Poulična prehrana po ljubljansko

Nadobudni ponudnik kakovostne in okusne ulične prehrane v Ljubljani zaradi kaj vem kakšnih omejitev ne more pridobiti dovoljenja za postavitev premične stojnice. Županov znanec, tisti, ki ob praznovanju dela na Rožniku prodaja oderuško drago hrano z žara, in ki je pridobil koncesijo za bife pri Konjskem repu, pa lahko na elitni lokaciji postavi cenene šotore, pult prekrije z reklamno plastično ponjavo, in zasmradi cel Prešernov trg z vonjem po Balkanu. Nagnusno!

Kot da ni dovolj že to, da v najlepšem mestu na svetu™ po kebabu, čevapčičih in hitri tajski hrani smrdi mestno središče od kolodvora pa do promenade na Slovenski, so torej na Tromostovju postavili še prehranjevalnico po vzoru gasilskih veselic.

Zakaj? Da ne bi preveč zaslužili ponudniki na Odprti kuhni? Ali da ne bi preveč zaslužili ponudniki, ki so se v petek na Odprto kuhno šlepali na Stritarjevi? Ali zato, ker bi turisti, ki si ne morejo privoščiti obroka za ceno petih ali šestih delavskih malic, sicer ostali lačni?

Seveda ne. To je preprosto posledica vsesplošnega pomanjkanja smisla za dostojanstveno urbano ponudbo. Odgovorni za turizem nam razlagajo, in se za to verjetno tudi res trudijo, da je Ljubljana nekakšna butična mestna destinacija, v resnici pa nas mestna občina posiljuje z gnusno roštiljado in reklamnimi površinami za pivo in priljubljeno brezalkoholno gazirano pijačo.

Turisti, ki v mestu ostanejo dve noči, tako ali tako nimajo pojma in morda doma celo razlagajo, da so slovenske nacionalne jedi burek in čevapčiči, domačim urbanim zagovednežem je pa vseeno, da se le lahko bašejo s čevapčiči, ki so tudi pri navitih cenah še vedno dostopni praktično vsem.

K sreči vsaj ni bilo gneče.

Prejšnja objava Naslednja objava

3 komentarji

 • Odgovori kren 30. 8. 2017 at 9:44

  Nista novoga na Balkanu….

 • Odgovori filmoljub 30. 8. 2017 at 17:57

  Je pa gneča še vedno na petkovi “odprti kuhinji”, česar nikakor ne morem razumeti — glede na nesramno zasoljene cene tistega prav nič vznemirljivega kupčka hrane, ki ga tam dobiš in s katerim se nikakor ne moreš najesti, razen če si izstradan vrabček. Najbrž je to mišljeno kot nekakšna lokalna kulinarična zanimivost za neumne turiste, ali kaj.

 • Odgovori Matej Zalar 30. 8. 2017 at 18:22

  Ideja Odprte kuhne je bila seveda odlična, a se je, kot je v tem malomeščanskem okolju običajno, izrodila v klasičen poligon ljubljanskega snobizma, kjer je še najmanj pomembna hrana. Letos sem bil na dobri poti, da me Odprta kuhna ne bo videla, a sem mi si zadnjič po precej slabem kozarcu piva hotel popraviti okus s hot dogom Jedu, ki pa je bolj ali manj na voljo samo na Odprti kuhni (vzrok za to med drugim najdeš v prvem stavku tega zapisa). K sreči imajo štant ob robu, tako da je bilo kar vzdržno.

  Sem pa ravno zadnjič paberkoval, da je v Ljubljani – v želji, da bi se čim več dogajalo, ker se včasih nič ni dogajalo – že preveč raznih uličnih dogodkov, kar po mojem postaja rahlo moteče. Festival Urbano dejanje na Kongresnem trgu? Ko greš v četrtek zvečer ven in si star 30 let in ne greš ven samo zato, da se boš čim prej ulegel k prvi namiguši na sceni, pa še vedno crkneš od dolgčasa

 • Komentiraj