Raduha s Fotrom

S Fotrom sva prejšnji teden udarila moški bonding-weekend in da bi naredila še kaj koristnega za telo, sva med obilnim hranjenjem z zgornjesavinjskimi domačimi špecialitetami skočila na Raduho. Pri Prodniku nisem preveril, če ima kakšno mizo frej in naletela sva na svatbo z nekaj sto gosti. Naslednjo obetavno gostilno sva našla šele pri Firštu malo naprej od Solčave, kjer je gazda uredil tudi Muzej Potočke zijalke. Ogledal sem si ga že lani, ko mi je zmanjkalo časa za kosilo. Presenetili so naju! Zgornjesavinjski želodec je tako ali tako odličen, domače suhe klobase tudi, glede solčavskega sirneka pa sva mnenje delila – meni se je zdela starana skuta odlična. Jelenov zrezek v brusnični in hruškini omaki je bil čudovit, sirov štrukelj sočen kot že dolgo ne, sladica v oblikih sladkih žlikrofov s hruškinim nadevom pa res nekaj posebnega. Vse lično servirano, postrežba izvrstna, čeravno rahlo počasna.

Tako sva panoramsko cesto pod Olševo – z avtodomom – napadla šele v trdi temi, a vseeno brez težav našla Bukovnika, navišje ležečo slovensko kmetijo (1327 m). V dogovoru z gospodinjo sva prespala na dvorišču, dogovoril sem se tudi za kmečko kosilo ob vrnitvi s hriba. Zjutraj sva za moj okus štartala absolutno prepozno, ob sedmih, ampak kaj hočemo. Blatna pot do planine Grohot, ki se od Bukovnika v tričetrt ure dvigne le za dobrih sto metrov, je minila kot bi mignil in po jutranji kavi sva končno resneje zagrizla v hrib. Po razpotju, kjer bi desno zavila po plezalni poti, se je odprl čudovit razgled na prehojeno pot od Bukovnika do planine Grohat z Olševo in (verjetno) Peco v Ozadju. Popravite me, če se motim. Namreč, midva sva v teh koncih popolnoma izgubila orientacijo.

SONY DSC

Natikanje čelade pod steno Raduhe je, sploh odkar so pot markirali bolj levo, čisto nepotrebno. Je pa neverjetno, kaj so pridni markacisti naredili iz lepega pobočja. Saj je res, da je pot luštkana in da bi se po njej podal tudi kakšen Amerikanec iz Mississipija, ki še nikoli ni videl hriba …

SONY DSC

Ampak takole razčefukat polovico hriba zato, da se nam ni treba s pomočjo jeklenic matrat direkt po pobočju, je za moje pojme ena navadna nesramnost do narave. Saj smo v hribih, matrvola, pa se je treba tudi malo potrudit!

SONY DSC

Ko sva premagala to avtocesto, sva iz jutranje sence in preklemansko močnega vetra prišla na sončne, tople Durce …

SONY DSC

… in se po grebenu, pravzaprav sva hodila pod grebenom, med ruševjem le počasi vzpenjala …

SONY DSC

… proti neizrazitemu vrhu.

SONY DSC

Če primerjam Fotrovo formo izpred parih let, ko sva se potikala po Dolomitih, je z leti v bistvu vedno boljši.

SONY DSC

Medtem ko gre z menoj drastično na slabše. Ampak kaj bi to! Razgledi z vrha, proti zahodu se pobočje Raduhe spusti tako rekoč prepadno, so čudoviti. Spodaj je Solčava.

SONY DSC

Vreme je bilo res brezhibno!

SONY DSC

Vrnitev po isti poti bi bila živ dolgčas. Zato sva šla še na drugo stran, po precej ogabni poti, ki po mojem s hribovskimi užitki nima nič skupnega, do planine Arte, kjer se danes menda pase okoli 140 ovac in nekaj krav.

SONY DSC

Odondod do Snežne jame ni več kot petnajst minut hoda, a če si greste to čudo že ogledat, pojdite spomladi, ko je lepša. Midva sva jo skozi gozdič bolj ali manj po ravnem raje ubrisala do Planine Loke. Pravi planinci se do sto metrov pod kočo pripeljejo z avtomobili: v najboljšem primeru grejo na Raduho, sicer pa nekaj pofrezajo v koči, kjer je kulinarična ponudba glede na jedilnik res krasna.

SONY DSC

Zraven koče je nekakšna kapelica, a si z njo nisem belil glave. Pot od planine nazaj na Durce je tudi nelepa, strma, dolgočasna.

SONY DSC

Sem ter tja jo popestri kakšna bodeča Neža.

SONY DSC

V zgodnje popoldanskem soncu pa je toliko lepše na Durcah.

SONY DSC

Še popoldanski pogled na planino Grohot in Bukovnika v ozadju …

017

Pot do planine je bila zgolj formalnost. Nad planino je tudi nekaj romantičnih opuščenih kolib …

SONY DSC

Koča …

SONY DSC

K Bukovniku sva prišla s precejšnjo zamudo, a naju je gospa k sreči prijazno počakala. Krasno kmečko kosilo! Takega se v oštarijah ne dobi!

SONY DSC

Letošnji izlet je uspel! Jutri šibava na boks. Klinc, pravi odnos med očetom in sinom se razvije šele, ko se mulc odseli. Hvala, Fotr!

Prejšnja objava Naslednja objava

11 komentarjev

 • Odgovori BraneM 4. 9. 2010 at 10:08

  Ti takole slika fotoaparat ali si slike (narave predvsem) barvno popravljal?

 • Odgovori pika 4. 9. 2010 at 13:25

  Lep izlet, lepa naša deželica in gore in dobra hrana (že sam pogled nanjo je dovolj, da dobič občutek fantastičnih okusov na jeziku) in predvsem druženje. Ja, takšni izleti so vredni največ, ker povežejo bolj kot vse drugo.

 • Odgovori chef 4. 9. 2010 at 15:16

  @Brane: Ker slikam v RAW, je postprodukcija obvezna, ampak lepe barve so tu izključno zaradi vremena. Razen tega, da sem rahlo pojačal kontrast, tukaj ni bilo prav veliko dela. To pač naredi čisti luft.

 • Odgovori katja 4. 9. 2010 at 21:38

  ravno pred cca. 3 tedni sem bila na Raduhi, ujela sem super vreme-sonce in malo vetra. Imam pa enako mnenje o poti, dolgočasna je. Sama sem sicer štartala pri Planini na Loki in nato dol po Durcah, ampak ni razgibane poti, pravtako tudi ne nekega pravega razgleda prvih 45 minut hoje, ampak je pa zato ko prideš na Raduho pogled na Moličko peč in Ojstrico čudovit 😉
  Drugače je pa tam na fotografiji Peca ja 😉

 • Odgovori chef 5. 9. 2010 at 22:25

  In verjetno je iz Luč enako dolgočasno, samo da se bolj vleče 🙂 No ja, taki vrhovi so za odkljukat, potem pa naprej.

 • Odgovori Gozdar 6. 9. 2010 at 9:20

  Ni kaj, svet je majhen. Šele, ko sem prebral ta zapis, sem ugotovil, da sem v nedeljo popoldne parkiral ravno zraven vajinega avtodoma in smo celo s tvojim “Fotrom” izmenjali nekaj besed. Če bi to vedel takrat, bi ti naročilo na Potepanja predal kar osebno.
  Raduha je pa vsaj z druge strani fletna za nedeljski sprehod, ampak vožnje je pa precej (vsaj za Gorenjce). Odkljukat (poštempljat), pa naprej.

 • Odgovori Vizo 7. 9. 2010 at 13:07

  Bravo, Fotr, spet si se izkazal ;).

 • Odgovori Rado 7. 9. 2010 at 13:33

  Vzemi se vendar v roke Nergač.
  Še pred dobrima dvema letoma sem navijal zate, ko si v tekmovalnem ritmu hitel na Grintavec, zdaj pa le še stokaš.
  Če si bil nekoč tekmovalec, potem je zdaj čas za vrhunskega rekreativca. V nasprotnem primeru boš že pri petintridsesetih debel in zadihan.

  Dobro,
  da pri Bukovniku nisi naročil gobove juhe. Močno bi se nasankal. Žilave lisičke v juhi. Buh!

  Fotoreportaža je super!

 • Odgovori chef 7. 9. 2010 at 18:47

  @gozdar: ce se se nisi narocil, lahko na moj mail posljes podatke, pa zrihtam brz, ko se vrnem iz Nemcije!

  @rado: jaz sem ze debel in zadihan 🙂 No, ampak na Grintovec pa se vedno pridem prej kot v 3 urah.

 • Odgovori Rado 7. 9. 2010 at 19:14

  Prej kot v treh urah?
  Že, že, ampak še predlani si prišel prej kot v dveh urah.
  Le kaj neki se je zgodilo v vsega dveh letih?
  😉

 • Odgovori chef 7. 9. 2010 at 21:31

  z enim mesecem treninga in shujsevalne kure pridem na 2 uri.

 • Komentiraj