Polarne razmere

Nekoliko nižje zimske temperature, ki so bile nekoč nekaj običajnega, so v družbi bebcev medijska senzacija, ki jo imenujejo polarni mraz, kar me je že napeljalo na misel, da je to morda geografski ali meteorološki termin za pojav, ki ga prinese severni veter s severnega tečaja.  A v geografskem leksikonu te besedne zveze ne najdem, zato domnevam, da gre za žurnalistično terminologijo za pomoč pri podebiljevanju ljudi, ki morajo dobivati navodila za vse, tudi, kako ravnati v mrazu – ali v vročini, obilnejšem dežju, sneženju in podobno. Kakorkoli. Res je mraz. Nisem še doživel, da bi zaledenela Glinščica.

Nekoliko višje ob toku navzgor si bom jutri že upal stopiti na led.

Na Koseškem bajerju je polarna veselica popolna.1

Domnevam, da bo trajala dokler ne bo zaplaval prvi entuziast, kot lani, ko so mediji v pomladanskih temperaturah še nekaj ur pred udorom ledu vabili k drsalnemu živžavu. Letos je občina za varnost poskrbela z nekaj reševalnimi obroči in le ugibamo lahko, kdaj jih bodo pokradli.

Letos je šla na led tudi Pippa.

Ampak ker situacije nima pod nadzorom, ji ni najbolj všeč.

 1. Za večjo fotko klikni na fotko. []
Prejšnja objava Naslednja objava

11 komentarjev

 • Odgovori Seamus 7. 1. 2017 at 19:48

  Saj so metereologi lepo razložili. Polarni mraz je kr nekaj, ok, tega iz vljudnosti niso povedali direktno. Samo, te dni se nam dogaja polarni zrak, ki pa ne pomeni direktno tudi exstremnih temperatur (ki so v resnici čisto normalne temeprature za naše zime), temveč samo to, da je prišel iz tistih logov in je mrzel in predvsem zelo suh.

 • Odgovori Roman Černigoj 8. 1. 2017 at 13:06

  …in zelo osvežilen in brez usranih umazanije in PM delcev. Uživajmo dokler je tako.

 • Odgovori filmoljub 8. 1. 2017 at 14:57

  Ha ha, “polarni mraz”, ja. Tudi iz najbolj banalnih reči je pač treba narediti nekaj posebnega in medijsko senzacijo, da ustvariš novico (tudi tam, kjer je ni). Ne moreš verjeti, kako debilen narod smo postali.

 • Odgovori Matej Zalar 8. 1. 2017 at 17:55

  Saj je drugod še slabše oziroma smo ta način poročanja uvozili iz ZDA (o katerih ima pa to ljudstvo res marsikaj za povedati), tako kot uvozimo praktično vse, kar je bebavega in le malo tistega, kar bi bilo koristno.

 • Odgovori MK 11. 1. 2017 at 23:27

  Tudi jaz sem tako mislil do včeraj… ko je bilo -17 in sem klel ko 100 mater in si mislil, da je tole sigurno maščevanje ARSO-a, ker so se vsi delali norca iz te definicije “polarnega mraza”.
  Mi pa ne bo nihče rekel, da je to normalna temperatura za ta letni čas. Saj paše, ampak, da bi bilo pa cel teden pod minus deset ves čas se pa v zadnjih 20 letih ne spomnim.

 • Odgovori Matej Zalar 12. 1. 2017 at 0:45

  Saj pravim … takega mraza, da bi zmrznila Glinca, ne pomnijo niti najstarejši občani 😆 Ravno danes sem klepetal z občanko spoštljivih let, ki mi je zatrdila, da Glinca še nikdar ni tako globoko zamrznila, da bi lahko po njej tacal pol stota težak pes.

  • Odgovori Ataštrumf 12. 1. 2017 at 11:03

   @Matej

   sicer ravno ne paše v to temo pa vendar…a bi mogoče kdaj naredil zapis z navodili o vzdrževanju in urejanju brade ter proces sprejemanja brade s strani obeh tvojih ljubljenih…:)

   • Odgovori Matej Zalar 12. 1. 2017 at 18:14

    Pa saj o tem sem že nekaj pisaril: KLIK

    Če z eno od ljubljenih misliš psico, ji je za brado malo mar, doktorica pa zadnje čase sitnari, da pretiravam z dolžino dlak, a prav veliko bržkone ne bo dosegla, ker so kocine res še najmanjši problem 🙂

    • Odgovori Ata Strumf 12. 1. 2017 at 21:45

     Ce pa je najljubsa zobarca…verjemi…pol pa je problem…

 • Odgovori Seamus 12. 1. 2017 at 8:19

  Ja sj, tako, kot se ne spomnijo kje so včeraj pustili očala 😉
  Zame je referenca Bled in jezero, ki je sredi januarja že zmrznilo in smo za zimske počitnice (konec januarja, tiste 14 dnevne) že drsali na jezeru, če le ni zapadel sneg. Neredko so se po ledu vozili tudi z avti in kočijami. Sedaj pa je pogled na jezero precej jesenski. Tako, kot tudi metereologi povedo, da je bil ta vdor polarnega zraka včasih bolj pogost, kot sedaj ko pride samo vsakih nekaj let.
  Je pa res, da je razlog zamrznjene Glince tudi v tem, ker je letos vode relativno malo in potem tekoča voda lahko zmrzne precej hitreje. Jezero pa potrebuje svoj čas konstatno nizkih temperatur.

 • Odgovori Matej Zalar 12. 1. 2017 at 18:14

  Točno tako, voda skoraj stoji.

 • Komentiraj