Rešimo svet s telefonom!

Medtem ko se ubijam z objektivnim in nevtralnim prispevkom, ki naj bi bil jedro druge številke mesečnika Potepanja (prekleto hitro gre čas in prekleto malo se naredi), moram pokomentirat nov okoljevarstveni absurd, ki ne zaostaja prav dosti za Tednom nemobilnosti. Je že res, da posamezniki premalo naredimo za bolj ekološki način življenja. Hkrati smo vrhunski hinavci, najhujši seveda tisti, ki zase trdijo, da so ekološko osveščeni, pri tem pa brez potrebe uporabljajo mehčalce – moja mama in kasneje jaz ga v 26 letih mojega življenja nisva uporabila niti enkrat. To seveda ne pomeni, da sva z mamo boljša od ostalih. Pač grešiva na drugih področjih.

Ljudje se obnašamo ekološko samo in izključno dokler ni ogrožen naš življenjski luksuz.

Podjetja pa se obnašajo ekološko samo od točke, ki jo predpisuje bolj ali manj stroga zakonodaja.

Vse ostalo je farsa, nateg, cuzanje denarja od na videz inteligentnih ljudi, ki jim pamet odpove, ko jih nekdo nategne z okoljevarstveno traparijo, kot je ugašanje luči ob neki točno določeni uri. Še bolj se mi gravžajo podjetja, ki svojo skrb za okolje poudarjajo, kot da jim je celo pomembnejša od zaslužka. V resnici je skrb za okolje samo njihov vir zaslužka, ki se pogosto sprevrže v pravo nasprotje.

Tako je Samsung očitno izumil telefon na solarne celice, Mobitel pa ga je v svojih prizadevanjih za ohranjanje okolja v Sloveniji premierno predstavil. Takšne novice mi grejo že same po sebi na jetra, kot mi gre na jetra tudi dejstvo, da se telefoni pokvarijo vsaki dve leti in smo jih za smešne cene dobesedno prisiljeni kupovati enega za drugim skoraj bolj pogosto, kot zobne ščetke. Da ne govorim o očitnih norcih in odvisnežih.

Skratka, z nekim verjetno bednim telefonom na solarne celice bom rešil svet, čeprav bom zato po dveh letih zavrgel prejšnji aparat in s tem ustvaril za kakšnih 200 gramov odpadkov. In tako naprej. Podobno se mi je zgodilo s famoznimi supergami Eko Adidas; prvič, ko sem jih opral, so začele razpadati. Ker se je odlomil majhen delček plastike, so postali čevlji neuporabni, zato jih lahko zavržem in zapravim naslednjih 90 evrov. V planu imam sicer obširno pismo o nezadovoljstvu z njihovim izdelkom, poslal jih bom na Adidas v upanju, da mi pošljejo nove zastonj.

Prejšnja objava Naslednja objava

Brez komentarjev

 • Odgovori Fotr 25. 9. 2009 at 8:48

  Življenski pogoji na svetu so tako dobri, da se naša vrsta razmnožuje kot še nikoli. Hkrati z naraščanjem števila prebivalcev zemlje tudi vedno več požremo, kar se odraža na iztrošenosti okolja. Egoistično in profitno usmerjeni, smo hitro izumili “varstvo okolja”, kot eno od modernih profitnih dejavnosti. Države značilno udarijo naravnost s pobiranjem ekoloških davkov, podja svoje ekološke izume na razne načine prodajajo.

  Eno od rešitev je predlagal Sašo Hribar v svoji petkovi oddaji, ko je predlagal davek na zabitost. Mislim da bi potrošniki bi plačevali največjega.

 • Odgovori Miha 25. 9. 2009 at 9:12

  Tale bi bila dobra ja, davek na zabitost :))))

 • Odgovori seamus 25. 9. 2009 at 9:23

  Solarni telefon – edina dodana vrednost pri njem je, če izgubiš polnilec, ker:

  • potrebno je več energije, da narediš tak telefon (PV celice imajo šele po 10 letih stalne uporabe pozitivni energetski koefecient, torej po desetih letih si v plusu) napram navadnemu.

  • večino energije pri telefonu gre itak v vzdrževanje omrežja – torej, da imaš signal. Pri tem so porabe energije merije v kW, medtem ko se telefon meri v mW (razlika je X 1000000)

  • pri razgradnji takega telefona imaš kvečjemu več težav, kot z navadnim

  Vsak, ki kupi tak telefon bi moral podpisati aneks, da ga bo uporabljal vsaj 10 let in telefon ne bi smel imeti priključka za napajanje in USB!

  Bedarija!

 • Odgovori metek 25. 9. 2009 at 11:10

  Ne morem se čisto strinjati s tabo. Ker samo dejstvo, da gre za zelo majhen korak k učinkoviti rabi energije še ne opravičuje tega, da stojimo križem rok. Prav je, da narediš, kar lahko ti kot posameznik prispevaš k boljšemu stanju okolja.
  Drži sicer, da gre v teh primerih pogosto za pojav greenwashinga, ki meče slabo luč na vse tiste, ki se sicer trudijo delati v korist planeta. Če Mobitel npr. le skuša večati svoj profit na račun prodaje enega telefona s solarnimi celicami, potem je njihova poteza bullshit.
  Če pa imajo vzpostavljeno politiko odnosa do okolja in jo tudi dejansko uresničujejo, potem je to pravilna poteza. Hm, vprašaj jih morda, če poznajo svoje vplive na okolje, v merljivih številkah. Njhov odgovor bi ti lahko veliko povedal.

 • Odgovori kastiljo 25. 9. 2009 at 11:54

  @metek: Preberi tretji in četrti odstavek! Vsa podjetja delujejo tako, da so ekološka v okviru zakonov, če pa so kaj bolj, je to samo zaradi dobička, ki ga dobijo na ta račun.

 • Odgovori Sani 25. 9. 2009 at 12:15

  Seveda mora biti tudi ekonomska logika. Podjetja so na svetu tudi zato, da ustvarjajo prihodek lastnikom podjetij. Prav pa je, da ta cilj uresničujejo tudi tako, da imajo v mislih okolje in družbo v kateri so prisotni. Zakonodaja je osnova, kar koli nad njo pa je možno kvečjemu pohvaliti in spodbujati, da se bodo za to odločila še druga podjetja.

  Mislim pa, da nek mobilni operater s telefonom za 9 EUR ne bo ustvarjal veliko profita. Nabavna cena je gotovo konkretno višja, razlika pa se povrne operaterju v obdobju vezave. Konec koncev pa so kupci tisti, ki odločajo. Meni se zdi prav, da so takšni izdelki na voljo, od vsakega kupca pa je odvisno ali se zanj odloči ali ne.

  Pri tem konkretnem Samsungu je bolj kot eko pomembna priročnost. Meni se zdi, da je polnjenje preko solarnih celic super zadeva. Namesto da vsak večer priklapljam telefon na napajalec si lahko privoščim, da grem od doma tudi z napol praznim in se mi bo čez dan sam polnil preko solarnih celic. Verjetno se bodo našli tudi ljudje, ki bodo lahko vso potrebno energijo pridobili le s solarnimi celicami in jim telefona sploh ne bo treba več polniti z elektriko iz omrežja.

  Pa da konkretno vzamem še Mobitel malo v bran. Dajmo se vprašat, zakaj je že dolga leta pred uveljavitvijo zakonodaje zbiral stare baterije in aparate ter jih dal v reciklažo in razgraditev? Konec koncev: od kje poslovni model ohranjanja solin pri Portorožu? Moj znanec dela že celo večnost tam in mi je večkrat zelo jasno povedal: brez Mobitela bi bil na cesti brez službe, celotne soline pa bi v nekaj letih do konca propadle. Dobička pa od tega ni, so le stroški in vlaganja. Če pa koga motijo eko reklame pa naj to pove v globalnem merilu proizvajalcem. Od tega zelenega telefona bo še največ zaslužka imel prav Samsung, Mobitel bolj malo saj bo kupnino zanj od kupca prejel šele v obdobju enoletne vezave, denar za nakup telefona pri Samsungu pa je zagotovo moral založiti že prej, v celotni vrednosti nabavne cene telefona.

 • Odgovori Janez 25. 9. 2009 at 13:31

  @metek: Jaz pa mislim, da je Chefovo negodovanje nad smiselnostjo teh majhnih ekoloških korakov kar na mestu. Kot prvo je zelo težko ugotoviti, ali tak korak sploh kaj prispeva k varovanju okolja (referenca je kar saumus-ov post), kot drugo pa takšni majhni koraki človeka hitro prepričajo, da on naredi dovolj za ohranjanje okolja (banalizacija tega mišljenja: Zakaj bi ločeval odpadke, saj že z mobilnikom na sončne celice dovolj varujem okolje).

  Tu smo pa spet pri povezavi med ekološkim obnašanjem in bivanjskim udobjem, ki drži vsaj za 99% populacije, verjetno tudi kar za zajeten delež najbolj glasnih okoljevarstvenikov.

  OK, tukaj se lahko reče da tehnološki napredek omogoča ekološko bivanje ob nezmanjšani kvaliteti, ampak temu na žalost še ni tako, še posebej če pogledaš celotno sliko, kot jo je orisal seamus.

 • Odgovori Sani 25. 9. 2009 at 14:24

  http://blog.mojmikro.si/2009/09/25/nehajte-lagati/

  To sem našel. Zanimivo, kako nekateri opletajo z top shop blond dejstvi.

 • Odgovori Eddy 25. 9. 2009 at 14:52

  Lahko je težit in pljuvat ampak meni se vseeno zdi zelo pomembno da se stvari premikajo v to smer. Če tudi z malimi koraki..

  Z takšnim negativnim mišljenjem ne bomo nič spremenili.

 • Odgovori arturius 25. 9. 2009 at 14:54

  če prav vidim imamo zdaj dva različna podatka glede ekološke in energijske upravičenosti sončnih celic. rekel bi, da je g. kodelja bolj strokovnjaka na tem področju, tako se nagibam k temu, da mu bolj verjamem kot seamusu.

  sicer pa je ideja, da bi ljudje zaradi nakupa enega telefona postali prepričani, da so pa zdaj dovolj ekološki in bi denimo odšli v gozd zažigat stare gume in plastiko precej nebulozna.

 • Odgovori Nergač je lolek 25. 9. 2009 at 15:44

  Uf, kako so te sesuli v Moj Mikro in tule:
  http://www.solarbus.org/documents/pvpayback.pdf

  A boš še naprej nergal ali se boš opravičil vsem ljudem zdrave pameti?

 • Odgovori paxman 25. 9. 2009 at 18:13

  Chef ni niti enkrat omenil samih sončnih celic.

 • Odgovori seamus 25. 9. 2009 at 20:32

  Glede sončnih celic – vse kar je napisano v moj mikro nima nobene zvezes telefonskimi celicami. Kdo je pa večji strokovnjak na tem področju – če navedeš par faktov iz interneta to še nič ne pomeni. Samo vprašaj se zakaj imajo sončne celice subvencije. Evo par faktov:

  • sončne celice imajo subvencije, da jih uporabljamo, ker drugače ti ne povrnejo vložka (zaenkrat so predrage za proizvodnjo enregije). Ravno s pomočjo subvencij naj bi se več vlagalo v R&D in hkrati z večanjem proizvodnje manjšalo proizvodne stroške. Trenutno imaš celice, ki so poceni in imajo pod 15% izkoristka in imaš celice, ki so z izkoristokm okrog 20%, vendar so bistveno dražje in težje jih je narediti.

  • sončne celice imajo rentabilen izkoristek samo ob dejstvu, da imajo optimalno osvetljitev – naklon, pozicija ipd, še več, PV elektrarne imajo celo module, ki spreminjajo naklon, da povečajo izkoristke. In samo v tem primeru dobiš energijo povrnjeno v parih letih. (če slučajno kdo ne ve kako so sončne celice narejen naj pogleda na Wiki, max izkoristek pa je zaenkrat tam okrog 20%). Samo ne s tem telefonom (tudi, ne verjamem, da so vgrajene te boljše celice)!

  • sončna celica potrebuje za svoje delovanje še elektroniko, ki ti elektriko iz modula spravi na ustrezno (uporabno) obliko napetosti in to stane

  • Pipistrel nima s sončnimi celicami nič, razen tega, da jih je montiral na svojo halo (in pobira subvencije, kar ni nič narobe, da ne bo kdo se v to zapičil), tako kot še precej ljudi, ki verjamejo v celice, kot investicijo. Ne zato, da bi bili zeleni (OK, lahko je kje tudi dodaten motivator), predvsem zaradi profita, ki naj bi jih s temi celicami imel. Marsikdo, pa s časoma preide iz ekonomije v ezoteriko.

  • NASA ima sončne celice, ker druge energije razen jederske ne more uporabljati (ni vtičnice, ni kisika za gorenje ipd)

  • zaenkrat še ni čisto jasno ali bodo celice sploh kdaj rentabilne. Verjetno v tej obliki, temveč v malo drugačni obliki – recimo kot termalne elektrarne.

  Tko, da s tem telefonom nisi nič bolj zelen in nima nobene veze s tem, da prihaniš kaj energije. Lahko samo postaneš bolj mobilen.

 • Odgovori siggi 25. 9. 2009 at 22:24

  To je nekako podobno kot s Priusom… 🙂 Izdelava naj bi bla katastrofalno neekološka, avto pa naj bi biu ekološki le ob zelooo previdni vožnji. V nasprotnem primeru je recimo M3ka lahko celo bolj zelena, pa ima totalno drugačne predispozicije

 • Odgovori Ka 26. 9. 2009 at 2:27

  @Fotr, Miha: Moj foter pravi loteriji davek za norce.

 • Odgovori chef 26. 9. 2009 at 7:38

  @Fotr: Problem je v tem, da bi se to takoj spremenilo v davek na luksuz, tu pa potem za pametne ni več šale. Pametni zaslužijo večć kot zabiti, zato tudi trošijo več kot zabiti. Žal je pa res, da se danes do denarja prikopljejo tudi tako neumni ljudje, da je to skoraj neverjetno.

  @metek: “Politiko do odnosa do okolja”? Zagotovo je vzpostavljena. Ampak takšne politike so največkrat en drek vredne. Naj potem še svoje kataloge tiskajo na recikliran papir namesto na vrhunskega kaj vem koliko gramskega. Ampak tega pa ne bodo naredili, ker bomo potroššniki takoj rekli, da so šparovni kekci, ne glede na to, če bodo v kot vsake strani natisnili zeleno značko z besedilom “skrbimo za čisto okolje”.

  @sani: mobilni operater ustvari profit tudi s telefonom, ki ga prodaja 1 EUR. Menda ne misliš, da gre načrtno v izgubo? Saj niso nori.

  Zbiranje baterij in ostalih škodljivih elementov starih telefonov je pa za moje pojme stvar osnovne civiliziranosti in ne nekaj, kar bi moral Mobitel poudarjat ob vsaki priložnosti.

  To je isto, kot če bi se jaz hvalil, da ne odmetavam papirčkov na tla.

  @paxman: Seveda nisem omenil sončnih celic. Iz preprostega razloga: ker o njih nimam niti osnovnega pojma. Point je bil drugje, ampak razni LOLEKI itak pozabljajo, kaj berejo. Žal so hkrati tudi volilci in imajo pravico do izražanja.

  @siggi: Ja, če bi imel čas, bi napisal še kaj o Priusu. Za to sranje od avta je itak najbolj smešno, da požre skoraj enako kot avto z 200 KM, samo da ne gre nikamor in da je grd.

 • Odgovori biba 26. 9. 2009 at 17:58

  To da je varstvo okolja ali karšnakoli dobrodelnost (pa naj gre za živali ali ljudi ali šport ali kako sedmo kombinacijo) za kako podjetje pomebnejše od zaslužka je čisti larifari in mislim, da tega nobeno podjetje ne trdi! Ne Mobitel in ne Samsung.

  Njihov cilj je poslovati z dobičkom. Tega se pa da seveda doseči na različne načine. In v tem se podjetja razlikujejo.

  Lahko se poleg doseganja dobička trudiš še za ohranjanja okolja (in si še bolj všečen družbi in je situacija win win) ali pa še kak miljonček nameniš reševanju Pand ali sponzoriraš športnika ( in imaš samo win win win) … Ali pa samo ozko gledaš in stremiš za golim dobičkom priljubljenost si pa gradiš z reklamami.

  Jaz v vseh teh forah vidim samo win win situacije. In jih pozdravljam.

  Ja seveda so potem kaki izdelki lahko tudi slabši. A to nima veze z eko forami. Zanič so lahko tudi zelo ne eko izdelki!

  http://blog.mojmikro.si/2009/09/25/nehajte-lagati/

 • Odgovori Keptn 27. 9. 2009 at 0:11

  Zadnjič grem na Mobitel in jim rečem, če mi lahko pošiljajo elektronsko položnico namesto papirnate, ker mi je škoda kosa papirja, ki itak takoj roma v smeti. Rekli so mi, da mi seveda lahko pošljejo elektronsko položnico, ampak da bom papirnato zraven dobil v vsakem primeru, ker brez nje pač ne gre pri njih. Zdaj pa računaj…ne vem koliko sto tisoč naročnikov, za vsakega en A4 list s položnico plus en A4 list z reklamo, ki je vedno priložena položnici, plus kuverta.

  Ja, Mobitel je res vzorna firma na področju skrbi za okolje.

 • Odgovori NoMercy 28. 9. 2009 at 12:23

  evo, za kaj so mobiji tako popularni 😛

  http://www.savonlinnafestivals.com/en_index.htm

 • Odgovori lucko 28. 9. 2009 at 13:56

  Nekaj misli o tem mojmikro blogu…

  Morda le malo za razmisliti. Ce pravis, da soncna celica proizvede 5x vec enerigje kot jo porabimo za izdelavo in vemo, da ima zivljensko dobo nekje med 10 do 20 let, to pomeni, da svojo energijo povrne v 2 do 4 letih. Koliko je zivljenska doba mobilnika? 2 leti? Vec? Toraj je ze na meji ali cez. Sklepam tudi, da je ta 5x vecja proizvodnja v primeru, da so ves cas dneva izpostavljene svetlobi. Za mobilnik tega ne moremo reci, ker vecno casa prezivi v zepu. Toraj trditev, da je ta mobilnik nateg ni tako iz trte zvita. Vsekakor pa to ne pomeni, da so soncne celice nateg.

 • Odgovori seamus 28. 9. 2009 at 14:16

  @lucko – saj to pravim že cel cajt. In tisti blog ima povezavo s telofonom skoraj nično. In sončna celica ima življensko dobo 20 let. Medtem ko izkoristek z leti pada (in s tem povezana izhodna energija). Čez 10 let ima izkoristek že pod 80% ali še nižje (odvisno od tipa celice).

 • Odgovori Janez 29. 9. 2009 at 10:22

  @seamus: S tem si verjetno mislil 80% začetnega izkoristka, ki je že sam po sebi relativno nizek, tam okrog 20% pri trenutni tehnologiji, se mi zdi.

 • Odgovori seamus 29. 9. 2009 at 14:25

  ja ja, začetnega, seveda. 20% je pri boljših celicah, pri slabših tam okrog 15%

 • Odgovori chef 29. 9. 2009 at 18:17

  A celo tako. In potem lolek izpade pravi Lolek.

 • Odgovori fetalij 29. 9. 2009 at 19:17

  sam kej glupga mam za pripomnt, da me klikneš 😛

 • Komentiraj