Rogla nacionale

Ob razpredanju, da je kolesarstvo slovenski nacionalni šport, sem se vedno držal za glavo. Dobro, na Franji kolesari več tisoč ljudi, kolesarjev je veliko tudi na cesti in pripravljeni so vsako sezono zapraviti tisoče evrov za kolesarsko opremo, sem ter tja je kdo od legionarjev zmagal na etapi ali se uvrstil v deseterico najboljših na tritedenskih dirkah, nacionalna televizija je prenašala nekaj etap tritedenskih dirk in svetovna prvenstva … ampak, nacionalni šport?

Kolesarstvo v slovenskih domovih

Nacionalni šport je bilo lahko smučanje. Nogomet. Planinarjenje. Košarka. Smučarski skoki. Športi, s katerimi so se ukvarjale mase. Če že ne na smučiščih, igriščih in skakalnicah, pa vsaj v bifejih. Vsi vse vedo o smučarskih skokih, čeprav ni nikoli skočil. In nihče ni imel pojma o kolesarstvu, čeprav je vsaj sem ter tja tudi kolesaril, vsaj do trgovine. Kolesarstvo ni bilo nikoli na prvih straneh. Kolesarji so na cesti nebodijihtreba. Povprečni Slovenec ne bi znal našteti treh slovenskih kolesarjev.

Težave bi imel verjetno tudi danes.

Ampak zdaj pozna vsaj Primoža Rogliča.

Mogoče še Martina Hvastijo. On ima ogromne zasluge za to, da kolesarstvo zdaj gledajo tudi babice.

Ampak

Leta 2016 sem ob neki priložnosti kolesarskim novinarjem z vsega sveta – tudi oni so imeli težave z naštevanjem slovenskih in slovaških kolesarjev – omenil, da ne bom presenečen, če nas bo Primož Roglič presenetil in oblekel roza majico. No, iz Italije je odnesel drugo mesto s prologa in zmago z vožnje na čas. Lani me ni presenetilo, da nas je presenetil z etapno zmago na Dirki po Franciji.

Ampak. Vedno je ta ampak.

Na prologu v Apeldoornu je bil leta 2016 dober, ampak je bil samo drugi. Na kronometru je zmagal, ampak je imel srečo z vremenom. Leta 2017 je za zmago v kraljevski etapi na Galibieru uničil Alberta Contadorja in se spustil v smrt, ampak najboljši v skupnem seštevku niso dirkali na vso moč. Lani je bil na svetovnem prvenstvu drugi v vožnji na čas, ampak je bil samo drugi. In še: ampak mu je bila proga pisana na kožo. Letos je zmagal v Baskiji, Romandiji in v Sloveniji, tudi z etapnimi zmagami in s sila všečnimi vožnjami, ampak … ampak v primerjavi s Tourom so to vaške dirke.

So nergači, ki niso z ničemer zadovoljni. In so samooklicani kolesarski strokovnjaki, ki imajo po svoje prav, a niso vešči pisanja, zato tega ne znajo ubesediti in izpadejo robato. S prvimi se nima smisla ukvarjati, drugim pa ne gre zameriti. Ne prvi ne drugi pa po letošnjem Touru ne morejo več reči ali napisati tistega ampak.

Kolesarstvo je spet gledljivo

Letos je na Tour še prišel kot favorit iz tretje vrste, z ekipo, razdeljeno na sprintersko in klančarsko, pa še v tej se ni vedelo kdo bo kapetan. Lahko bi odpeljali boljšo ekipno vožnjo na čas. Tudi v Alpah bi lahko dirkal bolje. Seveda pa mu ne gre ničesar zameriti. Kajti bolj pomembno je, da dirka na lep način. Da je opazen. Da naredi dirko. Letos so na Sky vse ekipe pritisnile bolj kot v prejšnjih letih, a med vsemi je bil Primož najbolj opazen že od etape s ciljem v Mendeju. Takrat je prvič premagal skoraj vse najboljše. In potem je bil do konca on tisti, ki je mlel. Samo Primož Roglič ve, kako ga je Froome pogledal na Aubisqueu. Kot da bi bila tam samo predator Roglič in ranjeni Froome. Ostali so statirali. Tako je vsaj izpadlo v slovenskih očeh.

Bal sem se, da se bo Roglič lotil 19. etape previdno, kot je napovedoval. Če bi bil previden, bi me razočaral. Razočaral bi vso Slovenijo. Vse tiste, ki bi v takšnem položaju ostali previdni. Ker slovenski pregovor pravi, da je bolje vrabec v roki, kot golob na strehi. Ampak Primož Roglič je orel. V resnici mu nihče ne bi zameril, tudi če bi izpadel iz deseterice. Nihče ne bo rekel ampak, ker na koncu na Elizejskih poljanah ne bo stopil na oder za zmagovalce. Važno je, da je poskusil! Da je pokazal kako se dirka proti ekipi Sky. Da je naredil kolesarstvo spet gledljivo.

Čenče so seveda del kolesarstva. Ampak, je tarnal Tom Dumoulin, Primož je prišel v zavetrje motoristu. Pošteni moramo biti in ga slišati, ampak Nizozemec je bil drugi v koloni, Roglič pa prvi. Tam je bil zato, ker je bil najbolj korajžen in najmočnejši. Ker se ni bal biti spredaj. Dumoulin bi ga lahko držal in bi imel zavetrje. Pa ga ni. Primož Roglič je premagal vse. Vse najboljše. Tudi zato, ker je Robert Gesink garal na živo in mrtvo. Ker se za Rogliča splača garati. Doslej Slovenija ni imela takšnih kolesarjev.

Ampak …

»Ampak,« bodo rekli nergači. »Če je pa izgubil tretje mesto.« Ne. Priboril si je četrto. Tako je to v kolesarstvu. Pred Tourom smo mislili, da bomo lahko veseli, če odnese kakšno etapno zmago ali če se uvrsti v deseterico, kot že dva Slovenca pred njim.

V resnici je samo še en ampak. Klasike. Spomeniki. Seveda Primožu Rogliču ni več treba dokazati ničesar. Pravim le, da sta spomenika tam. V Ardenih in v Lombardiji. A še prej je tisti grozen klanec v Innsbrucku. Prevozil sem traso kronometra in zadnjega kroga. Zato verjamem. Ničesar ne pričakujem, še manj zahtevam. Samo verjamem.

objavljeno na www.bicikel.com

Prejšnja objava Naslednja objava

29 komentarjev

 • Odgovori kren 29. 7. 2018 at 21:09

  Ampak… ta ampak obstaja tako zelo močno samo v Sloveniji… človek je car, peljal se je večkrat na glavo, kjer se drugi niso. In tu ne more biti nobenega ampak. Pač noben ni delal tega. To ni ampak. To je vožnja za dosežek.

 • Odgovori Luka Oblak 29. 7. 2018 at 21:28

  @Matej: Točno tako. Imam že cel teden težave z majstri, k so naenkrat šaltal iz košarke na kolo v pametovanju. Dons je en rekel, da se je Rogla usral na kronometru, sm se kar trest začel…..
  In bistvo je to, da je Gesing garal na žive in mrtve, ker za Rogliča se splača. Pomoje bo od tega Toura naprej še kdo več zanj garal.

 • Odgovori Anonimno 29. 7. 2018 at 21:38

  Jaz sem stavil s prijateljem, da bo boljši od 5. mesta in bil čisto miren cel Tour.

 • Odgovori Seamus 29. 7. 2018 at 21:47

  In potem ga novinar na koncu krnometra masira na mrtvo zakaj ni zmagal. Včasih bi bilo bolje, da bi bil tiho! Res škoda, ker je novinar obupno pokvaril vtis in občutke. Pomoje se je vsem zdelo, kot da bi ga rezali pri živem telesu, pa še kar ni nehal.
  Drugače pa ja, jaz sem po dolgih letih zopet gledal več kot polovico TDF in sem užival.

 • Odgovori Disguy 29. 7. 2018 at 22:23

  Francozi bi za takega kolesarja kot je Roglič po moje dali cel svet, morda več svetov, če bi jih lahko. Resno, čeprav imajo nekaj izvrstnih kolesarjev: Bardet, Latour, Alaphillipe, Barguil, Pinot, pa nihče od njih ne kaže hkrati toliko naravnega talenta in samoiniciativnosti kot Roglič. Mislim predvsem na to, da se zna Roglič na klance vzpenjati, spuščati in tudi odpeljati dober kronometer.

 • Odgovori Matej Zalar 29. 7. 2018 at 23:53

  @Kren: V kolesarstvu bolj kot v kateremkoli drugem športu velja, da je lep poraz boljši kot grda zmaga. Če je zmaga lepa, pa še toliko bolje. In bolje je biti lepo četrti kakor grdo tretji. Froome pa recimo še nikoli ni lepo zmagal 🙂

  @Luka: Saj ne vem če se gre pritoževati zaradi teh poznavalcev … a misliš, da vedo o basketu kaj več kot o kolesarstvu? Na koncu je pomembno, da folk to gleda, in mogoče bo tudi na cesti postala situacija malo bolj normalna.

  @Anonimno: Na zdravje!

  @Seamus: Hja … temu se reče provokativna vprašanja 🙂

  @Disguy: Pierre Latour? Do letos skoraj nisem vedel, da obstaja. Ampak imaš prav … samo do Alaphilippa pa ne bi bil preveč kritičen. Ta možakar bo še marsikaj zmagal. Za moj okus je bil ob G-ju, Rogliču – in mogoče Saganu, ki smo se ga že preveč navadili – najbolj všečen kolesar na letošnji dirki. Poleg tega je še zabaven in daje vtis, da je kolesarstvo res kul, ne pa zadnji izhod za boljše življenje 🙂

 • Odgovori Luka Oblak 30. 7. 2018 at 7:42

  @matej: To pa itak, važno da gledajo.

 • Odgovori Uroš 30. 7. 2018 at 7:59

  Glede preračunjivosti: Kolikor poznam Rogljiča (iz njegovih izjav in izjav Lore) sem prepričan, da ima raje skupno četrto mesto in etapno zmago, kot pa skupno tretje mesto brez etapne zmage. Jasno pa je tudi, da če ima namen kdaj iti na zmago mora telo preizkusiti v vseh razmerah. Še vedno je bil to zanj in ekipo po moje glavni namen letošnjega toura.

 • Odgovori Luka Oblak 30. 7. 2018 at 8:05

  Ja, pa sedaj po teh epskih vožnjah, ne bo mogu noben težit, če ga postavijo za nespornega kapetana. Je direktor Lota jumba to povedal, sicer mal med vrsticami, ampak povedal je. “Takšne vožnje zabrišejo nacionalnost” je rekel.

 • Odgovori Boki 30. 7. 2018 at 9:18

  Takega v Sloveniji res se nismo imeli! Imeli smo nekaj sprinterjev, vecini katerih ni nikoli uspelo dobiti etape. Imeli smo Valjavca, ki se je vozil tako dolgocasno kot Jan Ulrich, s to razliko, da je Ulrich vsaj kaj zmagal. Imeli smo Brajkovica, ki je bil vec na tleh kot na kolesu. Oba sta ciljala na uvrstitev med top 10 in Valjavec se je potem cudil, da mu Ag2R ne zrihta boljse ekipe…ja kdo bo placeval ekipo za nekoga, ki ima ambicije biti nevem….7.! Pojma nimam niti, kdo je bil lansko leto na Touru na 4. mestu, kaj sele, komu se je uspelo leta 2008 prerinit na 10. mesto potem, ko so jih zaradi dopinga domov poslali ducat…in pozneje dobili tudi njega. Onadva nista nikoli doumela, da ce ne mores realno med top 5, gres na etapne zmage. No, potem smo dobili Polanca in Mohorica, ki sta tudi pokazala, kako se dirka, ce ne mores za skupno uvrstitev in za svojo prepoznavnost naredila z eno etapno zmago precej vec, kot pa Valjavec v celotni karieri zasledovanja favoritov.

  Roglic ima vse to, kar je ostalim, ce jih das skupaj, manjkalo: 1) jajca, da napade tudi najvecje…da proba in riskira! 2) zna se voziti, redko pade, odlicno se spusca, 3) vozi izredno pametno, kot da bi bil v tem sportu ze tako dolgo kot Valverde, zacel je pa sele leta 2012 (!!!) – skratka, pomanjkanje neizkusenih, trapastih potez, 4) ne jamra, da je bilo vroce, da mu je manjkala ekipa, da je pozabil piti in jesti, da je padel ze 100-ic ker je imel nesreco, vsi ostali so imeli pa ze 100.-ic sreco, ne prepira se z navijaci na forumu bicikel.com (kot brajko enkrat, ko so ga tam nasadili, zakaj na dirki po Svici ni napadel).

  No, mogoce kaj od tega se pride ampak jaz glede na trenutno pokazano tega ne vidim na obzorju. Vsekakor me je v zadnjih letih minilo, da bi navijal za slovence samo zato, ker so slovenci. Navijam, ce sploh za koga za tiste, ki so mi vsecni in me ne zanima kaj prevec, od kod prihajajo. Roglic mi je s svojimi predstavami povsem prirasel k srcu! Bravo!

  Lahko recem samo se to, da je prisel cas, da vse tavelike tudi koncno nekje dobro napici. Kronometer v Inomostu je, kot si rekel, ze ena priloznost!

 • Odgovori Matej Zalar 30. 7. 2018 at 14:32

  @Luka: Seveda, World Tour pač ni združenje vaških ekip. Naj bomo še tako ponosni na uspehe smučarskih skakalcev in alpskih smučarjev, ampak kolesarstvo je dejansko in zares globalni šport, ki se lahko po tej plati primerja po mojem kvečjemu s tenisom, deloma z avtomoto športom, ekipnimi športi in atletiko, ki je pa zaostala v razvoju. Verjetno sem še kak šport pozabil, ampak dejstvo je, da so kolesarski zvezdniki globalni zvezdniki. In ko si globalna zvezda, nikogar več ne zanima narodnost. Nad tem so fascinirani samo še majhni narodi, mislim, majhni v glavah. Roglič ni najboljši zato, ker je Slovenec, ampak zato, ker je Roglič.

  @Uroš: In točno to je pravilno razmišljanje. Vem, da se je včasih vedno govorilo kaj vse za Slovence ni mogoče. Potem se je počasi začelo in zdaj prihajajo na sceno rojeni zmagovalci. Eden izmed takih bo naslednje leto vozil za UAE.

  @Boki: Mislim, da je predvsem odločilno, da ne tarna – čeprav je zadnjič po kronometru dejansko negodoval nad opremo. Ne tarna pa zato, ker ni šel čez osnovno šolo slovenskega kolesarstva, kjer je tega ogromno. Sami izgovori kaj se ne da. Od KZS naprej. Če bodo tudi letos pri KZS tarnali, da se ne da pridobiti več sponzorskih sredstev, potem slovenskemu kolesarstvu res ni pomoči. Saj vendar ne potrebujejo 16 milijonov za ekipo World Toura! In še nekaj je treba reči: brez ekipe Adria Mobil in z njimi povezanih ljudi (Fink, Eržen …) bi slovensko kolesarstvo bolj ali manj že crknilo. Pa je obratno. Napreduje.

  SP bo letos res poslastica. Če le lahko, pojdi odpeljat te trase. Kompakt obvezen 🙂

  • Odgovori Jani 30. 7. 2018 at 20:03

   Eržen dela za Ferrari California.. Matej
   Bogdan za Kolesarstvo.

   • Odgovori Matej Zalar 30. 7. 2018 at 20:29

    Ne mi s takimi: “Saj je sposoben, AMPAK dela za Ferrari Californio.” Za kaj pa ti delaš? Sumim, da za tistega jurja ali kolikor že dobiš vsak mesec. Pomemben je učinek, ki ga ima njegovo delo na slovensko kolesarstvo. In verjetno se strinjava, da učinek ni zanemarljiv.

    • Odgovori Jani 30. 7. 2018 at 20:59

     Delam za skupnost, ki jo imam rad.. citat ima ta pomen.. kapiš?

   • Odgovori Uroš 3. 8. 2018 at 9:01

    ” Eden izmed takih bo naslednje leto vozil za UAE.”

    Če misliš Pogačarja, mislim, da bomo o njem lahko še veliko slišali. Mislim, da ima tudi glavo na pravem mestu. Po eni strani komaj čakam, da ga vidim v World touru, po drugi strani pa tudi sebe brzdam, da je le še mlad in da ne more že prvo leto samo zmagovati.

 • Odgovori Boki 30. 7. 2018 at 15:25

  @Matej: ja, mislim da edina sansa letos bo en teden po samem SP-ju. Ce bom en dan odpeljal se Jaufenpass in Timmelsjoch bo to kar naporno, ja.:) Na Brenner grem skoraj siugrno z vlakom, klinc gleda.

 • Odgovori Disguy 30. 7. 2018 at 19:46

  Tud jaz mislim, da je Alaphilippe gledljiv in tudi precej vsestranski kolesar. Poleg Rogliča, Thomasa, Martina in Kruijswijka verjetno kolesar, ki je najbolj popestril Tour.

 • Odgovori Disguy 30. 7. 2018 at 19:46

  In Dumolina seveda.

 • Odgovori Matej Zalar 30. 7. 2018 at 20:03

  Lahko tudi rečemo, da je Quickstep najbolj zabavna ekipa. Včasih naredijo kakšno pizdarijo kar tako, za hec, da ni preveč dolgčas.

 • Odgovori Boštjan Cafuta 31. 7. 2018 at 7:34

  Matej vsaka čast za odličen članek. Tako lepo postopno si opisal celotni uspeh Primoža, da sem skozi ves članek imel kurjo kožo, ko sem ga prebiral. Sem le rekreativni kolesar, nikdar nisem nikjer odpeljal nobene dirke ampak se pa prekleto dobro zavedam kaj mu je uspelo… Da se kosa s takimi svetovnimi kolesarskimi imeni in jih tudi premaguje, tu pa samo vsa čast in kapo dol. Ker ne smemo pozabiti nekaj, da Primož resno kolesaro šele šest, sedem let, zato mislm, da je to še tolko večji uspeh.
  Kar se pa tiče našega naroda in besed ampak, kaj pa če itd…, Tu pa smo mojstri in ne znamo cenit uspeha in ne človeka nagradit ne z lepo pohvalno besedo kaj šele s čim drugim….
  V glavnem jaz samo rečem Rogla vsaka čast, užitek te je blo letos gledat in komaj čakam na naslednje dirke….
  Lep pozdrav vsem in lepo bodite

 • Odgovori Borut Vovk 1. 8. 2018 at 20:28

  Taprav nergač bi napisal: če bi Roglič dirkal tako, kot so mu naročili, bi imel Lotto NL-Jumbo 5 etapnih zmag. Dve šprinterjevi in tri Rogličeve. Ter četrtega generalno – Kruijswijka. In mogoče bi v bodoče lahko kdaj računal na Kruijswijkovo pomoč, če bosta še kdaj skupaj dirkala.

 • Odgovori Anonimno 2. 8. 2018 at 9:26

  Rogljič #1, counting on…

 • Odgovori Matej Zalar 2. 8. 2018 at 12:05

  @Borut: Da. In potem se Roglič nikoli ne nauči dirkati na GC.

 • Odgovori Borut Vovk 2. 8. 2018 at 19:29

  @Matej: ni generalno letos že dve čisto top dirki zmagal in še Po SLO? Saj OK, dokazal je sam sebi in potencialnim novim delodajalcem, da zmore. Mene kot hudega fena je pa le malce strah, da ni dokazal še česa drugega. Froomy je v Wigginsovem letu poleg tega, da se je “naučil” in dokazal, da zmore, tudi lepo čakal kapetana.
  Saj mi na pamet ne pride, da bi s kavča pamet solil, kako je treba dirkat. Znam pa nergat.

 • Odgovori Matej Zalar 2. 8. 2018 at 20:09

  En teden zna marsikdo dobro dirkati, tri tedne pač ne. Folk je bil evforičen, jaz sem se pa ves čas bal, da bo prišla etapa, ko bo Rogla zatrobil kot Simon Yates ali Pinot na Giru. Sicer pa, kaj je doslej sploh naredil Kruijswijk? Zdaj sem pogledal na PCS … Letošnji rezultat na Touru je daleč najboljši, sicer pa nekaj deseteric na Giru in Vuelti, pri čemer vemo kako je zajeba Giro leta 2016. Te zanima koliko ima profesionalnih zmag – od leta 2006? Dve! Z Arctic Race (2.1) leta 2014, daljnega 2011 je pa zmagal na etapi Dirke po Švici. Kaj češ staviti na takega konja? Rogla je po drugi strani od leta 2013 zmagal 22-krat, od tega 6-krat na etapah WT dirk in še trikrat generalno na etapni dirki WT.

  Smešno bi bilo dirkati na Kruijswijka, čeprav je morda res, da bi izgubil kakšno sekundo manj, če ne bi Roglič tako nadležno skakal. Ampak mesta ne bi pridobil, razen Rogličevega seveda. Po logiki čakanja na kapetana bi sicer tudi letos lahko Wiggins čakal Froomea in na koncu bi Sky ostal brez vsega.

  Verjamem pa, da Roglič ni izvajal solo akcij.

  • Odgovori Seamus 3. 8. 2018 at 16:29

   No lahko bi res pridobil kakšno sekundo. Po drugi strani bi Roglič lahko pridobil vsaj minuto, če bi Kruijswijk delal za Rogliča.

 • Odgovori Matej Zalar 3. 8. 2018 at 11:19

  @Uroš: Tadej Pogačar ima menda ogromne rezerve pri praktično vsem. Menda je dovolj dober, da bo imel že v prvi sezoni pomembno vlogo v ekipi in da praktično ne bo spoznal dela vodonoš. Kako visoko je lahko v vrhunski konkurenci – in to s šibkejšo ekipo – je pokazal že lani in letos po Sloveniji. Ko je med elito vstopil Matej Mohorič, je lahko pokazal samo rezultate iz mladinskih kategorij in U23. Pogačar pa premaguje tudi elito že zdaj. On dobro ve kako je, ko pohodi Roglič, ker je to videl iz prve vrste 🙂

 • Odgovori Boki 9. 8. 2018 at 15:07

  @Matej: Problem Rogljica v trenutni ekipi je, da se v primeru uspeha Kruijswijka vplaca vec loterijskih vlozkov in pokupi vec specerije v Jumbo supermarketih kot pa ob uspehu Rogljica. Zal je nivo, katerega morajo slovenci doseci, da dejansko postanejo tim liderji, precej visji od nivoja kolesarjev iz kolesarsko razvitih drzav, ki dirkajo za ekipe, ki so sponzorirane s strani sponzorjev, ki imajo v teh drzavah tudi poslovni interes. Imas prav, z izjemo tistega prebliska Kruijswijka na Giru leta 2016, ga lahko brez problema damo v isti kos kot Valjavca. Sicer ne vem, kdaj se Roglicu iztece pogodba pri Lotto-Jumbo ampak s tem rezultatom to leto bi dejansko moral v neki ekipi ciljati na absolutno vodilno mesto. Ce bi slo ze to leto, npr. Bora. Majka je ze za odpis ampak pomagal bi pa mogoce se lahko. Jebi ga, take ekipe kot jo imata Sky ali Movistar tako ali tako ne bo nikjer dobil, zato mora ciljati vsaj na to, da ga pri lovi na skupno uvrstitev pustijo podpirajo, ce ze ne v obliki dobrih pomagacev pa vsaj v obliki popolnih prostih rok, da pocne, kar je najbolje za njegovo uvrstitev.

 • Odgovori Matej Zalar 9. 8. 2018 at 18:49

  Da, to je problem teh lokalnih ekip. Vseeno pa je Roglič zdaj toliko boljši od Kruijswijka, da narodnost dejansko ni več tako pomembna. Mislim, da je bistvena težava v tem, da si malo ekip upa staviti na enega konja oziroma na generalno razvrstitev. Mislim, da se je letos tudi pokazalo, da je bila UCI-jeva odločitev o zmanjšanju ekip napaka. Sky namreč še vedno pride s kompletno ekipo za GC, medtem ko ostali špekulirajo in za vsak slučaj vzamejo s seboj še enega ali dva prosta strelca oziroma sprintersko ekipo, tako da je na koncu za male ekipe še slabše. Če so pri UCI res mislili, da bodo s tem izboljšali varnost, kot so razlagali, da vse skupaj ne bi izpadlo preveč butasto, potem so pa sploh diletanti.

  Kruijswijk zato po mojem ni problematičen, Rogliču je predvsem jasno, da bo imel v ekipi naslednje leto Groenewegna, torej štiri pomočnike manj kot Froome (ali Quintana 😆 ). Če bo spet TTT, se lahko že zaradi tega pod nosom obrišejo takoj po predstavitvi trase. Mogoče bi bilo celo bolje, če bi Roglič naslednje leto dirkal na Giru z optimalno ekipo. Še enkrat pa bom scal proti slovenskemu vetru z mnenjem, da se Lotto sploh ni slabo odločil, ker je dal proste roke obema – Kruiswijku in Rogliču. Pri čemer je bil v bistvu kapetan Kruiswijk in lahko bi tudi enostavno Rogliču prepovedali skakati. Zdaj je lahko pametovati ampak kaj so pa vedeli kaj bo z Rogličem tretji teden. Si bil ti ziher, da se bo do konca dobro držal? Mislim, da Slovenci v vsem svoji evforiji pozabljajo, da je v Alpah kar hudo odpadel in je imel pravzaprav srečo, da ga je Nibali privlekel nazaj.

  Navsezadnje je treba tudi Kruiswijku priznati, da se je letos peljal hudo dobro in hudo pogumno in da je na Aubisque tudi on praznil šaržer Froomeu, čeprav seveda ne tako brutalno kot Rogla.

 • Komentiraj