Poštopati traktor

Vsak Ljubljančan, ki hoče ostati kolikor toliko normalen, se mora vsaj enkrat mesečno pomešati med prave Slovence, ki recimo v primeru težav primejo v roke vile in lopate in vzamejo zakon v svoje roke. Srečo imam, da nacionalno zavest kake tri, štiri dni mesečno krepim med službenim časom. Včeraj sem skočil v Belo Krajino. Po tisti obupni cesti od Ivančne Gorice proti Žužemberku in v Črnomelj. Na tej cesti sem enkrat v eni sami noči povozil dve lisici, enkrat drugič pa na poti iz Plitviških jezer nekaj sto žab. Tokrat jo je favna dobro odnesla. Srečal sem dve srni – ali košuti –, poleg tega pa še enega Bolgara – ali Romuna –, ki je vozil z ugasnjenimi žarometi. Srečno sem jo odnesel tudi na dveh radarskih kontrolah, čeprav sem po mojem postavil nekaj hitrostnih rekordov.

Včasih si mislim, da se mi na eni 200-kilometrski službeni poti do Črnomlja zgodi več kot marsikomu, ki pošlje potopis z mesec dolgega potovanja do Ulan Batorja, a ne izvem drugega, kot da je kar naprej jedel makarone in da se je, potem, ko se je zbudil, odpravil naprej. Res pa je, da se težave name lepijo same od sebe.

Včeraj sem šel peš od Velikega Nerajca do izvira Lahinje. Vukojebina.

Pot je bila krasna, a sem bil siten, in izkazalo se je, da je bil izvir precej daleč. Za seboj sem zaslišal traktor. Zalar seveda ne bi bil Zalar, če ne bi dvignil palca. Dovolj dobro jih poznam, kmete, in točno vem, da komaj čakajo, da lahko nekoga peljejo na traktorju.

Počasi se je primajal do mene. Sumničavo sem gledal, ali gre mogoče na avtopilota, ker šoferja sploh nisem videl. Ko je ustavil, sem ugotovil, da je voznik star deset let.

Ko sem visel na pragu, na pol v kabini, na pol zunaj, mi je razložil, da jih ima že dvanajst in da pelje balo na polje. Na vsak način je hotel izpasti kot gospodar in je nabijal o siliranju in baliranju in cilindrih in o zjebanem kardanu, kot da je diplomirani agronom in povrhu tudi diplomirani strojnik.

Super dečko! Dvanajletni traktorist.

Pri teh letih se povprečen Ljubljančan pohvali s tem, da je obrnil Call of Duty.

Jebeš to.

Prejšnja objava Naslednja objava

36 komentarjev

 • Odgovori spomincica 24. 9. 2010 at 20:16

  simpatično :mrgreen:

 • Odgovori Zlato 24. 9. 2010 at 21:30

  Si zavisten, nad znanjem in izkušnjami neljubljančanov. Kje si pa ti?

 • Odgovori chef 24. 9. 2010 at 21:33

  Jaz sem med tistimi, ki znamo postavljat vejice.

 • Odgovori Vizo 24. 9. 2010 at 21:37

  Hahaha, dobra. Za high-five … 🙂

 • Odgovori brane 24. 9. 2010 at 21:52

  Kul

 • Odgovori spomincica 24. 9. 2010 at 21:55

  mal off topic – a si/ste za potepanja delal že kako reportažo o beli krajini? gremo na en lokalni izlet pa me zanimajo a)ogleda vredne stvari in b)hranjenja vredne gostilne. 😆 hvaležna bom za vsak nasvet in namig (tud o tem, kam se NE splača it). hvala!

 • Odgovori anka 24. 9. 2010 at 22:30

  kaj se je pa dogajalo v Nerajcu, da si moral skočit? Spominčica, lahko ti jaz kaj namignem?

 • Odgovori spomincica 24. 9. 2010 at 22:34

  @anka – seveda! 😉

 • Odgovori chef 25. 9. 2010 at 13:02

  Nič se ni dogajalo. Sem pa rabil par fotografij na hitro.
  @spominčica: Žal iz prve roke Belo Krajino bolj slabo poznam, tako da si ne upam ničesar predlagat.

 • Odgovori dahvor 25. 9. 2010 at 17:20

  Ja, zgleda da je Otrokom danes na Vasi lepo, tako kot je vcasih zgledalo, na Vasi, da je v Mestu trokom lepo.
  Ja, danes Otroci vaski imajo tudi racunalnik, kot mestni…vaski imajo traktor…mestni plesni tecaj.
  …hm, kje lekarna vec retaldina-ali nekaj podobnega, se mi ne da it nazaj gledat, kaj sem poslusal, u klubu nocnem…vaske ali mestne prodajo…ker taprvo hitro berem, sem taprvo razumu, da majo 12 traktorjev, kar se mi je kr normalno zdelo, niti nisem pomislu, bogata kmetija, ker tako in tako same take vidim, na rtv iz Slovenije…potem, ko sem opazil, da se splaca pocasi brat, sem se videl, da se gre za leta, … ma pr 12 so Fantici na Kmetiji ze samostojno Kmetijo furat sposobni…vse znajo, vejo, kar se v-na Kmetiji dogaja-treba narest, da se zgodi…o Beli Krajini samo lepo slisim, zadnje cajte…in slike gledam.

 • Odgovori dahvor 25. 9. 2010 at 17:27

  …vasko mularijo logike Narava uci…mestno pa vzgledi.
  …verouk je bil za nas vaske…kot ura Pravljic, zdej za mestne…izlet v nerealno.
  …ce si na Vasi rojen, vzgojen…Mesta nikoli zivet ne zmorem…lahko razumem, glumim, se prilagajam, samo v meni je vedno cel Svet ena Vas.

 • Odgovori dahvor 25. 9. 2010 at 17:32

  …ampak, da so mi 24 ure prej mail poslale, da Alfonso v Singhapurju…preden je ljubitelj dirk na studentu povedal ampak, velika Hvala, za krasno musko…se mi zdej dozdeva, da je Vas se manjsa.

 • Odgovori Rado 25. 9. 2010 at 19:50

  Za drobno pozornost prosim Chefe.
  Ker nisem ravno Ljubljančan te prosim da mi prevedeš ljubljansko-balkansko spakedranko “vukojebina”?
  Kaj za en hudir je to?

 • Odgovori heaven 25. 9. 2010 at 20:30

  Vukojebina, jah, da se ti tu zjebe traktor, ga ne bi izvukel (izgovori z L na koncu). To je to.

 • Odgovori dr. Onyx 25. 9. 2010 at 21:06

  Pri nas na vasi tudi dostikrat vidim otroke, kako vozijo traktor, tako da meni ni to nič posebnega. Mi gredo pa bolj na živce starejši traktoristi, ki ne znajo vklopiti niti žmigavcev, še bolj verjetno pa jim ti sploh ne delajo na prikolici ali kakšni drugi napravi, ki se priklopi zadaj na traktor. Tako je prehitevanje traktorja vedno loterija, pri kateri nikdar ne veš, kdaj boš končal z avtom v grabnu. Res pa je, da potem pride mimo drug traktorist in te prijazno izvleče ven.

 • Odgovori chef 25. 9. 2010 at 21:27

  @Rado: Tukaj je odlična razlaga.

  @dr. Onyx: Kasneje sem videl na traktorju še eno 70-80-letno ženico, s tem da je šibala na traktorju brez strehe, za seboj je pa vlekla prikolico – videl se samo, da vozi nekaj orodja.
  Se mi pa zdi, da traktoristi mogoče nalašč vozijo tako kot opisuješ, in to zato, da potem lahko pomagajo. Oni res z blaznim veseljem priskočijo na pomoč, ne tako kot v Ljubljani, kjer žensko v težavah še nahrulijo.
  Tako kot je danes rekel Fotr. Samo še zaradi takih sploh še kaj štima.

 • Odgovori anka 26. 9. 2010 at 9:08

  Ja vaško življenje.. Zajebano, predvsem za otroke, ko smo morali delati vse a do ž.,samostojno nakrmiti živino, pomolst pri sedmih. Prvič sedla za traktor tudi pri sedmih. Pravzaprav grozljivo, kaj vse bi se lahko zgodilo. Sicer pa tudi vaški otroci danes niso več to kar so včasih bili. Živine ni več skoraj pri nobeni hiši, punce se s psi sprehajajo po vasi, visijo za računalniki. Seveda se najde tudi kmetija, kjer otroci delajo in vozijo traktor. Sama smatram, da otroci niso za na traktor. Traktor ni igrača. Sama se trudim s svojo kmetijo predvsem za to, da bo moja videla in vedela, da je za kruh potrebno delati, da je narava zato lepa, ker jo nekdo pokosi in se s tem včasih tudi namatra. Življenje z naravo in naravnimi zakoni, ti da predvsem kmečke pameti, zato si tudi v prednosti z mestnimi otroci. Zato so kmečki otroci, če so imajo seveda zdrav vzgojni suport, kljub pomanjkanju plesnega znanja v prednosti. Po moje, seveda.
  Spominčica, lahko me kontaktiraš na ankinhis@gmail.com, pa poveš kaj bi vas zanimalo, kako velika skupina ste, kakšen profil…

 • Odgovori dr. Onyx 26. 9. 2010 at 16:20

  Potem so dokaj običajni primeri, ko na traktorju sedi cela familija, od babice in dedka, do kompletnega naraščaja. Kako se vsi stlčijo gor, predvsem pa, kako obstanejo na traktorju, brez da treščijo na tla, mi je tudi uganka.

 • Odgovori heaven 26. 9. 2010 at 16:46

  Nekateri ugibajo, nekateri vedo. V tem je bistvo.

 • Odgovori josip 26. 9. 2010 at 16:47

  chef – 25.09.2010 ob 07:30:

  Jaz sem med tistimi, ki znamo postavljat vejice.

  chef – 24.09.2010 ob 21:33:

  Da je bil Jure Robič med najbolj priljubljenimi slovenskimi športniki čeprav ni osvajal odličij v konvencionalnih športih, dokazujejo tudi (…)

  🙂 🙂 🙂 🙂

 • Odgovori chef 26. 9. 2010 at 19:21

  @Onyx: Meni je bilo blazno hecno, ko sem pred meseci na Dolenjskem videl enega modela, ki je v traktorski prikolici vozil seno, nekaj orodja malega prašiča in … babo.

 • Odgovori filmoljub 27. 9. 2010 at 7:44

  Eh, beda. 😳 Jaz sem Call of Duty (super igra, drugače) obrnil šele pri vsaj dvakrat toliko letih, in še to po silnem jebanju.

 • Odgovori Janez 27. 9. 2010 at 9:11

  @anka: Ja, traktor je nevarna stvar, se strinjam, ampak ne strinjam pa se da ga fant pri teh letih ne bi smel voziti. Pač začne s preprostejšimi, manj nevarnimi opravili, tako da se z leti prakse lahko kasneje spopade z bolj tveganimi nalogami. Še posebej pri današnjih traktorjih, ko upravljanje ne zahteva toliko fizične moči.

 • Odgovori Nick 27. 9. 2010 at 11:25

  Ampak jaz pa res, znam postavljati vejice :))

 • Odgovori anka 27. 9. 2010 at 14:12

  @janez, seveda ga lahko vozi, vendar ne samostojno po cesti, saj je premajhen, da bi lahko upravljal s traktorjem. Otroci (tam do 13-14 leta) na splošno ne bi smeli opravljati samostojno del na kmetiji. Pri delu naj bodo prisotni in naj bo delo del njihove igre, ko so še majhni. Ko malo zrastejo (8-13 let) pa bi morali zgolj pomagati pri delu. Ne pa sami krmiti, kidati, molzti živino. Potem se jim delo zagrauža in ko odrestejo ” se jim nič ne splača” in svoje otroke rinejo v šole “da le ne bodo rabili delati”. Ne razvijejo pravega odnosa do kemčkega dela, ki je lahko zelo lepo.
  Traktor bi po moje lahko vozili po njivi, ali manjši premiki. A je največkrat tako (vsaj bilo je)da se je otroke ponucalo prvo za delo, potem pa če je bilo kaj časa še za šolo ali igro. Fante pa najbolj pritegneš za delo na kmetiji s traktorjem, ja.:-). Pri štirinajstih ali petnajstih, če se ne motim pa lahko že naredijo izpit za traktor in ga seveda lahko samostojno vozijo. Današnji traktorji pa zahtevajo veliko znanja in spretnosti, ki pa jih otroci nimajo. Saj otrok še ustaviti traktorja ne more. Včasih smo skočili in se postavili na obe nogi, da smo ga ustavili, ker smo bili prelahki smo se še za volan prijeli in uprli, da je vendar ustavilo. Najbrž danes ni drugače z novejšimi traktorji? Drugače pa smatram, da je otroke treba redno vključevati v delo na kmetiji, vendar ne kot pomembno delovno silo, ampak bolj v pomoč, da se priučijo delovnih navad.

 • Odgovori josip 27. 9. 2010 at 18:06

  (1) Prepovedano je delo otrok, mlajših od 15 let.

  (2) Otrok, ki je mlajši od 15 let, lahko izjemoma, proti plačilu sodeluje pri snemanju filmov, pripravi in izvajanju umetnostnih, scenskih in drugih del s področja kulturne, umetniške, športne in oglaševalne aktivnosti.

  (3) Otrok, ki je dopolnil starost 13 let, lahko opravlja lažje delo najdalj 30 dni v posameznem koledarskem letu v času šolskih počitnic tudi v drugih dejavnostih, na način, v obsegu in pod pogojem, da dela, ki jih bo opravljal, ne ogrožajo njegovo varnost, zdravje, moralo, izobraževanje in razvoj. Vrste lažjih del se določijo z izvršilnim predpisom.

 • Odgovori Nick 27. 9. 2010 at 21:12

  common sense je očitno zgnil

 • Odgovori cudno 27. 9. 2010 at 21:38

  13 Rado, očitno je Vukojebina divjina, kjer jebeš volkove. Vsaj zdi se mi.

  V Ljubljani pa afne.

 • Odgovori Rado 27. 9. 2010 at 21:56

  Žal mi je,
  meni deluje vukojebina, kot ljubljansko-balkansko spakovanje. Adekvatno slovensko “bogu za hrbtom” je zanesljivo bolj pristno.

 • Odgovori chef 27. 9. 2010 at 22:25

  Najraje imam folk, ki se vtakne v vsako podrobnost. Imam svoj razlog, zakaj sem napisal “vukojebina”, razlagat pa ne mislim.

  @josip: Tudi to je prišlo meni na misel, hehe. Namreč, če pride do nesreče (ki se lahko zgodi tudi če vozi 30-letnik z izpitom za traktor), so verjetno odgovorni kar otrokovi starši, za take stvari so pa zagrožene kar visoke kazni.

 • Odgovori Nick 27. 9. 2010 at 22:31

  namesto vukojebina lahko rečeš rovte

 • Odgovori Rado 27. 9. 2010 at 23:01

  Če kdo, potem bi me moral prav ti Chefe, ki se razpizdiš zaradi tisoč malenkosti; prepoved nošnje nahrbtnikov v L Clercu, vožnja, prehitevanje, itd.
  (Nergač – Nomen est omen), razumeti.
  🙂

  Moj “protest” lahko mirno uvrstiš v kategorijo štajersko-ljubljanskega spopada. Nam Štajercem je namreč vedno šlo na jetra ljubljansko spakovanje. Prav ničesar ne znajo /znate/ 😉 povedati brez izumetničenosti.

  Nick,
  hvala za rovte. No vidiš, domače sinonimke se kar ponujajo.

 • Odgovori chef 28. 9. 2010 at 1:57

  Kaj si zdaj ti, naslednik NoMercyja/Nika Brumna z enako bolnimi kvaziprovokatorskimi, kvazismešnimi in absolutno slaboumnimi forami?

  Če ti gre na jetra ljubljansko spakovanje, je to tvoj vukojebeni problem, ne moj – jaz grem zdaj samo lepo spat.

  Mislim, kakšni komentarji, ej! Ni čudno, da me frendi sprašujejo, kako vas sploh prebavim. Ker želodec imam pa res dober.

 • Odgovori tatoslo 29. 9. 2010 at 10:59

  lejga vukojebina je vukojebina pa konc! Ka maš za težit in ne mi z “nam štajercem”… Mi štajerci iz vukojebine prav dober vemo kaj je vukojebina. Kmeti mariborski… 🙂

 • Odgovori Anonimno 1. 10. 2010 at 14:47

  Tatoslo, odličen komentar…
  V teh dneh kar ne morem več poslušat teh primitivnih for na relaciji Maribor-Ljubljana… Vsi smo Slovenci! Pa ni važno, kje živiš, v mestu ali pa v vukojebini, vse ima svoje pluse in minuse.

 • Komentiraj