Zimska fura čez poplavljeno Ljubljansko barje

Vsako leto je isto. Pritisne zima in za kolesarjenje mi postane malo mar. Letos je še huje kot lani in predlani. Na kolesu sem sedel od 13. oktobra samo enkrat, od 26. oktobra pa nobenkrat. Ampak zdaj ni več šale, časa zmanjkuje, jaz pa sem moral ugotoviti kako se pelje specialka za 1000 evrov. V precej ostrejših razmerah, kot na začetku jeseni, sem jo zapeljal čez poplavljeno Ljubljansko barje.

odsev

Punčke so ostale doma

Treba je priznati, da je skupina Shimano Tiagra kar privlačna na pogled in da funkcionira dobro za ta denar, a po drugi strani ni mogoče zamolčati, da je bicikel težek kot svinja in opozoriti, da raje kupite tistega Cubea, ki ima bodisi obročne zavore bodisi hidravlične kolutne. Mehanski diski … no, dokler se ni treba ustaviti, so čisto v redu.

poplavljeno ljubljansko barje

Poplavljeno Ljubljansko barje je vedno lepo, ampak težko bi pisal o uživanju. Ne spomnim se kdaj sem nazadnje kolesaril v takem mrazu pa še v oblačnem vremenu in po mokrih cestah. Za severnjake veljajo drugačna pravila, tam imajo ves čas neugodno vreme, za sredozemski tip kolesarja sem pa vedno trdil, da je noro kolesariti pri temperaturah pod pet stopinj. Z užitkom je konec že ko pade pod 10 stopinj. Danes pa je bilo na začetku v Ljubljani nič stopinj Celzija in kasneje menda ena, a je bil sredi močvirja zaradi vode občutek še hujši. Tudi vleklo je precej bolj kot so kazale številke. Srečal nisem niti enega kolesarja.

poplave

Mraz postara za deset let

Specializedove Defrosterje sem očitno pozabil vrniti pa sem jih brez sramu obul zdaj. Zimski čevlji res niso lepi, ampak v teh razmerah tako ali tako ne moreš biti lep in ti je navsezadnje za estetiko tudi malo mar. Še sreča, da imam – zaradi nemarnosti in ne praktičnosti – zimsko izvedbo brade: za izolacijo in zato, da zakrije dobršen del pordelega obraza.

brada funkcionira

Doma sem se v dvigalu pogledal v ogledalo in se ustrašil samega sebe. Videti sem bil deset let starejši. No, Lisica pravi, da je tako ves čas. Torej sem bil videti dvajset let starejši. Grozno.

Prejšnja objava Naslednja objava

9 komentarjev

 • Odgovori Seamus 17. 12. 2017 at 21:42

  Še dobro, da ne smučaš (turno). Tam bi imel še vse zalito v led s smrkljem.

 • Odgovori Stane Debevec 18. 12. 2017 at 7:50

  Dobro jutro,
  v nedeljo dopoldne sem šel samo do Jezera in potem z ženo peš naokoli jezera pa v bife na vročo čokolado. Barje sem pogledal v petek popoldne in se malo pozabaval s poplavljeno cesto Črna vas – Podpeč. V Lipah sta se še dva laboda prav čudno oglašala.
  Ja kolesarjev je zelo malo. Standard je krepko zrasel in je že tako kot v Bosni – kdor je pravi moški, sedi v avtu. Če ga kdo ne more imeti, je doma……ne pa na kolesu. Še mladina, ki naj bi imela občutek za okolje in bila napredna, sedi v avtu in gleda na mobitel. Vsakdanje kolesarjenje v trgovino in službo je izumrlo.
  Za mraz se je pa treba pač toliko obleči, da ne zebe. Potem je tudi vrtenje pedal bolj prijetno. Na brzinomer pa tako ne gledam….ga nimam na kolesu……
  Pozdrav,
  Stane Debevec.

 • Odgovori Perhta in Bedanec 18. 12. 2017 at 8:20

  Lisica ima prav, si star dedec po izgledu.

 • Odgovori Matej Zalar 18. 12. 2017 at 11:17

  @Seamus: Važno, da ne pride do kože!

  @Stane: Ne bi se strinjal, da je kolesarjev malo zaradi višjega standarda, kvečjemu obratno: kolesarjenje in triatlon sta postala rekreacija premožnih in tudi mestnih kolesarjev je po mojem čedalje več. Je pa res, da je v našo kulturo zažrto, da je treba kamorkoli in kadarkoli z avtom. Do 500 metrov oddaljene trgovine? Avto. Pet kilometrov daleč v mesto, čeprav veš, da boš preveč spil ali pa se boš nazaj držal in se boš imel manj fajn? Avto. Snežni metež, ti pa si vseeno želiš malo na izlet k mami? Avto.

  @Perhta in Bedanec: Prav danes sem si dal pristriči brado in sem spet čudovit.

 • Odgovori EMA 18. 12. 2017 at 17:41

  Brez brade bi bil pa videti deset let mlajši!

 • Odgovori Matej Zalar 18. 12. 2017 at 19:50

  Deset let mlajši kot 34 ali deset let mlajši kot 44 ali deset let mlajši kot 24?

 • Odgovori EMA 18. 12. 2017 at 20:30

  Izberi tisto število, ki tebi najbolj odgovarja.

 • Odgovori Forrest 20. 12. 2017 at 10:34

  V razmaku enega kilometra sem srečal tebe in še enega kolesarja.
  Jaz sem seveda tekel 😉

 • Odgovori Matej Zalar 20. 12. 2017 at 11:57

  Aha, torej smo se vozili drug za drugim!

 • Komentiraj