Priložnost zamujena …

Počasi je res čas, da investiram nekaj stotakov v soliden mini fotoaparat. Velikega D-SLR se mi res ne ljubi povsod vlačiti s seboj oziroma je to včasih celo nemogoče. Nekaj časa me je mikalo, da bi kupil nekaj v slogu Olympusa PEN ali Sonyja NEX, ampak sem po prvem testu Olympusa videl, da ni ne tč ne mš, tako da bom sčasoma kupil navadnega ultramini digitalca. V žepu imam seveda vedno tudi telefon, a je enostavno prezanič, jaz pa bi rad marsikaj, kar izpustim, nekoč tudi objavil. Fotoaparat na telefonu lahko poveličuje samo Iphone frik Crnkovičevega kova. Še več, tiste ničvredne fotografije celo objavljajo v Sobotni prilogi. Jaz seveda nimam tako super telefona, pa tudi ne ljubi se mi iskat trotlzihr programov z lomo filtri (nisem še slišal, da bi obstajali, a sem v to prepričan), kaj šele pretiravati s Photoshopom. Tako se marsikdaj zgodi, da kakšno odlično priložnost zamudim. Ker blog vse prenese, objavljam dve taki zamujeni priložnosti.

Prva se je zgodila na zaključni slovesnosti FIJET Akademije za mlade turistične novinarje v Hotelu Tartini Piran, kjer so nas kraljevsko pogostili na terasi nad Tartinijevim trgom.

V slabem vremenu je Šmarna gora vzdržna destinacija za hiter izlet, sploh iz zadnje, manj obiskane strani. Ker smo samo skočili gor, s seboj nisem imel drugega kot telefon – pa še to samo zato, da sem lahko v sili tvital. Na vrhu pa … tako rekoč idealni pogoji. Ravno prava svetloba, sonce je zmerno osvetljevalo Šmartno, vidljivost je bila dobra in seveda … mavrica.

Prejšnja objava Naslednja objava

12 komentarjev

 • Odgovori Anonimno 9. 6. 2011 at 20:26

  Fotoaparat na telefonu lahko poveličuje samo Iphone frik Crnkovičevega kova.

  Hahaha. Že vidim penastega crnija pizdakat na twiterju.

 • Odgovori polde 9. 6. 2011 at 22:51

  Crnkoviča res ne razumem kaj vidi na iPhonu glede fotografiranja tako presežnega. V resnici je pri trojki ali štirki fotka totalen klump. Edino kar je potencialno vredno na telefončkih od fotk je Nokia N8. Pa tole “lomiranje” je prešlo tudi preko vseh meja. 🙂

 • Odgovori Iztok 10. 6. 2011 at 11:35

  Ej, Nergač. Ko si ravno med tistimi blogerji, ki jih najpogosteje berem … sam ti predlagam Canon S95 – simpatična mala zverinica. Recenzijo sem pred časom napisal na blogu (http://kacnje.blogspot.com/2010/10/canon-s95-review.html).

 • Odgovori Mario Mann 10. 6. 2011 at 12:31

  Dejansko lahko s kompaktom narediš skoraj vse, kar rabiš, če si le izbiješ iz glave, da slike ne bodo tehnično vrhunske, ampak bodo “samo” dovolj dobre. In dejansko je, če gledaš na dimenzije in težo, trenutno verjetno najboljša stvar v tem rangu S95 od Canona.

  Ampak če že omenjaš Olympus PEN in Sony NEX, poglej še Panasonic GF2: http://www.dpreview.com/reviews/PanasonicDMCGF2/. Skupaj s katerim od palačinka objektivov (recimo 20mm/1.7), ni nič kaj dosti večji od S95, kvaliteta je pa neprimerno boljša. No, pa zuma nimaš. 😛 Kar se kvalitete slike tiče, je Sony sicer res še boljši, ampak nimaš nobenega pametnega objektiva za v žep…

 • Odgovori serdonja 10. 6. 2011 at 18:39

  ni mi jasno zakaj toliko Slovencev na vsako še tako blesavo potovanje s seboj nosijo tiste ogromooooozanske fotiče, ki jim zasedejo tri četrt prtljage…potem pa se izkaže da sploh niso nekaj blazno nadarjeni za fotografirat.. so pa popolni modeli aka poziranje obvladajo 🙂 dobro se odloči pri izbiri fotiča; dandans je to težka naloga

 • Odgovori joker 10. 6. 2011 at 21:18

  serdonja, saj se tud ne vem koliko Slovencev okol voz z BMWji pa Mercedesi, pa se pol izkaže da sploh ne znajo vozit

 • Odgovori chef 11. 6. 2011 at 1:13

  @polde: Lomo je še ena varianta več, da lahko popolni fotografski analfabeti masturbirajo na lastne ničvredne umotvore in obenem celo otresajo, da lahko danes že s telefonom narediš odlično fotografijo.

  @Iztok: Brez dvoma je to ena od variant. Hvala.

  @Mario: Ja, ampak na trotlu pa ziher nočem imet fiksnega objektiva.

  Seveda je za na blog marsikaj dobro, ampak ko delaš A4 naslovko za revijo …

  @serdonja, joker: Jaz, recimo, to počnem zato, ker mesečno v tiskanem mediju objavim okoli 30 do 40 fotk. Večinoma vse to vozim v audiju. 🙄

 • Odgovori Sonja 11. 6. 2011 at 10:50

  Super zgleda, odlične slike. 😉 Bo potrebno nabavit kj podobnega. ;D

 • Odgovori smoger 11. 6. 2011 at 10:50

  joker: Ja, teh wannabejev je povsod. Kupi neko reč, ki jo zna sam prižgat in ugasnit. Kot pravi serdonja…obvladajo poziranje. To je popolnoma stran vržen denar, če človek nabavi npr. prenosnik za 3k evrov in pol hodi samo surfat po netu, kaj natipka v wordu in si ogleda 3 filme na mesec. Zakompleksani osebki, ki zdravijo neke psihične motnje (nastale v preteklosti).

 • Odgovori serdonja 12. 6. 2011 at 21:15

  hehe jz ne znam parkirat, vse najboljše za rd!

 • Odgovori dr. Onyx 12. 6. 2011 at 22:23

  Sam sicer še nisem imel telefona, ki bi delal uporabne fotografije, sem pa pred časom gledal kratki film Dragonfly Love, ki so ga profesionalci posneli z Nokio N8. Če ne bi gledal dokumentarca, kako so zadevo posneli, si ne bi nikdar mislil, da je kaj takega možno. So pa med drugim telefone pritrdili tudi na daljinsko vodene modele letal, tako da so nastali posnetki, ki jih običajno vidiš samo v visokoproračunskih filmih. It’s not technology. It’s what you do with it.

 • Odgovori chef 13. 6. 2011 at 9:11

  Niti približno mi ni jasno, zakaj wannabe ne bi za svoj denar kupil točno takšnega fotoaparata, kakršnega si želi. Tipično slovensko pizduliranje. Dokler me ne buzerira s slabimi fotkami, lahko počne kar hoče.

  @serdonja: Hvala.

  @dr. Onyx: Mene je šokiralo, da marsikateri oglas že posnamejo kar s fototparatom. S fotografijami je pa tako, da so morda res lahko dobro uspejo, a samo v odličnih svetlobnih pogojih – zaenkrat, seveda.

 • Komentiraj