Potepanja 4 – Slovenska in hrvaška Istra

Vsako leto izdamo zbirko potopisov, tokrat je na vrsti četrta – objavljamo petnajst potopisov po Slovenski in hrvaški Istri. Ko sem to zadevo po 35 urah neprekinjenega dela vendarle oddal v tisk, sem si rekel, da se v Istro vsaj leto dni ne vrnem več. No, dva tedna kasneje sem cel teden preživel v Portorožu, obiskali smo tudi Grožnjan in Motovun. Istra je res lepa, zato je ta vodnik tudi nastal.

Zbirka potopisov in turistični vodnik

Po letu in pol dela, prevoženih tisočih kilometrih, po več sto posnetih fotografijah, stotinah porabljenih ur na terenu in za računalnikom je pred vami zbirka Potepanja 4, ki tokrat prinaša 15 izletov v notranjost slovenske in hrvaške Istre. Pravzaprav gre za zbirko potopisov z dodanimi koristnimi informacijami. Zbirke Potepanja so pravzaprav turistični vodniki, ki jim skušamo vdahniti doživeto zgodbo. To jih loči od drugih vodnikov, ki so morda polni faktografskih podatkov, a jih je težje prebirati.

Kako smo ga zastavili? Optimistično vsekakor!

Pomembno je, da se nismo ozirali na državne meje, ki so za neobremenjene turiste popolnoma nepomembne. Zanimalo nas ni niti, da sodi Opatijska riviera v Primorsko-goransko županijo, ampak smo se držali geografske meje, ki poteka po Čičariji in pod Kraškim robom – pa še tu smo malo goljufali.

Drugo vodilo je bilo, da se osredotočimo na manj znano notranjost Istre. Večina nas zelo dobro pozna obalo, ki je lepa, a istrsko dušo spoznaš šele v notranjosti, kjer je turistov manj in so domačini bolj sproščeni. Izbrali smo petnajst izhodišč, večinoma na obali, in načrtovali prav toliko izletov v zaledje. Vsa izhodišča so izdatneje opisana na koncu posameznih izletov, saj knjiga, ki opisuje Istro, pač ne more ostati brez prispevka o Piranu, Pulju ali Rovinju.

Tretje vodilo je bilo praktičnost, prijaznost do uporabnika. Opisani kraji so zapisani odebeljeno, da prej padejo v oči. Znamenitosti so v besedilu oštevilčene z izstopajočimi simboli in na koncu vsakega izleta je dodan seznam teh točk s potrebnimi kontaktnimi informacijami in/ali koordinatami GPS. Vsak izlet je opremljen tudi z zemljevidi z vrisanimi potmi in spet s številkami prej opisanih zanimivostmi. V osnovi so izleti namenjeni tistim, ki potujejo z avtomobilom, seveda pa se lahko usedete tudi na kolo. Ali so poldnevni ali celodnevni, je seveda odvisno od vsakega posameznika. Lahko jih tudi združujete, za kar je v pomoč zemljevid ob kazalu (stran 7). Na začetku knjige je nekaj splošnih poglavij, v katerih so opisane zanimivosti, ki Istro ločijo od drugih regij: istrsko govedo boškarin, arhitektura, kulinarika, vino, oljčno olje, sol, tartufi … in seveda zgodovina.

Druge zanimivosti odstrejo potopisi, ki se trudijo biti zabavni in navdušujoči. Zabavni zato, ker boste morda samo brali. Navdušujoči zato, da se vseeno spravite iz plaže in odstrete še eno od mnogih istrskih skrivnosti. Na primer, zakaj je Dvigrad na lepem ostal brez prebivalcev. Kako so v Tinjanu izbrali župana? Kako sta nastali reki Mirna in Dragonja ali Pazinska jama? Če ne veste odgovora na nobeno od teh vprašanj, jih poiščite v potopisih! Istra je preveč lepa, da je ne bi spoznali.

Čeprav sem v Istri užival, sem kar vesel, da smo zaključili.

Zdaj grem lahko tja zares sproščeno.

Prejšnja objava Naslednja objava

5 komentarjev

 • Odgovori Nina 6. 6. 2011 at 8:45

  Mimogrede, link na strani vam ne deluje…
  Sem hotela naročiti Potepanja 4, pa mi stran vztrajno ponuja Potepanja 3… Te pa ne bi danes, hvala 🙂
  Lp
  Nina

 • Odgovori Nina 6. 6. 2011 at 8:48

  Aja, pa da ne bo pomote, vem, da lahko potem na jezičku desno spremenim, kaj naročam… Ampak najbrž te opcije ne najdejo vsi…

 • Odgovori chef 6. 6. 2011 at 10:10

  Hvala! Je fant zrihtal.
  Jaz sem bil sicer na spletni strani prvič po nekaj mesecih in sem skoraj bruhnil 😆 K sreči se po poletju končno obeta prenova, haha.

 • Odgovori » Duga Uvala Moji zapiski 16. 7. 2011 at 19:24

  […] sabo sem vozil tudi Potepanja 4 (odlično branje, priporočam vsakemu, ki je kdajkoli bil na morju v Istri in misli, da pozna te […]

 • Odgovori Nergač » Najlepši kos slovenske obale 10. 8. 2011 at 18:03

  […] v zadnjem letu in pol in v večjem delu – seveda s pomočjo odličnih sodelavcev – napisal zbirko petnajstih potopisov. Istro poznam do obisti. Čeprav sem nekega majskega popoldneva po 35-urnem delavniku sklenil, da […]

 • Komentiraj