. 2019 at 11:45

  Ker bi skoraj vsi, ki se zdaj razburjajo zaradi cenenega mesa, ponoreli, ko bi nekdo zatak kebab hotel 6 evrov.

 • Odgovori kekec 7. 3. 2019 at 12:25

  @David: pred 15 leti je bil kebab pri nas hrana, ki si ji skoraj težko rekel fastfood. En čudak na trubarjevi je celo vsako jutro natikal meso na palico. Ampak v tekmi z multinacionalko in nedoločljivo mesno gmoto za 2,5 eur so tudi najbolj trdoživi entuziasti obupali.

 • Odgovori Boki 7. 3. 2019 at 15:58

  @Kekec: verjetno govoris o legendarnem Aga kebapci, ki je bil sploh prvi v Ljubljani in verjetno celo v Sloveniji. Ker smo hodili v osnovno solo 100 metrov stran, smo bili tam ob otvoritvi in spomnem se, da se je talalo zastonj kebabe. Res je bil dober, takrat so se celo se potrudili in skuhali neko meso v omaki, ne vem kako se je to imenovali, ampak hitro obupali, saj tega ni nihce jedel. Koliko je bil tisto meso res kvalitetno ne vem, ampak ti verjamem. Google danes pravi, da je Aga na Trubarjevi permanentno zaprta.

 • Odgovori Disguy 7. 3. 2019 at 22:49

  Zanimivo, da še nikoli ni bilo medijske gonje zaradi štantov, ki na Prešernovem trgu med veselim decembrom prodajajo meso, ki je morda stalo največ pol evra za 5 evrov. Zaradi Sarajevih čevapčičev sem se ob 3. zjutraj od znotraj prepucaval na stranišču in mislim, da takrat nisem bil edini. No pa tudi o ”kuhanem vinu” na večini stojnic bi se dalo razpravljati 🙂

 • Odgovori filmoljub 8. 3. 2019 at 9:02

  Eh, spet lovimo kurje tatove in iščemo krivce na napačnem koncu, da ni treba razmišljati o pravih vzrokih za tako stanje — (tudi) debilnih potrošnikih, seveda — še bolj pa tistih, ki namesto z ustrezno zakonsko regulativo (polnih ust populizma o skrbi za blagostanje) operirajo zgolj z dejavniki lastnih in strankarskih interesov. (Tako kot hinavsko govedo Židan pred leti, o čemer si nikoli več ni govorilo, pa to ni bil ne prvi ne zadnji primer.) Kaj storiti, če tvoja država nima več zdrave pameti in ti dobesedno dela škodo? Jaz res ne vidim drugega načina kot tistega, ki so ga ubirali naši predniki pred stoletji.
  .
  https://youtu.be/mrppaQASY_k

 • Odgovori Jazsembog 9. 3. 2019 at 23:32

  Slovenci imamo isto življenjsko dobo kot Kitajci. To lahko pomeni samo dvoje, da je človeško telo zelo odporno na drek. Ali pa da na Kitajskem ni toliko dreka kot si mislimo zahodnjaki, ali pa ga je na zahodu več kot si mislimo slovenci, da ga je je.

 • Odgovori Boki 10. 3. 2019 at 0:25

  @jazsembog: tudi genetika naredi svoje. Ubistvu ogromno. Ampak Slovenci smo pa seveda ja genetsko superiorni. Toliko izvrstnih športnikov in znanstvenikov.;) Torej lahko potegnemo črto. Slovenci jedo večje sranje kot Kitajci:D

 • Komentiraj