Prvič na Mölltalu

Po napornih delovnih dneh smo končno v obdobju rehabilitacije. Športni odsek se je včeraj odpravil smučat na ledenik Mölltal. Družba treh norcev je obetala izvrstno zabavo, vremenska napoved pa ugodno smuko. Vsi smo bili že v sredo navdušeni kot majhni otroci, vsi tudi z vsaj enim kosom nove opreme. Bordal nisem že vsaj eno sezono, ker je edini lanski obetaven smučarski dan propadel. Novih vezi še nisem preizkusil, letos pa sem na sejmu Gibanje in šport kupil še novo dilo.

Border

Pod ledenik smo se s Californio pripeljali že navsezgodaj. Še nikoli se nisem peljal s smučarskim podzemnim vlakcem in upam, da se še dolgo ne bom. Ampak o tem kasneje. Prvi občutki na bordu so bili več kot 3.000 metrov visoko nad morjem katastrofalni. Nobene moči v nogah. Izgubljen občutek za zavoje. Ampak nadivjali smo se kot zmešani. Na takšni višini še nisem smučal in priznam, da me je kar nehumano navijalo v nogah. Oprema se je obnesla fenomenalno. Burton vezi se s plastik-fantastik šaro, ki sem jo fural do zdaj, obnesejo izvrstno, takisto bord.

Mölltal

Vreme je bilo bolj ali manj zanič. Na najvišji točki sicer sončno, spodaj pa je bila že skoraj nevarna megla. Zanimivo: če sem še dve, tri leta nazaj bordal takorekoč non-štop od devetih zjutraj do štirih popoldne, praktično brez pavze, sem bil tokrat vesel vsakega počitka. Kot vemo, mi gre germanska udarjenost na zaračunavanje vsake fige silno na živce. Na Mölltalu se plača samo garderobno omarico, zato je pa scanje zastonj. Moram enkrat v Garmisch-Partenkirchen1, da vidim, če je tudi tam zastonj.

Mölltal

V oštariji smo se polenili in že ob enih razmišljali, da bi se raje odvlekli domov, saj je megla medtem postala neznosna. Nemudoma, ko smo nosove pomolili na plano, pa se je megla razkadila in udarili smo nekaj najbolj divjih voženj. Končno družba, s katero lahko divjamo na polno! Nas je pa kmalu vse pošteno zategnilo, zato smo za prvič raje zaključili malo prej.

Tevž

Kar se tiče podzemne železnice. Gor grede me je presenetila hitrost. Dol grede pa, koliko oseb uspejo stlačiti vanjo. Po mojem so pritegnjeni. Ko je znak kazal, da lahko vstopi še 60 oseb, je bila konzerva že nabito polna. Potem se jih je notri natlačilo še nekaj. Situacija sicer ne bi bila problematična, a kaj, ko Avstrijci s seboj na smučišče vlačijo gromozanske torbe z vsakovrstno šaro. Kaj vse imajo s seboj, ni več normalno. Vlakec je praktično najhujša oblika transporta kar sem jih kdaj doživel. To je nehumano! Bi fotografiral, ampak sem bil tako stisnjen, da mi še na misel ni prišlo, da bi poiskal fotoaparat. Z brado sem bil naslonjen na kanto, tako da sem samo čakal, kdaj mi bo odrezalo glavo. Poleg vsega se je beštija kmalu po štartu, takoj, ko je pridobila hitrost, pokvarila. Najprej je malo cuknilo, potem pa z vso silo zabremzalo, da smo popadali drug po drugem, čaj je šprical po kabini, ljudje so lovili dilce … Glede na kaprunsko nezgodo sem pričakoval bistveno hujšo paniko, vreščanje, bezljanje. Ljudje pa nič, kljub temu, da je bil občutek precej zoprn.

BeljakDomov grede smo se ustavili še v kičasto božičnem Beljaku. Kuhano vino je bilo zanič. Glühwein smo preklinjali vseh petnajst minut, ko smo ga pili, ko smo vrnili skodelice, pa tip vpraša: “Schmeckt gut?” Jaz: “Ja, ja, sehr gut!” Vizo: “Perfekt!” Debele laži. Upam, da mi uspe nekam skočit še v nedeljo. Sneženje me na smučariji ne moti. Če bo res bedno vreme, bi verjetno šel na Krvavec (če ga bodo res odprli), sicer pa malo dlje, proti Avstriji. Hyper, hyper!2

 1. Vedno sem si želel zapisat ta kraj! []
 2. Poleg sebe poznam samo še dva Scooterjeva fena. Eden od njiju je bil zraven, haha. []
Prejšnja objava Naslednja objava

Brez komentarjev

 • Odgovori Mikec 28. 11. 2008 at 8:16

  Upam, da nisi kupil Burtonovih vezi in Elan desko? Ker imata različne tipe insertov…

 • Odgovori Smučar 28. 11. 2008 at 8:24

  Ti sploh ne veš kaj so užitki smučanja. Eno samo tarnanje in jokanje te je , daj zamisli se malo nad svojim življenjem. Žal se v poeltni sopari težko smuča.

 • Odgovori sodelavka 28. 11. 2008 at 8:30

  super fotke! imam lepe spomine na lansko smuko na tem ledeniku. sem tudi sama vsakič z debelim cmokom vstopala v ‘vlakec groze’…
  in res, kadar je gori megla, je kot bi se skozi mleko vozil…
  ponavadi je tako, da kadar je neugodno vreme na molltalu, je na ankoglu ok! nasvet za drugič 😉
  @smučar: poanta je v ‘negrač’ 😉

 • Odgovori Integrirc 28. 11. 2008 at 8:33

  Vsaka čast smučarjem reeeeeeeeeees sem ponosen na vas! Mikec včasih lahko tudi fantka ali punčki ležita skupaj, ni sicer najlepš je pa združljivo! NAJ še naprej peče!!!!

 • Odgovori Vizo 28. 11. 2008 at 8:36

  Noro dobr dan, vrhunska smuka, mega družba. Edin kuhanc je bil pa res v pi_di. 🙂

  @sodelavka: Ankogel je bil včeri še gešpert 😉

 • Odgovori kolinago 28. 11. 2008 at 8:39

  V Avstrijo smučat ne smeš brez šlagerja na mp3-ju (beri DJ Otzi). S Kitzbulsko nezgodo si najbrž mislil tisto v Kaprunu.

 • Odgovori Mindflash 28. 11. 2008 at 8:44

  Mölltal je lahko eno iz med najlepših doživetij, če je le lepo vreme. Ni lepšega kot bordati po celcu konec oktobra oz. v začetku novembra! Imam pa tudi jaz slabo izkušnjo s podzemnim vlakcem. Na poti navzdol je bila zgodba podobna tvoji, tako da mi je nekdo s smučami naredil ogromno razo na bordu. Če ne bi mel čelade, bi bila pa še ena prav taka tudi na glavi.

 • Odgovori jojo 28. 11. 2008 at 8:44

  kot prvo nesreča se je zgodila v Kaprunu in ne v Kitzbühel-u.

  Mikec, upam da se ne motim, mislim da Burton da zraven tudi normalne (4x) inserte…

 • Odgovori sodelavka 28. 11. 2008 at 8:45

  @viso: je bilo mišljeno kot nasvet za naslednjič. glede na to, da ste tako zelo navdušeni 😉
  vožnjo z vlakcem je treba še kdaj ponoviti 😉
  čeprav tudi gondola na ankogel ni švoh! 🙂

 • Odgovori chef 28. 11. 2008 at 8:49

  @Mikec: Burton vezi gredo na Elanko perfektno. V kompletu imaš dva seta insertov.

  @Mindflash: Enostavno ne razumem, da v tem času sploh še dovolijo kaj takega.

  Ja, zamešal sem Kitzbühel in Kaprun. Se opravičujem, k sreči me je Vizo že takoj nahrulil prek mize.

 • Odgovori Vizo 28. 11. 2008 at 9:00

  Bravo men za Kaprun. 🙂

 • Odgovori sadie007 28. 11. 2008 at 9:03

  ti, kakšna je pa višina tega Moelltala? matr, kar slince se mi cedijo … mam čist nove dile, pol pa … dojenček 😆

  mi bomo šli letos verjetno šele februarja ali marca malo na sneg in še to bolj pusi varianto … sem se pa svoj čas nasmučala tudi na Matterhornu 😀

 • Odgovori seamus 28. 11. 2008 at 9:25

  @Sadie – 3k. V prvem letu baje čez 2k ni priporočljivo.
  Mi gremo spomlad recimo do 1,8k 😆 .

  @chef – čelada … 😆
  Je pa res, da niti pod razno ne zastopim, kako jih včasih sploh nisem uporabljal. Tudi za alpinistične spuste ne …

 • Odgovori Thor 28. 11. 2008 at 9:37

  Letos sem se prvič po 5 letih spravil pošteno vadit že začetek poletja.. Vaje za noge, veliko hoje v hrib (na negodovanje predrage), tako nekako računam, da ne bom umiral na snegu, kot lansko leto..

  Na smučke so me postavili pri 3 letih, ko so se pojavile Crazy banane pa sem preklopil na bord in se ga držim že dolga leta.. In zadnjih 7 let, kar sem zaposlen in ni več toliko časa za rekreacijo, vztrajno opažam “švohotne” noge na bordu (pa tudi zadnji dve leti spet na “karvkah”). Nekako tako, kot si opisal Chef. Da sredi dneva dejansko pomisliš, da bi kar zaključil.. Pa mi seveda ne da miru in se vedno znova spravim nazaj… Lansko leto sem moral v sredo enostavno počivat v apartmaju, ker sem se prejšnji dan v parku razbil kot afna, ker nisem imel moči v nogah.. 🙂

  Ah ja, staramo se staramo.. 🙂

 • Odgovori Matej 28. 11. 2008 at 9:38

  Tle pa še nism bil, upam da se splača, k gremo letos

 • Odgovori hedonist 28. 11. 2008 at 9:38

  Burton je poden

 • Odgovori klemen 28. 11. 2008 at 9:50

  ti pa si mi en bordr res ja:)))

 • Odgovori Clytie 28. 11. 2008 at 10:10

  Fantje in punce, kot je lapo napisal Thor, za smučarijo se je treba pripravit. Ni fora, da se zbudiš neko novembrsko ali decembrsko jutro, hop v avto, pičiš proti smučišču in potem divjaš, dokler ti pač noge ne popustijo.

  Chef, prav zgrozila sem se ob nasldnjih stavkih:
  “Nobene moči v nogah več. Izgubljen občutek za zavoje. Ampak nadivjali smo se pa kot zmešani.”

  Že res, da na smučišču ni bilo skoraj nobenega, ampak kaj če bi bili?
  S takim načinom ogrožamo sebe in ostale; pomislite na to preden se spustite po pobočju, po toči zvoniti je prepozno.
  Žal so lahko posledice zelo hude.

  Vsekakor pa vsem želim eno super smučarsko zimo!
  🙂

 • Odgovori chef 28. 11. 2008 at 10:11

  @sadie: Teli otroc vedno vse pokvarijo 🙂

  @seamus: Meni se zdi čelada še vedno popoln idiotizem. Žal pa je na smučiščih toliko idiotov, da je vseeno obvezna.

 • Odgovori chef 28. 11. 2008 at 10:12

  @Clytie: Ne glede na naše jamranje, smo bili tam po mojem med boljšimi smučarji. V noge sem pa verjetno še vedno močnejši od 95 % vrstnikov (kar je v bistvu žalostno), tako da sploh ni panike.

 • Odgovori chef 28. 11. 2008 at 10:17

  No ja, težko bi rekel, da med boljšimi, konec koncev je bila tam tudi turška reprezentanca 😆 In sami mulci, ki so trenirali. Ampak vseeno. Včasih enostavno preveč jamram.

 • Odgovori Clytie 28. 11. 2008 at 10:33

  Že to, da čutiš utrujenost na meji mehkih nog, je dovolj. Sam kot bivši športnik dobro veš, kako deluje telo in da je zmožno v trenutku tudi odpovedat, sploh noge, ko ji preteraš. In to se pri smučariji precej pogosto dogaja.
  Fora je v tem, da nisem imela namena pridigat tebi, ampak ravno na tvojem primeru opozorit, kako pomembna je fizična predpriprava za smučarijo.
  Mogoče bo celo kdo pomislil na to tudi zaradi tvojega zapisa in mojega pisanja in naredil kaj v smeri, da okrepi kondicijo, preden se požene po smučišču.

 • Odgovori locx 28. 11. 2008 at 10:46

  Dej Clytie ne teži.
  Meni noge po enotedenski smučariji že binglajo stran, pa nisem še nikogar povozil ali se zaletel vanj ali karkoli že. Se jih je pa dosti vame.
  A misliš, da profesionalne smučarje na tekmi ne bolijo nege že na polovici proge.

  Smučar, saj je rekel, da mu ni problema smučati tudi če sneži. Pa prva smuka je namenjena temu, da mal tarnamo nad sabo, ne?

 • Odgovori seamus 28. 11. 2008 at 10:49

  @chef – sem doživel že več padcev, kjer sem zaradi čeleade odnesel brez posebnosti – samo večina so po celcu zunaj smučišča in za mojo tokratno poanto niso pomebna.

  Karving smuči omogočajo višje hitrosti pri težjih pogojih. In dejnsko sem že priletel s čelado na tla sredi Vitranca, ko me je zakrivil na zadnjih špicah.

  tko da, jest nikamor brez čelade – zaradi sebe!
  Za bord je pa zelo podobno – kolega je mel cel hrbet plav, pa je bla glava čist OK, ker je pač mel čelado. (tud tuki je bil kriv sam 😉 )

 • Odgovori Fensi ata s kavbojkami do jošk 28. 11. 2008 at 11:28

  Pa čuj ti Clytie, pa kaj tebe martrajo tote noge? Pubeci so se fajn naskijali in namartrali. Kot na sliki vidim so športniki, tak da bržkone niso bili kamikaze.

 • Odgovori Kr en 28. 11. 2008 at 12:19

  Moelltal je fajn obiskat jeseni, ko je človek že počasi nestrpen kdaj se bodo smučišča odprla. Da bi pa ke šu npr. februarja….mi ne pride več na pamet. V bistvu je zame moelltal ena boga proga – od vrha do vlakca. Ok, je še ena proga, ki te pripelje do dvosede. To je pa vse. Sm bil kr razočaran. To ni vredno se furat 200 km in plačat skoraj 9000 sit za enodnevno smuko.

  No, da jih še mal pohvalim.Restavracija na vrhu je pa res prva liga (sam pir je zanč 😀 )

 • Odgovori Thor 28. 11. 2008 at 12:47

  @locx – Si imel kdaj “pro” pancer na nogi? In si kdaj pogledal profesionalca, kako hitro odpenja pancerje, ko pride v cilj? Verjetno ne, pa tudi sigurno ti ni jasno zakaj je tako in zakaj jih bolijo noge.. Naši pancerji so hudo oblazinjeni, pravi kavči za tiste razmere..

  Poleg tega sem prepričan, da ko spustiš, ne spustiš 140km/h in se greš smukača, slalom pa tudi ne odvoziš kot Miller, ampak za njegove razmere bolj penzionistično.. Takega tempa, hitrosti in pritiskov pač naše nepripravljene noge sploh ne zdržijo.. Da pa potem njih noge bolijo je pa nekako logično. Pri športu se pritiska na meje zmogljivosti že leta..

  Pa pustimo Turške reprezentante.. Govorimo o pravih smučarjih.. 😀

 • Odgovori Thor 28. 11. 2008 at 12:48

  Drugače pa osebno od tedna dni še vedno preživim vsaj 4 na bordu, nekako mi je ljubši, pa tudi prijetnejši so bootsi od pancarjev.. 😀

 • Odgovori bole 28. 11. 2008 at 15:35

  Mölltal se mi je zameril, ko sem kakšni 2 leti nazaj naletel na sam led(ok, res je bilo sredi oktobra), jaz sem pa takrat komaj znal smučat.

 • Odgovori Mikec 28. 11. 2008 at 16:29

  @ chef, sem nekoliko zamešal. obratna kombinacija ni možna 🙂

  sicer pa glede čelade. Ne vem, koliko smučarskih/bordrskih dni na sezono imaš, ampak čelada je čisto preveč pomembna. Pri udarcu v glavo grejo stvari tako hitro narobe, da si ne moreš misliti. Imam izkušnje, sicer sem priletel z glavo v košarkarski obroč 🙂 Drugače pa jo imam na glavi skoz, tudi če poučujem otroke pri čisto osnovnih stvareh… vsaj vidijo, da je čelada “kul” in da jo je pametno nositi. Trenutno je obvezna do 12. leta, ampak jaz bi to starost še povišal… Škodi definitivno ne, kvečjemu prihrani kakšne večje intervencije. 🙂

  my 2 cent.

 • Odgovori chef 28. 11. 2008 at 18:28

  @Clytie: Že res, ampak če bni že prvič, ko me malo zapečejo noge, odnehal, bi bilo najbolje, če sploh ne bi šel smučat. Kot bivši športnik tudi dobro vem, da zakisane noge še ne pomenijo takojšnjega kiksa in kot bivši športnik sem zakisanih nog vajen.

  @seamus: Saj, Švabi imajo že vsi poleg čelad tudi želve in body armourje. Stokilski debeluhi z body armourji, obup! Da ne govorim o tem, da so oblečeni v tekmovalne drese različnih reprezentanc. Bolno.

  @Kr en: Kaj je pa to 170 km? Nič.

  @Mikec: Ti bi rabil čelado predvsem pri košarki 😛

 • Odgovori kalbo 28. 11. 2008 at 19:19

  @chef: A je tale zraven tebe ob kosilu mogoče Rok V. ?

 • Odgovori Mikec 29. 11. 2008 at 10:22

  @ chef,
  ne tisto je bilo pri skokih s trampolinom 🙂 kriv sem bil pa sam, ker drugače bolj težko z glavo trčiš. Le enkrat mi je uspelo pri salti zatakniti še nogo v koš. 🙂

 • Odgovori Vizo 29. 11. 2008 at 11:32

  @Kalbo: Hej, res sem on 🙂 A se poznava?

 • Odgovori Skip 30. 11. 2008 at 5:19

  Je pa res, da niti pod razno ne zastopim, kako jih včasih sploh nisem uporabljal.

  S starostjo se postaviš na negativno stran tveganja (to se mi bo zgodilo), v mladosti pa si na pozitivni (saj se mi to ne bo zgodilo). Stanje na terenu pa v resnici ni drugačno. Bedni primerki pa so tisti, ki govorijo, kaj bi se jim zgodilo v dani situaciji, če (ne) bi imeli čelado, ker tega preprosto ne morejo vedeti.

  Eni pa tudi preprosto preveč gledajo televizijo in nesreče, ki jih tam kažejo, in mislijo, da bodo zdaj najmanj umrli pri vsaki življenjski dejavnosti.

 • Odgovori b 1. 12. 2008 at 7:34

  Namesto vlakca si lahko izbereš še drugo varianto dostopa : po cesti s kolesom, pa smuči / bord na ramo. Samo letni čas mora biti ustrezen… Preizkušeno, a samo prvi del, smuči so ostale doma.

 • Odgovori Whiskey 3. 12. 2008 at 13:41

  @b: in to od spodaj z Ausserfraganta 🙂 🙂 🙂

 • Odgovori locx 8. 12. 2008 at 14:57

  Thor
  in kaj ma to veze, če grem bolj penzionistično. Poanta je, da tudi če me bolijo noge, ne ogrožam nujno drugih smučarjev. Kar pa ti nabijaš o tekmovanjih pa nima veze z mojim zapisom.
  Imel sem pro pancerje, pa ne več, brezveze, imam pa tekmovalno dilo, tako, da mi je čist jasno zakaj tekmovalce bolijo noge.

 • Odgovori luka 12. 1. 2010 at 15:43

  veš kaj ti povem 🙂 da na Mölltalu je bolše pivo kukr smuka 😛 zelo dobro smučišče za izkušene voznike!!

 • Komentiraj