Rojeni zmagovalci

Dopuščam možnost, da sem v zadnjih nekaj letih postal povprečen star prdec, ki ne razume več dobro dogajanja okoli sebe in zato tudi mnoge otroke smatra za nadležno motnjo, njihove starše pa kot nesposobneže, ki jim čez noč ne bi zaupal niti para hrčkov. Vem, da smo se včasih učiteljev in staršev  načeloma vsaj malo bali, da pa je bila že naša generacija deležna preveč permisivne vzgoje, ki se zdaj, ko imamo mi otroke, samo še potencira.

Tako so bili v zadnjih dvajsetih, tridesetih letih, vzgojeni lenuhi, ki na vprašanje, kaj najraje počnejo, mirno odgovorijo, da najraje žurajo. Morda celo omenijo, da je žuranje smisel življenja; če že moramo delati, je to samo zato, da lahko potem žuramo. Ne govorim v tri dni, jaz sem namreč odrastel s to generacijo žurerjev, sem pa imel srečo, da sem večinoma raje treniral – kar se je povprečnemu vrstniku sicer zdelo čisto kul, ampak po drugi strani tudi trapasto. Da bi nekdo, raje, kot v jebeno Lipo, v petek ponoči spal in v soboto počival, ker ima v nedeljo dirko, je bilo iz vidika teh ljudi popolnoma zgrešeno – s tem da jaz še zdaleč nisem dolgočasen tip, ki ne bi znal žurat.

No, to so ljudje, ki imajo zdaj otroke.

Seveda so se večinoma zresnili, drugače pač ne gre, mnogi imajo solidne službe in so v življenju uspešni. Se pa vidi, da jim nekaj manjka. Ali da imajo nečesa preveč. Nek moški, na primer, uspe narediti otroka in je morda celo tako uspešen, da lahko takoj kupi novega enoprostorca, futurističen voziček in dizajnerska oblačila za posranega paglavca, in ob vsem tem misli, da je največji frajer na svetu, kot da je delanje otrok blazno zahteven posel. Kot da jih niso delali že neandertalci, ki niso znali drugega, kot nastavljati pasti in zakuriti ogenj, višek umetnosti pa je bilo packanje po stenah votlin.

Ta blazen ponos na svoje lastno seme seveda vpliva tudi na vzgojo in tako se danes razvijajo mulci, ki so vsi po vrsti rojeni zmagovalci, pa čeprav izključno s pomočjo staršev. Tako pridemo do situacije, ko so učitelji povsem nemočni, četudi so učenci samo povprečno sposobni in vedenjsko navadne barabe, saj jim ponosna očka ali mamica na govorilnih urah enostavno zabijeta, da problem ni v paglavcu, ampak v učiteljici, ki ga ne zna motivirati oziroma tako rekoč ni sposobna umiriti nekega prepotentnega dvanajstletnika, ki da je bolj inteligenten od celega učiteljskega zbora.

Malo pred koncem šolskega leta sem pod blokom srečal skupino mulcev, stari so bili po mojem okoli deset let, ki so v šoli očitno naredili neko neumnost. Najmanjši dečko, ki bi mu jaz kar iz principa najraje na licu mesta primazal dve vzgojni okoli ušes, je vehementno razlagal, da bo njegova mt v šoli naredila kraval, češ da bo učiteljici še žal, da je sploh klicala domov. To je vendar neverjetno! V mojih časih je sem ter tja kdo še fasal ključe v glavo – naj se s takimi vzgojnimi ukrepi strinjamo ali ne –, pa si doma ni upal niti približno povedati za dogodek, sicer bi ga okoli ušes še oče. Zdaj je to pač nekoliko drugače.

In potem imamo dejansko same male svetovne prvake z vrhunsko odvetniško ekipo v ozadju. Njihovi starši obvladajo vse, ker so naredili neko tretjerazredno šolo in prebrali nekaj debilnih knjig o vzgoji, ki jih za nekaj evrov prodajajo kar na bencinskih pumpah. Taki pacienti potem mulca vpišejo na deset različnih krožkov ali recimo samo na fuzbal, kjer pa od trenerja pričakujejo, da bo iz petletnika vzgojil vrhunskega igralca. Ni mu uspelo? Kako da ne? Kriv je trener! Kriv je sistem! Tako lahko danes že vsak osel pride na gimnazijo, magar na tako imenovano strokovno gimnazijo, češ da tisti, ki se izučijo za natakarje, ključavničarje, peke in frizerje, itak niso za nobeno rabo. To so nam razlagali celo osnovno šolo, izumili smo besedno zvezo »ti si pek«, zdaj se pa čudimo, da imamo na Zavodu za nezaposlene cel kup nesposobnih diplomantov – ki, mimogrede, zažirajo sistem tudi sposobnim diplomantom –, medtem ko nam po oštarijah strežejo študenti in se mi prijateljica priduša, da nikakor ne najde veterinarskega tehnika, ki bi znal še kaj drugega, kot brisati scalnino za majhnimi psi.

Prejšnja objava Naslednja objava

42 komentarjev

 • Odgovori jojo 5. 7. 2012 at 18:17

  Perfektno napisano!

 • Odgovori Doktor Živago 5. 7. 2012 at 19:00

  Aplavz za tole.

 • Odgovori sister 5. 7. 2012 at 19:07

  Se strinjam do zadnje pike!

 • Odgovori stricmarc 5. 7. 2012 at 19:23

  Dobro zadeto. Vendar je za takšno stanje več vzrokov. V obdobju pozitivnega vibriranja nam vsi dopovedujejo, kako smo enkratni, izjemni in le želeti si moramo, pa nam bo vse dostopno iz vesoljske tiskarne denarja. In v svojem otroku vsak delavec vidi bodočega direktorja in vsaka medicinka vrhunskega kirurga. In potem se vlači mulce iz tečaja v tečaj. In ker to ni res, so travme staršev in otrok. Krivec je okolica in učitelj. Vzgojo otrok, ki je nagonsko tekla skozi tisočletja, je prevzela stroka in jo s permesivno vzgojo zavozila.
  Vzgaja se nov človek. Gre za takoimenovane indigo in mavrične otroke. Kakšen pa bo potem svet, bomo videli.

 • Odgovori Rado 5. 7. 2012 at 19:52

  “jojo – 5.07.2012 ob 18:17
  Perfektno napisano!!

  Jojo,
  le kaj? Saj bo šele jutri napisal poglavitno.

 • Odgovori filmoljub 5. 7. 2012 at 19:55

  A ha ha 😀 ste noseči, kaj?

  Boy, zdaj si ga pa najebal, tako ti povem.

 • Odgovori Anonimno 5. 7. 2012 at 19:57

  “Hotel sem opisati nek dogodek, pa sem malo zašel … ga bom jutri.”

  si že manem roke. mljask!
  🙂

 • Odgovori marija 5. 7. 2012 at 19:58

  “Hotel sem opisati nek dogodek, pa sem malo zašel … ga bom jutri.”

  si že manem roke. mljask! 🙂

 • Odgovori darja 5. 7. 2012 at 20:05

  Jutri ob 18.00000001 uri bo pregorel forum tega našega dragega Nergača!

  Jaz se ne spoznam na električno napeljavo – ampak Chef – preklopi se na trofazni tok. Tako nekako si predstavljam in svetujem…

 • Odgovori mimmy 5. 7. 2012 at 20:06

  Chef, večkrat so tvoji zapisi “samo neko pizdakanje”, tokrat pa se celo strinam s tabo. Kaj bo postalo iz teh otrok, pa beri zadnji zapis od Milene Miklavčič na Drugem svetu http://milena.blog.drugisvet.com/2012/07/02/cesta-ki-vodi-v-maloro/

 • Odgovori zmaj 5. 7. 2012 at 21:35

  Zadnjič sem gledala TV klub na Popu, ko je šlo za tisto učiteljico, ki naj bi “otroka butala z glavo ob steno” in mu že pred časom “natrgala uho”. Kdor ima vsaj malo soli v glavi, mu je bilo jasno, koliko je ura.

 • Odgovori Maj 5. 7. 2012 at 21:57

  Zarečenega kruha se največ poje.

  Se bojim, da bomo čez kakšno leto ali dve tukaj brali samo o tem kako je mali pameten, kaaaaj vse že zna,….. kaaaaj vse zmore,….

  😉

 • Odgovori Jeln 5. 7. 2012 at 22:04

  Prijateljica išče vet. tehnika? A to na kaki kliniki po možnosti v Lj? Sliš se fajn…. Interested is I 🙂

 • Odgovori chef 5. 7. 2012 at 23:32

  @stricmarc: Hja, po svoje je tudi to res. Ta zmota, da lahko vsi sežemo po zvezdah … Jaz sem sicer precej sposoben mlad možakar, se pa absolutno zavedam svojih omejitev, ki so kljub vsemu precejšne. S tem moram pač živet, sem pa imel k sreči normalne starše, ki me niso nikamor silili.

  @filmoljub: Nismo noseči.

  @zmaj: Ja, to so take fore. Verjetno ga je klofnila, ker je ob težaku izgubila živce, zdaj se pa kliče na odgovornost vse od Poncija do Pilata, čeprav bi socialno potrebovala ta familija.

  @Maj: Moj problem je, da sem zelo zatežen tip – do drugih in do sebe. Zelo verjetno bom tudi otrok. Zelo verjetno me bodo sovražili, hehe.

 • Odgovori darja 6. 7. 2012 at 0:51

  Uff, a da niste noseči?

  Zdej pa sploh ne bom mogla spat. Le kaj je tebe tako presenetilo, da si buljil (brez besed) pol minute??

  A lohk sam mal namigneš…..če si še pokonci?
  😛

 • Odgovori Robson 6. 7. 2012 at 3:47

  …in imamo zobozdravnike dveh statusov,s tem,da bi zasebne lahko mirno preimenoval v zlatarje

 • Odgovori tamalamala 6. 7. 2012 at 6:57

  Napisano povsem drži. Morda bi moral kateri od teh “sodobnih” staršev prej vzgojiti kakšnega psa, ki tehta več kot 25 kg. Mogoče bi se tako naučili, da samo nagrajevanje brez kaznovanja (moderni paradoks: odsotnost nagrade je že kar kazen …), nespoštovanje mej (oz. nepostavljanje ostrih mej) in nedoslednost pri upoštevanju pravil (z obeh strani) pripelje v kaos. No v bistvu nobenmu psu ne bi prvošla te moderne vzgoje.
  Prepričana sem, da je za uspeh v življenju potrebno, da se najprej že v osnovni celici naučimo spoštovanja avtoritete.

 • Odgovori Anja 6. 7. 2012 at 7:41

  Največji problem pa je, da se ti “sposobni” najbolj plodijo, ker drugega itak ne znajo. In potem se folk čudi, da mi grejo pamži na živce.

 • Odgovori PJ 6. 7. 2012 at 9:52

  Sem šele pred časom odkrila tvoj blog (!) in moram reči, da se totalno najdem v tvojih umotvorih. Tudi sama sem proglašena za večnega nergača, nerazumljena v svetu zakreditiranih vrstnikov, obdanih s tropom kričečih pamžev, katerih smisel življenja je manično razvažanje otrok po “dejavnostih”, vsak vikend pa valečih proti jugu, ponosno razkladajoč hi-tech vozičke iz enoprostorcev. Če se v današnjem svetu zavestno odločiš, da nočeš otrok, si proglašen za čudaka in kaznovan od države (nedodatki pri plači in dopustu), ker v že itak prenaseljeno, zavoženo Slovenijo ne porajaš novih sužnjev, davkoplačevalcev. Zanimivo je, da odkar sva z možem za foro lansirala novico, da se “trudiva zanositi, pa ne gre”, čutiva večjo naklonjenost med nadkasto razploja sposobnih (ki seveda niso najini kolegi, zgolj akterji v vsakdanjem lajfu)…

  • Odgovori Anonimno 13. 2. 2017 at 22:08

   JJ, ne bi se mogla bolj strinjati s tabo. Pa dobra fora tole s “trudiva se zanositi”.

 • Odgovori www 6. 7. 2012 at 10:33

  vrhunsko

 • Odgovori Simona Rebolj 6. 7. 2012 at 14:11

  “V mojih časih je sem ter tja kdo še fasal ključe v glavo – naj se s takimi vzgojnimi ukrepi strinjamo ali ne -, pa si doma ni upal niti približno povedat za dogodek, sicer bi ga okoli ušes še oče.”

  Hahaha … res je bilo tako, ja.

  Se podpišem seveda pod vse. Permisivna vzgoja ni nič drugega kot izgovor za pasiven odnos do otroka in popolno odsotnost vzgoje. Sicer menim, da je tudi na strani pedagogov problem, ker so večinoma povsem zgrešili poklic, so nenadarjeni predavatelji, kaj šele vzgojitelji in zaščiteni bolj od katerega koli medveda na delovnem mestu do penzije. Seveda pa povsem drži tvoj vidik s pozicije velestaršev, pri čemer je sistem še dodatno učiteljem zvezal roke, da bi sploh lahko bili na pravilen način strogi. Ravno večini nesposobnih učiteljev pa ta pozicija ustreza, ker se lahko zgovarjajo, da jim zakonodaja praktično onemogoča ustrezno ravnanje z otroki, ker neznosni slabi starši divjajo z odvetniki naokrog, otroci jim kar grozijo itd. Najslabši starši in najslabši učitelji na svetu tako lahko prelagajo odgovornost drug na drugega. Obup!

  Fama, kako so vsi otroci pač le otroci, kar še zdaleč ni res, pa omogoča, da se o bistvu stvari sploh ne komunicira. Tako, kot je zmaj opzoril. V primerih, ko se kar medijsko trančira neke ekscese učiteljev, bojda sploh ni pomembno, zakaj se je učiteljica znesla nad otrokom. Je res samo žrtev ali nevzgojen podivjan buli, ki ga je praktično nemogoče krotit. Blogos je pred časom izpostavil zapis takšnega jamranja, kaj storit, če učiteljica fizično obračuna z otrokom. Komentarja spodaj sta bila fenomenalna. Tožit prasico, zahtevat odškodnino itd. Super, a ne. Starpi lahko še služijo na račun tožb učiteljev, ker so njihovi otroci požvinjeni nevzgojenci. Napisala sem komentar, kako je mogoče, da nikogar ne zanima, zakaj je do tega prišlo, kakšna je sploh zgodba in ali je otrok bil res samo žrtev ali buli, ki je nekoga mikastil, pa je učiteljica posredovala in se je po nesreči zgodila zvita roka ali kaj podobnega. Butanje z glavo ob zid??? Smo prepričani?

  No, na moj komentar seveda ni bilo ne duha ne sluha.

  http://drekozer.blog.siol.net/2012/06/20/vzgojiteljica-poskodovala-otroka/

 • Odgovori zaza 6. 7. 2012 at 15:06

  napisal si točno tako kot je…
  sem zadnjič v okviru službenih obveznosti poslušala dr. zorana milivojevića, pa je govoril ravno o tem, da sedaj je generacija, ki je razvajena in sami egoti skratka, pa smo ga vprašali, kakšna je kaj njegova prognoza (v smislu, če bo mogoče v stilu meni-so-moji-starši-dovoljevali-preveč-jaz-bom-svoje-otroke-bolj zategnil, torej kontra mišljenju njihovih staršev) in smo dobili odgovor, da slaba, ker ti egoti ne razmišljajo, da so razvajeni, poleg tega nimajo občutka za druge okrog sebe in seveda ga do lastnega otroka tudi ne bodo imeli, zato bo otrok ne le razvajen, ampak dejansko še “zapuščen” (seveda po možnosti v obilju kao pomembnih, materialnih stvari) in to je to…
  meni se moji otroci kar malo smilijo, ker jim jaz še vseeno kakšne druge vrednote kažem, ne zgolj materialne… (in mi v vrtcu vzgojiteljica reče, kako da je moja pupa lepo poslušna in spoštljiva…) se kar po glavi tepem…

 • Odgovori chef 6. 7. 2012 at 17:58

  Ob vseh teh podebiljenih starših seveda ni čudno, da nihče noče biti učitelj.

 • Odgovori Nergač » Živalski konflikt 6. 7. 2012 at 18:01

  […] imate z… « Rojeni zmagovalci […]

 • Odgovori smoger 6. 7. 2012 at 22:15

  Tudi zaradi teh zadev, ki jih zelo dobro opišeš, imamo recesijo in podobne zadeve. Najverjetneje so vse to znanilci nekega novega obdobja.

  Ko smo že pri vzgojnih…mi smo v OŠ imeli enega učitelja, ki nas je za vsako majhno neumnost brcal in prisilil, da smo si sami vlekli ušesa….postavili smo se v krog in vsak je primil ušesa soseda in …vleci Miki.
  Potem, če to ni bilo dovolj smo šli na stopnice…bela majčka in modre kratke hlače…in celo uro telovadbe smo skakali po stopnicah. In bil sem bolj okrogle postave in imel še neke težave amapak ni bilo zdravniških opravičil…vse smo delali do ‘smrti’. Danes sem mu hvaležen.
  En dober film o teh spremembah , ki se dogajajo na razvitem Zahodu je Gran Torino. Zelo priporočam!

 • Odgovori marija 7. 7. 2012 at 10:29

  ja no dobr, smoger… v skrajnosti pa tud ni treba it. en drugega vleči za ušesa. da učitelj spodbuja izživljanje otrok enega nad drugim… daj malo pomisli, kaj poveličuješ.
  pa se več kot strinjam z blogom in komentarji, ki so kritični do permisivne vzgoje. samo tvoj komentar s tem nima zveze.

 • Odgovori seamus 19. 7. 2012 at 23:50

  @chef – tega je mene neskončno strah. Zj v vrtcu še gre, pa Tvja tud nimamo… Se mi zdi, da bo čisto sranje – pač malo me o tej sceni informira sodelovec, ki ima mularijo v priljubljeni šoli s polno takih zmahovalcev (enoprostorec je skoraj žaljitev – biti mora vsaj SUV z mat barvo!).

 • Odgovori chef 20. 7. 2012 at 19:24

  Ja, problem je v tem, da mulci poberejo samo najslabše.

 • Odgovori kalbo 23. 7. 2012 at 13:23

  @chef: čak, da naštepaš svoje. Se boš debilizmov staršev na roditeljskih sestankih dobesedno najedel. Ma tega človek enostavno ne more verjet, s čim vse se starši ubadajo, mulci pa totalno razpuščeni.

 • Odgovori Maj 23. 7. 2012 at 15:05

  Chef na roditeljskem sestanku ;)))

 • Odgovori chef 23. 7. 2012 at 16:30

  @kalbo: Ja, tega me je najbolj strah in zato sem pravzaprav vesel vsakič, kos e mi očetovstvo izmakne še vsaj za dve leti, hehe.

  Kako bo videti, ko bom enkrat tam res poslušal tiste nebuloze, si pa sploh ne upam predstavljat, haha. Brez dvoma boste tudi to brali na blogu.

 • Odgovori Maj 23. 7. 2012 at 17:57

  Očetovstvo zamakne za dve leti????

  A seksaš samo enkrat na vsakih 15 mesecev???

 • Odgovori Nergač » Pripeljati otroka v šolo s stilom 23. 11. 2012 at 18:01

  […] Rojeni zmagovalci. To je super beseda![↩] var a2aconfig = a2aconfig || {}; a2alocalize = { Share: "Deli", Save: "Shrani", Subscribe: "Naroči se", Email: "E-mail", Bookmark: "Zaznamek", ShowAll: "Prikaži vse", ShowLess: "Prikaži manj", FindServices: "Najdi storitev", FindAnyServiceToAddTo: "Dodaj v vse storitve", PoweredBy: " ", ShareViaEmail: "Deli z drugimi preko e-pošte", SubscribeViaEmail: "Naročanje preko e-pošte", BookmarkInYourBrowser: "V brskalniku dodaj med priljubljene", BookmarkInstructions: "Pritisni Ctrl+D ali ⌘+D za dodatek te strani med priljebljene", AddToYourFavorites: "Dodaj med priljubljene", SendFromWebOrProgram: "Pošlji iz kateregakoli email naslova ali programa za pošiljanje elektronske pošte", EmailProgram: "E-mail program" }; a2aconfig.linkname="Pripeljati otroka v šolo s stilom"; a2aconfig.linkurl="http://chef.blog.siol.net/2012/11/23/pripeljati-otroka-v-solo-s-stilom/"; a2aconfig.no_3p="false";   Ni odziva na “Pripeljati otroka v šolo s stilom” Na vrh […]

 • Odgovori Nergač » V ZDA je orožje nujno 17. 12. 2012 at 18:02

  […] jim nikoli ne bo uspelo, ker so manj sposobni, kot si želijo njihovi starši, permisivno vzgojene rojene zmagovalce, skratka, luzerje, ki se ne znajo soočiti z življenjem, ki je pač zajebano. Hkrati mora biti v […]

 • Odgovori Janč 23. 5. 2013 at 22:46

  “V mojih časih je sem ter tja kdo še fasal ključe v glavo”

  Ta je pa dobra.
  Saj jih zdaj tudi.
  Le da letijo v kontra smer.

 • Odgovori Nergač » Slovenščina na maturi, wtf? 5. 6. 2013 at 18:01

  […] v petih sekundah, drugi potrebujejo več časa… Seveda se  tipičen predstavnik generacije rojenih zmagovalcev, ki za neuspeh krivijo sistem, nadrejene, starše in maturitetno polo, s tem zelo težko […]

 • Odgovori Nergač » Kolegialnost je za slabiče 11. 9. 2013 at 18:01

  […] služenja vojaškega roka, seveda enakopravno za oba spola, v ločenih kasarnah. Zato, da se bo mularija, če jih tega že ne naučijo starši, spet naučila spoštovanja avtoritete in odgovornosti do […]

 • Odgovori Nergač » Hribi (niso) za telebane 31. 12. 2013 at 14:19

  […] Predvsem ne precenjujem svojih sposobnosti in ne podcenjujem gora. To seveda težko pričakujemo od rojenih zmagovalcev: oni se posmehujejo tistim, ki v hribe hodijo z visokimi pohodniškimi čevlji, posmehujejo se […]

 • Odgovori Matej Zalar 3. 11. 2016 at 10:38

  Lepa. To je to. Podobno lahko sicer opazujemo v vsakem drugem bifeju, kamor zahajajo mlade družine. Avstralska ragbi reprezentanca verjetno v celi noči po zmagi v finalu naredi manj škode kot recimo tričlanska familija z rojenim zmagovalcem.

  In potem ponekod prepovedujejo pse (pri tem sicer ne vidim nobene težave).

 • Odgovori VELIKA KOROŠKA BABA NA VULGO PLEBEJSKI NAČIN, LEDINSKI VRH IN STORŽEK – GORNIŠKO-POPOTNIŠKI BLOG 23. 1. 2017 at 19:16

  […] prisotnemu otroku daje lep zgled. Mulec se mi sicer izjemoma ni režal kot je to navada pri t.i. rojenih zmagovalcih, ki jih ponavadi takii starši […]

 • Komentiraj