Ribolov v Dalmaciji (teaser)

Pred kulturnim praznikom smo si štirje dedci vzeli dopust po moško. Ribolov v Dalmaciji je bil Jurijeva zamisel in to je bil brez dvoma eden najboljših podaljšanih vikendov zadnjega časa. Čeprav sem poznal samo Jurija, smo se vsi štirje ujeli od prvega trenutka in z gostiteljem Davorjem na otoku Žižnju pri Biogradu na moru preživeli tri krasne zgodnjepomladanske dni, daleč od civilizacije, daleč od žensk. Ob morskih dobrotah, jutranjem belokranjskem šnopsu in bevandi so bile ženske seveda zadnje, kar smo pogrešali.

Tradicionalna priprava školjk po dalmatinsko

Davor je tipičen Dalmatinec. Krasen dečko. Moder. Marsikaj nas je naučil. Predvsem varčevanja z energijo. Telesno. Kot teaser v ribiško zgodbo, ki sledi v naslednjih dneh, lahko predstavim tradicionalni dalmatinski način prižiganja ognja:

Z brenerjem!

Hitro in učinkovito! Kot je razvidno s spodnje fotografije, brener ni primeren samo za kurjenje ognja, temveč lahko z njegovo pomočjo pripravimo tudi odlične dagnje na buzaro.1

Ribolov v Dalmaciji? Lov na rake!

Ob celi toni ujetih rib, mreže so se trgale in parangali so bili obiskani kot Burger King na dan odprtja, nas je Jurij razveselil tudi z rakom. Takole je najprej budno spremljal gibanje kapitalca …

… in se kasneje vrnil s primernim orodjem …

… in okrepitvami …

Ni to, kar mislite. Sekira je bila back-up, če bi se rak slučajno, kaj vem, spremenil v gromozansko, požrešno in do konca razpizdeno pošast. Lovec, skratka, je odnesel celo kožo. Česar pa ne moremo trditi za raka, ki ga je Jurij z dobro merjenim udarcem lopate presekal na pol, tako da žival v bistvu ni imela nobene možnosti za preživetje. V loncu je lepo zardel, Jurij pa si je za pogum prislužil večno dalmatinsko slavo kot lovec, ki raka pokonča z lopato.

Več o ribiško-kulinarično-moški pravljici v naslednjih dneh!

 1. Ali v buzari? Mislim, da tega ne ve nihče []
Prejšnja objava Naslednja objava

14 komentarjev

 • Odgovori seamus 6. 3. 2011 at 21:19

  Tole z otokom je pa odlična informacija!

 • Odgovori pajzbar 6. 3. 2011 at 21:32

  Tole bo odlično branje. En mesec že sanjarim o Dalmaciji, njihovi glasbi, hrani in vinu.

 • Odgovori joc 6. 3. 2011 at 22:26

  can’t wait…

 • Odgovori buba švabe 7. 3. 2011 at 11:06

  Zima pa morje, a ni to oksimoron? 😆

 • Odgovori Snowblind 7. 3. 2011 at 13:17

  Faaaaaaaaaaak! Zavidam. Jz bi tut na morje, mokra obleka, harpuna in mir. Ful dobr plejs, žar ob obali, majka res … uradno zavidam! 🙂

 • Odgovori chef 7. 3. 2011 at 22:54

  No, trenutno se svaljkam po okolici Strunjana 😀

 • Odgovori Nergač » Ribolov v Dalmaciji 10. 3. 2011 at 18:02

  […] prvo kosilo je Davor, seveda je zakuril na tradicionalen dalmatinski način, spekel nekaj ekstremno sočnih svinjskih kosov. Pili nismo drugega kot bevando ali gemišt, in v […]

 • Odgovori Nastja 11. 3. 2011 at 1:29

  Tudi sama sem se enkrat spraševala na buzaro ali v buzari. Saj smo vedno rekli na, tudi v restavracijah piše npr. škampi na buzaro. Mi je pa enkrat ena kolegica rekla v buzari in mi je blo full smešno, čeprav potem ko sem razmišljala bi lahko bilo tudi “v”, saj konec koncev je buzara omaka v katero daš potem školjke, rakce itd. In ko sem vprašala profesorco v šoli je rekla sicer MISLIM DA NA, s čemer nisem bila najbolj zadovoljna saj 1. ni bila prepričana 2. mi ni povedala zakaj bi bilo prvo “pravilno” in drugo ne … In pol sem še eno slavistko vprašala in mi je razložla da mi uporabljamo NA zaradi tega ker je to način na katerega pripravljamo ….

  Ista dilema se mi je porajala za bonbon ali bombon, pa sem pol vprašala in je pravzaprav vseeno :p

 • Odgovori Nick 11. 3. 2011 at 9:10

  Glede boMNbona – v šoli so nam vbijali v glavo, da je pravilno bonbon … no, zadnji in edino veljavni Slovenski pravopis 2001 pa je UZAKONIL (ker je pač SP normativne narave) bombon in bombonjero. Osebno sem še vedno za bonbone, saj me v nasprotnem primeru beseda preveč spominja na bombe.

 • Odgovori Nastja 11. 3. 2011 at 9:43

  Nick

  v SSKJ je bonbon ..

  http://bos.zrc-sazu.si/cgi/a03.exe?name=sskj_testa&expression=bonbon&hs=1

  Meni je lažje izgovorit z M (Oprosti Matej da smetima ..)

 • Odgovori Nick 11. 3. 2011 at 10:00

  Tudi od mene sori za off topic 😉

  Vem za bonbon v SSKJ, vendar je SSKJ razlagalne narave (poleg tega pa še zelo star), dočim je SP normativne narave, torej zadeve PREDPISUJE. Tako običajno povedo slovenisti, ki se tudi sami ne strinjajo z mnogimi pravili in oblikami v SP.

  Glede lažje izgovarjave pa: slovenščina ni zasnovana na “piši kao što govoriš”, ni ne pišemo glazba in vshod, čeprav tako govorimo.

  Skratka, idealna tema za pogovor po pikniku na morski obali 🙂

 • Odgovori chef 11. 3. 2011 at 11:09

  Jaz sem prepričan, da bi buzaro dva lektorja napisala različno.

 • Odgovori Žogca 12. 3. 2011 at 11:30

  Veš, kje sem jaz prebrala tale tvoj zapis? Na busu, pri gospodu na sosednjem sedežu. In sploh se ne hecam. Gospod na busu je celo vožnjo bral tvoj blog. 😉 Največ časa si je vzel za to objavo. To sem ti nujno morala napisati.

 • Odgovori chef 12. 3. 2011 at 13:33

  Izvrstno.

 • Komentiraj