Poln avto moke

V soboto so naju s seamusom spet nategnili vremenoslovci. Namesto da bi zarezala v strminah nad Bad Kleinkirchheimom, sva ostala doma, zjutraj pa tako sonce, da sem takoj postal slabe volje. Po prvem seamusovem sms-u, ki je bil poln grdih besed, me je še poklical, če me slučajno vleče na Dolenjsko v nek mlin. Razumete, mlin, ki žitarice zmelje v moko. Vesel, da imam somišljenika, ki ga zanima slovenska kulturna dediščina, sem bil takoj za. To je bil nekakšen družinski izlet, na katerem sem bil peto kolo. Šele tik preden so prišli, me je vprašal, če imam Californio pri hiši.

»A bo šlo 50 kil moke v prtljažnik!«

»Kaj?!?«

In njegov značilen smeh, ko je zadovoljen, če je nekoga zajebal: »Haha, po moko gremo!«

Kako sem si sploh lahko mislil, da me vabi gledat nek star restavriran mlin! Po moko je šel, ker imata z Natašo domačo pekarno. Ampak vseeno: kdo še danes hodi po moko v mlin? Takoj sem ga nadrl, da mi dolguje kosilo. 50 kil moke je živa jeba v kateremkoli avtu. Razen mogoče v kamionetu.

Mlin v Fužinah ob Krki je, kot pravijo poznavalci, med dražjimi, ampak moka je vrhunska. Pravijo.

Pogrešam trgovine z mešanim blagom, kakršno je imel Škerl! Spomnim se ne samopostrežne trgovine na Ižanki, propadla je nekaj let po osamosvojitvi. Takrat še ni bilo povsod samopostrežnih trgovin in je bilo fino, ker si samo povedal, kaj hočeš. Danes pa obtičiš v hipermarketu in kupiš tudi tisto, česar ne rabiš. Takrat si kvečjemu kaj pozabil.

Pri mlinu so lehnjakovi pragovi.

Fotr je precizno nafutral Zojo …

… potem smo se zapeljali ob Krki navzdol, cesta je še bolj katastrofalna kot pred letom dni, in malo pred Žužemberkom zavili s ceste. Vkopal sem se pod neko drevo.

… in potem je bil čas za off-road premiero nosilnega nahrbtnika.

Spustili smo se tik ob Krko in postal sem prav spomladansko len. Niti gledati se mi ni ljubilo.

Grob tako rekoč na dvorišču pred hišo. Punca je umrla stara komaj štirinajst let.

S slamo krita hiša. Saj vem, da je praktično, ampak oduren kovinski belo-rdeč stol iz letnih vrtov pred cenenimi gostilnami poleg take bajte ne paše. Pika.

Ljubilo se nam ni nič, samo še hrano smo videli. Restavracija pri kajakaškem centru v Krki je bila zaprta, pravzaprav je bilo videti, kot da ni bila nikoli odprta. Kot vidim, bi morali svoj prihod napovedati, pa še to je vprašanje, če bi se komu ljubilo kuhati za tri osebe. Nismo dolgo razmišljali, predlagal sem Kuklja v Velikih Laščah, ki je sicer čisto drugje, ampak kolesarji poznamo najbolj zabačene ceste, tako da smo se iz Krke skozi Hočevje hitro dvignili v Dobrepolje, od tam je pa do Velikih Lašč blizu. Kukelj se je spet izkazal. Hrenova juha je bila optimalno začinjena. Srnjad, ki sva jo dobila s seamusom, je bila neverjetna. O ledenih breskvah ne bi razglabljal, ker so bile nenadkriljive. Še bom prišel!

Moko sem moral potem peljati do Kamnika. Poglejte jo! Pa tudi voziček je bil založen. Prtljažnik je manj bel, kot sem se bal. Mimogrede, da se ne bo kdo vtaknil v invalidsko parkirišče. Tam sem ustavil samo toliko, da smo preložili moko (ker drugje ni bilo prostora), potem sem se pobral drugam!

Pri seamusu je bilo treba uničiti še nekaj pirov, ki jim je že potekel rok uporabe. Ampak sva bila kulturna. In še bolj pametna. Seamus, hvala za kosilo in za pive!

Prejšnja objava Naslednja objava

Brez komentarjev

 • Odgovori kekec 27. 2. 2009 at 8:06

  Lepi kraji. Samo ne vem zakaj tak cirkus okol moke. Toliko je gre tut v smarta. Ne vem v čem je bil tak problem. Sem pa jedel enkrat v tistem kajakaškem centru, smo se tudi prej naročili. Spomnim se sicer samo postrvi v koruznem zdrobu in pa tega da je bilo vse skupaj vrhunsko,…brez jedilnega lista, mislim da so ble 3 ali 4 jedi na voljo.

 • Odgovori fetalij 27. 2. 2009 at 8:17

  Ker 50 kil moke je živa jeba v kateremkoli avtu. Razen mogoče v Dacii pick-up – bahahah 😀 (pa zastava pick-up hehe)

  pa na parkirišču za invalide si parkiral, you heartless bastard :mrgreen:

 • Odgovori spomincica 27. 2. 2009 at 8:44

  @F: ne delaj se norca iz pickup zastave. to je aparat (doma predelan, da je pikap, sam vseen), ki je traktor, kamion, bager, plug in poligon za navdušene mehanike hkrati. ne se zajebavat s tega. grizem. :mrgreen:

 • Odgovori fetalij 27. 2. 2009 at 8:53

  spomincica, pozabila si še da je lahko tudi poltank in konkurenca patriji 😆

 • Odgovori teoo 27. 2. 2009 at 9:05

  Ej a tole Californijo tudi kej rentaš, al je sam tvoja tvoja?

 • Odgovori chef 27. 2. 2009 at 10:32

  @kekec: Problema k sreči ni bilo. Ampak a si predstavljaš, da bi en žakelj razgnalo? Moraš vedet, da gre tale moka komot v smarta. Če pa zraven dodaš še trikolesni off-road voziček, nahrbtnik za otroka, sedež za otroka, knjigo “Kmetija” (ki sem jo našel, oziroma so jo našli v avtu sodelavci, tako da me zdaj še postrani gledajo) in ostalo kramo… na koncu je skoraj zmanjkalo prostora!

  @teoo: Nič ne rentam, saj še moja ni 😆 Za nakup se pa obrni na VW Gospodarska vozila, Bravničarjeva v Ljubljani. Tale moj se pa tudi prodaja. Po mojem bi se dalo zmenit za slabih 50 jurjev.

 • Odgovori seamus 27. 2. 2009 at 10:45

  😆
  Moka. 25kg sem jo že prodal 😆

  Drugače pa zgledam že sedaj hudo otovorjen. Kaj bo šele za v hribe …
  Glede kulturne dediščine – mal neorganizirano sem pristopil k izletu, ker dejansko sem imel željo pridt do soteske in gradu v njem…
  Pa drugič!

 • Odgovori Nataša B. 27. 2. 2009 at 10:45

  sem vedla da je nekje v Californiji ostala, juhu 🙂

 • Odgovori kekec 27. 2. 2009 at 10:58

  @seamus: malo offtopic. kaj je to za en ruzak za otroka in kako se obnese?

 • Odgovori seamus 27. 2. 2009 at 11:26

  @kekec – http://seamus.blog.siol.net/2009/02/18/vse-najboljse-zoja/

  bom pa upam, da v kratkem, posvetil par postov samo opremi – nahrbtnik, podloge itd.

 • Odgovori Alex van der Volk 27. 2. 2009 at 13:39

  Čakaj, čakaj, čakaj… Teh tvojih družinskih vezi zdaj jaz ne razumem več najbolje. Ti in Seamus sta kaj zdaj, poleg tega da sta prijatelja? Brata, svaka ali kaj tretjega?

  Drugače pa, ko boš naslednjič v tistih koncih, poskusi restavracijo Pr’brlogarju v Malih Laščah, zadovoljstvo zagotovljeno

 • Odgovori ElQurc 27. 2. 2009 at 14:36

  po domače “štupnikov mlin” ima tudi lastno elektrarno 🙂

  če pa smo čisto natačni, ta mlin spada v FUŽINE, saj se Zagradec začne malce pred bufetom Topler na glavni cesti prosti Žužemberku 😉

 • Odgovori ElQurc 27. 2. 2009 at 14:41

  prej pozabil:

  restavracija Carpe Diem sprejema izključno napovedane goste, vsekakor pa ste trije premalo 🙁

  ti pa predlagam, da se enkrat v njihovi režiji zapelješ s kajakom po krki čez slapove 🙂

 • Odgovori chef 27. 2. 2009 at 15:03

  @Alex: Saj pravim, da sem bil zgolj peto kolo. Oziroma edini dosegljivi znanec, ki je lahko v en avto stlačil kramo za otroka + deset žakljev moke 😆

  Za Brlogarja sem tudi jaz že slišal, ampak restavracije, ki ponujajo tudi pice, mi nekako ne dišijo, ker je ponavadi not polno mularije. No, enkrat bom pogledal tudi Brlogarja!

  @ElQurc: Hvala, bom tole malo popravil, ko bom imel čas. Sem se pa s Carpe Diem enkrat že spuščal po slapovih, je častila bivša punca za moj rojstni dan. Zabavno, res!

 • Odgovori Fotr 27. 2. 2009 at 16:26

  A so vas hišne miši videle, ko ste pretovarjali moko ?

 • Odgovori Sara 27. 2. 2009 at 16:52

  Uf iz njihove psenicne moke se pa pece najboljse krofe 😀 majo pa tut fine otrobe in pirino moko 🙂 pa ne se prtozevat ker si jo mogu peljat v Kamnik 🙂 mi smo jo mogli peljat sorodnikom na Irsko 😀

 • Odgovori ElQurc 28. 2. 2009 at 0:17

  @sara & krofopeki, popravite me, če živim v zmoti 😉

  v štupnikovem mlinu dobiš le OSTRO belo moko, za krofe pa se rabi MEHKO belo moko !?

  ga sekam ? 😉

 • Odgovori chef 28. 2. 2009 at 0:21

  @Fotr: Ne, tokrat pa ni bilo nobenih belih miši 🙂

 • Odgovori Sara 28. 2. 2009 at 9:24

  Za krofe jst uporabljam njihovo ostro in ob gnetenju pritresam mal navadne mehke 🙂 in v večni primerov je izdelek zelo zelo pohvaljen 😀
  Sm pa tut jest slisala da naj bi se za krofe uporabljalo samo mehko ampak se mi zdi ne prevec verjetno tko da mam ta nasvet spravljen ob tistem, ki pravi da krofi najbolje uspevajo samo ob določeni luni :DDDD

 • Odgovori pive? 1. 3. 2009 at 22:10

  pive?

 • Odgovori Fužina 23. 11. 2010 at 11:12

  To niso Fužine, kraj se imenuje Fužina!!!

 • Odgovori seamus 23. 11. 2010 at 12:03

  Huh, odlično da me je spomnil Fužina na Fužino. Rabm moko 😀

  @Chef – a gremo kj do Kuklja in okooolice :mrgreen:

 • Odgovori Ustvarjanje » Objave » Maršetov mlin na kamen 7. 12. 2010 at 18:59

  […] sem dobavitelja moke. Stari je bil predaleč in v pomanjkanju moke sem se opogumil in vzel nekaj vzorčnih kilogramov v […]

 • Komentiraj