Pumpa pumpa

Ko sem bil še mulec, me je foter naučil simpatično mantro, ki si jo ponavljam ob vsakem pumpanju z minipumpo: »Moja pumpa tako dobro pumpa, da nobena druga pumpa tako ne pumpa, kot moja pumpa pumpa.«1 S seboj že dve sezoni vozim smešno majhen izdelek, ki sem ga v sredo preizkusil šele prvič. Vedno me je skrbelo, kako se bo obnesla, a doma pa se mi je ni ljubilo preizkusiti iz očitnih razlogov – nihče pri zdravi pameti namreč ne uživa v pumpanju s 14-centimetrsko pumpo in tega ne počne, dokler ni nujno – podobno, kot velja za branje navodil.

Imam tudi večjo minipumpo, ki je res vrhunski proizvod z vsem, kar si želite od minipumpe, a je ogromna in jo s seboj vozim samo na gorskem kolesu. Drugo, ki je precej bolj minimalistična, a tudi precej večja od obstoječe, sem podaril. Na okvir kolesa ne sme biti privito nič drugega kot nosilca bidonov, zato je treba pumpo spraviti v žep, seveda ne da bi štrlela ven. Seveda bi lahko s seboj vozil CO2 bombico, a je to precej manj zabavno kot ročno pumpanje, poleg tega pa sem s tem hudičem večinoma zrak uspel spustiti mimo, zato je treba s seboj tako ali tako imeti še pumpo.

Navsezadnje ne potrebujem vrhunskega izdelka, ker imam defekt samo enkrat letno, Ob edinem lanskem je nisem niti potegnil iz žepa, ker sem na terenu ugotovil, da sem v torbici na kolesu s 64-milimetrskimi feltnami dva meseca vozil rezervo z najkrajšim možnim ventilčkom. Takrat sta mi bolj prav prišla telefon in bančna kartica.

V sredo pa sem na šele drugi vožnji po poškodbi ((Treking izlet k Belopeškima jezeroma ne šteje.)) zračnico prebil ravno, ko sem se med spustom z Ljubelja pri kakšnih 75 km/h s sedeža presedel na štango. Čez minuto ali dve sem že drkal s pumpo, manjšo od povprečnega penisa.

Ob tem sem se verjetno res počutil približno tako, kot če bi imel erektilno motnjo, samo da je bil učinek drkanja nekoliko opaznejši: z v raztegnjenem stanju manj kot ped dolgo pripravo sem zračnico, to me je močno presenetilo, napumpal uspešneje, kot kompresor na bencinski pumpi.

Še najbolj me je motilo piskanje. Najprej sem pomislil, da uhaja zrak iz bidona, potem sem celo prisluškoval okvirju, navsezadnje pa ugotovil, da se z ekstremno nadležno frekvenco oglaša obcestni količek z odbojnikom, ki je opremljen z nečim, kar je podobno solarni celici. Kaj takega!

Moj naslednji nakup bo CO2 bombica.

 1. V tem stavku ne zna vejic pravilno postaviti nihče na svetu. []
Prejšnja objava Naslednja objava

21 komentarjev

 • Odgovori Gregor 28. 8. 2016 at 18:24

  Ne vem, kako se bombice obnesejo na specialki, ampak jaz sem jih doslej uporabil 2x na gorcu. In točno tako kot si napisal. Še vseeno sem potreboval pumpo, čeprav sem v drugo že več zraka spravil v zračnico kot mimo. Mogoče bo v tretje šlo še bolje… Ampak je vseeno, če do tega ne pride.

 • Odgovori Primož 28. 8. 2016 at 20:42

  Odvisno tudi od velikosti bombice, na 2,3 oz. 2,4 gumi mi standardna bombica brez uhajanja zraka zadeve ni napumpala na spodoben tlak. Bi potreboval recimo 25 gramsko bombico.

  Piskalo je morda zaradi divjadi. Na enem podvozu ob avtocesti v bližini tvoje lokacije pumpanja nadležno piska, sem tudi jaz že gledal, če je nekaj narobe s kolesom, ampak piska samo tam.

 • Odgovori nuzu 28. 8. 2016 at 21:01

  Povej prosim firmo tega mini čudesa, js mam mini pumpico, ampak mi štrli malo iz žepa, pa me je strah da bo ven padla.

 • Odgovori Anonimno 28. 8. 2016 at 21:35

  … piska odganjalec divjadi.

 • Odgovori Matej Zalar 28. 8. 2016 at 22:04

  @Nuzu: KLIK 8 barov, ja 😆

  @Primož, @Anonimno: Neverjetno! In dejansko piska količek?

  @Gregor: Če gre vse po sreči, se obnesejo odlično. Če.

 • Odgovori lešnik 29. 8. 2016 at 10:32

  Vejice so pravilno postavljene, opomba je prav odveč – ni tako hudo zakomplicirana poved.
  Pred “da” je vejica, ker ta veznik uvaja predmetni odvisnik (tu večinoma nimamo težav),
  pred “kot” pa zato, ker mu v nadaljevanju sledi glagol v osebni glagolski obliki (za tiste, ki so v dilemi, kdaj pred kot postaviti vejico).
  Morda je tudi moj komentar “odveč”, ampak ob taki iztočnici preprosto ne morem izpustiti učne minute za slovnico.

  • Odgovori lešnik 30. 8. 2016 at 13:11

   Joj no, bi vsaj pravilno povedala, če se že spravim pametovat.
   Tisto ni predmetni odvisnik, prej bi bil načinovni (vloga prislovnega določila). Če pa tudi to ni prav, potem pa “ne vem”, odgovarjam na vprašanje, ki mi ga nihče ni zastavil. 🙂
   @ Matej (29. 8. 2016 at 15:49) – nimam veliko izkušenj s pisci, sem bolj občasno in ljubiteljsko kaj pregledala (vem, taki pametnjakoviči smo najhujši). Sem pa v tvojih besedilih na blogu večkrat zaznala nekaj, kar si razlagam kot “lektorski vpliv” – s tem pa mislim na to, da si iz dolgoletnega (?) sodelovanja z lektorji moral veliko odnesti, si zapomniti kakšne popravke (pravopis, slog – knjižno izražanje), jih “ponotranjiti” in upoštevati za naprej. Kar je super. Beseda ti fajn teče, tak vtis sem dobila – zelo poglabljala se pa nisem, tako da se opravičujem, če netočno ocenjujem.
   Razen seveda tale tvoj komentar – uf, koliko zatipkov. 🙂 Si s telefona pisal? Haha, izziv za (hobi-)lektorje.

   • Odgovori Matej Zalar 30. 8. 2016 at 15:44

    Reciva, da me imajo lektorice kar rade 🙂 Zadnji komentar nekako prikazuje realno stanje med slovenskim učenim ljudstvom.

 • Odgovori Afna 29. 8. 2016 at 13:59

  Bombice so zakon!! Sicer imam redko defekt, tam vsako drugo sezono enkrat. Kljub temu, da bombica nikoli ni razočarala vseeno tovorim seboj še mini pumpo.
  Bi bil pa previden glede tovorjenja pump in orodja v zadnjih žepih. Pred leti sem na spustu iz Kureščka konkretno odletel po tleh, ravno na hrbet, kjer je bila pumpa in priročno mini orodje. Če bi imel pripomočke v torbici, bi jo odnesel le z odrgninami. Na žalost je bilo veliko huje.
  Tako da še bolj kot bombice, so zakon podsedežne torbice 🙂

 • Odgovori Matej Zalar 29. 8. 2016 at 15:49

  @Lešnik: Hm, torej sva edina, ki znava pravilno postaviti vejice 🙂 Ne vem sicer kakšne so tvoje izkušnje”, z povprečnim piscem ampak, v primerjavi z njimi sem mojster vejic celo jaz.” Mislim na doktorje znanosti in novinarje.

  @Afna: S podsedežnimi torbicami je pa takole: ni lepe podsedežne torbice, v katero bi lahko spravil najmanjšo pumpo. Potem si jo že raje enkrat na vsake kvatre zapičim med ledvice.

 • Odgovori Afna 29. 8. 2016 at 16:50

  @Matej: V najmanjšo podsedežno torbico pospraviš zračnico, snemalce plašča, co2 bombico. Z malo inovativnosti pa mini pumpo lepo pospraviš pod zic med nosilce in torbico.

 • Odgovori Anonimno 29. 8. 2016 at 21:10

  Če smo že pri slovnici: “s povprečnim piscem”, ne “z povprečnim piscem” 😉

 • Odgovori Seamus 30. 8. 2016 at 10:30

  @anonimno – na, sem ravno hotel dodati. Ker sem štromar in ker dobro vem, da mu gre to še bolj na organ kot vejice.

 • Odgovori Matej Zalar 30. 8. 2016 at 15:45

  Če sta našla samo to (namerno) napako, predlagam dve uri kazenskega branja slovnice za srednješolce 🙂

 • Odgovori Borut 30. 8. 2016 at 22:44

  Še zdaj se spomnim svoje prve predrte zračnice. Sram, ko sem pred kolesarskimi kolegi in trenerjem priznal, da opravila nisem vešč, je trajal še dolgo.

 • Odgovori Matej Zalar 31. 8. 2016 at 9:45

  O jebenti, to si pa plačal enega piva, a?

 • Odgovori Borut 1. 9. 2016 at 21:12

  Sem bil malce premlad za pivo, sem pa oddelal svojo pokoro na firungi, haha.

 • Odgovori Matej Zalar 1. 9. 2016 at 21:40

  Tako je prav. In takih stvari se ne pozabi. Še čez dvajset let te zajebavajo.

 • Odgovori zmago1 3. 9. 2016 at 21:02

  Samo časih se to ni moglo zgodit da se ne bi naučil tega opravila,….menjavali smo zračnice nonstop in potem flikali zračnice doma…. eno sezono em imel preko 10 defektov,……potem pa vedno manj in sedaj kot praviš 1-2x letno…..pa še to zaradi malomarnosti proizvajalca felten ki še vedno uporablja platnen trak čez niple namesto plastičnega ki je neprimerno boljši, mater mu,….

 • Odgovori Matej Zalar 4. 9. 2016 at 10:43

  Ni boljšega od zaprtih felten … dokler ne poči špica 🙂

 • Odgovori kekec 9. 9. 2016 at 9:10

  Ko si že pri špicah. Včasih, pri navadnih feltnah, ko je odletela špica si jo navil okoli sosednje špice da ti ni opletala po okvirju. Na treningu je ponavadi to naredil najbolj “pameten” junior (vedno se je sam ponudil). Dokler se enkrat ni dalo navit špice okoli sosednje in se je odločil da jo bo kar odvil ven. In ko jo je odvijal ven je naenkrat začelo ssssssssss,….ko je ugotiovil da je špico navijal v napačno smer. Še danes, po 20 letih ga redno spominjajo na to – ko poči špica jo zategneš v feltno, zamenjaš zračnico in gremo dalje. 🙂

 • Komentiraj