Ruski dedek, slovenska tradicija

Bežno se spomnim tudi Dedka Mraza. Žal je nimam v arhivu, a obstaja fotografija malega Mateja, ki sedi bradaču v naročju. Ne vem ali je stari prišel samo v mamino ali samo v očetovo službo ali morda kar dvakrat. Vem, da se je prireditev vlekla in da je stari mnoge navdajal z grozo, nekateri so tudi vreščali, kot bi jih vlekli v klavnico, celotna izkušnja pa se mi je zdela precej naporna. Nekaj kar je bilo treba dati skozi, da smo dobili darila.

Dedek Mraz javno, doma pa angelčki

Precej bliže sta nam bila Miklavž in obdarovanje na božični večer, ko so darila prinesli … angelčki. V to božično skrivnost smo verjeli kar dolgo in tradicijo ohranili, tudi ko smo že odrasli, vse dokler se nismo razkropili po svetu. Ponavadi smo se takoj po večerji zagnali med darila, ki so se skrivnostno pojavila v dnevni sobi, ko je z nami praznovala tudi babica, pa smo prej po lepi krščanski navadi še zapeli in zmolili. Težko bi rekel, da darila niso bila glavni draž, a smo vedno vedeli, zakaj praznujemo božič.

Ne da bi imel kaj proti Dedku Mrazu, a smešna se mi zdi trditev Darje Groznik z Zveze prijateljev mladine Slovenije, da naj bi bil tudi del »slovenske etnološke oziroma kulturne dediščine«. Kot da bi čez trideset let trdili, da je del slovenske etnološke oziroma kulturne dediščine tudi Božiček ali karkoli že se je in se še bo iz njega izrodilo.

Tradicija … od leta petinštirideset

Tako se pač v Sloveniji razume tradicijo, ki se tu začenja nekje po koncu druge svetovne vojne. Dedek Mraz, ki izvira iz slovanske mitologije, je bil kasneje med nekaterimi narodi pravoslavne veroizpovedi to, kar je bil ponekod Božiček, v Sloveniji pa kaj vem kdo, verjetno Miklavž. A Dedek Mraz je bil tudi v Rusiji dobri mož, ki otroke obdaruje za božič.

Za novo leto je začel nositi darila šele po revoluciji, ko je postal božič nebodigatreba praznik. Ne le v Sovjetski zvezi, ampak tudi v Jugoslaviji, kjer so imeli menda nekateri profesorji lepo navado spraševati na božični dan točno tiste dijake, za katere se je vedelo, da so verni, in da so na božični večer počeli vse kaj drugega, kot brali učno snov.

Siva kučma iz nedolžnih polhkov … borci pa kar tiho

Dedek Mraz je čisto simpatičen stari stric, nič nimam proti njemu in sploh ne mislim, da bi ga morali ukiniti. Nasprotno, če je ljudem všeč, bo postal tradicionalna figura. Trenutna pa dokazuje, da ne ločimo med nostalgijo in tradicijo. Omenjati božič kot le in samo vesel družinski praznik ter pozabljati, da je katoliška veroizpoved – z vsemi zgodovinskimi napakami in hudodelstvi vred – del tradicije, pa je za obstoj naroda slab znak. Zanikati kar nam ni všeč, samo zato, ker nam ni všeč, je slabo. Tako ne bomo obstali. Hočeš-nočeš bodo morali tudi najbolj zadrti nasprotniki krščanske tradicije priznati, da brez Rimokatoliške cerkve ne bi bilo niti reformacije.

Ob vseobsegajoči politični korektnosti pa me najbolj čudi, da se še noben borec za prav ni vtaknil v Dedkovo Mrazovo krzneno opravo.

Prejšnja objava Naslednja objava

9 komentarjev

 • Odgovori Nataša 28. 12. 2018 at 7:45

  Kot otrok mi je bilo razloženo, da je Miklavž krščanski dober mož, Dedek Mraz pa komunistični. V cerkvi smo se veselili Miklavža in malo manj parkljev, v šoli pa so bili nekateri sošolci nevoščljivi, da nekateri dobimo v decembru darila dvakrat. No, v Evropi nobeden ne pozna Dedka Mraza, ljudje zaskrbljeno gledajo kaj jim razlagam. Toliko o evropski tradiciji.

 • Odgovori filmoljub 28. 12. 2018 at 11:31

  Še en dokaz več, da Butalci res nimamo pojma, kaj je to tradicija in kako jo ohranjati — četudi je izposojena iz komunističnega režima ( v resnici mitologija Dedka Mraza izhaja še iz slovanskega poganstva, a je itak vseeno). Tudi to smo v imenu političnih točk že zdavnaj izpridili in ideološko omadeževali, kot marsikaj drugega. Ampak važno, da imamo “črni petek” in Božička s Coca-Colo (ki ga je v sedanji obliki tudi izumila) in da praznujemo valentinovo s kičastimi ameriškimi srčki. Še malo, pa bomo na “zahvalni dan” pekli purana s čevapčiči.

 • Odgovori Tana 28. 12. 2018 at 13:50

  Meni pa je Dedek Mraz ostal v najlepšem spominu iz otroških let. In še danes mi je všeč; sploh ko mi prinese kaj lepega. 😉

 • Odgovori bkcrri 28. 12. 2018 at 19:00

  Ravno danes me mulc vpraša, kaj bo dobil za Dedka Mraza. Sem mislil da me bo vrglo na rit. Nekaj malega je prinesel Miklavž, nekaj malega Božiček, očitno je nuja da prinese še Dedek Mraz nekaj. Mulci tako merijo “kdo ima daljšega”! Ni važno kdo in kaj. Važno da se na koncu v šoli ali med frendi prepucavajo kdo je dobil več in tudi večkrat. Malo me je groza te mularije, ki jim je edina tradicija potrošništvo.

 • Odgovori kren 29. 12. 2018 at 15:21

  @BKCRRI – prav škoda, da nimamo vpliva na svoje mulce glede tega, aneda. Bimbo.

 • Odgovori NatasaPr 29. 12. 2018 at 15:57

  No, zame je Dedek Mraz dobri mož, ki mi je darila pustil pod smrečico in sem jih odvijala prvega januarja zjutraj. Nismo praznovali božiča, zato imam najbrž drugačen odnos do tega lika. In pri meni “nosi” samo Dedek Mraz, tako da zame pomeni tradicijo. Navsezadnje se za tradicionalne oklicujejo tudi dogodki, ki se ponovijo tri leta zapored…

 • Odgovori Ema 29. 12. 2018 at 16:15

  Jaz imam tudi lepe spomine na Dedka Mraza, ker mi je v otroštvu le on nosil darila. Božiček sploh nisem vedela, kdo je.

 • Odgovori Matej Zalar 29. 12. 2018 at 17:46

  @Nataša: Svet se tudi čudi navdušenju Slovencev nad Rusijo in sovražne nastrojenosti do ZDA.

  @Filmoljub: Haha, puran s čevapčiči! Imenitno.

  @Tana: Saj, meni pa nič ne prinese. Še Miklavž mi ni prinesel popolnoma ničesar.

  @bkcrri: Mislim, da je bilo tako že pred petindvajsetimi leti. Bilo je tudi še vedno norčevanje iz tistih, ki so hodili k verouku.

  @kren: Bojim se, da imaš na samopodobo odraščajočih mulcev bolj malo vpliva.

  @NatasaPr, @Ema: No, pri vas je ideologija uspešno opravila svoje 🙂 Ne da bi kritiziral vaju osebno, ampak tako pač je.

 • Odgovori Tana 29. 12. 2018 at 18:44

  @Matej, to pa ni lepo. 😉 Seveda pa je druga pesem, če med letom nisi bil priden. 🙂

 • Komentiraj