Pred Alpami #2

Maraton Alpe? Želja je velika, a izmozgan sem kot staro kljuse, da bi prišel k sebi, pa nisem storil prav dosti. Preveč dela, preveč stresa, navsezadnje tudi preveč kolesa … ampak vsaj med kolesarjenjem se sprostim in premlevam tisto, kar je v resnici pomembno, tako da mi to v bistvu pride kar prav.

Ko obmolkne svetovni prvak

V prvih šestih mesecih sem letos prevozil okoli 1500 kilometrov več kot lani, a forma je precej slabša. Za resno dirkanje je bilo spet preveč izčrpljujočih voženj in bolj malo kakovostnih … no, treningov. Še najbolj sem verjetno napredoval na vožnjah z najboljšim slovenskim rekreativcem, ki pa me je težko motiviral za tistih nekaj voženj.

Na dan državnosti sva skupaj prevozila traso Maratona Alpe, sicer čez Volovljek, a iz Ljubljane, on pa še od dlje. Vožnja mi ni vlila zmagovalne miselnosti, kot tudi ne sobotni, neusmiljeni izlet čez Črni Vrh, Stari vrh, Dražgoše in Jamnik, Češnjico in Čepulje, ko je tako letelo, da je sam Matej Mohorič, ki se nama je pridružil med Srednjo Dobravo in Kranjem, debelo gledal, kako je to mogoče. Wahooja Elemnt Bolt je znoj zalival kot bi ga vrgli pod slap.

Maraton Alpe reconWahoo Elemnt Bolt

V nedeljo sem šel v Radovljico gledat državno prvenstvo in nazaj grede sem po nepotrebnem, ker me je pač prijelo, basal, kot da bi me lovil sam vrag.

Verjetno vsaj 99 odstotkov prebivalstva meni, da je izlet iz Ljubljane v Radovljico in nazaj nezaslišano naporen … pacienti pa to odbijemo mimogrede, skupaj s krogom po trasi državnega prvenstva.Junija sem bil na kolesu 27-krat in naklepal skoraj 2300 kilometrov, od tega samo zadnji teden 600.

Kri: OK

Med brskanjem po Stravi sem na razširitvi Stravistix – na predlog najboljšega rekreativca v Sloveniji sem jo naložil že pred časom, a se z njo nikoli nisem ukvarjal – odkril Fitness Trend. Seveda gre le za grobo oceno prikaza moje forme, ki kaže, da situacija ni rožnata, ni pa niti črna. Kakorkoli, če bi bil Maraton Alpe naslednji teden, bi bil spočit optimalno.

Stravistix

Glede na obupno počutje sem v sredo storil to, kar bi naredila vsak preveč zagrizeni in vsak pametni rekreativec: analizirati sem dal kri. Izkazalo se je, da situacija ni rožnata, ni pa niti črna.

Asfalt so menda zrihtali in skrbelo me je samo še vreme, ki pa bo očitno še kar prizanesljivo, zato se grem danes vendarle prijavit. Spet brez cilja. Če bo šlo kolikor toliko dobro, bom dirkal. Sicer bom užival in morda pazil le toliko, da bom med prvimi stotimi, ki imajo menda naslednje leto pravico startati v prvem boksu.

Specializirano, aerodinamično

Oprema je spet na nivoju, tokrat bom dirkal s Specializedovo aerodinamično raketo Venge Pro s komponentami Ultegra Di2 in 50-milimetrskimi Rovalkami.

Specialized Venge Pro

Zanimivo se mi zdi, da vedno dirkam s Specializedi, česar sem seveda zelo vesel. Na Klasiki Eddyja Merckxa sem leta 2015, še nekoliko debelušen, dirkal s Tarmacom, leta 2017 sem na Granfondu Stelvio Santini vozil starejšega Vengea in na kronometru Želimlje–Turjak Alleza, lani pa na Maratonu Alpe Venga S-Works, ki se je izkazal kot strašno hitra mašina za spuste … in za eksperta velja enako, preizkusil sem ga na enem najbolj zagamanih spustov na Slovenskem.

Pridruži se ekipi!

Tim Podlogar, mladi znanstvenik na doktorskem študiju na Univerzi v Birminghamu in neverjetno močan kolesar mi je svetoval pri prehrani v zadnjih dneh. A kaj, ko mi je dal strašno slab nasvet, in sicer, da bi bilo v teh dneh najbolje počivati. No, v vsem ostalem ga bom ubogal. Brez vlaknin pred dirko. Zadnji dan brutalne količine ogljikovih hidratov, kot mi je sicer v navadi že od nekdaj. Za zajtrk pa mlečni riž z mlekom brez laktoze. In nekako se bom posilil med dirko zaužiti toliko ogljikovih hidratov, kot pravi znanost. Ogromno.

Če bo na Pavličevem sedlu stal kdo, ki bi lahko danes ali jutri ali v nedeljo zjutraj v Kamniku prevzel mojo musette s hrano in pijačo, bom zraven z veseljem dodal še šestorček piva.

Prejšnja objava Naslednja objava

26 komentarjev

 • Odgovori Paternina 5. 7. 2019 at 22:57

  Evo ga, pa spet čist resno in zagrizeno dirka! Z bidoni na vrhu in vsem
  Srečno!

 • Odgovori Matej Zalar 6. 7. 2019 at 22:01

  Samemu sebi se zdim smešen. Hvala!

  • Odgovori Tina 7. 7. 2019 at 7:43

   Matej, mi smo s tabo in komaj čakamo na zgodbo “Po Alpah“ Drž’se in srečno danes;—)

 • Odgovori Jani 7. 7. 2019 at 13:30

  Ti, btw, Andraž pa ne voz več s tabo? 🙂

 • Odgovori Narodna Sprava 11. 7. 2019 at 18:12

  Čestitke na rezultatu! Najvišje uvrščen brez kluba

 • Odgovori Jani 16. 7. 2019 at 16:07

  Je v klubu.. B. Com.
  Ni mi pa jasn zakaj rogovc dirka na rekretivni dirki v konkurenci? In to na zmago…. 🙁

 • Odgovori UrošO 17. 7. 2019 at 9:51

  @Jani: Matic Žumer je član rogove rekreativne ekipe in dirka med amaterji
  https://prijavim.se/profile/view/13067/zumer_matic

  • Odgovori Jani 17. 7. 2019 at 15:03

   Pr teh letih se dirka… ne rekreira 🙂

 • Odgovori n3o 17. 7. 2019 at 13:10

  sam slike so pa povsem brez okusa … na zadnji zgledaš ko Grizzly Adams, ki je s kolesom ušel iz pragozda …. pogojno pa je uporabna ena pred tem (čeprav rahlo kičasta)-če bi odvrgel bidon, cekr, postavil kako kot se mu pritiče in v okvir ujel poleg Specija le še oknce in EN stolček…mmm…bi blo (po moje) vasj boljše….sicer pa tehničarji (če ti lahko tako rečemo???) nikoli niso bili esteti….

 • Odgovori n3o 17. 7. 2019 at 13:12

  aja pri pragozdni sliki si še v objektiv ujel zunanjo pipo z oranžnim nastavkom !?!?!? kkkkaaatttaarrrzzzaaaa

 • Odgovori NB 17. 7. 2019 at 14:09

  Koliko pride ta Venge in kje ga lahko najceneje kupim?

 • Odgovori Matej Zalar 17. 7. 2019 at 18:47

  1.) V glavnem, preživel sem, čeprav se mi je zdel Pavlič trikrat predolg. V formo sem dejansko prišel teden dni pozneje 🙂

  2.) Da se razumemo: nisem član nobenega kluba.

  3.) Debate o tem kdo bi smel in ko naj ne bi dirkal na rekreativnih prireditvah, me dolgočasijo. Bi si pa želel, da bi omenjeni ovitke energy barov pospravil v žep, ne pa odmetaval v Kokro in ob cesto. Ko ga na to opozori nekdo, ki je pameten dečko in ki ve kaj pomeni zmagati na tej dirki, pa še jezika.

  @n3o: Vesel sem kritik zaradi malenkosti in jih jemljem kot dobronamerne, čeprav vem, da niso takšne. Tudi meni je žal, da nisem lep kot slika, moram pa v zagovor povedati, da je fotografija grizlija nastala v obupnih svetlobnih pogojih, na hitro, s telefonom, in da sem bil po slabih 170 kilometrih/2700 metrih nekoliko zdelan, glede na to, da nisva šla počasi. Upam, da v tem primeru kot vrhunski estet razumeš naturalistični pristop. Aja, oranžni nastavek pa kar prav pride. Morda bi morala mama tudi bolj natančno obrezati rože in oče pobarvati tisti profil na ograji s kako drugo barvo? Lahko morda pomagaš z nasvetom?
  Ko je govora o kičasti fotografiji, pa ne boš verjel, da sem razmišljal enako kot ti, torej o razmerju fotografije 1:1 in kompoziciji s samo enim stolom. Prav tako fotografijo sem objavil na Instagramu. Mizice nisem premikal, ker pač ni moje dvorišče in lastnika ni bilo tam.

  @NB: Cena kolesa je 7.199 evrov. Kje ga kupiš najceneje, ne vem. Predlagam, da za začetek pokličeš na Extreme Vital, kjer, kot vidim, ponujajo promocijsko ceno.

  • Odgovori Jani 18. 7. 2019 at 20:21

   Vseglharstvo je itak slovensla vrlina…
   Nekoč je v kolesarstvu obstajalo pravilo, da se profesionalni kolesar ni smel dve leti udejstvovat na amaterskih dirkah. Kar je bilo prav..
   Situacija danes in tu ni enaka, je pa podobna.
   Ergo?

 • Odgovori NB 18. 7. 2019 at 8:37

  Top odgovor, to smo pogrešali 🙂

  Hvala!

 • Odgovori n3o 18. 7. 2019 at 10:01

  @Matej
  glede pragozda – ne glede na ono oranžno zadevco na pipi (sam vem da je zelo priročeno klikanje šlaufa za zalivanje – ja tudi sam sem iz kmečkega okolja), pa ti in kolo nikakor ne sodita v ta pragozd…sigurno bi našel lepšo ozadnje pred katerim se bi slikal…ta slika je še mogoče za @foxico in še to v interni uporabi … 🙂 mimogrede tudi jaz se potrudim da naredim sliko kolesa četudi mi sol potu neumorno draži oči!?!? Aja glede naturalizma pa itak…najbolje da se slikaš nag s kolesom (malo šale ne škodi)

  Glede tistega premikanja mize – te sicer razumem samo tudi če bi tam bil lastnik (ga pač vprašaš če lahko premakneš), če ga pa ni pa to naradiš in postaviš zadevo nazaj kot je blo – point je v tem da se za sliko potrudiš, kar pa ne kaže dejstvo, da si gor pustil cekr in bidon ter da je kolo dobesedno naslonjeno na malo širše brune ko pijanc na plot!?!?!?

  mimograde tvoj Instagram pa je tudi še kar pol slik, ki jih bolj razumem kot reklamo za (npr. odbojno ograjo) kot pa za kolo ali pa pokrajino?!?!

  • Odgovori Anonimno 18. 7. 2019 at 21:27

   Sprosti se, zadihaj… 🙂

 • Odgovori Matej Zalar 20. 7. 2019 at 10:55

  @n3o: Ubogi … saj te razumem, rad bi imel vrhunsko vsebino, plačal pa zanjo ne bi niti centa. Všeč mi je, da zahtvaš samo najboljše. Kar tako naprej!

 • Odgovori Paternina 22. 7. 2019 at 8:52

  Ampak da pa nisem mogel cel svoj dopust prebrat enega kvalitetnega (in zastonj!) zapisa na tem blogu pa tudi ne gre nikamor!
  Kot reden bralec in ljubitelj vrhunske vsebine zahtevam bolj redne objave!

 • Odgovori Matej Zalar 22. 7. 2019 at 9:35

  Kakšna kvaliteta neki, če pa so objavljene slike koles z bidoni v košaricah!!!

 • Odgovori Paternina 22. 7. 2019 at 12:15

  Govoril sem o vsebini. Slike so res pod vsako kritiko!

 • Odgovori Paternina 22. 7. 2019 at 12:17

  Aha, emoji ne delajo. No saj vem da ti kot dežurnemu nergačem sarkazem pač ni tuj…

 • Odgovori Paternina 22. 7. 2019 at 12:18

  Aha, emoji ne delajo. No, saj vem da ti kot dežurnemu nergaču sarkazem pač ni tuj…

 • Odgovori zmago1 24. 7. 2019 at 9:48

  Kaj je zdej Nergač, kje si se zgubu? Pogrešamo pikre članke!

 • Odgovori Anonimno 24. 7. 2019 at 11:37

  Jamra, da za pisanje ni plačan, sigurno protestira 🙂

 • Odgovori Anonimno 25. 7. 2019 at 22:49

  Pomoje je prevroce

 • Odgovori Matej Zalar 28. 7. 2019 at 18:06

  Treba je razumeti, da je včasih treba vzeti dopust. Menda je en teden preveč.

 • Komentiraj