Povodni kolerik

Med safarijem po Južni Afriki smo v rezervatu Sabi Sands videli tudi nekaj povodnih konjev.

01_0547

Zanimivo je, da imajo več skupnega s kiti kakor s kopenskimi živalmi, na primer s konji. V vseh 50 milijonih let svojega razvoja se še niso prilagodili na sonce. Na kopnem bi jim menda v kratkem opeklo debelo kožo, zato v vodi preždijo kar cel dan. V vodi spijo, seksajo, rojevajo in bijejo svoje bitke za prevlado nad samicami.

02_0766

Najbolj problematičen je njihov temperament. Ne levi, leopardi, krokodili, afriški bivoli, sloni ali nosorogi … najnevarnejše afriške živali, ki ubijejo največ ljudi, so povodni konji. Z menedžmentom jeze imajo zelo resne težave in naglo poživinijo tudi brez očitnega razloga, ne glede na to, ali se jim preveč približate s čolnom – ne pozabite, da se radi potapljajo in pod vodo vzdržijo od tri do pet minut – ali peš.

03_0765

Naselili so se tudi v jezerce ob enem izmed turističnih lodgev. Zelo očitno se ne bojijo nikogar. Čeprav se hranijo z rastlinjem in so jih le redko opazili žreti mrhovino, pred smrtonosnim ugrizom z dobro nabrušenimi čekani ne pomišljajo prav dolgo in so zato tudi strah in trepet krokodilov ali levov.

04_0762

Iz vode se skobacajo šele pod noč in potem v temi vandrajo po savani, menda tudi do deset kilometrov daleč od domače mlakuže. Preden se zavalijo nazaj v vodo, naj bi v eni noči požrli več kot šestdeset kilogramov trave. Na kopnem ga težko srečamo, kar je dobro, saj so kljub zajetni pojavi, samci tehtajo poldrugo tono, samice pa kakšnih 150 do 200 kilogramov manj, precej okretni in hitri šprinterji. Vseeno smo imeli srečo in ga po naključju sredi ceste skoraj povozili še daleč pred sončnim zahodom. Pravzaprav sta ga, preden jo je podurhal v goščavje, dobro videla samo Fan in Louis. Žal nisem mogel fotografirat drugega kot v grmovju skrite tolste riti.

05_0767

Verjetno najbolj antipatična afriška žival.

Prejšnja objava Naslednja objava

Brez komentarjev

Komentiraj