Prizemljeni ambasador

Za razliko od Kresalove in Golobiča, ki ne čutita nikakršnega zadovoljstva ob Pahorjevi ugotovitvi, da je Rupel lump, se jaz samo zadovoljno hahljam in vsem, ki so pred tedni simpatizirali s Pahorjevo združevalno politiko, pravim: »Saj sem vam rekel!« Čeprav je Rupel s svojimi ravnanji gnusen, mi je zaradi njegove nepredvidljive predvidljivosti po svoje všeč. Nepredvidljivo predvidljiv? Predvidljiv zato, ker vemo, da bo vedno naredil sranje, nepredvidljiv zato, ker vedno napravi tisto, česar mu, čeprav ga še predobro poznamo, vendarle ne bi prisodili.

Ne trdim, da mu odprtja nepomembnega primera metla niso podtaknili. Nasprotno. V Pahorjevih koalicijskih zaveznikih je pač veljal za sovražnika. Če ni bilo drugega, so ga pač nasadili z metlo. Verjetno so dobro vedeli, da bo izgubil živce. Preiskava sama je pravzaprav nepomembna. Ugotovili ne bodo ničesar, saj so politiki med seboj pač nedotakljivi. Če so si še tako v zobeh, ne bodo šli do konca nikoli, seveda pa bodo v vsakem primernem trenutku potegnili spor iz formalina. Kar poglejte si Janšo in Ropa! Danes nikogar več ne zanima, kdo je komu prisluškoval. To nas bo zanimalo šele na naslednjih volitvah.

Problem headerja premierevega kabineta v zloglasnem pismu, kjer Rupel nadira notranjo ministrico, češ da človeka takšnega formata organi pregona ne smejo preiskovati, po mojem ni v tem, da bi skušal na ministrico vplivati kot uslužbenec Pahorjevega kabineta. Problem je v Ruplovi aroganci – zadevo, ki se tiče njegove zasebnosti, je ne samo reševal kot Pahorjev svetovalec, ampak jo je verjetno reševal v službenem času in še na službene stroške – s premierovim dopisnim papirjem. S tem je na načelni ravni državo oškodoval vsaj toliko kot Marjetica s čistili v moževem službenem vozilu. Finančni strošek je bil v obeh primerih nikakršen, načelno pa sta oba zagrešila eklatantno svinjarijo, kot bi rekel Jelinčič.

Da leteči veleposlanik morda res kaže patološka znamenja, dokazuje drugo pismo, ki ga je napisal kar Ruplov odvetnik. Samo malo po tistem oziroma še isti dan, ko je Pahor sporočil, da je Dim izpuhtel, in so koalicijski partnerji kar vriskali od zadovoljstva, se je pojavilo odvetnikovo pismo z izjavo, da Rupel ni odstopil in da se ne bo pustil kar tako odgnati, ampak da bo v svoj prid skušal obrniti zakonodajo, ki je verjetno do lumpov njegovega kova zelo prizanesljiva. V tej točki sem začel navijati za Rupla. Pahorju bi še kako privoščil, da bi ga lastni svetovalec nasadil z makiavelistično finto in čim dlje za dobro plačo še naprej vegetiral v premierjevem kabinetu. Si predstavljate, kako bi javnost ponorela, ko bi postalo jasno, da je Rupel fikus?

Kot sem izvedel včeraj, se je Pahor svojega flying ambassadorja le uspel znebiti. Kot pravi, je bila ločitev sporazumna in obojestranska. Ampak to pravijo vsi. Očitno je, da je Rupel poletel le dvakrat – prvič v Rim, drugič iz vlade. Seveda naravnost v Mladiko, tako da lahko novinarji do nadaljnjega spet špekulirajo kako in kje bo postal prizemljeni ambasador.

Pahorju kredibilnost pada iz dneva v dan, od ene napačne odločitve do druge. Od ene nove komisije, ki jo ustanovi, do druge. Ne spomnim se, da bi kdo kje kadarkoli ustanovil toliko komisij, posvetovalnih teles in podobnih strokovnih oziroma političnih organov, ki so izključno samim sebi namen. Svojih napak prvi minister očitno ne priznava več. Verjetno ne bo priznal, da je bilo pogajanje z diletanti1 izguba časa. Z demagogijo, ob kateri je kristalno jasno, da mu manjka PR, se zapleta tudi sicer. Za Rupla je, praktično v eni sapi, izjavil:

[…] niso bili od vsega začetka vzpostavljeni pogoji, da bi opravljal tisto delo, za katerega sva se odločila, da bova sodelovala […]

Vseeno pa Pahor očitno meni, da (povzemam stavek, ki so ga povzeli po vseh mogočih portalih):

[…] je bila odločitev za posebnega svetovalca za zunanje zadeve dobra odločitev. Kot meni (Pahor, op.a.), je ustrezno, da ima premier diplomatskega svetovalca za zunanje zadeve. […]

Definitivno je svetovalec Pahorja izsiljeval oziroma izsiljuje še naprej, seveda za čim boljši položaj na MZZ. Seveda bo iz situacije spet izšel kot zmagovalec. Torej nasprotno kot so trdili kritiki na moj užaljeni zapis, da je Pahor na ta način Ruplu nadel uzdo in ga umiril. Ga je figo umiril! Rupel ga je, ne samo nategnil, ampak tudi dokazal, da je premier nesposoben voditelj.

 1. Zbrali so 1300 podpisov od 40 tisoč zahtevanih! Hahahaha! []
Prejšnja objava Naslednja objava

Brez komentarjev

 • Odgovori Whiskey 19. 3. 2009 at 9:16

  Če te že vsi hvalijo, je cajt, da te še jest 🙂 Dobro razmišljanje. Glede na medijski pomp okoli Patrij in prisluškovanja, sem pričakoval več ognja. Ne samo dim, pred mešanjem kart.

  Če bosta Kresalka in Golobić nadaljevala v istem slogu, se zna kmalu zgoditi: da bomo imeli tri premieje ali nove volitve.

  Rupsijeva Metka se na stroške države po nakupih ne vozi prvič. Že v prejšnjem stoletju je opozicija opozarjala nanje.

 • Odgovori daft 19. 3. 2009 at 10:36

  he he, dobro spisano! Ko pišeš z distanco in “neosebno”, si najboljši. Ko si oseben (in brez distance), si pa neprebavljiv – NERGAČ! 😉

 • Odgovori Pris 19. 3. 2009 at 10:51

  Problem ni toliko v “metli”, kot pa v vplivanju na policijo. Objavljena je bila celo depeša vrha policije, s katero so kriminalistu-operativcu, ki je takrat delal na primeru, ukazali, da brez nadaljnjega preiskovanja spiše poročilo, da v konkretnem primeru ne gre za kaznivo dejanje. Vrh policije si tega zagotovo ni izmislil sam.

  Tudi “metla” ni tako nedolžna, saj je bila poanta policijskega preiskovanja v tem, da bi ugotovili morebitne podobne kršitve tudi za nazaj. Za konkretno metlo in čistila je bila Ruplova tako ali tako že fotografirana in flagranti, ptički na veji pa so čivkali, da tega ni naredila prvič in da je to v bistvu stalna praksa. Omenjena depeša je bila poslana v trenutku, ko je operativa na MZZ podala zahtevo po fotokopijah knjižice službenega vozila, v kateri so popisane vse relacije in kilometrina, ter zahtevo za zaslišanje šoferja.

  Ideje, da je bila zadeva podtaknjena, so smešne. V reviziji prvotnega postopka so bile ugotovljene kršitve, zato je policija “obudila” zadevo, ki zaradi intervencije “višjih sil” sploh ni bila raziskana. Dvomim sicer, da bodo sedaj kaj prida odkrili (knjižice vozila najbrž ni več), vseeno pa se preiskava mora izvesti tako zaradi politične higiene, kot tudi zaradi pravil policijske stroke in spoštovanja zakonov.

  Glede same “prizemljitve ambasadorja” pa sta sodu izbile dno dve stvari:
  – pošiljanje pisem ministrici za notranje zadeve (in ostalim, med drugim celo varuhinji ČP!), da ustavi preiskavo zoper njega, pri čemer se vidi, kako dotični funkcionar razume demokracijo, enakost pred zakonom in delitev oblasti, in
  – pošiljanje takih pisanj na papirju z uradno glavo kabineta predsednika vlade.

 • Odgovori Whiskey 19. 3. 2009 at 11:14

  @Pris: Dvomim, da bo knjižica s kilometri in relacijami izginila. S tem bi si šofer pridobil eno drugo knižco. A ga bo Dimsi potem preživljal? Precej bolj verjetno se zna zgodit, da bodo “popravljeni” potni nalogi.

  Niso vsi politiki po žup’ prplaval. Vsake štiri leta nam volivcem pripravijo teater. Sproti se skrbno beležijo vsi kiksi konkurence. Metkini nakupi in Ruplove urgence so bile ustaljena praksa. Samo počakat je bilo potrebno na ugoden trenutek 🙂 Me pa zanima neslednja Ruplova poteza.

 • Odgovori MM 19. 3. 2009 at 12:23

  Mi je pa pri vsej zadevi zabavno kako vsi mediji samo pišejo da je Rupel s pismom poskušal vplivati na Kresalovo od kupa medijev v Sloveniji pa ni nihče napisal kaj je v pismu sploh pisalo. Precej preveč nekritični smo do medijev.

  Vsi mediji po vrsti povzemajo “komentar Kresalove” in kratko pasico iz Dela… v kateri piše samo “Katarino Kresal je v pismu pozval, da v najkrajšem času razreši nastalo zadrego in konča zadevo”, kar vsaj po moji razlagi ni nujno vplivanje na policijo da naj zadevo razreši v njegovo dobro.

 • Odgovori Pris 19. 3. 2009 at 12:34

  MM, v pismu je pisalo tudi, da je “obnova policijske preiskave zoper njega in njegovo ženo nedopustna”, šele nato pa je sledil citirani stavek iz tvojega komentarja. 😉

 • Odgovori Whiskey 19. 3. 2009 at 12:55

  MM maš prav. S tem, da jest ne bi obsojal medije. Dobijo samo tisto kar jim politika servira/podtakne. “Gromovniki afer” praviloma dobijo sekretarski zic na ministrstvu al pa vladi.

  Nič novega. Marjetica nakupuje s šoferjem že od osamosvojitve dalje. Bolj zaskrbljujoče je obnašanje “prvih članov” trojčka. Po vsem predvolilnem obljubljanju in pluvanju, počnejo take da je joj. Pahor sploh ne preseneča. Servilen je bil in takšen ostaja. Dvomim, da je sposoben disciplinirati prepotentno Kresalko in Golobića.

 • Odgovori chef 19. 3. 2009 at 13:07

  @Pris: Saj se strinjava. Metla je problem na načelni ravni. Me pa nihče ne bo prepričal, da druga politična opcija nikoli ni izkoriščala svojih položajev. To bi bilo res naivno. Tudi Ruplovo vplivanje na policijo je po mojem enako močno, oziroma je bilo enako močno, ko je bila nn oblasti desnica, kot danes, ko na policijo vpliva druga opcija. Mislim… najprej preiskava potihne (vemo zakaj), potem spet izbruhne na veliko. Le zakaj?

  Ruplov problem je pa pač v tem, da ni pogruntal, da je jebena stranka, da ni več na oblasti in da bi moral biti tokrat vendarle tiho. Da ne razume demokracije, je pa seveda jasno – tudi Janša je ne in vprašanje, če jo razumejo tudi Golobič, Kučan in podobni. Pahor pa jo očitno jemlje preveč dobesedno.

  Po moji teoriji Ruplu itak prav pride, da se ga Pahor znebi – na koncu bo izšel kot zmagovalec – ne glede na metlo.

  @MM: Mediji so tokrat kar primerno povzeli vse točke Ruplovega nakladanja.

 • Odgovori MM 19. 3. 2009 at 13:08

  Pris: In kje lahko vidim to famozno pismo v katerem to dejansko piše – in ne samo povzetka iz Dela, v katerem težko razbereš kaj je subjektivni komentar novinarja in kaj dejstvo.

 • Odgovori pijanec 21. 3. 2009 at 23:22

  Ta vlada je res katastrofa od katastrofe.

  Osebno pa sem še vedno prepričan, da bi Rupel bil idealni kandidat za predsednika vlade. Če hočeš biti dober predsednik vlade, moraš imeti lastnosti, kot jih ima Rupel.

 • Odgovori laufar 23. 3. 2009 at 22:11

  Malo mimo, ampak vseeno, zadnjič jih je pa slišal Tuerk! Vse je bil, od bumbarja naprej, ker ga z nabito kapo na glavo ljudje niso spoznal, res je pa naredil hudo napako. Skoraj kakor da bi peljal kontra po avtocesti, samo da je bila tokrat prizorišče tekaška proga. Bodi dovolj!

 • Odgovori chef 24. 3. 2009 at 7:50

  He, he. Kje je bil pa varnostnik?

 • Odgovori laufar 24. 3. 2009 at 8:35

  Ha, ha, oba sta bila podrta, pa čisto tiho, ker sta uvidela, da sta ga posrala……

 • Komentiraj