Postani špicelj tudi ti

Kot da slovenskega naroda ne ogrožajo dovolj že pedri, klerofašisti, neoliberalci, migranti, feministke, organizatorka festivala ženstvenosti, Murglje, Janša, farmacevtska industrija, chemtraili in druge neprijetnosti, so tu še bolj realne, a nič manj bizarne nevarnosti, na primer represivni organi: policisti, ki pešce sredi noči globijo, ker prazno cesto prečkajo izven prehoda, ali mestno redarstvo, ki obvestila o globah pošilja tik pred zastaranjem. Zdaj je tu nova grožnja: davčni inšpektorji bodo pred bifeji in frizerskimi saloni prežali na poredne državljane, ki ne jemljejo računov. Kot ob vsakem zvišanju glob za prometne prekrške, ki jih policisti navsezadnje niso sposobni ali jih nočejo pisati, vzorno pasivni državljani pa kljub temu raje vozijo 10 km/h počasneje od omejitve, je panika zavladala tudi zaradi štiridesetih evrov zagrožene kazni, če boste iz trgovskega centra stopili brez računa.

Ne bi se mi zdelo nenavadno, če bi inšpektorji tak nadzor dejansko izvajali. Od institucije, ki se na do skrajnosti zbirokratiziran način ukvarja s šolskimi bazarji, je mogoče pričakovati tudi najabotnejše aktivnosti. Višek je vzpostavitev totalnega nadzora po vzoru Udbe ali Stasija, v katerem nihče več ne more zaupati nikomur: to je nagradna igra Vklopi razum, vzemi račun. Uslužbenec Fursa se je brezsramno pohvalil, da so samo včeraj na terenu dobili 6.500 novih nadzornikov, ki so pri delu menda tako pridni, da so nad učinkovitostjo presenečeni celo dacarji.

Mene to ne preseneča, ker vem, kaj se zgodi, ko ničè na lepem dobi možnost nadzora. Svoje nečastno delo ovaduštva bo opravičeval z besedami, da je treba vzpostaviti red in pri tem bo v zameno za možnost, da si pridela nagrado davkoplačevalcem, preklemansko temeljit.

Zmenè iz te človeške podvrste ne razume, da država ni propadla zaradi lokalnega bifeja, vulkanizerja ali šolskega bazarja, ampak zaradi velikih lumpov, pri čemer ne mislim samo na tajkune, temveč predvsem na odločevalce, na primer tiste, ki so zakrivili izbrisane, a zato ne odgovarjajo oni, temveč z izplačevanjem odškodnin državljani, in tiste, ki se v Sloveniji trudijo vzdrževati status quo. Teh težav ne bo rešil ljubiteljski špicelj, ker to daleč presega njegov um, zato vedno znova naseda škodljivcem, kakršen je na primer Dejan Židan.

Mar mislite, da bodo zaradi davčnih blagajn, bencinskega centa, davka na nepremičnine, zviševanja bruto minimalne plače, pošastno visokih trošarin profitirali tisti, ki v tej državi ustvarjajo? Ne, od tega ne bosta imela nič niti delavec z minimalno mezdo niti top menedžer v zasebnem sektorju. Koristilo bo samo javnemu sektorju, ampak spet ne operativcem, ki skrbijo za to, da naj bi bili varni in zdravi, temveč tistim odličnim uslužbencem, ki si zakone pišejo tako, da imajo od njih čim večje koristi, na primer dodatek za stalno pripravljenost univerzitetnih profesorjev družboslovnih ved.

Ne pedrov, klerofašistov, neoliberalcev, migrantov, feministk, organizatorke festivala ženstvenosti, Murgelj, Janše, farmacevtske industrije, chemtrailov in represivnih organov … bati se moramo ljubiteljskih špicljev, ki so v zameno za sodelovanje v žrebu za nekaj tisoč evrov nagrade pod pretvezo poštenja pripravljeni opravljati umazane posle. Nič boljši niso od države, ki jo črtijo zaradi istih razlogov, kot jaz črtim njih: ovajajo kurje tatove, medtem ko jim prave barabe kradejo zdravstvo in pokojnine.

Ne gre samo za princip. To so ljudje, ki so za denar pripravljeni narediti marsikaj.

Prejšnja objava Naslednja objava

17 komentarjev

 • Odgovori ivek 5. 1. 2016 at 18:18

  Mogoče veš kakšna pooblastila bojo imeli tile lovci pred trgovskimi centri? Odvzem prostosti do predložitve kopije računa iz strani trgovine? Mogoče celo osebni pregled?. Obeta se nam zabave in teka polno leto

 • Odgovori Jernej 5. 1. 2016 at 20:08

  Hočeš nočeš državo dol vleče odnos celotne populacije, kjer vedno iščemo kje bi lahko nekaj zrihtalo, zaobšlo, prikrilo itd. Ne pa izključno in samo tisti na vrhu. Tisti vse to počnejo samo na višji ravni in z večjimi zneski. Kje pa je meja kaj je še sprejemljivo? 20€ serviserju (česarkoli) na roke brez računa, 400€ neprijavljene najemnine, ali 20000€ nekomu drugemu po kakšnem drugem ovinku s takimi ali drugačnimi provizijami, svetovanji, olajšavami in prirejenimi razpisi. Ali če hočeš, dodatki za stalno pripravljenost. Če opravičuješ eno obliko avtomatično podpiraš drugo. In zato se tistim zgoraj nikoli ne bo zgodilo nič resnega, ker vsi na nek način občasno goljufamo državo (in drug drugega). Mogoče je pa vse skupaj samo zavist tistim, ki so našli bolj profitabilne načine “nedolžnega” goljufanja.

  Kaj je motivacija teh ljubiteljskih špicljev kot jih imenuješ je druga zadeva, ampak države ne boš rešil drugače kot z ničelno toleranco. Pa če gre za cerkvene “donacije” ali osnovnošolske bazarje. Izgovor za neurejanje področja ni in ne more biti: “naj se raje spravijo na tiste druge barabe”.

  Pa mimogrede… Murgle, ne Murglje

 • Odgovori Matej Zalar 6. 1. 2016 at 9:11

  @Ivek: Bojim se, da bo tako kot s kontrolorji vinjet ali Urban na LPP – prvi imajo s seboj policaje, drugi pa varnostnika.

  @Jernej: Ne pa ne, #murglje so. Mislim, da je to izumil dr. Vinko Gorenak.
  Prav imaš, da vsi goljufamo, ampak ob besedni zvezi “ničelna toleranca” se mi pa dviguje želodec skoraj tako kot ob tem, da zraven mene morda živi človek, ki je pripravljen brezplačno opravljati službo nekega državnega organa. Fotografiral bo račune, ne bo pa urgiral, če njegov sosed tepe ženo. Seveda opravljajo službo ljubiteljskih davčnih inšpektorjev anonimno, podmuklo. Taki ljudje se mi gabijo. Pika.

 • Odgovori Roman Černigoj 6. 1. 2016 at 10:26

  Hmmm, komu pa lahko prijavim ljubiteljske davčne inšpektorje? A izdajajo račune za svoje “delo”?

 • Odgovori Mietzsche 6. 1. 2016 at 11:49

  Kaj, potem si mnenja, da so davčne blagajne slaba ideja? Moram kontrirati. Operacija Gestupo je povsem v interesu ljudi, ki kafetkajo. DDV je namreč davek, ki ga plačaš ti kot stranka, ampak do zdaj si je cenjeni podjetnik preprosto vzel pravico, da se namesto tebe odloči, da tega davka ne boš plačal. Podobno kot si lahko nonšalantno vzame pravico, da se namesto zaposlenega odloči, da ta noče imeti pokojninskega in zdravstvenega zavarovanja. In nekje med pobasanim DDVjem, prispevki zaposlenih, neplačevanjem dobaviteljem in najemnin in tako dalje ad nauseam se nabere za vozni park Audijev in par nepremičnin. Sicer je res, da so javne finance nasedle na račun večjih korporacij, toda to še ne pomeni, da ti mali banditi ne vplivajo na počutje ogromne količine ljudi.

 • Odgovori Fotr 6. 1. 2016 at 12:51

  Matej, tole si odlično napisal. Povsem se strinjam s teboj, da država od nas pričakuje, da bomo namesto nje igrali davčne kontrolorje, sami pa spadajo v razred tistih, ki bi jim lahko rekli, “prejemniki univerzalnega dohodka”. Sicer hodijo v službo, delajo skoraj nič in prejemajo spodobno denarno nadomestilo.
  Morda bi delo “kontrolorja” sprejel, če mi ministrstvo za finance na koncu vsakega meseca povrne 5% vrednosti vseh računov, ker namesto njih opravljam delo kontrolorja.
  Se mi pa vedno bolj dozdeva, da take rešitve forsira tak0 imenovani IT lobi, ki skrbi za svojo kondicijo in kondicijo dobaviteljev IT strojne opreme. Ali se še spomnite razpisa, na katerem so bili izbrana podjetja, ki lahko državni upravi dobavljajo strojno opremo? Takšno število davčnih blagajn kar precej poveča možnost lepih dopustov za akterje te spremembe zakona, podjetja dobro zaslužijo, provizije pa tudi niso majhne.
  Jaz sem prepričan, da finančnega uspeha ne bo toliko, kolikor si bodo tile akterji v tej “akciji” opomogli.
  Monitor je pred nekaj časa pisal o tem, da je bil tudi razpis za davčne blagajne precej sporen ?

 • Odgovori Matej Zalar 6. 1. 2016 at 15:46

  @Roman Černigoj: Zakaj bi izdajali račune za prostovoljno delo? Saj to je najhuje, oni so prostovoljci!

  @Mietzsche: Ni mi treba kontrirat, ker mislim, da davčne blagajne same po sebi niso slaba rešitev. Mislim pa tudi, da na račun tega država ne bo pobrala bistveno več davka kot prejšnje leto. Za moje pojme je bil sporen že način uvajanja davčnih blagajn. Ena vlada jih je uvedla na pol, češ da pravih davčnih blagajn ne potrebujemo, potem je druga vlada ugotovila, da bi bilo vendarle dobro, če bi bile blagajne res davčne. Posledica? Nekaj informatikov je zaslužilo, večini zavezancev pa je imela dodatne stroške.

  Ampak to Slovenca ne zanima, ker zanj je vsak poslovnež najprej lump. Če hočeš delati in zaposlovati, moraš pač žreti drek do onemoglosti, potem te pa še zmerjajo, ker si kupil audija in nepremičnino. Audi in nepremičnina pač nimata neposredne zveze s tem, da nekdo ni plačeval davkov ali prispevkov zaposlenim in takšno nabijanje je čisto navadna demagogija. Poznam nekaj oštirjev, ki nimajo audija ali nepremičnine, in morajo živet relativno skromno. Strinjam se, da morajo tudi plačevati davke in prispevke, ampak ne vem zakaj ta država ne poskrbi za to, da jih ne bi bremenili še s stotinami debilnih predpisov, in zakaj recimo ne poskrbi, da bi jih končno nehal nategovati Sazas.

  In, seveda, zakaj ne poskrbi za to, da se pač ne bo moglo dogajati, da delodajalec zaposlenemu preprosto ne plačuje prispevkov?

  Dejstvo je, da je treba davke plačevati in prav je, da inšpekcija poslovne subjekte nadzoruje. Ampak to naj počnejo inšpektorji, kupci, stranke pa na lastno iniciativo, ne pa v organizaciji Fursa in s posebej za to razvito aplikacijo ter nagradnim skladom, ki ga plačujemo davkoplačevalci.

  Napisal sem točno to. In ne, da so davčne blagajne brezveze. Ampak prava siva/črna ekonomija se dogaja tam, kjer račun sploh nikoli ni izdan.

  • Odgovori Roman Černigoj 7. 1. 2016 at 19:05

   Upam da me nisi vzel resno.

   • Odgovori Matej Zalar 7. 1. 2016 at 19:10

    Seveda ne. Ob takih stvareh človek sploh ne sme biti več rese, sicer lahko znori.

 • Odgovori Mietzsche 6. 1. 2016 at 17:09

  Nekaj informatikov je zaslužilo? En lol na to demagogijo, Matej. Pa saj vsem tem poslovnežem niti ni bilo potrebno najeti kvalificiranih strokovnjakov, dovolj bi bilo, če bi svojim obstoječim hlapcem, ki že itak delajo za njih vse, razen profitirajo od svojega dela, pustili, da med poskusnim obdobjem dejansko poskusijo stvari vzpostavit, kot je bilo mišljeno, ampak namesto tega se je čakalo do absolutno zadnjega trenutka, ker je taka pač slovenska folklora. Kakšen je že bil uradni success rate na 1.1.? 23000/70000? To ni niti za dve. Poznaš poslovneža, ki ni lump? Svaka ti čast, ker jaz imam slabe izkušnje z absolutno vsemi. In presenetljivo pozitivno izkušnjo z DURSom.

  • Odgovori malapodjetnica 7. 1. 2016 at 20:30

   Bullshit! To, da me zmerjaš z barabo je naravnost podlo! Pojma nimaš kako je biti podjetnik v Sloveniji! Od leta 2011 imam že firmo in, ker sem ženska in s tem pač tudi ženske obveznosti (otroka itn.) ter delam 100% po pravilih še danes ne morem nikogar zaposliti! Ko potegneš črto, vidiš, da očitno brez goljufanja ne moreš napredovati! Pa ne gre za bogatenje, gre za obstoj in razvoj firme! Kako imaš lahko pozitivne izkušnje z dursom? To pa me zelo bega. Moj partner, zaposlen v Revozu, je moral zaradi njihove napake plačati ogromno dohodnino katere še do danes ni dobil povrnjene! Je klical in to, da bo plačalai kasneje je pač normalno.

   • Odgovori Anonimno 9. 1. 2016 at 9:12

    Se popolnoma strinjam zapret podjetje in se zapisloti v javni upravi kjer vsi delajo za 600 eur in se vozijo v mercedesih

    • Odgovori Matej Zalar 9. 1. 2016 at 12:04

     Podjetnike z barabami zmerjati v času, ko nezanemarljiv odstotek samostojnih podjetnikov živi pod pragom revščine, je perverzno posploševanje. Da je tako, pa niso krivi podjetniki, ampak država.

 • Odgovori Matej Zalar 6. 1. 2016 at 17:37

  Slabe izkušnje z absolutno vsemi poslovneži? Torej imaš res smolo.

  Pozitivna izkušnja s Fursom? Čestitke, ampak tudi v tem primeru si med redkimi.

  Trditi, da z vzpostavitvijo sistema davčnih blagajn neka podjetja (ki so seveda lumpi) niso zaslužila, je nekoliko hecno, ampak to sploh ni bistveno, kot tudi ni bistveno, da vedno in povsod vsi lovimo zadnje roke (koga misliš s hlapci, mi pa sploh ni jasno).

  Moti me, da mali Slovenec komaj čaka, da bo državo rešil s tem, da bo nasadil nekega Frizerja s.p. (lumpa!), in sicer z razlogom, da red mora biti, avto bo dal pa popravit fušarju, ki sploh ne izdaja računov, ker bo tako prišparal 50 evrov. Lump je pa za tega človeka, na primer, Špan, ki daje plačo toliko in toliko ljudem.

 • Odgovori ena Ljubljančanka 7. 1. 2016 at 9:42

  Zame je to le še ena nagradna igra, pri kateri lahko sodeluješ. Možnost zadetka bo sicer bolj majhna, glede na zavzetost Slovencev v tej smeri – tako kot pri Loteriji Slovenija in FIHU, ki razpolaga z deležem od vplačil ter sredstva namenja invalidskim in humanitarnim organizacijam po politični korektnosti.

 • Odgovori Aleš 7. 1. 2016 at 19:07

  V sosednji ulici je kemična čistilnica kamor nosim obleke že 15 let.
  Družinska zadeva, delata gospod in gospa, po moje že blizu penzije. Vedno, ko sem prišel po oblačila sem dobil račun iz ene, po moje, 20 let stare blagajne.
  Pridem danes spet po obleko, cena običajnih 11,80 €.
  Plačam, dobim nazaj drobiž in me gospod vpraša: “A bova kej pisala?”
  “Itak, da ne!” 🙂

  Po tistem, kako sta se danes Mramor in Miklavčičeva delala norca iz davkoplačevalcev z opravičevanjem “dodatkov za pripravljenost” pravim samo še: “Naj crkne ta država. Čimprej.”

  • Odgovori malapodjetnica 7. 1. 2016 at 20:36

   Lepo si to opisal. Praktičen primer siljenje majhneg podjetnika v goljufijo. Mibimalbo 600€ te pride posodobitev opreme, če si delal do zdaj s staro tehnologijo, staro a odlično! Marsikdo bo že zaradi strahu, da bo naredil napako, zaprl raje firmo, saj je že tako težko preživel.

  Komentiraj