Policija kot v Pakistanu

Ne vem ali v sprejemnici Policijske postaje Ljubljana Vič vedno dela isti možakar ali jih je več in so vsi enako neprijazni, odrezavi in zadirčni – pa če si tam zaradi ukradenih tablic, ker si med postopkom policistov izgubil telefon, ker se je nekdo izdajal za policista in te ustavil z modro lučjo ali če mu skušaš razložiti, da se nekdo na Facebooku izdaja zate … čemur sledi tudi poskus razlage kaj sploh je Facebook. Postopek se začne tako, da te sprejemni tako rekoč odžene na retro stole, ki so ravno toliko oblazinjeni, da niso dovolj mehki in iz ravno takega materiala, da imaš po desetih minutah mokre gate. Na tem stolu si obsojen na petnajstminutno listanje brošur o varnosti na cesti, kako med dopustom pred vlomilci zavarovati stanovanje, in podobne nesmisle.

Ko sem si prebral vse o tem, da moramo biti pozorni na motoriste, me je kriminalist odpeljal v pisarno, kakršne bi se sramovali tudi pakistanski policisti.

Razložil sem torej moj problem, da se neznanec na Facebooku izdaja zame, kar se je kriminalistu zdelo še bolj bizarno kot meni, in hitro je ugotovil, da gre za krajo identitete. Ko sem mu hotel lažni profil pokazat, se je pojavil manjši problem.

Kriminalisti nimajo dostopa do interneta.

Žal nisem imel računalnika in mobilnega modema, zato sva si zadevo za silo ogledala na telefonu in spisala zapisnik, ki sem ga še slovnično popravil in redaktorsko uredil. Medtem je kriminalist uspel priklicati nekoga, ki naj bi dostop do interneta imel. A povezava je tako počasna, da smo slednjič raje pogledali zajeme zaslona na mojem USB-ključku. Trajalo je celo večnost, ker predpotopni računalnik ni našel diska, naslednjih deset minut pa je trajalo, da se je usposobil tiskalnik, ki je to natisnil.

Pred nekaj meseci smo se čudili fotografijam policijskega sindikata, ki so prikazovale šokantne razmere, v kakršnih delajo policisti. Mogoče si kdo misli, da so izbrali nekaj najhujših primerov, a sumim, da je povsod enako. V pisarni viških kriminalistov so se prepiha lotili tako, da so polomljen pokrov zračnika nadomestili s škatlo za papir formata A4. Pozimi je menda v pisarni vseeno mrzlo, ker okna že nekaj let ne tesnijo več, poleti pa je obupno vroče. V pisarni imajo polomljene stole, trideset let stare mize iz časa, ko je narode v Jugoslaviji na uzdi še držal tovariš Tito, stene so razpokane in tla zlizana … približno tako, kot če bi bili na mejnem prehodu med Azerbajdžanom in Gruzijo.

Kriminalisti pa nimajo interneta, ker, kaj vem, bi sicer viseli na Facebooku?

Mimogrede, računalniki obratujejo na zanesljivem operacijskem sistemu Windows 2000.

To pomeni, da ta država že vsaj deset let ni poskrbela niti za računalnike policistov, vsa ostala oprema pa je stara od dvajset do trideset let. Kriminalisti, ki se ukvarjajo s tistimi kriminalnimi dejanji, ki prizadenejo malega človeka, delajo v slabših razmerah kot leta 1989, medtem pa je neka bivša ministrica neke bivše vlade sklenila nerazumno visok posel za najem prostorov za NPU … in ko je novi minister za notranje zadeve to pogodbo razdrl, si nekateri upajo to problematizirati.

In kje je bil policijski sindikat pred dvema letoma? Zakaj niso že pred nekaj leti opozorili na nevzdržne razmere? Moj novi prijatelj na PP Ljubljana Vič je samo pomenljivo skomignil z rameni. Jasno, ker je bilo sindikatom za policiste v resnici vseeno.

Prejšnja objava Naslednja objava

15 komentarjev

 • Odgovori seamus 29. 6. 2012 at 20:15

  Meni je to žalostno. Leta 2007 sem na objekt zadnjič nameščal windows 2000, sicer res stabilen operacijski sistem, samo takrat že močno zastarel.

  In ali si res prepričan, da imajo Win2k? Ker ta operacisjki sistem ne prepozna USB ključka. Za to potrebuješ dodaten gonilnik – za vsako firmo, ki proizvaja USB čipe posebej, lahko si imel srečo, da so tvoj gonilnik že imeli naložen …

 • Odgovori matina 29. 6. 2012 at 22:13

  Ne poveličuj pakistanskih policijskih postaj, če nisi bil tam. 😉

 • Odgovori chef 30. 6. 2012 at 0:13

  @seamus: V bistvu je bilo tako: moj kriminalist ima Windows 2000. Nekdo drugi ima internet. Printali smo pa prek tretjega računalnika, ki pa mogoče ime kakšen novejši sistem.

  Skratka, noro.

 • Odgovori Krajnc B. 30. 6. 2012 at 7:25

  Chef, večinoma je takšno stanje vsepovsod po Sloveniji, razen na PP, za katere je poskrbela EU z denarjem za Schengensko mejo (tam so zgodbe žal še bolj bizarne..npr. imajo nova vozila, ki pa jih ne morejo uporabljati za klasično policijsko delo temveč samo za mejne zadeve :-/ ). Naj ti napišem samo moji izkušnji:
  1. v pisarni mi je “crknila” ključavnica na predalu mize, zato sem želel, da se zamenja, saj v predalu hranim pomembne stvari in tudi na policiji ne moreš zaupati vsem. Ko je naš vzdrževalec iskal novo ključavnico je ugotovil, da so bile mize donirane s strani sodišča pred davnimi leti in sedaj nimamo nadomestnih delov, na sodišču pa tudi ne, saj so mize dali nam. Ko se je pozanimal glede proizvajalca omenjenega pohištva, je ugotovil, da je firma že zdavnaj propadla in da tudi tako ne bo mogel dobiti nove ključavnice. Na koncu sem sam stopil v Bauxxxs in kupil klasično obešanko ter lastnoročno na predal namontiral ključavnico, kakršno pozna večina stanovalcev blokovskih naselij, saj jih uporablja v kleteh na tistih lesenih vratih. Torej sem na koncu jaz doniral okoli 3 EUR.
  2. Iz enega od uradov na Štefanovi 2 so mi po e-pošti nekega dne poslali dokument, vendar je bil v .docx formatu. MOžakarja sem poklical ter mu razložil, da ga ne morem odpreti, saj imamo OS Win 2000 in temu primerno ostalo software opremo (Word in ostalo kramo), nakar me itak prvo vpraša, ali ne delam mogoče v isti firmi kot on in da naj si z neta potegnem konverter dokumentov, naložim zadevo na svoj službeni PC in nato odprem dokument. No, ko sem mu razložil, da v naši firmi za kaj takšnega potrebuješ status administratorja sistema, sem ga uspel prepričati, da na različnih nivojih v tej naši firmi pogoji dela pač niso isti. Verjamem, da na Štefanovi okna dosti bolj tesnijo kot pa na postajah…še posebej v glavnem mestu Slovenije. LP

 • Odgovori Krajnc B. 30. 6. 2012 at 7:33

  Pa še nekaj, pri nas imamo dostop do interneta :-)…priznam pa, da smo pa morali kar nekaj časa prepričevati nekoga na višjem nivoju, da so nam “odprli pipico” in ga prepričali, da ga v teh dobi policija preprosto potrebuje in to ne za “surfanje” ampak zaradi takšnih stvari (kraja identitete, goljufije ipd.), kot jih opisuješ sam.

 • Odgovori seamus 30. 6. 2012 at 8:23

  Meni v Sloveniji ne bo nikoli jasno zakaj nekdo ne popizdi. Prou nihče ne popizdi. Za to ali si črn ali bel si se pripravljen kregat stoletje, zato, da bi imel spodobno delo in razmere v državi pa ni pomebno. Sploh.

  Da ne omenjem, kako je nepomebno šele kakšno izobrazbo bo dobil tvoj otrok … Važno je, da se kregamo za davno minule stvari, ki za moje pojme nimajo nobenega pomena na to kako se bo šolal moj otrok. Žalostno, res žalostno.

 • Odgovori blitz 30. 6. 2012 at 13:00

  “…me je kriminalist odpeljal v pisarno, kakršne bi se sramovali tudi pakistanski policisti.” – Kaj, ali niso imeli niti stropnega ventilatorja? 😉

  V bistvu pa je vse skupaj zelo zelo žalostno. Ni pa to nič novega, podobnih je večina bolnišnic po državi.

 • Odgovori smoger 30. 6. 2012 at 13:57

  Cela javna uprava v Sloveniji bi morala uporabljati Linux, Open Office in podobne zadeve.

 • Odgovori seamus 30. 6. 2012 at 14:03

  @smoger – kot prvo, bi jo moralo biti manj!

 • Odgovori smoger 30. 6. 2012 at 15:09

  Res je. No, za začetek bi si lahko omislili nabolj kulturen brskalnik na svetu… 😉
  http://www.opera.com

 • Odgovori seamus 30. 6. 2012 at 16:55

  @smoger – men pa ne potegne, pa še RSS feedov ne obdela, tako lepo in priročno, kot Firefox.

 • Odgovori doknir 30. 6. 2012 at 17:58

  da imajo Win2k? Ker ta operacisjki sistem
  ne prepozna USB ključka

  To je bil Windows 98! Windows 2000 in ME prepoznata USB ključke oz. diske …

 • Odgovori chef 30. 6. 2012 at 20:35

  @blitz: Skoraj prepričan sem, da ne. In skoraj prepričan sem, da imajo kakšen ventilator, ki ga fantje sami prinesejo iz Hoferja.

  @seamus: Preberi si nekaj objav nazaj komentarje pri objavi Luksuz in ti bo vse jasno. Da ljudje ne popizdijo, ima pa nekaj zraven tudi šolski sistem, ki nas je vzgojil v popolne idiote. Še najbolje pri nas skozi življenje pridejo tisti, ki so bili lumpi in so imeli kar naprej težave s sistemom.

  @Krajnc B.: Seveda je na Štefanovi vse v redu.

 • Odgovori Nina 1. 7. 2012 at 17:49

  Chef, ob istem času, ko si policaju prijavljal krajo identitete, sem se težkih nog (in srca) usedla na tiste iste nemogoče stole na PP Vič in čakala policaja, da preverim zakaj točno sem naredila prometni prekršek. In tudi jaz se nisem mogla načudit socrealističnim prostorom in opremi. Shudder
  Policaji pa v mojem primeru zelo prijazni. Pohvalno.

 • Odgovori chef 2. 7. 2012 at 9:36

  Policaji so res prijazni, razen seveda težak v sprejemnici.

 • Komentiraj