Predvolilna salata, malo mešana

Bo že držalo, da večina izseljencev, ki glasovnice oddajo po pošti, voli desnico. Ne samo tisti iz Argentine, ampak tudi novodobni pobegli možgani v eno najbolj liberalnih evropskih mest.

Sicer je pa fajn dečko in v Amsterdamu smo se imeli odlično. Razmišljam, da v mestu in vpadnicah sploh nisem opazil jumbo plakatov in tako mi je bilo nekaj dni prizanešeno tudi s političnimi ksihti. Nekako sem užival normalnost.

Potem pa sem danes odprl nabiralnik, iz katere je poleg pomečkanih položnic, obvestila Državne volilne komisije in občinskega časopisa, padla še solata predvolilnih pamfletov političnih strank, ob katerih je čez minuto ali dve že steklo – na domači straniščni školjki.

Po pričakovanjih je najodvratnejši Jankovićev mini časopis. Stari turbo kapitalistični maček svojo domnevno poštenost v besedah, ki se na jumbo plakatu sliši kot izvrsten vic, dokazuje s priliznjenim intervjujem, kakršnih ne boste brali niti v najbolj osladnih korporativnih časopisih, z nerealno nepoštenimi obljubami, kakršna je bila tista o nakupovalnem središču na dokončanem stadionu Stožice, in z mnenji naključnežev, med katere so se pomešali še aktivist za homoseksualce Mitja Blažič, rokometaš Uroš Zorman in trener Tone Tiselj, Joc Pečečnik, Magnifico, direktor Lekarne Ljubljana, evropska zdravnica leta in celo direktor Waldorfske šole. Pisana druščina prijateljčkov! Da je bila mera polna, je PS poslala še letak z Dušanom Reboljem, ki očitno kandidira v našem volilnem okraju. Ob omembi, da bodo izvedli pošten new deal, mi je zakrulilo v debelem črevesu. DeSUS-ov štiristranski pamflet formata A3 je nekoliko manj odvajalen, dokler na zadnji strani ne pridemo do nagradne križanke s fotografijo predsednika stranke med partijo tenisa.

Letaki SMC, SLS, Alenke Bratušek in Solidarnosti (sploh kdo razume njihovo razmerje do SD) so bolj skromni in do ljudi, ki v času dopustov ne praznijo nabiralnikov, tudi bolj prijazni.

Razumem, da so letaki del prepričevalne taktike. Morda celo obstajajo volivci z dobrim želodcem, ki to svinjarijo dejansko zberejo na kupček in pred volitvami preberejo ali pogledajo, kdo je videti – poudarjam: videti – najbolj kredibilno.

Ne razumem pa, zakaj nalepka APEK, ki prepoveduje vročanje promocijskega materiala, izključuje politične stranke . Mi lahko to nekdo logično razloži? Zakaj ne dobivam promocijskih časopisov in zakaj nisem dobival Žurnala, dovoljeno pa je poštno posiljevanje s politično propagando, ki je po mojem mnenju še bolj sporna, ker je plačana iz žepov davkoplačevalcev.

Poglejte, tole je ostalo od propagandnega materiala.

Dvakrat lahko ugibate, ali so me s tem prepričali. In ali bom volil kogarkoli izmed njih.

Razmišljam, da bi vse skupaj na predvolilni dan še obredno sežgal na balkonu.

 

 

Prejšnja objava Naslednja objava

17 komentarjev

 • Odgovori Katarina 10. 7. 2014 at 20:38

  khm…ne bomo posploševali o tem da se iz tujine voli desnico. Sicer me je pa glasovnica ta teden precej presenetila, očitno so vse stranke resno vzele “iskanje novih obrazov” ker sem res prvič slišala za vseh 15 na glasovnici…ampak kar je, je, hope for the best, prepare for the worst, ni druge

 • Odgovori Kalimero 10. 7. 2014 at 22:22

  Vaše čuveno poštenje… Uvek ste bili puni tih sranja o poštenju. Gospodine kapetane, jer ti misliš da je jedina kuća, koju smo mi njima zapalili ili oni nama, bila pošteno zarađena? Jeste kurac moj! Da je pošteno zarađeno ne bih tako lako palili jedni drugima. Dok vam je ćopavi Zagorac trpao američke dolare u dupe, znali ste da kenjate o bratstvu i jedinstvu i da se smeškate jedni drugima. A onda je došlo vreme da svodite račune… Nema problema, samo što ih niste ranije svodili? Nego ste se 50 godina izdrkavali, 50 godina karali najbolje pičke, vozali najbolja kola, a sad kad vam se kita više ne diže, e hajde sad malo da se bavimo poštenjem. E pa iskenjam se ja na svo vaše poštenje i na svu tu vašu poštenu generaciju!

 • Odgovori Klavdija Hiti 10. 7. 2014 at 22:23

  Pol moram začet brat to salamo, da grem na wc, sem zaprta namreč.

 • Odgovori uršula 11. 7. 2014 at 9:07

  samo obrisat se pa z nobenim ot teh letakov ne moreš, potem ko opraviš taveliko

 • Odgovori Zlobni 11. 7. 2014 at 9:39

  Klavdija in JJ sta zaprta 🙁
  Donat vama odpre, poskusita :-/

 • Odgovori Klavdija Hiti 11. 7. 2014 at 10:33

  Zlobni, cel liter donata mi ne pomaga, vsaj meni ne, še dobro, da grem lahko ponj v trgovino, JJ ne more

 • Odgovori m1m1 11. 7. 2014 at 21:51

  Če preveriš pogovore Slovencev v Londonu, boš hitro vidil, da so med izobraženimi Slovenci v tujini volivci SDS izjeme. Če se ne motim, na splošno mlajša populacija ni volilna baza desnice, kajne?

 • Odgovori m1m1 11. 7. 2014 at 21:52

  Mislil sem Facebook skupino Slovencev v Londonu

 • Odgovori Riki 11. 7. 2014 at 23:32

  Tudi v Grčiji, Italiji pa Španiji so volilci levice med izobraženi, pa v Severni Koreji tudi.

 • Odgovori Ludvik 12. 7. 2014 at 8:00

  Mladi so v glavnem apolitični. Po raziskavi, ki smo jo naredili med njimi, me je presenetilo, da so FDV srenja, Filozofska fakulteta in delno Pravna, populistično-totalistična, v stilu gospodiča Luke Meseca. A bi takšno pomanjkanje nmožganov bolj pripisoval študijskemu trendu, ki iz njih relativno uspešno naredi sledljive ovce, kot lastnemu, zdravemu prepričanju.
  Povsem drugačna slika je na fakultetah naravoslovnih smeri.
  Le-ti znajo za spoznanje bolj trezno razmišljati in politične odločitve niso le enoznačne. Med njimi je zaznati pestrost izbire, od levih strank do desnih.
  Ob zadnjih državnozborskih volitvah leta 2011nas je zanimal odnos do vladavine prava pri tistih podiplomcih, ki so študirali pravo zunaj naših meja. Upal bi si trditi, da so razmišljali zelo podobno kot Ddr. Klemen Jaklič, z eno besedo: njihovo mnenje o slovenskem pravnem sistemu je bilo izrazito negativno.
  Do anomalij v odnosu do življenja in predvsem do dela je pri nas prišlo predvsem zato, ker je na trgu dela ogromno poklicev, za katere bi bilo tudi v najbolj bogatih državah težko dobiti primerno službo.
  Zakaj so postali prav novinarji prekerji, to so tisti, ki so najbolj brezpravni? Zato, ker jih je na tržišču preveč. Včeraj ali predvčerajšnjim je prešel tudi Večer v zasebne roke, pričakovati je, da bo odpustil vsaj 50-70 ljudi. Zakaj? Zato, ker jih je preveč, ki nič ne delajo. Razvrednotili smo tudi visoko izobrazbo, celo magisterije in doktorate. Zakaj? Zato, ker se zlahka pride do enega ali drugega, za en povprečen magisterij, za katerega odštejete 2-3.000 evrov, lahko dobite v vsaki štacuni. Če nimate denarja, pa sedete za računalnik in ga s preprostimi kliki in kopipejsti napišete v 1 mesecu. Naslovi kot na primer ''vpliv sanjarjenj o morskih deklicah na naš odnos do morske hrane'' niso nobena izjema, prej pravilo.

  Delavcev za enostavne poklice še zmeraj manjka. Recimo za orodjarje. Niti z možnostjo plačila prekvalifikacije jih ni moč dobiti.
  Levičarsko obarvani politični programi so, seveda, pisani na kožo sodobnemu človeku, ki je odvisen od sedenja pred različnimi socialnimi omrežji na računalniku in si ensotavno ne more predstavljati, da bi šel v pravo službo, kjer ne bo časa niti za en sam samcat klik. Sodoben človek je od starejših podedoval nostalgijo o preteklosti, kjer ''smo imeli vsi službe'', v kateri se je ''delalo, ko se je pač delalo'', v kateri so imeli vsi stanovanja, pa vse je bilo zastonj.
  Nekateri gospodiči pa so celo sadili rožice, češ, da se bo bogatim izdatno jemalo in dajalo tistim, ki nimajo. Mokre sanje, a všečne množicam, ki v njih vidijo priložnost, da bodo še naprej lahko kofetkali, pisali tvite in sms-je, istočasno pa ''nekaj delali''.

  Povsem enako so propagirali reklamni časopisi zgoraj omenjenih strank in ko sem jih prebiral, sem ugotovil, da je njihov piar verjetno iz vrst teh, slednjih, ki so se skupaj s svojimi liderji, popolnoma izgubili v sanjskih blodnjah.

 • Odgovori Matej Zalar 12. 7. 2014 at 9:36

  @m1m1: Glede na fundamentalizem volivcev levice, ki se napajajo predvsem s sovraštvom do desnice (vsi desničarji so zabitii), si mislim, da so volivci desnice pač raje tiho in si mislijo svoje.

  @Ludvik: Stoodstotno res. A ti veš kako je, mislim, da Kurnik, predavanja politologije začel, ko je Janša prvič zmagal volitve? “Zdaj smo pa najebali,” je rekel.

  @Klavdija: Če niti to ni pomagalo, ja potem pa res ne vem. Mogoče poiščeš lokal, ki stoji nasproti Jankovićevega jumbo frisa in tam spiješ tri kave, ob tem pa ves čas nepremično buljič v starega?

 • Odgovori P. J. 12. 7. 2014 at 9:42

  Matej, saj Klavdija ni rekla, da hoče bruhat. :-)))

 • Odgovori Janez Kranjski 12. 7. 2014 at 9:43

  Če bo Faraonova solata, potem takoj zapustite državo …

 • Odgovori Klavdija Hiti 12. 7. 2014 at 10:42

  Matej in P.J. vesta kaj mi že nekaj časa se mota po glavi. To je verjetnost, da sem z Jankovičem v sorodu, kar je možno, ker oba izhajava iz doline (Ložka dolina), zato se ne morem posrat nanj, vsaj ne dokler tega ne ugotovim, kar mi blodi po glavi.

 • Odgovori Blaž P 12. 7. 2014 at 14:38

  torej prva fotografija izraža tvojo pripadnost, naklonjenost? Pa sem te imel za bolj uporniškega….

 • Odgovori Matej Zalar 12. 7. 2014 at 16:00

  Ne, jaz ne bom volil SDS.

 • Odgovori filmoljub 12. 7. 2014 at 18:36

  Jaz bom zagotovo volil SCN.

  Stranka Chucka Norrisa
  Edina zdrava odločitev.

 • Komentiraj