Pričakujete pošto?

Med najslabšimi slovenskimi podjetji bi na prvo mesto brez dvoma postavil Pošto Slovenije. Dejstva, da v poslovalnici na Tržaški preprosto ni mogoče plačevati s karticami, ampak zahtevajo gotovino – bankomat pa je pet minut stran –, tokrat ne bom posebej izpostavljal, je pa to klasičen primer zaostalosti, kar si lahko privošči samo državno podjetje. Če gre za navezo pošte in šalabajzarskega spletnega prodajalca, pa je katastrofa neizogibna.

Petdeset kilogramov pasje hrane sva naročila in po predračunu plačala v petek, 10. julija zvečer. Razumljivo je, da je prodajalec naročilo obdelal šele v ponedeljek, ni pa razumljivo, da sem paket dobil šele danes (po dveh tednih), pa še to samo zato, ker sem včeraj znorel. Znorel sem zato, ker se ni zgodilo prvič. Prejšnjikrat je prodajalec izjavil: »Joj, gospod, vidim zaj, tu mi leži f skladišču, nea vem kak je do tega prišlo. Evo, danes gre naprej!«

Tokrat sem klical v četrtek popoldne in izvedel, da so paketa odposlali v sredo. Za začetek mi ni jasno, zakaj odprema traja tri dni. To bi malo lažje prenesel, če bi delovalo vsaj sledenje pošiljki, ampak edini status je »v obdelavi«, ne glede na to, ali je pošiljka še v skladišču, na pošti v Mariboru ali v Ljubljani. Paketa nisem dobil v četrtek, ker naj bi poštarje zmedla različna naslova – eden je bil plačnikov, drugi naslovnikov. Pri tem mi ni jasno, kaj imajo sploh za razmišljati. Naslovnik je tisti, ki bo prejel pošiljko, vse drugo pa ni pomembno. Prodajalec mi je zagotovil, da bo pošiljka gotovo prišla jutri in da bo na pošti naredil poizvedbo.

Prodajalec me ni poklical, paketa pa v petek nisem dobil. In tudi ne v soboto.

Od ponedeljka do srede sem bil odsoten, v sredo pa ugotovil, da v nabiralniku še vedno ni obvestila o pošiljki. Klical sem prodajalca, ta pa je spet razlagal traparije in celo pametoval, da sem sam kriv, ker me ni bilo doma. Seveda sem znorel in klical še direktorja, ki je na dopustu. Zadevo je rešil tako, da so včeraj pošiljko poslali še enkrat.

Danes jo je pripeljal tip, ki slovensko niti ne govori niti ne  razume. Žal tudi jaz ne govorim albansko, zato sva se lahko sporazumevala le z rokami, glede na šokantno nizek inteligenčni kvocient tega osebka pa mi je takoj postalo jasno, zakaj prihaja do napak.

Radovednost mi ni dala miru, zato sem klical na poslovalnico na Tržaški, kjer so mi povedali, da je 50 kilogramov hrane pri njih. Na pritožbo, da poštar pri meni ni zvonil niti enkrat, me je gospa vprašala, če imam zvonec in nabiralnik. Potem je predlagala, naj naslednjič kar takoj pokličem na pošto in se prepričam, ali je slučajno tam.

Zakaj tega ne bom počel?

Prvič zato, ker me prodajalec ne obvesti, kdaj je pošiljko oddal (a odslej bom to zahteval). In drugič, hrano po pošti naročam zato, ker je pošiljka težka – če moram ponjo na pošto, mi dostava nič ne pomaga.

Kasneje sem klical še oddelek Pošte Slovenije za paketno dostavo. Gospod me je najprej vprašal, ali imam zvonec in nabiralnik. Potem se je čudil, kako je mogoče, da nisem dobil niti obvestila, ni pa se čudil, ko sem mu povedal, da poštar danes ni znal slovensko. In zdaj pride do glavnega presenečenja.

Pošta Slovenije po novem za paketno dostavo najema pogodbenike. Tako pride – ali pa tudi ne pride – na dom poštar v neoznačenem avtomobilu, brez uniforme, ki nima pojma o slovenščini. S pošto se torej dogaja podobno kot z marsikaterim slovenskim podjetjem, ki ne opravlja več svojega osnovnega posla, ampak vse ostalo. Tako lahko na pošti kupite žvečilke čunga lunga in očala za branje ali vplačate loterijo, pošto pa razvažajo dostavne službe.

Če se temu človeku ne ljubi prenašati 50-kilogramskega paketa, lahko verjetno preprosto reče, da naslovnik nima zvonca ali da morda, kaj vem, laže, da ni prejel obvestila o pošiljki. Moja pritožba bo šla zdaj naprej k direktorju, mene pa zanima, kolikokrat se je že zgodilo, da paketa nisem dobil – ker ga enostavno nisem pričakoval.

Prejšnja objava Naslednja objava

46 komentarjev

 • Odgovori Mirko 24. 7. 2014 at 19:53

  Nisi še doživel ko vidiš čez okno poštarja… ki ima v torbi že napisan listek da te ni bilo doma ko je prinesel paket…. brez zvonjenja v nabiralnik vrže listek in gre…. ko pa tečeš za njim pa se obnaša kot 7 letni mulec, ki zvoni starčkom in pobegne.

  Do se daj kar trije različni poštarji niso imeli sreče ker mi eno od oken gleda pred nabiralnik.

  Pritožba je seveda izguba časa, saj je poštar izjavil da je zvonil… pa nihče ni prišel… to da je bil paket na pošti dvignjen preden se je poštar vrnil z obhoda (in podana pritožba) je seveda fenomen, ki ga ne znajo niti nočejo razložit…. saj je imel poštar paket s sabo.. in zvonil je.

 • Odgovori BMKr 24. 7. 2014 at 20:37

  Meni je kolesarska čelada iz Anglije potovala 5 dni, mobitel iz ene do druge poslovalnice (ful relacija: Lj-Rudnik do BTC Lj) pa 9 dni, pa še sam sem ga na koncu moral it iskat v Big-Bang…ampak za te stvari smo na koncu verjetno krivi sami, ker jim enostavno ne rečemo, ma jebite se vsi skupaj, ampak samo požremo in življenje gre dalje

 • Odgovori Zlobni 24. 7. 2014 at 20:46

  Upam, da si krdelo imel s čim hraniti med čakanjem. Ubožčki 🙁

 • Odgovori azra 24. 7. 2014 at 20:49

  Zanimivo, da nimajo slovensko govorečih poštarjev, na Zavodu pa toliko brezposelnih. Zdaj pa jih bo še več, ko stopi v veljavo nov Zakon o izvršbi.
  Oni pa bodo najemali tujce. Pa saj to sploh več ni ničemer podobno.
  Meni so pred 1 mesecem tako nosili računalnik, pa poštar še listka ni pustil. Na koncu sem ga našla nekje v skladišću na pošti (telefonsko so mi tako rekli) in naslednji dan so mi ga prinesli na neko podjetje v Ljubljani (sem jim povedala, da bom tam od 10.do 15.ure). Tudi tega niso razumeli, pa so ga prinesli kar ob 9.uri in ga pustili pri tajnici.

 • Odgovori Matej Zalar 24. 7. 2014 at 20:57

  @Mirko: In potem prideš do točke, ko vidiš, da lepa beseda lepega mesta ne najde. Slej ko prej bo nekdo pač uredil na roke, potem se bodo pa čudili nasilju.

  Ni mi pa jasno, zakaj kljub stalnim problemom prodajalec še naprej dela s pošto.Mene ne zanima, kdo je zajebal – paket hočem imet na svojem naslovu v doglednem času in od prodajalca pričakujem, d abo to uredil.

  @BMKr: Jaz ne požrem, je pa res, da dolgo traja. Verjemi, da bom v roku treh dni vnovič klical in vprašal, kakšne sankcije bododoletele poštarja. Ko sem naredil drmr na LPP-ju zaradi šoferja, ki je telefoniral, je bil v bajti menda cel teater.

  @Zlobni:Nekako sva skombinirala, da sta bila oba psa sita.

  @azra: Tega Albanca sumim, da pri nekem pogodbeniku dela na črno in od takega seveda ne moreš pričakovat, da bo obvladal slovensko. Meni sploh ni jasno, kako se nekomu lahko splača vozit za pošto. Razen, če seveda najame razne čudne kadre in če se mu tako mudi, da težjih paketov enostavno ne odloži.

  Predlog poštarce, naj sam iščem paket, ki bi ga moral dobit na svoj naslov, bi imel za nesramnost, ampak vem, da je samo preneumna, da bi razumela, kaj se od pošte pričakuje. Če obvestila NE dobim v nabiralnik, jaz ne bom nikamor hodil. Res pa je, da bi 90 % ljudi ponižno naredilo točno to.

 • Odgovori Laščan Zlatorog 24. 7. 2014 at 21:04

  No ne vem, jaz nimam slabih izkušenj. Je pa res, da mi ponavadi dostavijo pogodbeniki iz DHLa ali UPSa. Včeraj naročeno je jutri 100% pri meni. Sledenje dela do Slovenije v nulo 🙂
  p.s. psa nimam, bogi, kaj je bil lačen cel teden?

 • Odgovori Matej Zalar 24. 7. 2014 at 21:15

  Saj pravim, s futrom smo se znašli, pa saj to prodajajo povsod.

 • Odgovori Laščan Zlatorog 24. 7. 2014 at 21:31

  Mislim, da je tako dolgo trajalo, ker je tvoj spletni trgovec moral naročiti žakelj po spletu iz tujine. Potem je pa zaj še albanski podpogodbenik, ker se mu ni ljubilo za tistih par centov na uro nositi tvojega 50kg pasjega paketa.

 • Odgovori Katarina 24. 7. 2014 at 22:31

  pošte so vsepovsod iste…moram pa rečt, da se pri nas privatizacija in konkurenca ZELO poznajo pri paketnih dostavah, obstajajo 3 vzporedni servisi, seveda vsak s svojimi prednostmi in slabostmi, ampak ko nekaj zgubijo, znoriš in imaš možnost alternative…
  in oh, mi je že uspelo, da sem dosegla, da so odpustili enega kurirja pri DPD…model je odprl paket ker ni šel cel v nabiralnik in vsako stvar posebej stlačil noter. Od firme sem dobila refund + še enkrat so poslali + popuste za naslednje nakupe, DPD mi je prav tako poslal opravičilo in poročilo o disciplinski odpovedi za kurirja…
  včasih se da, nekako sumim, da v Sloveniji to ne bi uspelo

 • Odgovori zmago1 24. 7. 2014 at 22:49

  Še ena cvetka: pred kakim letom ali dvema mi je pošta izgubila priporočeno poštno pošiljko! Na mojo zgroženo vprašanje ali se bo našla in kdaj sem dobil miren odgovor, verjetno ne, podajte pisni zahtevek za poizvedbo, po neuspešni poizvedbi podajte pisni zahtevek za povračilo stroškov in po temeljiti analizi in koobocijah bodo odločili koliko boste dobili, vendar največ 3 ali 4 kratnik zneska ki ste ga vplačali, torej ene 11 eur,….da sem pošiljal edini original overovljene pogodbe in originalne podpise, da sem za to letal iz murske v koper in nazaj dvakrat in da tega postopka na upravni enoti po zakonu ne moreš opravit še enkrat , seveda to ni njihova zadeva , gospod preberite si drobni tisk za PRIPOROČENE SLEDLJIVE POŠTNE POŠILJKE ČE SE IZGUBIJO (wTF!!) ,…če bodo na kolegiju ugotovili da imam res veliko škodo mi bodo ponudili v zameno najvišji znesek ki mi ga lahko, torej 11 eur,….mrš u pm

 • Odgovori zmago1 24. 7. 2014 at 22:52

  Aja še to , v tistem času sem iz kitajske naročil ene 100 manjših pošiljk drobnarij, ene 95 nesledljivih in 5 priporočenih, izgubilo se je jih natanko 0, da ne govorim o ceni ,…za večino sem za izdelek+kuverto + poštnino iz kitajske odštel manj kot pri nas samo za priporočeno poštnino iz lj v kp….mrš pošta še enkrat .

  • Odgovori Tadej šinek 9. 2. 2017 at 12:47

   In ta ista Pošta Slovenije ti nosi ta kitajska jajca na dom, ti zvoni in to dela zastonj, če še neveš.
   Niso stvari tako enostavno ko enkrat delaš kot poštar. Ni čudno da jih manjka, pridejo novi in hitro grejo. Težek je to posel.

   • Odgovori Matej Zalar 9. 2. 2017 at 15:30

    Pošta dela zastonj? Kaj takega! Od kje pa dobijo potem poštarji plače?

    Kakšen posel je to, približno vem. Kot poštar sem na različnih oddelkih delal prek študentskega servisa. Zato vem, da ni pretirano težek posel. Preklemansko lahek je v primerjavi z marsikatero drugo službo.

 • Odgovori Seamus 24. 7. 2014 at 23:28

  ja samo, tud če pri DHL naročaš al pa iz Kitajske je velika verjetnost, da dobiš preko Pošte. Tko, da nimaš možnosti izbire. Sploh.
  Tole, glede pogodbenikov pa upam, da v Kamniku ne drži. ZAenkrat sem dobil še vse pošiljke v roku. Majo vestne poštarje, če so že uslužbenke za šaltarji popolna tema.

 • Odgovori Jeln 25. 7. 2014 at 0:23

  Hoho ja pošta… haha. Delam kot skladiščnik/pošiljam pakete trenutno in vse ostalo razn pošta, če se da. Je pa na žalost za neevropske države še vedno najcenejša (na kar gleda podjetje). Potem pa se pač pošiljke zgubijo, al pa traja pošta do Anglije več kot tri tedne…. Stranke so navdušene 😀 Cityexpress, GLS, DPD…. Zaenkrat zanesljivi, ker njihov tracking tudi deluje. Poštni tracking v večini držav deluje le na okvirno, torej je v naslovni državi ali pa ne…

 • Odgovori DonFarfezi 25. 7. 2014 at 8:03

  Očitno je povsod enako. Včkrat se je zgodilo, da nisem prejel obvestila. Potem se dogaja, da se poštrju enostavno ne ljubi odpreti blokovskega nabiralnika in raje spiše listek. Enemu je celo ratalo paket stalčiti v nabiralnik tako, da sem ga moral v nabiralniku razrezati, ker ni šel ven (ker imajo blokovski nabiralniki dvojna vratca).
  Zmagovalec je bil pa poštar, ki je pozvonil in sem rekel, da pridem dol do nabiralnika. Očitno pa ni vedel, da imamo video domofon. Frajer je paket odložil na nabiralnike in mirno odšel. V vmesnem času bi brez problema lahko prišel kakšen ˝pošten˝ sosed in odnesel paket. Vrenost je bila cca 150€.
  Skratka na lokalni pošti sem že znan kot težak, ampak vedno z razlogom. Pač poštar ima nesrečo, ker precej nakupujem preko spleta. Itak pa vedno če je le opcija izberem DHL, UPS, skratka nekaj kar ni navadna pošta…

 • Odgovori Jure 25. 7. 2014 at 8:48

  Najbolj žalostno pa je, da rabijo slovenski spletni trgovci (mimovrste, enaa in drugi) vedno vsaj en teden, da pride pošiljka do tebe (najprej piše, da je na zalogi, nakar se potem vedno izkaže, da ni in potem se oni nekaj iskreno opravičujejo in podobno). Ampak fora pa je, da iz nemškega Amazona pa pridejo pošiljke v 2-3 dneh. Je pa problem, ker pošiljajo z dhlom(ali neko podobno alternativno pošto) in te potem ne čaka na najbližji pošti ampak nekje v pm, ker te ob desetih zjutraj ni doma(takrat si itak v službi). Zato si jaz z Amazona stvari naročam kar v službo in od tam pač odnesem domov.

 • Odgovori Anja 25. 7. 2014 at 8:59

  Enkrat sem preko spleta ob 12 dopoldan naročila pri Dieslu enih par stvari. Že naslednji dan ob 8.30 zjutraj me je klical gospod iz UPS-a, da ima pošiljko zame. Wuhuhu, v manj kot v 24 urah sem imela stvari iz Italije že na riti. O Pošti Slovenije pa ne bi zgubljala besed.

 • Odgovori Matej Zalar 25. 7. 2014 at 9:00

  Skratka, to se dogaja vsem, na pošti se pa še naprej zajebavajo.

 • Odgovori Seamus 25. 7. 2014 at 9:05

  @Chef – to je pa tako, če te država financira. In vsem na Pošti se potem godi krivica. Ne vidijo, pa kaj se dogaja v realnem svetu. Samo očitno imajo JU in ostali na plačilni listi države kritično maso volivcev, da se ne bo nič spremenilo.

 • Odgovori Vanja 25. 7. 2014 at 9:47

  Po drugi strani je pa že par let nazaj vodstvo Pošte ugotovilo, da bodo morali zaradi drastičnega zmanjšanja prometa pošiljk (JU komunicira elektronsko in kaj pa vem, kaj še), poiskati dodatne možnosti. Zato so ogromen projekt namenili ponudbi elektronskega arhiva in najbrž še kak podoben glomazen projekt. Se zajebavajo, ja.

 • Odgovori uporabnik S 25. 7. 2014 at 11:13

  Enkrat sem na pošti znorel zaradi plačevanja s kartico, ker so me opilil 13€ provizije, ko sem želel plačati cca 10€ priporočeno pošiljko. In sem pisal na Pošto, kako to, da se v 21.stoletju to dogaja. Njihov odgovor je spodaj. Ni pa potrebno poudarjati, da se ni še nič spremenilo. :))
  Glede storitev pa ja, pošto iz Hong Konga dobim v tednu dni, ko pa naročim kaj iz slovenije, rabijo teden dni, da pride do mene. Če je stvar sploh na zalogi. Ponavadi iz EU dobim še prej, kot v 24 urah. Samo da nima Pošta prstov poleg. 🙂

  **********************

  Spoštovani.

  Pošta Slovenije še ne omogoča plačevanja storitev in blaga s karticami, nudimo pa strankam izplačilo-dvig gotovine prek POS terminalov za imetnike kartic Maestro, Mastercard, Diners Club International in American Express. Izplačilo-dvig gotovine prek POS terminalov za imetnike omenjenih kartic, Pošta Slovenije d. o. o. opravlja v imenu in za račun Poštne banke Slovenije, d. d. – bančna skupina Nove Kreditne banke Maribor d.d.

  Pošta Slovenije teh storitev strankam ne zaračunava, medtem ko pa lahko matične banke oz. izdajatelji kartic, katere komitent je stranka, to storitev v skladu s svojimi ceniki zaračunajo.

  Kupci storitev in blaga so na prodajnih mestih Pošte, kjer je nameščen POS terminal in je možno opraviti storitev izplačilo –dvig gotovine prek POS terminalov, opozorjeni z ustreznimi nalepkami. Prav tako pa je na vsakem okencu, kjer je možen dvig gotovine prek POS terminala, nameščeno obvestilo z naslednjo vsebino: S plačilnimi karticami je prek POS terminala možno samo izplačilo (dvig) gotovine. Za dvig gotovine lahko izdajatelj kartice zaračuna provizijo.

  Vsekakor pa v Pošti Slovenije načrtujemo postopno uvedbo plačevanja blaga in storitev s plačilnimi karticami, in sicer najprej na večjih poštah in na poštah v turističnih središčih.

  V upanju, da boste pojasnilo sprejeli z razumevanjem, vas lepo vas pozdravljamo.

  Marjana Dobnik
  Vodja Oddelka za razvoj in tehnologijo drugih storitev
  Področje razvoja in tehnologije storitev

 • Odgovori Matej Zalar 25. 7. 2014 at 12:53

  @Seamus: Jasno je, da si nihče ne upa stopiti na prste JU. Pravzaprav si ne upajo narediti niti kategorizacije poklicev znotraj JU glede na nujno potrebne in odvečne. Nujno potrebujemo medicinsko osebje, gasilce, policiste, vojsko … za vse ostale pa je treba preveriti kaj delajo in koliko delajo. Če ne delajo nič ali skoraj nič, lahko zaradi mene tudi ostanejo na svojih delovnih mestih, a se jim plačo zniža na raven socialne podpore za čas, kolikor traja socialna podpora – vmes naj si pa najdejo službe.

  Seveda se pa to ne bo zgodilo in raje imamo na eni strani preslabo plačane medicinske sestre, ki jih je premalo, na drugi strani pa absolutno preplačane lenuhe, ki jih je preveč.

  @Vanja: Ogromno zaslužijo z razpošiljanjem oglasne solate, pa tudi s paketno dostavo bi lahko, če ne bi bili popolni kreteni. Edina sprememba, ki jo je potrošnik občutil v zadnjih nekaj letih, je bila verjetno sprememba delovnega časa poslovalnic – ki so seveda odprte krajši čas (šparanje). Niti na misel jim pa ne pride, da bi storitve izboljšali.

  @uporabnik S: Odlično. Ob takih debilnih odgovorih človeka popade, da bi najbližjo pošto požgal. Na tak odgovor bi moral vrniti preprosto vprašanje: “Spoštovana gospa Dobnik, hvala za uradni odgovor. Upam, da vi osebno niste tako grozljivo zabiti, da napisanemu tudi v resnici verjamete. Lep dan želim, uporabnik S.”

 • Odgovori azra 25. 7. 2014 at 13:40

  Matej, popolnoma pravilno.
  Saj veš da nikogar ne moreš tako slabo plačati, kot lahko slabo dela.
  Veš, nedolgo nazaj sem delala neke vloge za javno povabilo. V dveh dnevih sem SAMA naredila 40 vlog. Zdaj pa to 5 žensk – zaposlenih v takšnih službah pregleduje že 60 dni, pa še vedno niso uspele pregledati.
  Potem pa ti še pošljejo dopolnitev in ti dajo rok 5 dni, v nasprotnem primeru vloga propade. 5 dni v času dopustov. Zanimivo, oni nimajo zase nobenih rokov.
  Očitno se lahko samo razburjamo in to je vse. Menda nam vsaj tega ne morejo vzeti.

 • Odgovori Laščan Zlatorog 25. 7. 2014 at 18:53

  No, dobra stvar pri pošiljanu preko Pošte je ta, da imajo pošiljke solidno zavarovane. Velika večina ostalih nimajo v osnovi in moraš to doplačevati. Projekt elektronskega arhiviranja bo prelomnica za Pošto (takšna ali drugačna).

 • Odgovori Mirko 26. 7. 2014 at 14:11

  Zanimiv se mi je zdel tudi odziv evropskega prodajalca, kjer sem želel kupiti mobilni telefon (z ločeno baterijo) … njegova pošta ga ne more poslat v Slovenijo ker slovenska pošta po njegovem vedenju (precej velik EU trgovec) edina noče sprejeti pošiljk z ločenimi Litijevimi baterijami – pri tem se sicer sklicuje na določen dejanski člen mednarodnega poštnega dogovora – ampak menda tega danes, julija 2014 “spoštuje” v bistvu samo Slovenija. Je poslal potem z dostavo, kjer so se na nevarnost baterij požvižgali.

  O tem da ima pošta, ki je uradno prevzela delo carine, sedaj pravico naslovniku zaračunati dodatne stroške obdelave vsakega paketa iz tujine čeprav je ta vreden manj kot 22€ (lahko tudi samo nekaj centov) pa bi morali odpreti novo temo. Če boš kaj takega naročal pričakujem tak gnev da boš prispevek pisal že na poti iz pošte domov.

 • Odgovori povleci drsnik 26. 7. 2014 at 15:45

  Ne verjamem, da je kdo, ki s pošto ne bi imel slabih izkušenj. UPS in DPD so pač korektni.
  Pošta zelo rada pošilja obvestila za 1 euro, da imaš paket pri njih, naročen iz Amerike ali kjerkoli pač. Ampak potrdilo pa le pošlji preko emaila. In potem spet plačaš neke brezvezne stvari.
  Tudi meni so 'pozabili' izročiti listek, da me čaka pošiljka. Paket je bil kar nujen, tregovec ni vedel, zakaj ga ni, ker so ga že poslali in je že v Sloveniji. Pošta ga kao ni imela in so ga poslali nazaj. In potem je bilo treba še enkrat naročat.
  Da o tem kako ZELO POČASNI so sploh ne govorim.

 • Odgovori Mimoidoci5 26. 7. 2014 at 21:16

  Zanimiv prispevek in tudi sam imam s Pošto Slovenija številne slabe izkušnje. Veliko kupujem prek spleta (v povprečju 2-3 stvari tedensko) in težav je resnično ogromno. Največjo neumnost so mi zakuhali tako, da sem v enem dnevu dobil dve priporočeni pošiljki. Eno je bil že plačan paket iz Kranja in druga zadeva je bila nova VISA kartica. Ker me ni bilo doma, je poštar v nabiralniku pustil obvestilo samo za eno zadevo in napisal številko paketa. Grem s tem na pošto in nisem vedel, da tisti dan lahko pričakujem novo VISA kartico, vedel pa sem, da mi bo v roku 30-ih dni potekla. In mi uslužbenka izroči samo paket. Ves vesel odidem… Mine mesec dni, opravljam nakupe prek spleta, nakar naenkrat blokada. Kupljeno je, a ne morem ničesar plačati. PayPal mi sporoči samo napako ne pa opisa kaj je narobe in tako sem več dni taval v temi. Na eBayu po nekaj dneh ne-plačanja že letijo pritožbe in negativni feedbacki… Končno kličem na svojo banko in mi že po nekaj minutah nonšalatno povejo, da nisem hotel sprejeti kartice in so jo dobili pred enim tednom vrnjeno nazaj. 😮 Toliko o tem, da je poleg Pošte Slovenija tudi banka na tej listi neresnih in skrajno nesposobnih.

 • Odgovori Miha 26. 7. 2014 at 21:39

  Jaz sem imel s pošto do sedaj kup nevšečnosti, zmaga pa naslednja: prijavil sem se na pomemben razpis, nakar pošljejo iz ministrstva za gospodarstvo pošto, v kateri me pozivajo, da moram v 3 dneh po prejemu poslati še manjkajočo dokumentacijo. Ker sem to pošto pričakoval in ker je ni bilo, sem klical na ministrstvo, kdaj bo ta pisni poziv prišel . In mi prijazna gospa reče, da sem pošto že dvignil (imeli so mojo podpisano povratnico) in da na njo nisem odreagira in sem posledično izločenl!!! Skoraj me je kap! Odšel sem na pošto in dobesedno znorel!!!! Po podpisu, ki so ga tam izbrskali se je ugotovilo, da ni moj podpis, niti podpis katerega od članov družine, ki živimo na tem naslovu. Na koncu so s težkim srcem napisali dopis, v katerem so (s pomočjo poštnega inšpektorja) ugotovili, da pošiljka ni bila pravilno vročena (pa saj sploh ni bila vročena, mamicu jim …). Seveda se nikomur ni zdelo vredno raziskovati KDO JE PODPISAL POŠTO, kljub temu, da sem to strogo zahteval. Nekako smo ljudje radovedna bitja in radi vemo, kdo v našem imenu podpisuje naše priporočene pošiljke s povratnico, kajne? Zanimivi modeli so tudi ti na ministrstvih, ki pozive za dopolnitve pošiljajo po pošti, ko bi to brez težav lahko urejali po elektronski pošti (vsaj nekaj let nazaj je še bilo tako).

 • Odgovori azra 26. 7. 2014 at 21:47

  Miha, a tudi to se dogaja?
  Kar pa se tiče dopolnitev po elektronski pošti, jih enim pošiljajo drugim pa ne. Kakor za koga, saj veš.
  Dokler ne bodo enkrat dobili pošteno tožbo, vsaj tam kjer se šteje datum pravočasne vloge dopolnitev. Si lahko misliš v kakšni prednosti je tisti, ki je dobil pošto po elektronski pošti.

 • Odgovori Matej Zalar 27. 7. 2014 at 20:06

  @azra: Jaz sem enkrat napisal en obširen članek, takole, 15 strani, vse fotografije moje, tri dni dela na terenu in tri dni v pisarni. Čez kakšen mesec dobimo klic župana tamkajšnje občine, ki je spraševal, koliko ljudi je to delalo in koliko časa nam je vzelo. Takole, od oka, 40 delovnih ur. Rekel je, da ne more verjet, ker sem torej v enem tednu naredil več kot dve njegovi zaposleni na občini v celem letu.

  Zdaj si pa predstavljaj, da bi računal 20 evrov na uro, pa tri dnevnice, stroške nočitve in kilometrino, pa prideva nekam pod bruto znesek mesečne plače njegove zaposlene.

  In kaj bi dal, da bi me res plačevali 20 evrov na uro 🙂

  Potem pa hakeljc: sem mislil, da bi podobne storitve delal za občine in ugotovil, da celo obstaja povpraševanje. Žal so bili pripravljeni plačat takole, 100 ali 200 evrov, recimo da dva- do šestkrat premalo 🙂 Ni pa škoda 1500 ali 2000 evrov bruto plačevat nekoga, ki osem ur ne dela nič. In to mesece in mesece. Seveda, ko ima pa občina 1500 prebivalcev in a si predstavljaš, da bi župan nekaj plačeval pritepencu iz Ljubljane? Nasadijo ga na kol.

  @Mirko: Bolj papeški od papeža.

  @povleci drsnik: Na koncu ima pa strošek vračanja paketa pošta, pa še nekdo s firme se mora prerekat z nezadovoljnimi strankami. Ampak, saj ni problema – pošta bo obstala tako ali drugače.

  @mimoidoci5: To je to. Uslužbenka mi pa reče, naj sam kličem, če je paket slučajno pri njih. In kako naj vem, da bom dobil novo kartico?

  @Miha: Jap, slišal sem tudi za tak primer. Ker sem nekaj časa kot študent tudi jaz delal na pošti, mi je jasno, da to ni noben problem. Po mojem niti ne vedo, kateri poštar je na določen konec peljal pošto. Študent si lahko izmisli kar hoče, kdo mu pa kaj more? Pač neha delat na pošti.

  Dejansko pa bi moral v tem primeru pošto tožit, in to za vsaj za vsoto izgubljenega razpisa. No, ne v Sloveniji, kjer sodniki celo glasno povedo, da primer nekega obsojenca obravnavajo prednostno – torej pred drugimi podobnimi primeri? In to se nikomur ne zdi nenavadno?

 • Odgovori azra 27. 7. 2014 at 22:07

  Matej, vidiš, prehitro si delal. Drugič hiti počasi. Tudi če si zaključil z delom, bi moral počakati še kakšen teden.
  Čeprav lahko zaslužiš tudi 20 eur na uro, samo pravilno je treba zastaviti ali pa postaviti pravilno ceno. Saj ti postavljaš svojo ceno.
  Zadnjič mi je razlagal inštruktor matematike, da računa uro inštrukcije 35 eur in sem bila presenečena nad ceno. Pa mi je povedal, da ima dovolj strank in nima potrebe po znižanju.

 • Odgovori Seamus 28. 7. 2014 at 13:25

  Evo, na kako enostaven način Pošta rešuje svojo nesposobnost:
  Zdaj navadno pismo do 20 gramov stane 0,33 evra, od 20 do 40 gramov pa 0,36 evra. Po 1. avgustu bo navadno pismo do 50 gramov stalo 0,4 evra.

  Zvišujejo se tudi cene dopisnic in tiskovin v notranjem poštnem prometu. Cena tiskovine med enim in dvema kilogramom se bo skorajda podvojila – z 1,57 evra se bo cena v petek dvignila na 3,02 evra.

 • Odgovori DonFarfezi 28. 7. 2014 at 13:42

  Najbolj me nasmeji napis na njihovih vozilih: Pripravljeni za hitrost. Ja, ampak samo pripravljeni, pa čisto nič drugega.

 • Odgovori Janč 1. 8. 2014 at 13:57

  Ne vem, koliko časa so potovala pisma z Dunaja v Kranj, ko so še obratovale poštne kočije.

  Niti ne vem, koliko časa je K.u.K. pošta za pot porabila po uvedbi železne ceste.

  Vem pa, koliko porabi danes:
  – v prvi polovici junija 16 dni
  – v drugi polovici junija 14 dni
  – julija 6 dni

 • Odgovori Doroteja 12. 8. 2014 at 10:13

  Chef, tudi jaz sem v istem poštnem rajonu kot ti. Včerajšnja cvetka – poštar mi je paket pustil na tleh ob vhodu v blok. Plačan paket vrednosti okoli 30 evrov, v nabiralniku pa pustil listek, da me paket čaka na pošti. Razmišljam, da bi listek vseeno nesla na pošto, se naredila neumno in zahtevala povračilo vrednosti paketa.

 • Odgovori Matej Zalar 12. 8. 2014 at 11:03

  @Doroteja: Jaz bi naredil točno to, naj se jebejo.

  Poglej, ravnokar sem dobil paket, ki mi ga je prinesel GLS. Pravi balzam za dušo. Dan prej si obveščen, da ga dobiš, spremeniš lahko uro in kraj dostave, 10 minut pred prihodom me je poklical in čez 15 minut bo printer že funkcioniral 🙂

 • Odgovori pitboss 22. 8. 2014 at 20:49

  Hitra pošta: ob 8h zjutraj kličem in naročam prevzem pošiljke v MB, naslovnik je v Ljutomeru. Povprašam o terminu dostave…. Danes nekje do 18h, ali pa jutri dopoldne????? Zakaj? iiiii ker gre zjutraj kombi/kamion od SV proti Ljubljani in se popoldne vrača hahaha. vrhunsko ni kaj. Drugače pa jaz tudi ogromno naročam pa netu in sem že dobil poštarja ki se je ustavil pred bajto in vrgel listek brez da bi vsaj pozvonil. Pa pakete puščajo pred vrati, pa enega so izgubili, čeprav imam tracking od UK royal maila da je pošiljka v SLO, vendar oni tega paketa nimajo v sistemu in je to za njih konec zgodbe…. O babah na šalterjih na lokalnem uradu pa raje ne bi ker se že razbežijo ko pridem tja LOL

 • Odgovori Seamus 23. 8. 2014 at 8:23

  A printer zj funkcionira?

 • Odgovori Matej Zalar 23. 8. 2014 at 10:21

  Fajn dela. Pri prvih nekaj printih je sicer tako appir stisnil, da je bil malo pomečkan, zdaj se pa unesel. Se pa nenormalno dolgo ogreva. Seveda ga ugašam, ne toliko zaradi šparanja, ampak zaradi faking modre lučke 🙂

 • Odgovori Kristina 2. 9. 2015 at 9:00

  Meni pa ne gre v račun izjava poštarja, da ne potrebuje imeti menjalnega denarja pri sebi, čeprav pošta ponuja možnost plačila ob prevzetju? Na moje mirno vprašanje, če poštarji nimajo menjalnine, se je začel razburjati, njegova telesna govorica pa je moji sporočala samo “beži, ker te bo napadel”. Vmes nekje je izjavil, da njegova menjalnina znaša natanko 3 evre in da je moja dolžnost, da imam pripravljen točen znesek. A to res drži?
  Pa saj bi še razumela njegovo razburjenje in napadanje, če bi mu za znesek 8,34 ponujala bankovec za 50 ali več, pa sem mu za 20, pa še to sem želela 10 nazaj, drobiž bi lahko obdržal.
  Tako me je napadel, napisal listek in odšel s paketom na pošto.
  Sklep: Sedaj se bom raje vozila 70 km do prestolnice, kot pa naročala prek spleta tam, kjer se plačati drugače kakor ob povzetju ne da.

 • Odgovori Matej Zalar 2. 9. 2015 at 11:55

  S takim poštarjem sem enkrat jaz zelo resno zapel – govorim o tem, da sva se nazadnje drug na drugega drla in on je dajal zelo simpatičen vtis, da bi me najraje kar usekal. Ko sem prišel pred vhodom, je čepel s hrbtom obrnjen proti vratom, in kadil. Vljuden pozdrav ni njegova vrlina. Vprašal me je, če imam točen znesek (koštalo je pa recimo 26,47 EUR).

  Seveda ne, nakar je začel pisat pildek za v nabiralnik,l kot da me ni bilo. On da pač nima drobiža. Seveda sem obolel, dosegel pa samo to, da sem sam tekel v oštarijo, zamenjal denar in mu plačal z drobižem do centa natančno.

  Pritožit sem se pozabil, seveda pa vem, da s tem ne bi ničesar rešil, ker na pošti delajo kreteni od najnižje do najvišje stopnje na hierarhični lestvici. To vem, ker sem na pošti nekaj časa delal kot študent. Opravka sem imel tudi z denarjem in, seveda, imel sem menjalnino.

  Skratka, če je že vnaprej jasno, da pošiljka pride preko PS, je enostavno ne naročim več.

 • Odgovori Kristina 3. 9. 2015 at 16:19

  Moj vsaj kadil ni! 🙂 Pritozila se tudi jaz nisem, ceprav mi je naslednji dan pustil listek za ze placan paket, pa ceprav sem bila doma.. Seveda ni pozvonil..

 • Odgovori Matej Zalar 3. 9. 2015 at 23:31

  Ja ja, redno lažejo, da so zvonili … nekoliko so jih sicer zjebali s sistemom sledenja kombijem, ampak znajo pretentat tudi to.

 • Odgovori Blaž Vovk 11. 8. 2017 at 15:32

  Ali GLS dostavlja tudi v soboto?

  • Odgovori Sandi Jurca 21. 9. 2017 at 11:11

   @BLAŽ VOVK
   Žal ne. Lahko se pa med vikendom pošiljka prevzame iz paketomata oz. najbližje paketne trgovine (v kolikor je bilo tako dogovorjeno).

  Komentiraj