Pošvedrana vojska

Si predstavljate, da živite v državi, kjer se v osrednji informativni oddaji povsem resno pogovarjajo o stanju in ustreznosti vojaških škornjev? Živite v točno taki državi. V državi, kjer bataljonska bojna skupina sploh ni usposobljena za boj.

Sibirske razmere na Počku

V tej državi nekdo očitno ni sposoben kupiti niti vojaških škornjev. Ne le zaradi pomanjkanja denarja, ampak očitno tudi zato, ker ne loči zimske in poletne obutve. Če je res, da so vaje pozimi izvajali tudi s škornji, kakršno so pokazali v Odmevih, gre očitno za Alpinin model Tierra.

Vojaški škornji

Ta obutev ni primerna za zimske razmere in za temperature do minus dvajset stopinj Celzija, kot je trdil poslanec SD Matjaž Nemec. Na Alpinini spletni strani jasno piše, da je čevelj »namenjen uporabi skoraj celo leto, v vseh letnih časih, razen pozimi«. Kaj so možje res obuli, ne vemo, a sredi zime se verjetno ne bi prostovoljno opremili s škornji za pomlad, poletje in jesen. Kaj jim je ministrstvo v resnici kupilo, pa tudi ne izvemo. Ker v resnici niti nikogar ne zanima. Samo da je cirkus.

Zaradi vsesplošne histerije je težko ugotoviti kdo naklada, očitno pa je, da se je slovenska vojska na vajah osramotila. Novico, da bataljonska bojna skupina sploh ni usposobljena za boj, in da so vojaki po vaji zaradi premraženosti iskali pomoč pri zdravniku, kot da so se borili v Sibiriji, je mogoče – kot še marsikaj v Republiki Sloveniji – prežvečiti samo z zvrhano mero zdravega cinizma. Žal je to zabavno samo v obdobju relativnega miru.

Odgovornost se začne pri repu

Za to stanje seveda ne bodo odgovarjali tisti, ki so odgovorni. Raje bodo odgovornost iskali od spodaj navzgor in morda je še sreča, da niso odpustili kar prezeblih – in nesposobnih – vojakov. Odrezali so načelnika generalštaba, ki je že zdavnaj opozarjal na težave. Tistega načelnika, ki so ga pred dobrimi tremi leti tudi nastavili.

Kje dobiti denar za vojsko, ne vem. Razen, če verjamemo v mit, da je v tej državi in s temi državljani dejansko mogoče racionalizirati porabo državnih sredstev, zajeziti delo na črno ali še bolj obremeniti davkoplačevalce. Ker ni mogoče sprejeti takšnih reform, da bi več ustvarili, je edina možnost, da ena skupina živi na račun druge. Bomo vzeli kulturi? Športnikom? Pacientom? Tajnim agentom? Lačnim otrokom? Minimalnim plačam? Povprečnim plačam? Javnim uslužbencem? Brezposelnim? Lahko zanemarimo infrastrukturo. Rezerve so tudi pri subvencijah za študentsko prehrano. In tako dalje.

Če bo vojna, gremo pa v gverilo

Ali pa vojsko dejansko ukinemo. Ta zamisel je nora, ni pa nova. Fantasti brez stika z realnostjo, kaj šele z vojno izkušnjo ali zmožnostjo predstave kaj je vojna, so jo že pred leti promovirali z jasno izraženo podporo medijev in dela intelektualne elite. Ob takem stanju duha ni nenavadno, da vojska propada.

Morda se lahko slepimo, da nikoli več ne bo vojne. Nekaj tisoč vojakov bo že našlo drugo zaposlitev. Verjetno v tujini. Tudi Alpina bo prebolela upad prodaje čevlje. Enako drugi domači opremljevalci Slovenske vojske. Če bo vojna, se pa lahko organiziramo v različne gverilske enote in se potem še desetletja prerekamo o zaslugah za zmago, ki jih je treba v resnici pripisati tistim zaveznikom, ki vojske niso razgradili. In ki potem zahtevajo plačilo za te zasluge. Višje plačilo, kot ga zdaj zahtevajo zavezniki v zvezi Nato. No, pa saj smo pred leti mislili, da je tudi ta zveza brez zveze.

Prejšnja objava Naslednja objava

17 komentarjev

 • Odgovori phoenixslo 22. 2. 2018 at 18:32

  Alpina verjetno ni med odobrenimi opremljevalci Nato pakta. V kolikor kupimo opremo pravega opremljevalca, bodo vojaki lahko v japonkah sredi Sibirje, in bo ocena pregleda odlično.

  • Odgovori Boki 27. 2. 2018 at 17:37

   Ali še bolje, pojdimo ven iz NATO in se pridružimo paktu z Rusijo. Potem bodo naši vojaki izvrstno opremljeni in pripravljeni, nihče več pa ne bo hujskal k ukinitvi vojske.

 • Odgovori Matej Zalar 22. 2. 2018 at 19:10

  Če se ne motim, ni nihče ocenjeval opreme. Je pa res, da je sposobnost za boj verjetno odvisna tudi od čevljev. Vsaj tako je recimo v športu.

  • Odgovori Anonimno 23. 2. 2018 at 22:51

   Sem pripadnik SV. Menda ja ne verjameš, da v vojski ni dobrih škornjev. Ne vem, kje si našel škornje, ampak takih v SV nimamo. POP TV oz. 24 ur pa itak kvasi same neumnosti in kubira (ne samo potencira) vse zadeve, samo za intrigo so…
   V SV imamo model ARPENAZ SV 690A2. Take imam tudi sam in so za zimo odlični. Link: https://www.alpinashop.si/…/vojaska…/arpenaz-sv-690a2. Vse to je novinarska raca, da bi civile čimbolj razdražili… in oblatili nekoga… ne vem, kaj je motiv tega…

 • Odgovori Aleš 23. 2. 2018 at 8:52

  Kolikor je le mogoče se izogibam spremljanju dominantnih medijev a sem po nacionalnem radiu le ujel to novico, da je naša vojaška enota dobila “slabo” oceno…
  WTF??
  Dobili so NEZADOSTNO oceno! Slaba ocena bi bila recimo 3/5.
  In to od ocenjevalcev iz Bolgarije?!?!?!
  .
  Kako nizko bomo še padli??

  • Odgovori Anonimno 23. 2. 2018 at 22:46

   Aleš, ne kvasi neumnosti, ker ne veš, kako se ocenjuje bojna pripravljenost. Delam v vojski in dobili so oceno ZADOSTNO, Da narediš test Nata, pa mora biti najmanj DOBRO.

   SV ni dobila ocena od Bolgarije, ampak od Nato poveljstva v Izmirju v Turčiji, res pa je, da je to delovno mesto tokrat popolnjeval Bolgar, ki se je šolal za tovrstna ocenjevanja.

   In ni treba blatiti in se posmehovati SV ter zganjati paniko med ljudmi..

   • Odgovori Spam 24. 2. 2018 at 15:48

    Dobrodošel rojeni zmagovalec. Generalštab Slovenske vojske je komentiral, da so dobili nezadostno oceno. Skupna ocena s slovenskim imenom “zadostno” pomeni nepripravljenost za bojno delovanje v NATO jeziku.

    Torej en velik cvek. Tudi blatenje ni potrebno, ker je politika pripeljala vojsko tako daleč, da se sama zelo uspešno blamira.

 • Odgovori kekec 23. 2. 2018 at 9:11

  Kravo (vojsko) so ravno navadili živet brez hrane pa je crknila.

 • Odgovori Matej Zalar 23. 2. 2018 at 10:22

  @Aleš: Ja, enote, ki so doma, so nesposobne, kar je usposobljenih vojakov, so pa v tujini. Menda bodo morali podaljšati misije 🙂

 • Odgovori jazsembog 23. 2. 2018 at 11:35

  Slovenija je v predvolivnem letu, zato tak tolčejo po SV.
  Že leta se ve, da je stanje obupno. Vojski so vzeli največ denarja in zdaj se vsi sprenevedajo, zakaj je vojska v kurcu.
  Isto sistem k SŽ, par tišoč v pisarnah, k pa je treba tračnice naštelati, pa ni dosti delavcev.

 • Odgovori Matej Zalar 23. 2. 2018 at 12:08

  Ja, politizacija vojska je še en dokaz zaostalosti demokracije v Republiki Sloveniji. Opozicija je na to opozarjala že več let, mainstream mediji so se jim posmehovali. Tistega smešnega mulca iz SDS so celo obtoževali, da neti nekakšne nemire na slovensko-hrvaški meji. To je raven slovenskih državnikov, ob katerih se mi obrača želodec, ko jih samo vidim. Po novem se v javnosti tudi tikajo. Mogoče bi lahko izvedel anketo, v kateri bi glasovali za najostudnejšega slovenskega politika. Če mene vprašate, bi Janša težko prišel v prvo dvajseterico, kaj šele med deset.

 • Odgovori Stane Debevec 23. 2. 2018 at 12:26

  Dober dan g. Zalar,

  očitno usposobljenost SV ni važna, sicer bi bilo stanje drugačno. Ve se, kakšno orožje mora imeti vojak, kako mora biti oblečen in obut in kaj mora znati. Če tega v Sloveniji ne vemo, nam lahko pove NATO, zato pa smo včlanjeni.
  Slabo se počutim, ko takole vidim, da sami sebe vlečemo po zobeh in se smešimo v EU in v svetu (če se komu sploh da kaj prebrati o Sloveniji).
  Še dobro, da sem služil vojsko v JLA.
  Pozdrav,
  Stane Debevec.

 • Odgovori Meta 23. 2. 2018 at 19:20

  Glede na to, da sem doma cca 700 m od vojašnice iz katere so bili vojaki, omenjeni v medijih… se oceni sploh ne čudim.

  Večkrat jih vidim med svojo rekreacijo na njihovem jutranjem treningu in čisto mirno lahko rečem, da jih je vsaj 50% v slabši kondiciji kot jaz (procent je tako nizek, ker sem po naravi skromna).
  Pa se imam za čisto povprečno rekreativko, njim pa je biti “fit” v osnovi služba.

  Na stadionu sopihajo kot stare lokomotive, čisto zaripli (in to pri tempu krepko nad 6 min/km), gibljivost za zjokat, moč pa… ne vem, če jih polovica naredi 5 zgib, o kilaži raje tudi ne bi. Z redkimi izjemami, seveda.
  Eh, žalostno.

  Mislim, da so bili čevlji tukaj še najmanjši problem…

 • Odgovori Zmrda 23. 2. 2018 at 21:05

  Meta, tega ti pa niti prbl ne verjamem.

  • Odgovori Meta 23. 2. 2018 at 21:50

   Česa?
   Da so v slabi formi?
   Te povabim na atletski stadion na Poljanah (MB), pa se prepričaj na svoje oči.
   Ponavadi so tam od pomladi do jeseni –
   med tednom okrog 7.00 (čez vikend jih še nisem videla).
   Stadion je odprt, vstop dovoljen vsakomur, pa pridi pogledat.
   Dopuščam možnost, da je bil to samo kakšen “kazenski” vod oz. da v drugih vojašnicah ni tako, ampak tole pri nas je prava žalost.
   Imam sicer znanca – vojaka (podčastnika), pa je eden boljših rekreativnih tekačev, kar jih poznam, tako da me tako stanje v MB preseneča…

 • Odgovori Anonimno 28. 2. 2018 at 13:08

  V SV sem že od leta 1991 in sem do 2015 služil le v bojnih enotah po vsej SLO in 6x v tujini – od vojaka do višjega PČ). Problem ni v plačah vojakov – na začetku svoje karierne poti, ampak v dodatkih, ki pa jih plačni sistem v JU ne omogoča. Odhodov je še premalo; koncept profesionalne vojske je ravno v tem, da v sistem vstopijo mladi pubeci in to samo v bojne enote, kjer v treh letih gredo na vsaj dve misiji, fajn zaslužijo in nato odidejo iz sistema. V njem pa ostanejo le tisti, ki izkažejo vodstveni potencial in imajo možnost napredovanja (v činu in seveda v plači) ter specialisti, ki z dodatki oplemenitijo svojo osnovno plačo. Če bi za začetek omejili odhode na misije v tujino samo za pripadnike teh 4 bojnih PEHP, bi se vstop v SV povečal vsaj za 10%. Veliko je bilo predlaganih ukrepov, ki so z lahkoto izvedljivi takoj. Je pa dejstvo, da lahko SV iz sistema JU izvzame le politika. Dolga leta sem bil optimist, sedaj pa sem mnenja, da je treba sistem resetirat in zgraditi SV na popolnoma novih temeljih. In se strinjam z Anonimnim…. razcapani škornji so pesek v oči. Krivi so odločevalci, tako v GŠ, kot na MORS…. vrtičkarji, ki jim takšno stanje omogoča da ostajajo v svojih conah ugodja.

 • Odgovori Anonimno 1. 3. 2018 at 21:32

  Dejstvo, večina opreme v SV je dobesedno škart roba. Ne vem katera veleumna komisija se odloča za nakup opreme, ki je dobesedno pod standardom česarkoli na trgu in celo dražja. Očitno Areks prispeva konkretne zneske v politične štabe. Primerjava, Bojni nahrbtnik SV Arex stane 800€, medtem, ko je uveljavljen proizvajalec, bojno preizkušen Tasmanian Tiger cca 400€ cenejši.
  Kar se škornjev tiče, Alpinini čevlji so od vsega začetka zanič. Podplati odpadajo po 1-mesečni uporabi pisarniškega dela, da ne omenjam novega “peščenega” modela, kateremu odpadejo neti že pri neverjetno obremenilnem zavezovanju.
  Da se dotaknemo samih uniform. Zadeva razpade (preizkušeno) v 6-mesecih uporabe. Uporabo omenjam kot sedenje za računalnikom ter vstopanju in izstopanju iz avtomobila. Največja kalvarija, popravili so kroj in na novo izdali popravljeno uniformo, ki je še slabša od predhodnika.
  Kar se tiče misij, edina stvar, ki ohranja patetično številko pripadnikov v SV so ravno misije, saj način kadrovanja, obljube o napredovanju in seveda fenomenalna višina plače tega ne bodo storili. A seveda je tudi tukaj hakeljc. Poveljniki se obnašajo, da je seveda misija privilegij in ne dolžnost posameznika. Zakaj bi spravili čim večji krog ljudi na misijo, da si lahko naberejo izkušnje, če lahko pošiljaš znova in znova iste ljudi s katerimi se poznaš.
  Napredovanje.. kaj je to? Napredujejo samo ljudje s činom rank stotnik in višje, navadni plebi, vojska, delovne mule, gonilna sila SV, ostaja na istih pozicijah tudi po desetletja. S tem, da imajo pod pasom po več misij, usposabljanja v tujini, službene ocene na vrhu kot tudi njihovo fizično pripravljenost. Ne, oni si ne zaslužijo povišano mezdo, ker niso dovolj pri koritu.
  Ustanavljajo se nove brigade, zato, da lahko ljudje napredujejo v brigadirje, polkovnike, itd. Po procesu parih let se zadeva pretransformira, konsolidira, re-organizira v obliko, ki bo omogočila preostalim prisklednikom napredovanja na bolje plačana delovna mesta.
  Medtem, ko se preostali prosjaki ukvarjajo z nepotrebnimi “nalogami”, ki efektivno polnijo delovni čas kot iskanje službe preko zavoda za zaposlovanje.

 • Komentiraj