Propad za nov začetek

Glede grškega problema zadnjič očitno nisem bil dovolj jasen. Ljudstvo, ki svet vidi črno-belo, ne more razumeti, da se ne postavljam na eno ali na drugo stran. Slovensko medijsko, pardon, javno mnenje je glede te težave polarizirano približno po liniji, ki deli partizane in domobrance. Drugače pri nas ne gre niti pri še bolj banalnih vprašanjih kot je mnenje o poskusu uvajanja socializma, ki po grški praktični logiki pomeni izkoriščanje bolj pridnih s strani manj pridnih tako, da nimajo drugi nič manj kot prvi. Ampak Grčija se me navsezadnje ne tiče. Res je, da so mi Grki dolžni kakšnih šeststo evrov, a še več sem kot davkoplačevalec dolžan prav tistim institucijam, ki so denar posojale tudi Grkom. Za ta denar se bomo lahko vsi skupaj obrisali pod nosom, a res je tudi, da v resnici nikoli ni bil naš. Zato mi je praktično vseeno. Načelno pač ne.

Poudarjam: Evropska unija je za nastalo situacijo kriva vsaj toliko kot Grčija.

Ne samo meni, ampak sploh nikomur ni jasno, proti čemu so na ad hoc referendumu glasovali Grki, a z njihovo odločitvijo se strinjam. Evropska unija in Grčija, takšni kot sta, preprosto ne moreta sodelovati. Ne gre za to kdo ima prav, ampak za to, da EU in Grčija nista kompatibilni. Eni hodijo v parlament s kravatami, drugi brez. Eni sadijo rožice, drugi robantijo. Eni grškim volivcem govorijo resnico, drugi jim lažejo.

Samo butec ali ekonomist ali politik lahko misli, da bodo Grki kdaj odplačali nastali dolg. Toda niti ekonomisti in politiki niso tako neumni, da bi še naprej posojali denar kljub temu, da se jim grški politiki dobesedno posmehujejo, svojim državljanom pa konstantno lažejo – najprej da se bosta po volitvah cedila med in mleko, potem da se bodo z EU dogovorili, potem da banke ne bodo zaprte, potem da denarja v bankah ne bo zmanjkalo. Bojim pa se, da je najdebelejša laž tista, da bodo spoštovali voljo ljudstva. Če jo bo Cipras spoštoval, bo Grčija propadla, s tem pa bo propadel tudi Cipras. Grki so verjetno v marsičem podobni Slovencem, a so po mojem precej bolj oportunistični. Medtem ko smo Slovenci zaradi prerekanja kdo je komunist in kdo je neoliberalec pripravljeni zavozit popolnoma vse, da le določene skupine ohranijo težko priborjene pravice, si Grki želijo samo zajemanja življenja z veliko žlico ne da bi se država vanje pretirano vtikala z davki in nadležnimi reformami. Zato pri nas vedno raje volimo sile kontinuitete, če uporabim Janšev izraz, Grki pa so izvolili Ciprasa. In z enako lahkoto bodo izvolili kakšnega drugega nakladača.

Ker verjamem v demokracijo, vseeno upam, da Cipras ne bo popuščal. To ne bi koristilo nikomur – niti Grkom niti Evropski uniji niti finančnim institucijam. Praktično ne, načelno pač. Še enkrat poudarjam: ne gre za to, kdo je kriv. Evropska unija ni hudobna in ni totalitarna skupnost, kot slišim praviti ljudi na ulicah, Grki pa tudi niso nedolžne ovčke, ki od desetletij jemanja kreditov niso imele prav nobene koristi. Ne gre za vprašanje krivde ampak za vprašanje kako situacijo razrešiti. Vsaj naivno, če ne tudi nesramno, je ob ugotovitvi, da je denarja zmanjkalo in da reforme ne pridejo v poštev, zahtevati nekaj dodatnih milijard posojila, ob tem pa vse po vrsti zmerjati, da so teroristi in lopovi.

Vprašati se bo treba, ali so države kot sta Grčija in Slovenija res kompatibilne z Evropsko unijo ali gre za sanjače nasproti tistim državam, ki v Evropski uniji že dolgo ne zasledujejo več primarnega cilja (zagotavljanje miru), ampak samo še ekonomske interese: izvoz stare krame in dragih kreditov v periferne države EU v zameno za poceni blago in delovno silo.

Pri tem je zanimivo, da nekatere nekoč bistveno manj razvite države od Slovenije in Grčije napredujejo in jim gre danes praktično že bolje. Kljub temu, da se držijo priporočil tistih institucij, ki jih del javnega mnenja v Sloveniji označuje za totalitarne. Še enkrat pa poudarjam: čas, ko bo morala glavnice posojil odplačevati Slovenija, šele prihaja. In samo upam lahko, da v tistem obdobju pri nas ne bodo pustošili Luka Mesec z druščino.

Prejšnja objava Naslednja objava

11 komentarjev

 • Odgovori Zmrda 9. 7. 2015 at 21:56

  Točn tko.

 • Odgovori darja 9. 7. 2015 at 23:26

  Vse je neka utopija. Zadnjič sem prebrala en dober komentar, podkrepljen z všečki. Nisem si ga zapomnila v nulo, gre pa takole:

  NIHČE ne sme zadolževat in spravljat v suženjsko razmerje pravkar rojenega človeka.

  To je ena ČLOVEKOVA PRAVICA v razvitem svetu. Se pravi, da se bo enkrat ta trak zadolževanja/odplačevanja moral prekinit.

  Denar je. Vsi nekaj šparamo, vsi zadolženi. Vse je samo en blef. Samo da se ne bi imeli fino!

 • Odgovori Zmrda 10. 7. 2015 at 11:59

  Denar v osnovi ni kr neki kar ‘je’. Jst se mam fino:)

 • Odgovori Matej Zalar 10. 7. 2015 at 12:51

  Tudi socialna država je pravica, ki pa jo država lahko zagotovi samo z denarjem. Nekatere države to počnejo uspešneje in porabo smotrno uskladijo s prihodki, obenem pa tudi omogočajo visoke prihodke. V Grčiji (in Sloveniji) ni tako. Tukaj se goljufat ne samo splača, ampak je goljufanje nujno za preživetje.

  Vsakega borca za priborjene pravice pbi jaz za nekaj časa poslal na s.p. hitro bi začeli razmišljat drugače. Pred časom sem opazoval zanimivo transformacijo zaposlenega, ki je dve, tri leta pizdil zaradi nizke plače pa ker je bil regres izplačan z zamudo pa ker so znižali plačo zaradi nižjih odhodkov podjetja … Potem je odprl svojo firmo in najprej ugotovil, da so zaposleni predragi (seveda po tistem, ko je ugotovil, da je plačilna nedisciplina nekaj popolnoma normalnega).

  Kdor tega ni poskusil, ne more vedeti. Meni pa samo lani nekdo ni plačal 3000 evrov, kar sta dve povprečni bruto plači, zato imam do dolžnikov seveda precej manj milosti kot tisti, ki o dolžnikih poslušajo samo iz medijev, pizdijo pa zaradi tega, ker lani niso dobili božičnice (200 evrov).

  Kot vidi, pa bo Cipras očitno pokleknil. Kot tudi ljudstvo, ki je sicer obkrožilo “ne”, a v resnici misilijo “da”. Pa sem že mislil, da bom šel čez par let v Grčijo za male pare.

  • Odgovori kv_mozart 10. 7. 2015 at 19:08

   Popolnoma se strinjam.

 • Odgovori M 10. 7. 2015 at 13:44

  Lebi komentatorji radi pravijo da “nihče ne sme zadolževati pravkar rojenega človeka, saj ni kriv” … a če mu zapustiš bogastvo je pa ok … za bogastvo je kriv?

 • Odgovori Lea Zalar 10. 7. 2015 at 16:05

  Meni se zdi izjava v enem komentarju, da “denar je”, precej otrocja.
  Denar je treba zasluziti.

 • Odgovori Matej Zalar 10. 7. 2015 at 17:25

  Razen če si pri koritu, seveda. In Cipras očitno lepo skrbi, da je prav tam. Tako kot mlečnozobi poslanci Združene levice. Prva služba: poslanec DZ.

 • Odgovori darja 11. 7. 2015 at 20:15

  @Lea – s tem se popolnoma strinjam. Denar je potrebno zaslužiti.

  Misliš, da so ga zaslužili tisti, ki ga kopičijo? Ima človek možnost delat?
  Ima pravico tudi zaslužit za dostojno življenje? Ali samo neki oblastniki lahko bašejo v žepe po 20 000 €/mesec?
  Denar je! Je nekje – naj pocrkajo na tistem kešu. Je treba zato grenit lajf množicam? Zakaj? Zakaj obresti?
  Kaj bodo imeli od tega? Še en kup keša?

  Kaj bi sploh radi? Zakaj v svoje mahinacije vpletajo vse ljudi?

  Jim ti verjameš? Jim zaupaš? Zame so GNOJ!! Pa če začnem od ravnih kumar do pašnikov, ki morajo bit pod kotom 37 stopinj, kjer se še lahko pase govedo.
  Bolano!
  Še na stotine takih primerov je. Vse zaradi nesposobnežev! Vse zaradi totalnih idiotov!

  Pa kdo je meni gospodar? Vsa ta golazen, ki jim dam na mesec 1/3 zaslužka? Samo jaz! Kje so še vsi drugi!
  Nobene, resnično nobene spoštljivosti nimam do nikogar! Pravzaprav sem jezna sama nase, ker to sploh spremljam in me živcirajo.
  Škoda časa…. 🙁

 • Odgovori Sanja 15. 7. 2015 at 14:04

  Všeč mi je, kako mečeš Slovence in Grke v isti koš, na drugi strani pa internetni forumaši onanirajo ob ideji slovenske superiornosti. V bistvu je primerjanje Slovencev z Grki žalitev za slednje. Pa ne govorim o aktualni politiki in dolgovih: so zrel narod s tisočletno tradicijo, na katero so lahko za razliko od nas upravičeno ponosni, predvsem pa je tisto, kar šteje, nacionalni karakter: pozitiven, srčen, za razliko od severnih Balkancev ničkaj bahaški, malo melanholičen in ja, ne boste verjeli, zelo redoljuben. Ne udrihajte, pot pod noge in preverite sami.

 • Odgovori Matej Zalar 15. 7. 2015 at 20:27

  No ja … imajo sicer tradicijo, a ta tradicija nikakor ne sovpada s tradicijo držav, od katerih Grčija živi zadnjih nekaj desetletij.

 • Komentiraj