Policija ne more nič

V tej zafurani državi se počasi že počutim kot v getu ali kakšni zakotni sicilijanski vasi, kjer nad vsemi zakoni velja omertà, zadeve pa moramo očitno razreševati med seboj, pri čemer zmaga najmočnejši oziroma najvplivnejši ali tisti, ki ima največja jajca. Ko se poštenemu človeku zgodi, da mora zaradi ljubega miru plačat nekaj stotakov sumljivim tipom samo zato, ker institucije, ki jih plačuje, svojega dela iz takšnih ali drugačnih razlogov nočejo opravljat, je to za moje pojme poraz države, ki naj bi imela eno samo funkcijo: zagotavljanje varnosti. Pri nas ne deluje več noben sistem: od tako osnovne zadeve kot je varstvo potrošnika do zdravstva, socialnega varstva, sodstva … in kot sem včeraj še enkrat videl … policije.

V hišni krčmi pod blokom se zadržujemo kultivirani ljudje. Kot povsod, se seveda najde tudi kakšen pijanček, ki je po eni strani sicer hecna popestritev, a na splošno kvari ambient, ker smrdi, nikoli nima dovolj denarja, in je še tečen ter nesramen. Zjutraj je lahko zadirčen in tečen kot sto hudičev, zvečer se pa že prilizuje s šopkom pokradenih rož. Včeraj zvečer je smrdelo po pijancih, kar je tam nenavadno. Natakarica je bila slabe volje. Potem so prišli policaji.

Preden sem se priklatil za šank, je bila namreč pizdarija. Zgoraj omenjeni bebček, ki je s seboj privlekel še enega pijanca, je cel večer razgrajal. Nekdo ga je že nagnal, pa je prilezel nazaj in še naprej težil, pošiljal vse skupaj v kurac, verjetno je sitnaril, ker ni dobil pijače. Natakarica ni videla druge rešitve, kot da – po navodilih šefice – pokliče policijo. Preden so se primajali, je prvi pijanček, stari znanec policije, že odkolovratil, drugi je še vedno smradil za mizo.

Kar se je dogajalo potem, je čista slovenska policajska klasika.

Z uradnim besednjakom sta se spravila na natakarico, jo legitimirala na način, kot da ona povzroča težave, in jo dobesedno zasliševala z vprašanji, kaj točno je kdo rekel, češ, v čem da je sploh problem, saj da pijanček v miru sedi za mizo in nikogar ne moti. Po policajevi skrajno arogantni in nesramni izjavi naj bi “nabavili varnostnika”, saj da policija v tem primeru ne more nič. Ob takih policajizmih jaz ne morem držat gobca: “V tem primeru je rešitev ta, da jaz naslednjič pijanca lastnoročno vržem na cesto?”

Odgovori mi (arogantno, zajebantsko): “A ste varnostnik?”

“Ne, nisem,” se zasmejem.

“A je kaj smešno?” vpraša z glasom, češ, ne se zajebavat z mano, jaz sem uradna oseba in te lahko takoj pojaham, ker si zmotil uradni postopek.

“Ne. žalostno je!”

“Zakonov si nismo izmislili mi!”

Seveda si jih niste, ampak noben normalen človek v takem sistemu ne bi hotel delat! Za kaj takega moraš biti policaj. Tega seveda nisem rekel naglas, sicer bi utegnili na pijanca res pozabiti in bi s seboj pobasali mene. Sta bila pa vseeno tako dobra, da sta stopila do alkoholika, ki je takoj, pohleven, kot da se je cel svet zarotil proti njemu, nekako vstal in se opotekel na plan.

Res ne vem, kdo nas tukaj zajebava!

V krčmi dela gospodična, ki po zakonu vinjenim osebam ne sme točiti alkoholnih pijač, pijanci pa imajo pravico, da punco, to doživljamo tam non-stop, zmerjajo in pošiljajo v vse mogoče organe. Po naših zakonih mora natakarica očitno počakat toliko časa, da jo nekdo useka. Če policijo pokliče prej, jo legitimirajo in napizdevajo, naj si “nabavi” varnostno službo. Žal mi je, da scene, kako represivna organa pomagata, ker nekdo kali javni red in mir, nisem posnel. To bi bila uspešnica! Plačujemo davke za to, da nas policija varuje, operativec pa poučuje natakarico, da je za vzdrževanje reda in miru v krčmi dolžna “nabaviti” varnostno službo.

Ko bo enkrat tistega pijanca nekdo lastnoročno zabrisal na pločnik in si bo po nesreči izbil dva zoba, lahko dvakrat ugibate, kdo bo najebal!

In v taki državi naj se počutim varno?

Fuck off!

Prejšnja objava Naslednja objava

28 komentarjev

 • Odgovori smoger 30. 12. 2010 at 18:32

  31.12.200y (!!!)
  Oseba, ki se profesionalno ukvarja z glasbo, igra na tisti dan na svoj inštrument (v bloku), nakar zazvonijo policaji in sporočijo, da naj glasbenik takoj preneha, ker moti sosede. Pri naslednjem obisku kapsov bi padla še denarna kazen.

  :S

 • Odgovori Rocco 30. 12. 2010 at 18:47

  Imam boljšo. Človeka zbudijo policaji, mu povedo, da ga je eden izmed sosedov prijavil zaradi povzročanja hrupa. Rečejo mu, da niso zaznali prijavljene kršitve in mu napišejo plačilni nalog. Kdo zdaj tu koga zajebava?

 • Odgovori Anonimno 30. 12. 2010 at 18:58

  Chef-vse to se na žalost ponavlja na 1000 lokacijah vsakodnevno po vsej Sloveniji.
  Policaji bi bili npr. veliko učinkovitejši,če bi se jim zazdelo,da je morda glasba v lokalu pre glasna…za to so njihova tacenska ušesa izvežbana in bi lahko takoj ukrepali…
  Smoger-sorry-ne glede,da gre za profesionalca,zna biti njegova vadba(ali pa igranje iz užitka) za sosede v bloku preveč moteča… V bloku se biva in ni lepo če si zaposleni “nosijo” domov preveč službenih zadev.
  Moj sosed dela v klavnici in če bi…

  B.

 • Odgovori usahero2 30. 12. 2010 at 19:05

  Policija je organ, ki ščiti tiste, ki imajo, pred tistimi, ki nimamo.

  Sploh ni važno, na kakšen način so si tisti, ki imajo, ta denar in kapital prislužili (ponavadi na nezakonit način, ker na zakonit način je zelo težko obogateti).

 • Odgovori Anja 30. 12. 2010 at 19:21

  jaz imam še hujšo izkušnjo.. po ne vem kolikih klicih na “pomoč” mož postave zaradi očitnega kaljenja javnega reda in miru s strani nekega lokala, ki je bil čisto slučajno pod oknom moje spalnice, ga zaposlena na terasi lokala vpraša, kdo je klical, ker imajo dovolj, da jim težimo, ker smo resnično zoprni – seveda, med tednom ob 3h, 4h ponoči bi resnično rada spala, saj imamo nekateri po čudnem naključju naslednji dan službo, ji policaj reče, da ne ve, ji bo pa povedal, ko vidi zapisnik klica in ji sporočil (!!!!), je pa skupaj z njo potem ugotavljal kdo bi lahko bil, kje je prižgana luč ipd.

  Vam povem, da sem skor padla ven, še danes mi je žal da nisem snemala. Pritožba na PP kakopak ni bila uspešna. In ja, sem prepričana, da se to dogaja na veliko koncih. Ponekod naskrajo lastniki, ponekod so oni tisti, ki imajo na strani policijo. Nasrkamo pa tisti, ki smo najmanj krivi.

  No, da groženj s strani lastnikov potem ne omenjam. In po odhodu policistov se je žurka seveda nadaljevala. Muziko in vpitje pa se je slišalo skozi zaprta vrata lokala in naša zaprta okna popolnoma razločno.

 • Odgovori smoger 30. 12. 2010 at 19:25

  @Anonimnež:
  3 facts:
  1.inštrument: klavir
  2.glasbena zvrst: klasika
  3.poglej datum v mojem predhodnem komentarju

  Nadaljujem?

 • Odgovori Rado 30. 12. 2010 at 20:18

  “V naši zafurani državi se počasi že počutim kot v getu”

  Tako hudo je v naši prestolnici? Jejhata! Boš moral moral malo na deželo Chefe. Tu imamo še do govedi spoštljiv odnos.

 • Odgovori Alex van der Volk 30. 12. 2010 at 20:45

  Se mi ne da prijavljat v sistem za napisat en komentar, Chef bo že vedel da sem to res jaz 🙂 V glavnem, podobno sem se spraševal jaz kakšno leto in pol nazaj ( http://volkec.blog.siol.net/2009/08/22/mi-nismo-varnostniki/ ) in slej ko prej ne more biti naključje, kako sta si oba primera na las podobna. Koliko mislite da jih je še v Sloveniji? In ali se še kdo sprašuje zakaj so strani Črne kronike vsak dan sproti tako dobro zapolnjene? Jaz ne vem ali si jaz narobe tolmačim zakon, ampak razgrajanje po mojem mnenju sodi med prekrške zoper javni red in mir in ne vem zakaj policija pravi da ne sme ukrepati. Enostavno ne vem in ne razumem

 • Odgovori mumbly 30. 12. 2010 at 21:04

  Ja, ja, včasih je bilo drugače. So se domači fantje iz zgornjega konca vasi stepli z unimi iz spodnjega konca. Je pokalo in škripalo okoli šanka pa še aufbiksalo zraven, da je bilo groza. Pa pripeljeta dva domača policaja z beloplavim fičkom. Ustavita pred gostilno in prav starejši mlajšemu, da naj gre pogledat, kaj se dogaja v gostilni. Ta mladi si popravi rekelc in opasač in vstopi v gostilno. Že čez dve sekundi je s hrbtom naprej priletel iz gostilne, naredil dva prevala in en premet ter se zložu pri starejšega policaja nogah. In starejši ga vpraša: “A je gužva?” Ta mlad pa tako še malo grogi pravi:” Ma niti ne, sem bil čist prec na vrst.” 😀

 • Odgovori Janez 30. 12. 2010 at 21:36

  Ne vem kaj se sekirate. Stvari nasploh niso tako slabe. Če bi ljudje imeli kaj “jajc”, bi stopili do takšnega in ga napotili vn. Problem dan danes je da ste same “BOJEČKE”, ne poznam več dosti ljudi, ki bi se sploh še upalo postavit za sebe, in to ne pomeni fizično obračunati s človekom! Niti argumentirati si ne upajo.. Tako kot mi je enkrat razlagal stari gospod, katerega srečo sem imel, da sem ga spoznal: “Slovenci smo glasni samo doma, doma si upamo vse, ubijamo, pretepamo, itd.. a ko pride pa do situacije vzunaj, da je treba kaj narditi, smo pa navadne “REVE”!” In še kako prekleto drži! Tudi ti “Chef” si navadna reva in vsi ostali, ki mislite, da vam bo računalnik in internet rešil težave, bedo in da se boste lahko postavili zase.. kaj zdaj počneš? Jamraš, storil nisi nič, še z gospodom policajem se nisi bil sposoben dogovoriti ničesar! Malce se zamislite nad sabo in ukrepajte, ko imate priložnost, ne pa da jamrate celo življenje, kako vam je hudo in kako se vam dogaja krivica.. Pa preden boste začeli pluvati po meni in meni podobnim, morate vedet, da kdor se večno umika, ne pride nikamor. Znajdite se, vzrajajte in naredite kaj dobrega,.. če znate dobro agrumentirati in človeka spraviti v sramoto in da je spoznal, da se to ne dela, ste naredili ogromno! Vedno je potreben eden, da da pobudo, ker so vsi reve..
  Zato pa imamo kar imamo..
  Lep pozdrav, vaš Janez

 • Odgovori Anonima 30. 12. 2010 at 21:44

  Ravno danes sem brala. Npr. vsi bi radi shujšali a koliko jih pride v telovadnico. Vsi bi radi boljši skupnost, a koliko jih pride na sestanek mestnega sveta,…. pač v tem smislu,… sam pol mi je kapnilo,… ja kolk folka pa to sploh ve? Očitno je oblasti v interesu, da se čimmanj folka zaveda moči, ki jo ima, če se ZDRUŽI,….

 • Odgovori bojan 30. 12. 2010 at 21:45

  5.smoger, tud če igra klavir pa klasiko pa je splih nobel človk, bi šlo men grotzn na živce , če bi mi dan za dnem tolku po klavirju…ku.rc gleda njega pa njegov klavir…jaz imam rad pa Meatalico, ki bo ćez 100 let tudi klasika, a ne ?? 9. Janez , sej maš en mal prav, ampak velik pa ne..po moje si gledu preveč filme od Charsla Bronsona…dejtco je, da bi moral policaji red delat, ne pa navadni ljudje..zato majo policaji plačo, ki jim jo mi dajemo..ampak naši policaji so reve, ki se upajo težit samo navadni raji..

 • Odgovori chef 31. 12. 2010 at 0:08

  Jaz sicer verjamem, da so zakoni napisani debilno – ne morem pa prebavit odnosa, ki je bil katastrofalen. Možakar je nastopil kot da je vsega kriva natakarica, ki je bila po incidentu še pol večera sesuta.

  @Rado: Na vasi se da vse zmenit.

  @Alex: Tega ne razume nihče. Če pa policaja vprašaš, kaj se gre (kot sem ga jaz), ti pa latentno zagrozi. Če bi stegnil jezik še enkrat, sem prepričan, da bi dobil nalog zaradi motenja postopka (ki ga sploh ni bilo).
  Rezultat? Naslednjič bom tega pijanca odvlekel na ulico in ga dvakrat na gobec? A je to rešitev?

  @Janez: Malo preveč si pameten. Jaz sem tega pijanca že enkrat odvlekel na drugo stran Tržaške, mimogrede. Nisem pa niti plačan za to niti nimam te pravice. In nauči se brat, ti cepec. Ko me bo enkrat policaj videl, da pijanca vlečem čez pol Viča, bo pa meni napisal kazen.

  Ti si eden od cepcev, ki si tako državo zaslužiš. Ti sploh ne razumeš, v čem je probvlem. Mar misliš, da sem jaz tam zato, da delam red? Ne, jaz bi rad v miru spil kofe! In če plačujem državo, pričakujem, da bom dobil ustrezen servis.

  Žal pa živim v državi, kjer volijo tudi buteljni, kakršen si ti.

 • Odgovori smoger 31. 12. 2010 at 12:00

  @bojan: Očala, fant, očala. Poglej tiste številke na začetku mojega 1.komentarja.
  (zadnjič)

 • Odgovori Kane 31. 12. 2010 at 12:14

  Kaj pa pričakujete, ko tudi sami ne smejo nič, pa če je še tako sumljiv osebek. Takoj disciplinski postopki itd., suspendiranje, odpustitev in še kakšna civilna tožba na koncu da ne bo kdo užaljen.

  Se je moj fotr upokojil nekaj dni nazaj po 32 letih v policiji in mi je to že dostikrat razložil v zadnjih letih.

  Vsi hočejo policijo, da dela kar naj bi morala, tisti redki osebki, ki pa to naredijo pa zgubijo službo (ali kaj podobnega) in prav nobenega to ne briga. Ukaze pa kake nove zakone pa radi uveljavljajo tisti osebki, ki služijo po 5k evrov na mesec in nimajo nobenih pravih stikov z realnimi okoliščinami, po kaki možnosti so pa tudi komaj prilezli iz študija pa že ukazujejo policaju, ki dela že 20+ let.

  Narod pa tak al tak nima pojma o pojmu, mi je fotr povedal dosti zgodbic o klicih na 113 (zadnjih 6 let ali kolikor že je skrbel za in pošiljal intervencije), kjer kliče vsak bedak, ki misla da je policija kriva da on stoji že 5 minut na isti točki v mestu, ker ljudje kličejo policijo pa sploh ne znajo povedat kje so in kaj natančno je problem, policaj mora imeti pa potrpežljivost do konca sveta in skrbeti da ne popizdi vsakih 5 minut, ker ga, logično – stalno snemajo.

 • Odgovori direktni 31. 12. 2010 at 14:32

  Me prav zanima, KONKRETNO, kdo izmed policajčkov je zaradi zadev, kot jih omenja Kane, izgubil službo. Pa tukaj ne mislim pijanih in zadrogiranih policajev, pa tistih podkupljivih, ampak tistih, ki so barabo na gobec, če si je to zaslužila ….

 • Odgovori ametist 31. 12. 2010 at 14:39

  @15) Sam sem bil tudi v taki službi, da smo sprejemali klice za posredovanje. Bili smo tarča raznoraznih perverznežev in nadlog v človeški podobi. Vsak klic sem vzel v zakup, ker sem bil pač v službi. Kadar je pa kaj hudega so ljudje zmedeni in težko hladnokrvno povedo, kaj je narobe. Pa tudi taki so bili, ki so težke zadeve prijavili zbrano, da se človek začudi. Glede odnosa policije do nas (navadnih) državljanov pa raje nebi.

 • Odgovori RES JE 31. 12. 2010 at 18:37

  Direktni, ravno veliko takšnih primerov ni, ker tudi oni niso tako neumni, da bi sami sebe tako zatbili! če pa ti samo povem primer, da je pet kriminalcev prišlo na policijo, kjer je dežurala policistka in so tam razgrajali in jo tudi napadli. Seveda je bil uveden postopek, a niti eden ni bil kriv niti za prekršek, VSI NEDOLŽNI!!! Je potrebno še kaj dodati. Res to je bilo že pred več leti, a je danes stanje še bistveno slabše. Očitno ne vemo kaj bi s to policijo, niti kaj bi z državo! Samo bluzimo o neki demokraciji in nekih kvazi člobvekovih pravicah, a nihče ne vzame na znanje, da ko si ga zapekel, je nekih ogromnih pravic KONEC!!!

 • Odgovori bacek 31. 12. 2010 at 18:54

  Prekleto resnično in žalostno. Prekleti uniformirani lakajčki znajo jebat po cesti in tudi izterjat (v vsakem primeru), v takem ko pa rabiš njihovo pomoč pa te zajebavajo in zaslišujejo, naredijo pa 0 od 0. Znanca so v lokalu pretepli, pred štirimi pričami, poklical je policijo da naj gredo v lokal dokler so kršitelji še tam, policaji pa so mu rekli da naj se oglasi na postajo in poda prijavo. Rešili niso nič.

 • Odgovori chef 31. 12. 2010 at 19:04

  Mislim, da je bil v zadnjem času edini kaznovani policaj tisti, ki je na avtocesti prevažal ministrico Kresalovo.
  Če je ne bi imel na zicu, bi mi pogledali skozi prste, to je vsem jasno.

 • Odgovori Maj 31. 12. 2010 at 19:04

  Policija je čisti podn. Drugega kot kasirat na ravni pregledni cesti itak niso sposobni.

  Mi smo imeli najemnika, ki pet let ni plačeval najemnika, če smo prišli bližje je pa nad nas prišel s sekiro,… fotra skoraj fental,…
  Pride policija in reče naj se ga čimbolj izogibamo, da nam ne bo kaj naredil-v naši hiši!

  Ali pa druga stvar, ko mi uradna oseba nekaj naroči, nato ko tisto naredim me pa kaznuje.
  Nato pa me en sodnik obsodi, ko se na vse pritožim pa isti sodnik rešuje pritožbo,…

  Podn je naš pravni sistem.

  Pa SREČNO, ZDRAVO, VESELO IN LJUBEZNI POLNO LETO 2011 ŽELIM VSEM.

 • Odgovori Denis 31. 12. 2010 at 19:26

  Orto bar, Ljubljana včeraj: debil vrže petardo v kadilnici, redarja zadržita vandala, pridejo policaji in ga lepo pohopsajo (popišejo, dajo kazen, ne vem). Saj ne da bi jih branil ampak mislim da kdaj naredijo tudi kakšno prav…

 • Odgovori Denis 31. 12. 2010 at 19:29

  In če smem dodat.. ni problem v policiji. Problem je v naši družbi, ki je šla dobesedno v kurac. Pardon grdim izrazom.

 • Odgovori heaven 1. 1. 2011 at 11:05

  Čemu potrebujemo še ene prometne inkasante, saj imamo mestno redarstvo?

 • Odgovori Nergač » Pregled bloga 2010 2. 1. 2011 at 18:02

  […] 6.) Policija ne more nič … o policiji, ki je nimamo za to, da zagotavlja red in mir. […]

 • Odgovori Policaj 2. 1. 2011 at 20:39

  joj, kolk ste vsi pametni…. Se vidi, od kod ste….

 • Odgovori chef 2. 1. 2011 at 22:41

  @Maj: To je primer, ko (proti plačilu) pomagajo izključno sumljivi tipi.

  @Denis: To, da intervenirajo ob takem prekršku, je kvečjemu normalno.

  @Policaj: Od kod pa smo? Od kod si pa ti? A se znaš ti, če že “nič ne moreš” vsaj normalno obnašat? Ker dosti bolj kot to, da “ne morejo nič”, je mene zjezil odnos.

 • Odgovori kalbo 3. 1. 2011 at 10:50

  Sam mam pa s policaji mešane občutke. Ko me je sosed vrgel po štengah kot otroka, so prov fino zgledal, ko so z marico na črto zabremzal pred blokom, ven jih je pa poskakalo pet. Stari se je skor usral in nikol več ni nobenga otroka za ušesa vlekel. Sosedinega sina, ki je bil pameten in grozil, da bo nevemkoga na gobec so tud pošteno prestrašli. Vedno je blo nekaj in vedno ko sem bil zdoma. Pol se je pa ta kreten spravil na mamo od prijatelja…čistokrvnega bosančka… Da ti vidiš, dve uri je dežural z golf palico okol bloka, un na balkonu mu je pa tulil, da ma pištolo. Bosančku svane in pokliče policijo. mamica od razboriteža seveda trdi, da je sama v stanovanju, pa ji policaj mirno reče, da lahko zarad grožnje z orožjem podre tud vrata. So ga lepo odpeljali. Zdaj je mir. Za šankom okol pijančkov so bli pa vedno tečni in niso naredil nič. Zato so pa pametni in se ti lepo prisede in začne utrujat. Sam s temi res nimam potrpljenja, grdo pogledam, pa večino odnese.

 • Komentiraj